stdClass Object ( [id] => 1198467 [title] => Nepostojeći centar u Lećevici godišnje nas košta dva milijuna kuna, a projekt se ne završava već 17 godina! Gdje ćemo sa smećem kad napunimo Karepovac? [alias] => nepostojeci-centar-u-lecevici-godisnje-nas-kosta-dva-milijuna-kuna-a-projekt-se-ne-zavrsava-vec-17-godina-gdje-cemo-sa-smecem-kad-napunimo-karepovac [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon zagrebačkog Jakuševca, splitski Karepovac je najpoznatije odlagalište otpada u Hrvatskoj. Nažalost, ne po dobrome. Splitsko-dalmatinska županija u Hrvatskoj proizvodi najviše otpada nakon Grada Zagreba, ali nema kamo s njim, osim na Karepovac i nekoliko manjih odlagališta koja su kratkog vijeka trajanja.

A nije poznato kad će se izgraditi županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO), što otežava uspostavu sustava gospodarenja otpadom u Splitu i sanaciju Karepovca. Naime, Karepovac je kao odlagalište na snazi dok se ne otvori ŽCGO u Lećevici, a ujedno bi ga dotle trebalo dobrim dijelom sanirati.

I dok nitko ne zna kad će početi radovi na ŽCGO-u Lećevica, svi već znaju da Karepovac kao odlagalište može izdržati još samo nekoliko godina.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Priča o Lećevici je vjerojatno skandal broj jedan od svih CGO-a u Hrvatskoj. Plaće i naknade angažiranih oko Centra u Lećevici građane koštaju dva milijuna kuna godišnje, a oni u 17 godina nisu realizirali projekt zbog kojeg je javna tvrtka osnovana. Također, postoje ozbiljna protivljenja da se na lokaciji Kladnjice u općini Lećevica izgradi županijski centar u kojem bi se odvijala obrada i tehnološko zbrinjavanje otpada. Ekološke udruge odabir lokacije za ŽCGO Lećevica smatraju štetnim za okoliš (Udruga Sunce je najavila da namjerava slučaj prijaviti EU institucijama), kao i Šibensko-kninska županija, koja ga također smatra opasnim za pitku vodu.

(Ne)kultura stanovništva

Ali, Split se nije našao u vrlo nezavidnoj situaciji zahvaljujući samo nekulturi dijela stanovništva koje ne mari za odvajanje otpada, odbacuje stari namještaj i šutu na divlje deponije, ili zbog pojedinaca koji pale kontejnere.

Problemi koji su doveli vodu do grla nastali su uglavnom zbog toga što godinama vladajuće nije bilo briga, a u nekim slučajevima je postojao politički otpor da se uspostavi napredan sustav gospodarenja otpadom kakav nam nalažu propisi Europske unije. Dovoljno je reći da je u 2020. godini Rijeka imala najveći broj spremnika za otpad na javnim površinama (9312), više i od Zagreba (7533), dok je Split imao tri puta manje (2948), tek nešto više od Pule (2702), pa da se vidi koliko je važno građanima pružiti priliku da bi se imalo čistiji grad, ali i osvještenije postupalo s otpadom.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Bivši gradonačelnik iz doba izgradnje Splita 3 Jakša Miličić zagovarao je spaljivanje smeća kao savjetnik za Karepovac Željka Keruma, dok je ovaj bio gradonačelnik Splita. Lobirao je za projekt po kojem bi 200.000 m2 gradskog zemljišta na Karepovcu postalo građevinska zona na kojoj bi se izgradilo 3000 stanova s pratećim sadržajima. Ali, uvjet da bi teren Karepovca koji je odlagalište još od 1964. "ozdravio" i koristio se u komercijalne svrhe bio je da s njega ukloni otpad. To se trebalo, po Miličiću, izvesti tako što bi se otpad kao suha frakcija spaljivao u "Cemexovim pećima", ili bi se spaljivanjem od njega dobivala struja tvz. plazma tehnologijom.

---

image

Jakša Miličić

Duje Klarić/Cropix
---

Podršku je tada pružio državni tajnik Ministarstva za zaštitu okoliša Nikola Ružinski. On je na tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj Karepovcu 2011. govorio da će "Cemex" propasti ne bude li spaljivao komunalni otpad.

- Zato i Europska unija preferira korištenje termičke obrade otpada pred ovom drugom koju smo mi preuzeli, dakle mehaničko-biološkom i ostalim - uvjeravao je gradske vijećnike Ružinski.

Velik otpor "spalioničkom lobiju" pružali su ekolozi, Udruga Sunce podigla je tužbu protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša koje je dalo suglasnost "Cemexu" za spaljivanje krutog komunalnog otpada. Za razliku od Splita, čiji su gradonačelnici Kerum i kasnije Ivo Baldasar sve mirno promatrali, Grad Kaštela je također bio protiv spaljivanja u strahu za zdravlje svojih građana.

Ali, na koncu se spaljivanje otpada nije dogodilo, već nešto posve drugo. Kerum je preko gradske administracije preusmjerio 50 milijuna kuna namijenjenih za sanaciju Karepovca na uređivanje Zapadne obale koja je trebala podignuti vrijednost njegovom hotelu "Marjan".

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

U vrijeme Baldasara je riješen najveći dio imovinskopravnih odnosa na Karepovcu. Ali, bivša tehnička direktorica "Čistoće" Ljubica Vrdoljak žalila se da Županija tvrdi kako je Karepovac ilegalan, što bi značilo da "Čistoća" na njemu radi ilegalno, a istodobno je služio kao županijsko odlagalište. Naime, osim Splita, na Karepovcu odlažu otpad i gradovi Solin, Kaštela i Omiš, te općine Baška Voda, Brela, Dugopolje, Klis, Lećevica, Muć, Podgora, Podstrana, Seget, Tučepi, Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje.

Kad je postao gradonačelnik, Andro Krstulović Opara se prihvatio nezahvalnog zadatka, krenuo je u prvu fazu sanacije Karepovca, koja je uzrokovala nezapamćeni smrad u Splitu koji je trajao mjesecima i izazvao burne kritike.

Kad je Ivica Puljak postao gradonačelnik, organizirao je veliku akciju "Očistimo grad" koja je trajala mjesec dana, a prikupljalo se smeće s divljih deponija. Najavio je da će nakon toga Split biti čist grad. I pozvao građane da ga takvim održavaju. Marijana Puljak se čak pohvalila kako je prijavila susjedu koja je bacila kutije kraj kontejnera. No, takvo "cinkanje" veći dio javnosti nije pozdravio, sudeći po komentarima na društvenim mrežama.

Nelegalno odbacivanje

Kako bi stao na kraj ilegalnim deponijima, Grad je u rujnu 2021. donio "Odluku o sprječavanju nepropisnog odbacivanja otpada u okoliš na području Grada Splita". Na mjestima gdje je više puta evidentirano nelegalno odbacivanje otpada treba se postavljati videonadzor, fizičke prepreke, pojačane kontrole komunalnih redara...

Komunalni redar naređuje uklanjanje otpada vlasniku nekretnine, onome koji upravlja nekretninom, ili onome koji je otpad bacio. U suprotnome otpad uklanja Grad o trošku onoga za koga se smatra da je obveznik uklanjanja otpada. Tu može nastati problem, na primjer, ako netko po noći baci otpad na vašu zemlju, a Grad od vas traži da uklonite otpad. Pravnu osobu se kažnjava od 20.000 do 200.000 kuna, a obrtnike od deset do sto tisuća kuna, kao i obične građane.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Inače, u gradskom Odsjeku za komunalno redarstvo zaposleno je 29 komunalnih redara, po njihovim nalozima provodi se uklanjanje nelegalno odbačenog otpada. U 2020. prikupljene su 173,94 tone nelegalnog otpada koji je predan tvrtki "BRKAN-PLANO" d.o.o. iz Trogira.

