StoryEditorOCM
Splitkolo od barila

Nepoznati kolutovi na Kmanu zbunili Splićane, opjevao ih je Toma Bebić, evo što su i čemu su služili

Piše S. K.
21. svibnja 2023. - 14:55

Što je barilo, odnosno kolo od barila vjerojatno je nepoznato većini stanovnika današnjeg Splita. Za one koji ne znaju barilo je bačva, a kolo je metalni obruč koji je poprečno steže.

Kola od barila, pa i samo barilo, bačvicu, najviše je i najbolje opjevao veliki pjesnik Splita i Dalmacije, ali i svijeta kao takvog, Toma Bebić. Barilo Toma spominje u barem dvije svoje antologijske pjsme. U "Leutu" počinje direkt u glavu: "Rastočija si se, ka barilo, leute moj"... A u raspjevanoj "Kaleti" Toma kaže da je niz nju vozija karet na balinjere, a uz nju gura kolo od barila.

I nekoliko takvih opjevanih kola o‘ barila nepoznat netko jučer je odložio pokraj jednog kontejnera u Splitu. I za razliku od većine ostalih stvari koje završe na tome mjestu i bivaju brzo odnesene, kola od barila ostala su stajati.

image

Kola od barila na splitskoj ulici

Privatni album

Što s njima čovjek danas da radi? Jedva gura uzbrdo i bez kola od barila, a osim toga i ne zna ga gurati. Zaboravljena je i vrtnja hulahopa oko struka, za što bi kolo od barila moglo poslužiti. Nema više vina ni bačava jer na cijelom nekadašanjem velikom splitskom polju danas se vjerojatno ne proizvede ni kap vina. Dica se više i ne igraju na ulicama ni s novim ni sa starim igračkama, a koliko znamo još nitko nije napravio videoigricu s guranjem kola od barila uz ulicu.

Tako su kola od barila koja je odložio netko od starih vinara ili njihovih nasljednika ostala neprepoznata. Ka sivac u onoj Tominoj pismi: "Evo su niki dan i njegovu lipost razotkrili". Tu tu, vrag mu piz odnija!

image

Toma Bebić opjevao je barilo i kolo od barila

Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:36