stdClass Object ( [id] => 1168173 [title] => Nakon prvog negativnog teksta Srđan Marinić dva i pol mjeseca ne javlja se na mobitel i već neko vrijeme ne odgovara na upite. Put do informacija danas nije ništa lakši ako pitate ‘škakljiva pitanja‘ [alias] => nakon-prvog-negativnog-teksta-srdan-marinic-dva-i-pol-mjeseca-ne-javlja-se-na-mobitel-i-vec-neko-vrijeme-ne-odgovara-na-upite-put-do-informacija-danas-nije-nista-laksi-ako-pitate-skakljiva-pitanja [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Poslali smo prošli put pitanje v.d. ravnatelju Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, Stipi Mušuri, tko i pod kakvim uvjetima može saditi na Marjanu. Dakle, vrlo precizno pitanje.

- Saditi u park-šumi Marjan mogu tvrtke ovlaštene za izvođenje šumarskih radova uz suglasnost šumoposjednika Grada Splita i u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje park-šumom Marjan - tako je glasio pisani odgovor v.d. ravnatelja.

Budući da smo pitali upravo o sadnji, a ne o složenim šumarskim radovima, napisali smo da iz odgovora Mušure proizlazi da ne bi mogli saditi volonteri, a dodali smo ironično "ako tako kaže ravnatelj, onda ni Ivica Puljak nije legalno sadio 'prvo stablo u više od trideset godina' kojim se hvalio, jer nema licencu za šumarske radove".

Na to se digao Srđan Marinić, Puljkov vijećnik, Koordinator za Marjan i predsjednik Društva Marjan, koji je na jednom lokalnom portalu napise koji dolaze iz Slobodne proglasio cipelarenjem i medijskim reketom. Na portalu su objavljene izjave stručnjaka koji su izjavili drugačije od Mušure i tvrde kako po zakonu može i njegova Javna ustanova saditi, što nama Mušura nije naveo.

A to je ono što je zapravo ključno. Jer čemu 60 zaposlenih u Javnoj ustanovi, ako se, nakon što im je Sud po zahtjevu Društva Marjan oduzeo šumarsku djelatnost, na njihove poslove ubacuju privatne firme? Kome to odgovara?

No, zašto su uopće nastale takvo visoke tenzije oko sadnje par stabala? Vladajući vjerojatno teško mogu suspregnuti emocije zbog činjenice da ova sadnja s kojom se neumjereno hvale nije njihova zasluga. Naime, upravo je Društvo Marjan tvrdilo da je Program po kojem se sada pošumljava nezakonit i da ga treba odbaciti.

Srđan Marinić koji je danas koordinator za Marjan kao šumu u vlasništvu Grada, za vrijeme javnog savjetovanja o Programu gospodarenja u ime Društva Marjan slao je primjedbe kako Grad Split ne može biti vlasnik marjanske šume, nego država, te da je Program nezakonit. Danas se pošumljava zato što je gospodarska jedinica "Marjan šume grada Splita" osnovana od strane Andra Krstulovića Opare, a Marinić je tada rekao da se situacija na Marjanu s time još više zakomplicirala. Dakle, činjenica da se može organizirano saditi na tom dijelu Marjana nema veze s Marinićem, Ivoševićem i Puljkom.

Srđan Marinić poput Bojana Ivoševića ne trpi kritiku, a obojica su nemilosrdni kritičari. Ivošević se više puta istresao na novinarke, a nije htio odgovarati na pitanja koja sam mu slao. Nakon prvog negativnog teksta Marinić, gradski vijećnik i koordinator za Marjan, prestao se pred dva i pol mjeseca javljati na mobitel, a od 31. siječnja ne odgovara ni na mailove sa novinarskim pitanjima. No, zato je iskoristio priliku da napise o onom što spada u njegovu domenu proglasi reketom.

Ako je ovo reketarenje, kako to da je u gradskoj rubrici u zadnjih osam godina objavljeno najviše pozitivnih tekstova o Javnoj ustanovi i Marjanu ili barem najmanje negativnih, upravo otkad je došla ova vlast? Kako onda nazvati ono što je bio prije, kad je Marinić godinama na ovim stranicama napadao Javnu ustanovu i gradonačelnike? Ili je samo reketarenje kad se novinari drznu da istražuju poslove koji imaju veze s Marinićem i Puljkom?

Zapisnici sa sjednica Upravnog vijeća Javne ustanove prestali su se objavljivati na službenim stranicama otkad je Mušura izabran za v.d. ravnatelja. Da je takva situacija bila ranije Društvo Marjan bi prvo reagiralo. No, i društvo Marjan je značajno smanjilo objavljivanje podataka. Na stranicama Društva se ranije vodila marljiva evidencija svih dokumenata vezanih za Marjan. No, otkad je Marinić postao dio vlasti stranice su "pacificirane". Pa tako nema Programa gospodarenja za Marjan.