Postoje pozitivni pomaci koji se vide s pojavom infrastrukture. "Planom gospodarenja otpadom Grada Splita za razdoblje 2017. do 2022." predviđeno je da Split ima 360 "zelenih otoka" koji sadrže spremnike za papir, plastiku, tetrapak i staklo, a čija se mreža može s vremenom povećati. S povećanjem broja "zelenih otoka" raste i količina otpada koji se u njima prikuplja. U godini 2018. prikupilo se 1,6 milijuna tona komunalnog otpada u 128 zelenih otoka, a već u 2020. brojke su dvostruke veće, prikupljeno je više od tri milijuna tona otpada u 268 "zelenih otoka".

Međutim, s reciklažnim dvorištima se znatno sporije napreduje. Predviđeno je da ih se napravi šest, ali od 2009. godine su izgrađena samo dva, na Karepovcu i Orišcu.

Za reciklažna dvorišta Pujanke i Kopilica dobiveno je 7,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Početkom svibnja ove godine na javnoj nabavi odabrana je tvrtka "Kavelj" iz Splita s ponudom od 4,5 milijuna kuna kao izvođač radova na reciklažnom dvorištu na Kopilici. Rok za izvršenje ugovora je pet mjeseci.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Međutim, za reciklažno dvorište na Pujankama poništena je javna nabava nakon što su prispjele ponude, a "Kavelj" je opet imao najpovoljniju. U Obrazloženju Grad je priznao da je za dostavu ponuda naručiteljima ostavio malo kraći rok od onog koji je zakonom propisan, najavio je da će ponoviti natječaj, ali ga još nije raspisao.

Na Sirobuji je katastarska čestica na kojoj se planira graditi reciklažno dvorište u gradskom vlasništvu, "ali je ista u nezakonitom i neovlaštenom posjedu jedne tvrtke", piše u "Izvješću o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Splita za 2020. godinu".

Lokacija za reciklažno dvorište na TTTS-u, južno od Veletržnice, također je daleko od idealne. U Izvješću se kaže da je "problem navedene lokacije kolni pristup koji se treba osigurati pravom služnosti prolaza preko Veletržnice Split i osiguranje sanitarnih uvjeta zbog blizine otvorene prodaje voća i povrća".

Nedostatak reciklažnih dvorišta "Čistoća" donekle nadoknađuje s 10 mobilnih reciklažnih dvorišta. Zanimljivo je da su se pokazala najbolja ona za sakupljanje odjeće i tekstila, a u 2020. godini od građana je prikupljeno čak 86,65 tona odjeće. Osim reciklažnih dvorišta, nedostaju i sortirnice u kojima bi se dodatno obradio otpad koji se odvojeno prikupi u reciklažnim dvorištima. Grad namjerava graditi sortirnicu na Putu Kamena, a za sada koristi sortirnicu privatne firme u Vranjicu.

Pametni spremnici

Pored klasičnih spremnika, "Čistoća" je nabavila tvz. "pametne spremnike" za otpad tipa "Big Belly", koji rade na solarni pogon, imaju ugrađenu prešu, senzore popunjenosti i upravljački softver. Nažalost, u kolovozu 2020. godine na Rivi je uništen u požaru dvostruki takav spremnik kod ulaza u Dioklecijanove podrume. Ovo je samo jedan primjer lokalnog piromanskog specijaliteta, jer koliko je poznato, nigdje se toliko temeljito ne pale kontejneri za otpad kao po splitskim kvartovima.

Iako po gradu ima sve više spremnika za biorazgradivi otpad, još nema na vidiku kompostane za obradu biotpada, koji čini 30 posto komunalnog smeća. Iz Udruge Sunce su upozorili da na taj način korisne sirovine poput ostataka hrane, voća i povrća ili taloga kave završe na Karepovcu s miješanim otpadom, gdje stvaraju staklenički plin metan, CO2 i brojne druge štetne sastojke. Iz "Čistoće" su samo donekle ublažili taj problem, naime, u gradu ima oko 9500 okućnica pa su pokrenuli dijeljenje vrtnih kompostera za korištenje komposta za osobne potrebe.

Osim svega navedenog, nedostaju centri za ponovnu upotrebu odbačenog otpada u kojima bi se, u skladu s "Planom gospodarenja otpadom", ponovno vraćali u opticaj odbačeni proizvodi. U rujnu 2021. u zapadnom dijelu rudnika Sv. Juraj - Sv. Kajo otvoreno je prvo reciklažno dvorište za građevinski otpad u Splitsko-dalmatinskoj županiji suradnjom "Cemexa" i Grada Kaštela, a Grad Split je izrazio namjeru da ga koristi. To su istaknuli kao primjer za kružno gospodarenje vrijednim otpadom. Inače, prema statistikama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u SD županiji ima 25 ilegalnih deponija od kojih još nijedan nije ukinut.

Za Karepovac je 16. svibnja 2022. dobivena građevinska dozvola da se pokrene 3. faza iz Paketa A, a to znači prekrivanje saniranog dijela odlagališta, i instaliranje sustava aktivnog otplinjavanja. Dana 23. svibnja podnesen je gradskom upravnom odjelu zahtjev za početak radova i čeka se odobrenje. Za izvođača radova je na javnoj nabavi odabrana tvrtka "G.T. Trade" iz Splita s ponudom od 52,6 milijuna kuna, koja je izvodila radove preslagivanja starog dijela odlagališta.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

U roku od 20 mjeseci od uvođenja u posjed izvođači trebaju izvesti 82 plinska bunara na starom, preoblikovanom dijelu odlagališta. Bunari će biti duboki od pet do 40 metra, a na vrhu će se montirati sonde za regulaciju plina. Također, treba izvesti bazen za čišćenje procjednih voda koje bi se odvodile do stanice na Stupama, a oborinske vode bi se kanalom odvelo do obližnjeg potoka.

Nakon konačne sanacije na Karepovcu treba biti 129 bunara koji će se plinovodima povezati u jedinstveni sustav, on će imati baklju za spaljivanje sakupljenog plina, plinsku stanicu i postrojenje za proizvodnju električne energije. No, to je još daleko, ono što uskoro počinje je bušenje Karepovca i vjerojatno novi smrad.

Premda se u projektu spominje da će se izvesti ozelenjavanje Karepovca, ono je prvenstveno funkcionalne prirode. Naime, pored plinskog sustava izvest će se radovi pokrivanja presloženog otpada slojem humusa, geotekstila i travom. Ovo ima funkciju da sprječava eroziju tla i da utječe na drenažu. Dakle, nije riječ o primarno hortikulturnom uređenju.

Eksplozivno područje

Oko odlagališta će se posaditi stabla, ona će vizualno ograditi ovo područje od ostalih parcela i pridonijet će poboljšanju estetskog doživljaja. Međutim, nije poznato kada će Karepovac u dogledno vrijeme biti dostupan za građanstvo kao javni park. Iz sigurnosnih razloga. Naime, za samo područje se u dokumentaciji napominje da bi moglo biti – eksplozivno.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

- Područje odlagališnog prostora na kojem se izvodi sustav otplinjavanja klasificira se kao područje na kojem je moguća pojava eksplozivne atmosfere, radi prisutnosti odlagališnog plina, čiji je sastavni dio metan (CH4), koji u koncentraciji od 4,4% do 16,5% u zraku tvori eksplozivnu smjesu - stoji u projektnoj dokumentaciji koju je izradio IGH.

