StoryEditorOCM
Splitepilog divljanja

Nakon sinoćnjih navijačkih nereda uništen je ‘Prometov‘ autobus, zapaljeno je i 10 kontejnera. Zbrojili smo štetu...

Piše Ana Pivčević, Božidar Lončar
4. travnja 2024. - 15:48

Zbrajaju se štete navijačkih nereda nakon utakmice Hajduk-Dinamo na Poljudu. Na sjevernoj tribini Poljuda iščupane su sjedalice, oko stadiona nastradali su brojni znakovi, zapaljeni su kontejneri, a oštećeno je i nekoliko automobila koji su bili parkirani u blizini. Splitski vatrogasci su nakon utakmice imali intervencije na nekoliko lokacija zbog požara kontejnera. 

image
Jakov Prkic/Cropix

- Prema dosad dostupnim podacima, uništeno (zapaljeno) je deset plastičnih kontejnera i to šest plavih plastičnih kontejnera za papir, dva žuta plastična kontejnera za plastiku, jedan smeđi plastični kontejner za biootpad kao i jedan metalni kontejner za miješani komunalni otpad. Kontejneri su uništeni na sljedećim lokacijama: Zrinsko - frankopanska 10 (2 plava, 2 žuta, 1 biootpad, 1 miješani komunalni otpad), Zrinskofrankopanska 23 (1 plavi), Hrvatske mornarice 34 (1 plavi), Rendićeva 37 (1 plavi) i Šimićeva 32 (1 plavi). 

image
Facebook/Čistoća

Od deset navedenih spremnika sedam ih je u vlasništvu "Čistoće" (šest plastičnih i jedan metalni) dok su ostala tri vlasništvo Grada Splita (nabavljeno u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost). "Čistoća" posjeduje policu osiguranja imovine na temelju koje će biti isplaćena nastala šteta. Ako se u daljnjem postupku utvrde počinitelji štete, osiguravajuće društvo će od njih potraživati naknadu isplaćenih sredstava - odgovorili su nam iz "Čistoće". 

Nabavna cijena plastičnog kontejnera je oko 200 eura, a metalnog oko 250 eura što znači da je procjena štete na oko dvije tisuće eura. 

Iz "Čistoće" su na društvenim mrežama podsjetili građane kako je riječ o našoj imovini. 

- Znate li nekoga tko pali svoju kuću, namjerno razbija svoje auto, kida svoje novčanice? Daljnji komentari su suvišni. Dragi sugrađani, pozivamo vas na proaktivnost u prijavljivanju vandalizma i nelegalnog odlaganja otpada te time uništavanja zajedničkog prostora. Obavijestite policiju ili Komunalno redarstvo, ovisno o činu - poručili su. 

Splitski javni prijevoznik "Promet" najveću štetu zabilježio je u autobusu broj 37 koji je prometovao iza utakmice oko 22 sata na liniji Split-Trogir. 

image
Nikola Vilić/Ilustracija/Cropix

- Potpuno je uništen interijer autobusa, uključujući sjedala, sigurnosne čekiće, zaštitne krovne obloge i druge dijelove, pri čemu je nastala šteta procijenjena na oko 5500 eura. Ovaj incident nije samo materijalno štetan, već i izaziva zabrinutost zbog sigurnosti naših putnika i vozača. Nemjerljiva je i šteta što u datom trenutku ostali građani budu zakinuti za uslugu prijevoza. 

Apeliramo još jednom i po stoti put pustošiteljima javne imovine, da razmotre posljedice svojih djela. Autobusi su imovina svih građana, pa i onih koji ih uništavaju. Na kraju, svi zajedno plaćamo posljedice ovakvih djela. Evo, ne manje bitno i važno je naglasiti da se u autobusu često nalaze djeca i stariji ljudi na koje vandalizam izrazito stresno djeluje - kazali su iz splitskog "Prometa".

U još nekoliko autobusa istrgani su podlošci sa sjedala, ali kako su ostavljeni u autobusima, djelatnici su po dolasku u garažu to sanirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 08:18