No, u ovoj fazi Karepovac ne bi bio posve zatvoren kao odlagalište, nego se prekriva stari dio odlagališta. Tek u tzv. fazi 4 iz Paketa A slijedi zatvaranje aktivnog dijela odlagališta na Karepovcu i konačno prekrivanje otpada odloženog na toj novoj plohi završnim slojem. Ali, konačna sanacija bi se dogodila tek kad se otvori centar u Lećevici. Dakle, trenutno je potpuno zatvaranje postojećeg odlagališta na vrbi svirala.

A dotle Split plaća kazne jer premalo odvaja komunalni otpad. Prema privremenom izvješću o komunalnom otpadu u 2021., koje je nadležno Ministarstvo objavilo na svojim stranicama, Split je dosegao 16,5 posto odvajanja otpada, što je donekle popravilo njegov rejting koji je ranijih godina bio katastrofalan pa nije više na dnu liste velikih gradova. Ali, to je daleko manje nego koliko prema EU obavezama treba odvajati otpad. Za 2019. godinu Split je morao platiti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 3,2 milijuna kuna zato što je prekoračio dozvoljenu količinu miješanog otpada.

---

image
Mario Todorić/Cropix
---

U 2021. je ukupno sakupljeno 65.624,91 tona komunalnog otpada. Od toga je količina miješanog komunalnog otpada 54.812,20 tona. To znači da je odvojena samo jedna šestina od ukupnog komunalnog otpada. A ostatak je miješani komunalni otpad, od čega je skoro polovica viška. Odnosno, čak 19.375,15 tona prekoračuje graničnu količinu koja je dozvoljena za miješani komunalni otpad. Zato će Split opet morati plaćati penale. Nakon Zagreba je Split najveći hrvatski zagađivač komunalnim otpadom, a nakon Jakuševca je, kako rekosmo, Karepovac najneslavnije odlagalište.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POZNATO PO LOŠEM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => POZNATO PO LOŠEM 2 0 14457 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-31 20:14:38 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-05 22:27:52 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2022-06-05 22:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2116 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/31\/12603236.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/17636558.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/10271267.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/13901364.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/21636978.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/21636970.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/20970354.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/20967962.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/20838832.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/20838754.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/20838718.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/19429838.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/15134698.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/14535700.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/13559802.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/13221370.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/12603252.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/11106250.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/10927608.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/12603268.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/13237134.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

Jak\u0161a Mili\u010di\u0107<\/p>","","","","","","","","","","","","","","","","","

Pogled na Karepovac\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["46:44","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1212","hd_12603236_1920.jpg":"1920x1080","k_12603236_1280.jpg":"1280x1280","k_12603236_1024.jpg":"1024x1024","k_12603236_640.jpg":"640x640","k_12603236_480.jpg":"480x480","k_12603236_340.jpg":"340x340","k_12603236_220.jpg":"220x220","o_12603236_1280.jpg":"1280x808","o_12603236_1024.jpg":"1024x646","o_12603236_640.jpg":"640x404","o_12603236_480.jpg":"480x303","o_12603236_340.jpg":"340x214","o_12603236_220.jpg":"220x138","h_12603236_1280.jpg":"1280x854","h_12603236_1024.jpg":"1024x683","h_12603236_640.jpg":"640x427","h_12603236_480.jpg":"480x320","h_12603236_340.jpg":"340x227","h_12603236_220.jpg":"220x147","pp_12603236_1280.jpg":"1006x1280","pp_12603236_1024.jpg":"805x1024","pp_12603236_640.jpg":"503x640","pp_12603236_480.jpg":"377x480","pp_12603236_340.jpg":"267x340","pp_12603236_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17636558_1920.jpg":"1920x1080","k_17636558_1280.jpg":"1280x1280","k_17636558_1024.jpg":"1024x1024","k_17636558_640.jpg":"640x640","k_17636558_480.jpg":"480x480","k_17636558_340.jpg":"340x340","k_17636558_220.jpg":"220x220","o_17636558_1280.jpg":"1280x853","o_17636558_1024.jpg":"1024x682","o_17636558_640.jpg":"640x426","o_17636558_480.jpg":"480x320","o_17636558_340.jpg":"340x226","o_17636558_220.jpg":"220x146","h_17636558_1280.jpg":"1280x854","h_17636558_1024.jpg":"1024x683","h_17636558_640.jpg":"640x427","h_17636558_480.jpg":"480x320","h_17636558_340.jpg":"340x227","h_17636558_220.jpg":"220x147","pp_17636558_1280.jpg":"1006x1280","pp_17636558_1024.jpg":"805x1024","pp_17636558_640.jpg":"503x640","pp_17636558_480.jpg":"377x480","pp_17636558_340.jpg":"267x340","pp_17636558_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1150","hd_10271267_1920.jpg":"1920x1080","k_10271267_1280.jpg":"1280x1280","k_10271267_1024.jpg":"1024x1024","k_10271267_640.jpg":"640x640","k_10271267_480.jpg":"480x480","k_10271267_340.jpg":"340x340","k_10271267_220.jpg":"220x220","o_10271267_1280.jpg":"1280x766","o_10271267_1024.jpg":"1024x613","o_10271267_640.jpg":"640x383","o_10271267_480.jpg":"480x287","o_10271267_340.jpg":"340x203","o_10271267_220.jpg":"220x131","h_10271267_1280.jpg":"1280x854","h_10271267_1024.jpg":"1024x683","h_10271267_640.jpg":"640x427","h_10271267_480.jpg":"480x320","h_10271267_340.jpg":"340x227","h_10271267_220.jpg":"220x147","pp_10271267_1280.jpg":"1006x1280","pp_10271267_1024.jpg":"805x1024","pp_10271267_640.jpg":"503x640","pp_10271267_480.jpg":"377x480","pp_10271267_340.jpg":"267x340","pp_10271267_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2326","hd_13901364_1920.jpg":"1920x1080","k_13901364_1280.jpg":"1280x1280","k_13901364_1024.jpg":"1024x1024","k_13901364_640.jpg":"640x640","k_13901364_480.jpg":"480x480","k_13901364_340.jpg":"340x340","k_13901364_220.jpg":"220x220","o_13901364_1280.jpg":"1280x1550","o_13901364_1024.jpg":"1024x1240","o_13901364_640.jpg":"640x775","o_13901364_480.jpg":"480x581","o_13901364_340.jpg":"340x411","o_13901364_220.jpg":"220x266","h_13901364_1280.jpg":"1280x854","h_13901364_1024.jpg":"1024x683","h_13901364_640.jpg":"640x427","h_13901364_480.jpg":"480x320","h_13901364_340.jpg":"340x227","h_13901364_220.jpg":"220x147","pp_13901364_1280.jpg":"1006x1280","pp_13901364_1024.jpg":"805x1024","pp_13901364_640.jpg":"503x640","pp_13901364_480.jpg":"377x480","pp_13901364_340.jpg":"267x340","pp_13901364_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21636978_1920.jpg":"1920x1080","k_21636978_1280.jpg":"1280x1280","k_21636978_1024.jpg":"1024x1024","k_21636978_640.jpg":"640x640","k_21636978_480.jpg":"480x480","k_21636978_340.jpg":"340x340","k_21636978_220.jpg":"220x220","o_21636978_1280.jpg":"1280x853","o_21636978_1024.jpg":"1024x682","o_21636978_640.jpg":"640x426","o_21636978_480.jpg":"480x320","o_21636978_340.jpg":"340x226","o_21636978_220.jpg":"220x146","h_21636978_1280.jpg":"1280x854","h_21636978_1024.jpg":"1024x683","h_21636978_640.jpg":"640x427","h_21636978_480.jpg":"480x320","h_21636978_340.jpg":"340x227","h_21636978_220.jpg":"220x147","pp_21636978_1280.jpg":"1006x1280","pp_21636978_1024.jpg":"805x1024","pp_21636978_640.jpg":"503x640","pp_21636978_480.jpg":"377x480","pp_21636978_340.jpg":"267x340","pp_21636978_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1306","hd_21636970_1920.jpg":"1920x1080","k_21636970_1280.jpg":"1280x1280","k_21636970_1024.jpg":"1024x1024","k_21636970_640.jpg":"640x640","k_21636970_480.jpg":"480x480","k_21636970_340.jpg":"340x340","k_21636970_220.jpg":"220x220","o_21636970_1280.jpg":"1280x870","o_21636970_1024.jpg":"1024x696","o_21636970_640.jpg":"640x435","o_21636970_480.jpg":"480x326","o_21636970_340.jpg":"340x231","o_21636970_220.jpg":"220x149","h_21636970_1280.jpg":"1280x854","h_21636970_1024.jpg":"1024x683","h_21636970_640.jpg":"640x427","h_21636970_480.jpg":"480x320","h_21636970_340.jpg":"340x227","h_21636970_220.jpg":"220x147","pp_21636970_1280.jpg":"1006x1280","pp_21636970_1024.jpg":"805x1024","pp_21636970_640.jpg":"503x640","pp_21636970_480.jpg":"377x480","pp_21636970_340.jpg":"267x340","pp_21636970_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1162","hd_20970354_1920.jpg":"1920x1080","k_20970354_1280.jpg":"1280x1280","k_20970354_1024.jpg":"1024x1024","k_20970354_640.jpg":"640x640","k_20970354_480.jpg":"480x480","k_20970354_340.jpg":"340x340","k_20970354_220.jpg":"220x220","o_20970354_1280.jpg":"1280x774","o_20970354_1024.jpg":"1024x619","o_20970354_640.jpg":"640x387","o_20970354_480.jpg":"480x290","o_20970354_340.jpg":"340x205","o_20970354_220.jpg":"220x133","h_20970354_1280.jpg":"1280x854","h_20970354_1024.jpg":"1024x683","h_20970354_640.jpg":"640x427","h_20970354_480.jpg":"480x320","h_20970354_340.jpg":"340x227","h_20970354_220.jpg":"220x147","pp_20970354_1280.jpg":"1006x1280","pp_20970354_1024.jpg":"805x1024","pp_20970354_640.jpg":"503x640","pp_20970354_480.jpg":"377x480","pp_20970354_340.jpg":"267x340","pp_20970354_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1124","hd_20967962_1920.jpg":"1920x1080","k_20967962_1280.jpg":"1280x1280","k_20967962_1024.jpg":"1024x1024","k_20967962_640.jpg":"640x640","k_20967962_480.jpg":"480x480","k_20967962_340.jpg":"340x340","k_20967962_220.jpg":"220x220","o_20967962_1280.jpg":"1280x749","o_20967962_1024.jpg":"1024x599","o_20967962_640.jpg":"640x374","o_20967962_480.jpg":"480x281","o_20967962_340.jpg":"340x199","o_20967962_220.jpg":"220x128","h_20967962_1280.jpg":"1280x854","h_20967962_1024.jpg":"1024x683","h_20967962_640.jpg":"640x427","h_20967962_480.jpg":"480x320","h_20967962_340.jpg":"340x227","h_20967962_220.jpg":"220x147","pp_20967962_1280.jpg":"1006x1280","pp_20967962_1024.jpg":"805x1024","pp_20967962_640.jpg":"503x640","pp_20967962_480.jpg":"377x480","pp_20967962_340.jpg":"267x340","pp_20967962_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20838832_1920.jpg":"1920x1080","k_20838832_1280.jpg":"1280x1280","k_20838832_1024.jpg":"1024x1024","k_20838832_640.jpg":"640x640","k_20838832_480.jpg":"480x480","k_20838832_340.jpg":"340x340","k_20838832_220.jpg":"220x220","o_20838832_1280.jpg":"1280x853","o_20838832_1024.jpg":"1024x682","o_20838832_640.jpg":"640x426","o_20838832_480.jpg":"480x320","o_20838832_340.jpg":"340x226","o_20838832_220.jpg":"220x146","h_20838832_1280.jpg":"1280x854","h_20838832_1024.jpg":"1024x683","h_20838832_640.jpg":"640x427","h_20838832_480.jpg":"480x320","h_20838832_340.jpg":"340x227","h_20838832_220.jpg":"220x147","pp_20838832_1280.jpg":"1006x1280","pp_20838832_1024.jpg":"805x1024","pp_20838832_640.jpg":"503x640","pp_20838832_480.jpg":"377x480","pp_20838832_340.jpg":"267x340","pp_20838832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20838754_1920.jpg":"1920x1080","k_20838754_1280.jpg":"1280x1280","k_20838754_1024.jpg":"1024x1024","k_20838754_640.jpg":"640x640","k_20838754_480.jpg":"480x480","k_20838754_340.jpg":"340x340","k_20838754_220.jpg":"220x220","o_20838754_1280.jpg":"1280x853","o_20838754_1024.jpg":"1024x682","o_20838754_640.jpg":"640x426","o_20838754_480.jpg":"480x320","o_20838754_340.jpg":"340x226","o_20838754_220.jpg":"220x146","h_20838754_1280.jpg":"1280x854","h_20838754_1024.jpg":"1024x683","h_20838754_640.jpg":"640x427","h_20838754_480.jpg":"480x320","h_20838754_340.jpg":"340x227","h_20838754_220.jpg":"220x147","pp_20838754_1280.jpg":"1006x1280","pp_20838754_1024.jpg":"805x1024","pp_20838754_640.jpg":"503x640","pp_20838754_480.jpg":"377x480","pp_20838754_340.jpg":"267x340","pp_20838754_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x948","hd_20838718_1920.jpg":"1920x1080","k_20838718_1280.jpg":"1280x1280","k_20838718_1024.jpg":"1024x1024","k_20838718_640.jpg":"640x640","k_20838718_480.jpg":"480x480","k_20838718_340.jpg":"340x340","k_20838718_220.jpg":"220x220","o_20838718_1280.jpg":"1280x632","o_20838718_1024.jpg":"1024x505","o_20838718_640.jpg":"640x316","o_20838718_480.jpg":"480x237","o_20838718_340.jpg":"340x167","o_20838718_220.jpg":"220x108","h_20838718_1280.jpg":"1280x854","h_20838718_1024.jpg":"1024x683","h_20838718_640.jpg":"640x427","h_20838718_480.jpg":"480x320","h_20838718_340.jpg":"340x227","h_20838718_220.jpg":"220x147","pp_20838718_1280.jpg":"1006x1280","pp_20838718_1024.jpg":"805x1024","pp_20838718_640.jpg":"503x640","pp_20838718_480.jpg":"377x480","pp_20838718_340.jpg":"267x340","pp_20838718_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1157","hd_19429838_1920.jpg":"1920x1080","k_19429838_1280.jpg":"1280x1280","k_19429838_1024.jpg":"1024x1024","k_19429838_640.jpg":"640x640","k_19429838_480.jpg":"480x480","k_19429838_340.jpg":"340x340","k_19429838_220.jpg":"220x220","o_19429838_1280.jpg":"1280x771","o_19429838_1024.jpg":"1024x617","o_19429838_640.jpg":"640x385","o_19429838_480.jpg":"480x289","o_19429838_340.jpg":"340x204","o_19429838_220.jpg":"220x132","h_19429838_1280.jpg":"1280x854","h_19429838_1024.jpg":"1024x683","h_19429838_640.jpg":"640x427","h_19429838_480.jpg":"480x320","h_19429838_340.jpg":"340x227","h_19429838_220.jpg":"220x147","pp_19429838_1280.jpg":"1006x1280","pp_19429838_1024.jpg":"805x1024","pp_19429838_640.jpg":"503x640","pp_19429838_480.jpg":"377x480","pp_19429838_340.jpg":"267x340","pp_19429838_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15134698_1920.jpg":"1920x1080","k_15134698_1280.jpg":"1280x1280","k_15134698_1024.jpg":"1024x1024","k_15134698_640.jpg":"640x640","k_15134698_480.jpg":"480x480","k_15134698_340.jpg":"340x340","k_15134698_220.jpg":"220x220","o_15134698_1280.jpg":"1280x853","o_15134698_1024.jpg":"1024x682","o_15134698_640.jpg":"640x426","o_15134698_480.jpg":"480x320","o_15134698_340.jpg":"340x226","o_15134698_220.jpg":"220x146","h_15134698_1280.jpg":"1280x854","h_15134698_1024.jpg":"1024x683","h_15134698_640.jpg":"640x427","h_15134698_480.jpg":"480x320","h_15134698_340.jpg":"340x227","h_15134698_220.jpg":"220x147","pp_15134698_1280.jpg":"1006x1280","pp_15134698_1024.jpg":"805x1024","pp_15134698_640.jpg":"503x640","pp_15134698_480.jpg":"377x480","pp_15134698_340.jpg":"267x340","pp_15134698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1251","hd_14535700_1920.jpg":"1920x1080","k_14535700_1280.jpg":"1280x1280","k_14535700_1024.jpg":"1024x1024","k_14535700_640.jpg":"640x640","k_14535700_480.jpg":"480x480","k_14535700_340.jpg":"340x340","k_14535700_220.jpg":"220x220","o_14535700_1280.jpg":"1280x834","o_14535700_1024.jpg":"1024x667","o_14535700_640.jpg":"640x417","o_14535700_480.jpg":"480x312","o_14535700_340.jpg":"340x221","o_14535700_220.jpg":"220x143","h_14535700_1280.jpg":"1280x854","h_14535700_1024.jpg":"1024x683","h_14535700_640.jpg":"640x427","h_14535700_480.jpg":"480x320","h_14535700_340.jpg":"340x227","h_14535700_220.jpg":"220x147","pp_14535700_1280.jpg":"1006x1280","pp_14535700_1024.jpg":"805x1024","pp_14535700_640.jpg":"503x640","pp_14535700_480.jpg":"377x480","pp_14535700_340.jpg":"267x340","pp_14535700_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1225","hd_13559802_1920.jpg":"1920x1080","k_13559802_1280.jpg":"1280x1280","k_13559802_1024.jpg":"1024x1024","k_13559802_640.jpg":"640x640","k_13559802_480.jpg":"480x480","k_13559802_340.jpg":"340x340","k_13559802_220.jpg":"220x220","o_13559802_1280.jpg":"1280x816","o_13559802_1024.jpg":"1024x653","o_13559802_640.jpg":"640x408","o_13559802_480.jpg":"480x306","o_13559802_340.jpg":"340x216","o_13559802_220.jpg":"220x140","h_13559802_1280.jpg":"1280x854","h_13559802_1024.jpg":"1024x683","h_13559802_640.jpg":"640x427","h_13559802_480.jpg":"480x320","h_13559802_340.jpg":"340x227","h_13559802_220.jpg":"220x147","pp_13559802_1280.jpg":"1006x1280","pp_13559802_1024.jpg":"805x1024","pp_13559802_640.jpg":"503x640","pp_13559802_480.jpg":"377x480","pp_13559802_340.jpg":"267x340","pp_13559802_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13221370_1920.jpg":"1920x1080","k_13221370_1280.jpg":"1280x1280","k_13221370_1024.jpg":"1024x1024","k_13221370_640.jpg":"640x640","k_13221370_480.jpg":"480x480","k_13221370_340.jpg":"340x340","k_13221370_220.jpg":"220x220","o_13221370_1280.jpg":"1280x853","o_13221370_1024.jpg":"1024x682","o_13221370_640.jpg":"640x426","o_13221370_480.jpg":"480x320","o_13221370_340.jpg":"340x226","o_13221370_220.jpg":"220x146","h_13221370_1280.jpg":"1280x854","h_13221370_1024.jpg":"1024x683","h_13221370_640.jpg":"640x427","h_13221370_480.jpg":"480x320","h_13221370_340.jpg":"340x227","h_13221370_220.jpg":"220x147","pp_13221370_1280.jpg":"1006x1280","pp_13221370_1024.jpg":"805x1024","pp_13221370_640.jpg":"503x640","pp_13221370_480.jpg":"377x480","pp_13221370_340.jpg":"267x340","pp_13221370_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12603252_1920.jpg":"1920x1080","k_12603252_1280.jpg":"1280x1280","k_12603252_1024.jpg":"1024x1024","k_12603252_640.jpg":"640x640","k_12603252_480.jpg":"480x480","k_12603252_340.jpg":"340x340","k_12603252_220.jpg":"220x220","o_12603252_1280.jpg":"1280x853","o_12603252_1024.jpg":"1024x682","o_12603252_640.jpg":"640x426","o_12603252_480.jpg":"480x320","o_12603252_340.jpg":"340x226","o_12603252_220.jpg":"220x146","h_12603252_1280.jpg":"1280x854","h_12603252_1024.jpg":"1024x683","h_12603252_640.jpg":"640x427","h_12603252_480.jpg":"480x320","h_12603252_340.jpg":"340x227","h_12603252_220.jpg":"220x147","pp_12603252_1280.jpg":"1006x1280","pp_12603252_1024.jpg":"805x1024","pp_12603252_640.jpg":"503x640","pp_12603252_480.jpg":"377x480","pp_12603252_340.jpg":"267x340","pp_12603252_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_11106250_1920.jpg":"1920x1080","k_11106250_1280.jpg":"1280x1280","k_11106250_1024.jpg":"1024x1024","k_11106250_640.jpg":"640x640","k_11106250_480.jpg":"480x480","k_11106250_340.jpg":"340x340","k_11106250_220.jpg":"220x220","o_11106250_1280.jpg":"1280x853","o_11106250_1024.jpg":"1024x682","o_11106250_640.jpg":"640x426","o_11106250_480.jpg":"480x320","o_11106250_340.jpg":"340x226","o_11106250_220.jpg":"220x146","h_11106250_1280.jpg":"1280x854","h_11106250_1024.jpg":"1024x683","h_11106250_640.jpg":"640x427","h_11106250_480.jpg":"480x320","h_11106250_340.jpg":"340x227","h_11106250_220.jpg":"220x147","pp_11106250_1280.jpg":"1006x1280","pp_11106250_1024.jpg":"805x1024","pp_11106250_640.jpg":"503x640","pp_11106250_480.jpg":"377x480","pp_11106250_340.jpg":"267x340","pp_11106250_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1322","hd_10927608_1920.jpg":"1920x1080","k_10927608_1280.jpg":"1280x1280","k_10927608_1024.jpg":"1024x1024","k_10927608_640.jpg":"640x640","k_10927608_480.jpg":"480x480","k_10927608_340.jpg":"340x340","k_10927608_220.jpg":"220x220","o_10927608_1280.jpg":"1280x881","o_10927608_1024.jpg":"1024x705","o_10927608_640.jpg":"640x440","o_10927608_480.jpg":"480x330","o_10927608_340.jpg":"340x234","o_10927608_220.jpg":"220x151","h_10927608_1280.jpg":"1280x854","h_10927608_1024.jpg":"1024x683","h_10927608_640.jpg":"640x427","h_10927608_480.jpg":"480x320","h_10927608_340.jpg":"340x227","h_10927608_220.jpg":"220x147","pp_10927608_1280.jpg":"1006x1280","pp_10927608_1024.jpg":"805x1024","pp_10927608_640.jpg":"503x640","pp_10927608_480.jpg":"377x480","pp_10927608_340.jpg":"267x340","pp_10927608_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x908","hd_12603268_1920.jpg":"1920x1080","k_12603268_1280.jpg":"1280x1280","k_12603268_1024.jpg":"1024x1024","k_12603268_640.jpg":"640x640","k_12603268_480.jpg":"480x480","k_12603268_340.jpg":"340x340","k_12603268_220.jpg":"220x220","o_12603268_1280.jpg":"1280x605","o_12603268_1024.jpg":"1024x484","o_12603268_640.jpg":"640x302","o_12603268_480.jpg":"480x227","o_12603268_340.jpg":"340x160","o_12603268_220.jpg":"220x104","h_12603268_1280.jpg":"1280x854","h_12603268_1024.jpg":"1024x683","h_12603268_640.jpg":"640x427","h_12603268_480.jpg":"480x320","h_12603268_340.jpg":"340x227","h_12603268_220.jpg":"220x147","pp_12603268_1280.jpg":"1006x1280","pp_12603268_1024.jpg":"805x1024","pp_12603268_640.jpg":"503x640","pp_12603268_480.jpg":"377x480","pp_12603268_340.jpg":"267x340","pp_12603268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13237134_1920.jpg":"1920x1080","k_13237134_1280.jpg":"1280x1280","k_13237134_1024.jpg":"1024x1024","k_13237134_640.jpg":"640x640","k_13237134_480.jpg":"480x480","k_13237134_340.jpg":"340x340","k_13237134_220.jpg":"220x220","o_13237134_1280.jpg":"1280x853","o_13237134_1024.jpg":"1024x682","o_13237134_640.jpg":"640x426","o_13237134_480.jpg":"480x320","o_13237134_340.jpg":"340x226","o_13237134_220.jpg":"220x146","h_13237134_1280.jpg":"1280x854","h_13237134_1024.jpg":"1024x683","h_13237134_640.jpg":"640x427","h_13237134_480.jpg":"480x320","h_13237134_340.jpg":"340x227","h_13237134_220.jpg":"220x147","pp_13237134_1280.jpg":"1006x1280","pp_13237134_1024.jpg":"805x1024","pp_13237134_640.jpg":"503x640","pp_13237134_480.jpg":"377x480","pp_13237134_340.jpg":"267x340","pp_13237134_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7617290 Threads: 2 Questions: 1617494275 Slow queries: 4802450 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110944335 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /split/nepostojeci-centar-u-lecevici-godisnje-nas-kosta-dva-milijuna-kuna-a-projekt-se-ne-zavrsava-vec-17-godina-gdje-cemo-sa-smecem-kad-napunimo-karepovac-1198467 [printLink] => /split/nepostojeci-centar-u-lecevici-godisnje-nas-kosta-dva-milijuna-kuna-a-projekt-se-ne-zavrsava-vec-17-godina-gdje-cemo-sa-smecem-kad-napunimo-karepovac-1198467?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 677034 [name] => predizborna inventura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-10 08:29:49 [main_article_id] => 0 [alias] => predizborna-inventura [link] => /tag/predizborna-inventura ) [1] => stdClass Object ( [id] => 320811 [name] => sanacija karepovca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sanacija-karepovca [link] => /tag/sanacija-karepovca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 235144 [name] => Centar za gospodarenje otpadom Lećevica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => centar-za-gospodarenje-otpadom-lecevica [link] => /tag/centar-za-gospodarenje-otpadom-lecevica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 471437 [name] => Sandi Vidulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sandi-vidulic [link] => /tag/sandi-vidulic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POZNATO PO LOŠEM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nepostojeći centar u Lećevici godišnje nas košta dva milijuna kuna, a projekt se ne završava već 17 godina! Gdje ćemo sa smećem kad napunimo Karepovac? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/12603236.jpg [galleryCount] => 21 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/12603236.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/17636558.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/10271267.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/13901364.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Jakša Miličić

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/21636978.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/21636970.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/20970354.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/20967962.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/20838832.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/20838754.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/20838718.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/19429838.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/15134698.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/14535700.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/13559802.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/13221370.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/12603252.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/11106250.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/10927608.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/12603268.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/13237134.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix

Pogled na Karepovac 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon zagrebačkog Jakuševca, splitski Karepovac je najpoznatije odlagalište otpada u Hrvatskoj. Nažalost, ne po dobrome. Splitsko-dalmatinska županija u Hrvatskoj proizvodi najviše otpada nakon Grada Zagreba, ali nema kamo s njim, osim na Karepovac i nekoliko manjih odlagališta koja su kratkog vijeka trajanja.

A nije poznato kad će se izgraditi županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO), što otežava uspostavu sustava gospodarenja otpadom u Splitu i sanaciju Karepovca. Naime, Karepovac je kao odlagalište na snazi dok se ne otvori ŽCGO u Lećevici, a ujedno bi ga dotle trebalo dobrim dijelom sanirati.

I dok nitko ne zna kad će početi radovi na ŽCGO-u Lećevica, svi već znaju da Karepovac kao odlagalište može izdržati još samo nekoliko godina.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Priča o Lećevici je vjerojatno skandal broj jedan od svih CGO-a u Hrvatskoj. Plaće i naknade angažiranih oko Centra u Lećevici građane koštaju dva milijuna kuna godišnje, a oni u 17 godina nisu realizirali projekt zbog kojeg je javna tvrtka osnovana. Također, postoje ozbiljna protivljenja da se na lokaciji Kladnjice u općini Lećevica izgradi županijski centar u kojem bi se odvijala obrada i tehnološko zbrinjavanje otpada. Ekološke udruge odabir lokacije za ŽCGO Lećevica smatraju štetnim za okoliš (Udruga Sunce je najavila da namjerava slučaj prijaviti EU institucijama), kao i Šibensko-kninska županija, koja ga također smatra opasnim za pitku vodu.

(Ne)kultura stanovništva

Ali, Split se nije našao u vrlo nezavidnoj situaciji zahvaljujući samo nekulturi dijela stanovništva koje ne mari za odvajanje otpada, odbacuje stari namještaj i šutu na divlje deponije, ili zbog pojedinaca koji pale kontejnere.

Problemi koji su doveli vodu do grla nastali su uglavnom zbog toga što godinama vladajuće nije bilo briga, a u nekim slučajevima je postojao politički otpor da se uspostavi napredan sustav gospodarenja otpadom kakav nam nalažu propisi Europske unije. Dovoljno je reći da je u 2020. godini Rijeka imala najveći broj spremnika za otpad na javnim površinama (9312), više i od Zagreba (7533), dok je Split imao tri puta manje (2948), tek nešto više od Pule (2702), pa da se vidi koliko je važno građanima pružiti priliku da bi se imalo čistiji grad, ali i osvještenije postupalo s otpadom.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Bivši gradonačelnik iz doba izgradnje Splita 3 Jakša Miličić zagovarao je spaljivanje smeća kao savjetnik za Karepovac Željka Keruma, dok je ovaj bio gradonačelnik Splita. Lobirao je za projekt po kojem bi 200.000 m2 gradskog zemljišta na Karepovcu postalo građevinska zona na kojoj bi se izgradilo 3000 stanova s pratećim sadržajima. Ali, uvjet da bi teren Karepovca koji je odlagalište još od 1964. "ozdravio" i koristio se u komercijalne svrhe bio je da s njega ukloni otpad. To se trebalo, po Miličiću, izvesti tako što bi se otpad kao suha frakcija spaljivao u "Cemexovim pećima", ili bi se spaljivanjem od njega dobivala struja tvz. plazma tehnologijom.

---

image

Jakša Miličić

Duje Klarić/Cropix
---

Podršku je tada pružio državni tajnik Ministarstva za zaštitu okoliša Nikola Ružinski. On je na tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj Karepovcu 2011. govorio da će "Cemex" propasti ne bude li spaljivao komunalni otpad.

- Zato i Europska unija preferira korištenje termičke obrade otpada pred ovom drugom koju smo mi preuzeli, dakle mehaničko-biološkom i ostalim - uvjeravao je gradske vijećnike Ružinski.

Velik otpor "spalioničkom lobiju" pružali su ekolozi, Udruga Sunce podigla je tužbu protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša koje je dalo suglasnost "Cemexu" za spaljivanje krutog komunalnog otpada. Za razliku od Splita, čiji su gradonačelnici Kerum i kasnije Ivo Baldasar sve mirno promatrali, Grad Kaštela je također bio protiv spaljivanja u strahu za zdravlje svojih građana.

Ali, na koncu se spaljivanje otpada nije dogodilo, već nešto posve drugo. Kerum je preko gradske administracije preusmjerio 50 milijuna kuna namijenjenih za sanaciju Karepovca na uređivanje Zapadne obale koja je trebala podignuti vrijednost njegovom hotelu "Marjan".

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

U vrijeme Baldasara je riješen najveći dio imovinskopravnih odnosa na Karepovcu. Ali, bivša tehnička direktorica "Čistoće" Ljubica Vrdoljak žalila se da Županija tvrdi kako je Karepovac ilegalan, što bi značilo da "Čistoća" na njemu radi ilegalno, a istodobno je služio kao županijsko odlagalište. Naime, osim Splita, na Karepovcu odlažu otpad i gradovi Solin, Kaštela i Omiš, te općine Baška Voda, Brela, Dugopolje, Klis, Lećevica, Muć, Podgora, Podstrana, Seget, Tučepi, Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje.

Kad je postao gradonačelnik, Andro Krstulović Opara se prihvatio nezahvalnog zadatka, krenuo je u prvu fazu sanacije Karepovca, koja je uzrokovala nezapamćeni smrad u Splitu koji je trajao mjesecima i izazvao burne kritike.

Kad je Ivica Puljak postao gradonačelnik, organizirao je veliku akciju "Očistimo grad" koja je trajala mjesec dana, a prikupljalo se smeće s divljih deponija. Najavio je da će nakon toga Split biti čist grad. I pozvao građane da ga takvim održavaju. Marijana Puljak se čak pohvalila kako je prijavila susjedu koja je bacila kutije kraj kontejnera. No, takvo "cinkanje" veći dio javnosti nije pozdravio, sudeći po komentarima na društvenim mrežama.

Nelegalno odbacivanje

Kako bi stao na kraj ilegalnim deponijima, Grad je u rujnu 2021. donio "Odluku o sprječavanju nepropisnog odbacivanja otpada u okoliš na području Grada Splita". Na mjestima gdje je više puta evidentirano nelegalno odbacivanje otpada treba se postavljati videonadzor, fizičke prepreke, pojačane kontrole komunalnih redara...

Komunalni redar naređuje uklanjanje otpada vlasniku nekretnine, onome koji upravlja nekretninom, ili onome koji je otpad bacio. U suprotnome otpad uklanja Grad o trošku onoga za koga se smatra da je obveznik uklanjanja otpada. Tu može nastati problem, na primjer, ako netko po noći baci otpad na vašu zemlju, a Grad od vas traži da uklonite otpad. Pravnu osobu se kažnjava od 20.000 do 200.000 kuna, a obrtnike od deset do sto tisuća kuna, kao i obične građane.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Inače, u gradskom Odsjeku za komunalno redarstvo zaposleno je 29 komunalnih redara, po njihovim nalozima provodi se uklanjanje nelegalno odbačenog otpada. U 2020. prikupljene su 173,94 tone nelegalnog otpada koji je predan tvrtki "BRKAN-PLANO" d.o.o. iz Trogira.

Postoje pozitivni pomaci koji se vide s pojavom infrastrukture. "Planom gospodarenja otpadom Grada Splita za razdoblje 2017. do 2022." predviđeno je da Split ima 360 "zelenih otoka" koji sadrže spremnike za papir, plastiku, tetrapak i staklo, a čija se mreža može s vremenom povećati. S povećanjem broja "zelenih otoka" raste i količina otpada koji se u njima prikuplja. U godini 2018. prikupilo se 1,6 milijuna tona komunalnog otpada u 128 zelenih otoka, a već u 2020. brojke su dvostruke veće, prikupljeno je više od tri milijuna tona otpada u 268 "zelenih otoka".

Međutim, s reciklažnim dvorištima se znatno sporije napreduje. Predviđeno je da ih se napravi šest, ali od 2009. godine su izgrađena samo dva, na Karepovcu i Orišcu.

Za reciklažna dvorišta Pujanke i Kopilica dobiveno je 7,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Početkom svibnja ove godine na javnoj nabavi odabrana je tvrtka "Kavelj" iz Splita s ponudom od 4,5 milijuna kuna kao izvođač radova na reciklažnom dvorištu na Kopilici. Rok za izvršenje ugovora je pet mjeseci.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Međutim, za reciklažno dvorište na Pujankama poništena je javna nabava nakon što su prispjele ponude, a "Kavelj" je opet imao najpovoljniju. U Obrazloženju Grad je priznao da je za dostavu ponuda naručiteljima ostavio malo kraći rok od onog koji je zakonom propisan, najavio je da će ponoviti natječaj, ali ga još nije raspisao.

Na Sirobuji je katastarska čestica na kojoj se planira graditi reciklažno dvorište u gradskom vlasništvu, "ali je ista u nezakonitom i neovlaštenom posjedu jedne tvrtke", piše u "Izvješću o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Splita za 2020. godinu".

Lokacija za reciklažno dvorište na TTTS-u, južno od Veletržnice, također je daleko od idealne. U Izvješću se kaže da je "problem navedene lokacije kolni pristup koji se treba osigurati pravom služnosti prolaza preko Veletržnice Split i osiguranje sanitarnih uvjeta zbog blizine otvorene prodaje voća i povrća".

Nedostatak reciklažnih dvorišta "Čistoća" donekle nadoknađuje s 10 mobilnih reciklažnih dvorišta. Zanimljivo je da su se pokazala najbolja ona za sakupljanje odjeće i tekstila, a u 2020. godini od građana je prikupljeno čak 86,65 tona odjeće. Osim reciklažnih dvorišta, nedostaju i sortirnice u kojima bi se dodatno obradio otpad koji se odvojeno prikupi u reciklažnim dvorištima. Grad namjerava graditi sortirnicu na Putu Kamena, a za sada koristi sortirnicu privatne firme u Vranjicu.

Pametni spremnici

Pored klasičnih spremnika, "Čistoća" je nabavila tvz. "pametne spremnike" za otpad tipa "Big Belly", koji rade na solarni pogon, imaju ugrađenu prešu, senzore popunjenosti i upravljački softver. Nažalost, u kolovozu 2020. godine na Rivi je uništen u požaru dvostruki takav spremnik kod ulaza u Dioklecijanove podrume. Ovo je samo jedan primjer lokalnog piromanskog specijaliteta, jer koliko je poznato, nigdje se toliko temeljito ne pale kontejneri za otpad kao po splitskim kvartovima.

Iako po gradu ima sve više spremnika za biorazgradivi otpad, još nema na vidiku kompostane za obradu biotpada, koji čini 30 posto komunalnog smeća. Iz Udruge Sunce su upozorili da na taj način korisne sirovine poput ostataka hrane, voća i povrća ili taloga kave završe na Karepovcu s miješanim otpadom, gdje stvaraju staklenički plin metan, CO2 i brojne druge štetne sastojke. Iz "Čistoće" su samo donekle ublažili taj problem, naime, u gradu ima oko 9500 okućnica pa su pokrenuli dijeljenje vrtnih kompostera za korištenje komposta za osobne potrebe.

Osim svega navedenog, nedostaju centri za ponovnu upotrebu odbačenog otpada u kojima bi se, u skladu s "Planom gospodarenja otpadom", ponovno vraćali u opticaj odbačeni proizvodi. U rujnu 2021. u zapadnom dijelu rudnika Sv. Juraj - Sv. Kajo otvoreno je prvo reciklažno dvorište za građevinski otpad u Splitsko-dalmatinskoj županiji suradnjom "Cemexa" i Grada Kaštela, a Grad Split je izrazio namjeru da ga koristi. To su istaknuli kao primjer za kružno gospodarenje vrijednim otpadom. Inače, prema statistikama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u SD županiji ima 25 ilegalnih deponija od kojih još nijedan nije ukinut.

Za Karepovac je 16. svibnja 2022. dobivena građevinska dozvola da se pokrene 3. faza iz Paketa A, a to znači prekrivanje saniranog dijela odlagališta, i instaliranje sustava aktivnog otplinjavanja. Dana 23. svibnja podnesen je gradskom upravnom odjelu zahtjev za početak radova i čeka se odobrenje. Za izvođača radova je na javnoj nabavi odabrana tvrtka "G.T. Trade" iz Splita s ponudom od 52,6 milijuna kuna, koja je izvodila radove preslagivanja starog dijela odlagališta.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

U roku od 20 mjeseci od uvođenja u posjed izvođači trebaju izvesti 82 plinska bunara na starom, preoblikovanom dijelu odlagališta. Bunari će biti duboki od pet do 40 metra, a na vrhu će se montirati sonde za regulaciju plina. Također, treba izvesti bazen za čišćenje procjednih voda koje bi se odvodile do stanice na Stupama, a oborinske vode bi se kanalom odvelo do obližnjeg potoka.

Nakon konačne sanacije na Karepovcu treba biti 129 bunara koji će se plinovodima povezati u jedinstveni sustav, on će imati baklju za spaljivanje sakupljenog plina, plinsku stanicu i postrojenje za proizvodnju električne energije. No, to je još daleko, ono što uskoro počinje je bušenje Karepovca i vjerojatno novi smrad.

Premda se u projektu spominje da će se izvesti ozelenjavanje Karepovca, ono je prvenstveno funkcionalne prirode. Naime, pored plinskog sustava izvest će se radovi pokrivanja presloženog otpada slojem humusa, geotekstila i travom. Ovo ima funkciju da sprječava eroziju tla i da utječe na drenažu. Dakle, nije riječ o primarno hortikulturnom uređenju.

Eksplozivno područje

Oko odlagališta će se posaditi stabla, ona će vizualno ograditi ovo područje od ostalih parcela i pridonijet će poboljšanju estetskog doživljaja. Međutim, nije poznato kada će Karepovac u dogledno vrijeme biti dostupan za građanstvo kao javni park. Iz sigurnosnih razloga. Naime, za samo područje se u dokumentaciji napominje da bi moglo biti – eksplozivno.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

- Područje odlagališnog prostora na kojem se izvodi sustav otplinjavanja klasificira se kao područje na kojem je moguća pojava eksplozivne atmosfere, radi prisutnosti odlagališnog plina, čiji je sastavni dio metan (CH4), koji u koncentraciji od 4,4% do 16,5% u zraku tvori eksplozivnu smjesu - stoji u projektnoj dokumentaciji koju je izradio IGH.

No, u ovoj fazi Karepovac ne bi bio posve zatvoren kao odlagalište, nego se prekriva stari dio odlagališta. Tek u tzv. fazi 4 iz Paketa A slijedi zatvaranje aktivnog dijela odlagališta na Karepovcu i konačno prekrivanje otpada odloženog na toj novoj plohi završnim slojem. Ali, konačna sanacija bi se dogodila tek kad se otvori centar u Lećevici. Dakle, trenutno je potpuno zatvaranje postojećeg odlagališta na vrbi svirala.

A dotle Split plaća kazne jer premalo odvaja komunalni otpad. Prema privremenom izvješću o komunalnom otpadu u 2021., koje je nadležno Ministarstvo objavilo na svojim stranicama, Split je dosegao 16,5 posto odvajanja otpada, što je donekle popravilo njegov rejting koji je ranijih godina bio katastrofalan pa nije više na dnu liste velikih gradova. Ali, to je daleko manje nego koliko prema EU obavezama treba odvajati otpad. Za 2019. godinu Split je morao platiti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 3,2 milijuna kuna zato što je prekoračio dozvoljenu količinu miješanog otpada.

---

image
Mario Todorić/Cropix
---

U 2021. je ukupno sakupljeno 65.624,91 tona komunalnog otpada. Od toga je količina miješanog komunalnog otpada 54.812,20 tona. To znači da je odvojena samo jedna šestina od ukupnog komunalnog otpada. A ostatak je miješani komunalni otpad, od čega je skoro polovica viška. Odnosno, čak 19.375,15 tona prekoračuje graničnu količinu koja je dozvoljena za miješani komunalni otpad. Zato će Split opet morati plaćati penale. Nakon Zagreba je Split najveći hrvatski zagađivač komunalnim otpadom, a nakon Jakuševca je, kako rekosmo, Karepovac najneslavnije odlagalište.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Duje Klarić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Paun Paunović/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jure Mišković/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Mario Todorić/Cropix Duje Klarić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix
Duje Klarić/Cropix

Jakša Miličić

Zvonimir Barišin/Cropix

Pogled na Karepovac 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/nepostojeci-centar-u-lecevici-godisnje-nas-kosta-dva-milijuna-kuna-a-projekt-se-ne-zavrsava-vec-17-godina-gdje-cemo-sa-smecem-kad-napunimo-karepovac-1198467 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=07dab4eb158444159beacdc72c5dd4de0bd0d990 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nepostoje%C4%87i+centar+u+Le%C4%87evici+godi%C5%A1nje+nas+ko%C5%A1ta+dva+milijuna+kuna%2C+a+projekt+se+ne+zavr%C5%A1ava+ve%C4%87+17+godina%21+Gdje+%C4%87emo+sa+sme%C4%87em+kad+napunimo+Karepovac%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnepostojeci-centar-u-lecevici-godisnje-nas-kosta-dva-milijuna-kuna-a-projekt-se-ne-zavrsava-vec-17-godina-gdje-cemo-sa-smecem-kad-napunimo-karepovac-1198467 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnepostojeci-centar-u-lecevici-godisnje-nas-kosta-dva-milijuna-kuna-a-projekt-se-ne-zavrsava-vec-17-godina-gdje-cemo-sa-smecem-kad-napunimo-karepovac-1198467 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POZNATO PO LOŠEM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitPOZNATO PO LOŠEM

Nepostojeći centar u Lećevici godišnje nas košta dva milijuna kuna, a projekt se ne završava već 17 godina! Gdje ćemo sa smećem kad napunimo Karepovac?

6. lipnja 2022. - 00:13

Nakon zagrebačkog Jakuševca, splitski Karepovac je najpoznatije odlagalište otpada u Hrvatskoj. Nažalost, ne po dobrome. Splitsko-dalmatinska županija u Hrvatskoj proizvodi najviše otpada nakon Grada Zagreba, ali nema kamo s njim, osim na Karepovac i nekoliko manjih odlagališta koja su kratkog vijeka trajanja.

A nije poznato kad će se izgraditi županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO), što otežava uspostavu sustava gospodarenja otpadom u Splitu i sanaciju Karepovca. Naime, Karepovac je kao odlagalište na snazi dok se ne otvori ŽCGO u Lećevici, a ujedno bi ga dotle trebalo dobrim dijelom sanirati.

I dok nitko ne zna kad će početi radovi na ŽCGO-u Lećevica, svi već znaju da Karepovac kao odlagalište može izdržati još samo nekoliko godina.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 13:45