Dapače, ova polemika je zgodno došla pa na Facebooku nije objavljeno da je u tijeku javna rasprava o Prijedlogu Plana upravljanja park šumom Marjan. Plan upravljanja važan je dokument. U njemu je riječ o usmjeravanju kretanja posjetitelja i prometa, taj plan bavi se odnosom prema kulturnoj baštini, zaštitom životinja, biljaka... Javna rasprava bila je 11. veljače, a o tome nije bilo obavijesti na stranicama udruge, niti je Prijedlog plana stavljen na njih kako se to ranije radilo.

Marinić više "ne talasa" oko EU projekta "Marjan brdo prošlosti, oaza budućnosti" u okviru kojeg se izrađuje Plan upravljanja i po kojem se grade i obnavljaju sadržaji na Marjanu, a protiv kojeg se prije itekako bunio. Neki aktivisti pokrenuli su peticiju protiv načina na koji je po tom Projektu izvedena trim staza. Na stranicama "Inicijative za Marjan" bunili su se i protiv izgleda sprava za djecu i obnove tradicijskih kućica. Ali na stranicama Društva Marjan oko toga se nije dizala buka.

Što se tiče odluke Općinskog državnog odvjetništva (ODO) da odbaci kaznenu prijavu u slučaju Ježinac, nejasno je hoće li Društvo Marjan i Javna ustanova što dalje poduzimati. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u rješenju kojim je odbacilo žalbu investitorice kojoj Županija nije izdala dopuštenje za gradnju istaklo je da Zakon o zaštiti prirode, kao posebni zakon (lex specialis), u zaštićenim područjima ima prednost u primjeni odredbi ispred Zakona o gradnji kao općeg zakona.

To je važna napomena. Premda je na ovoj lokaciji postojao terasasti vrt, riječ je o načelom pitanju. Ovim slučajem, naime, otvara se problem primjene odredbi Zakona o zaštiti prirode na Marjanu. Osobito kad su u pitanju "čardaci" koji se grade pod kapom Zakona o jednostavnim gradnjama. Investitorica je dva puta tražila od Županije dopuštenje za radove, žalila se nadležnom Ministarstvu, a ono je odbilo žalbu. Dakle, bila je svjesna da joj nedostaju uredni "papiri" za gradnju. No, to nije bilo dovoljno državnom odvjetništvu da zaključi kako su odmakli radovi u zaštićenom području kažnjivo djelo. Također, odvjetništvo godinama ne želi utvrditi granicu pomorskog dobra duž Marjana, a investitor gradi uz obalu.

Da se ovo događalo kad je Željko Kerum bio gradonačelnik, ili Baldasar, aktivisti bi organizirali prosvjed na Ježincu, prozivali bi državne odvjetnike s parolama da ignoriraju Zakon o zaštiti prirode i dopuštaju da se svašta gradi u park šumi. Marinić koji je bio gorljivi borac protiv gradnje na Ježincu odluku ODO-a nije komentirao, a na stranicama Društva Marjan su ishod popratili samo s blagim ironičnim komentarom.

Također, nakon što je Općinsko državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu za nezakonitu sječu stabala zaraženih od potkornjaka, na stranicama Društva Marjan pojavila se samo tajnovita objava: „Prema našim saznanjima, ovo nije kraj priče”.

Ukratko, put do informacija danas nije ništa lakši nego što je bio prije ako pitate "škakljiva pitanja", odnosno tko god dođe na vlast i nadalje najviše voli slušati sebe, a najlakše se prikazati žrtvom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVI SU ISTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SVI SU ISTI 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-16 11:18:14 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-16 14:15:00 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2022-02-16 14:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4191 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20355520.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Sr\u0111an Marini\u0107, predsjednik Dru\u0161tva \u201dMarjan\u201d, gradski vije\u0107nik i koordinator za Marjan vi\u0161e se ne javlja na mobitel. A uvijek zvoni..."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1271","hd_20355520_1920.jpg":"1920x1080","k_20355520_1280.jpg":"1280x1280","k_20355520_1024.jpg":"1024x1024","k_20355520_640.jpg":"640x640","k_20355520_480.jpg":"480x480","k_20355520_340.jpg":"340x340","k_20355520_220.jpg":"220x220","o_20355520_1280.jpg":"1280x847","o_20355520_1024.jpg":"1024x677","o_20355520_640.jpg":"640x423","o_20355520_480.jpg":"480x317","o_20355520_340.jpg":"340x225","o_20355520_220.jpg":"220x145","h_20355520_1280.jpg":"1280x854","h_20355520_1024.jpg":"1024x683","h_20355520_640.jpg":"640x427","h_20355520_480.jpg":"480x320","h_20355520_340.jpg":"340x227","h_20355520_220.jpg":"220x147","pp_20355520_1280.jpg":"1006x1280","pp_20355520_1024.jpg":"805x1024","pp_20355520_640.jpg":"503x640","pp_20355520_480.jpg":"377x480","pp_20355520_340.jpg":"267x340","pp_20355520_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7549949 Threads: 1 Questions: 1610686161 Slow queries: 4780507 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110776091 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/nakon-prvog-negativnog-teksta-srdan-marinic-dva-i-pol-mjeseca-ne-javlja-se-na-mobitel-i-vec-neko-vrijeme-ne-odgovara-na-upite-put-do-informacija-danas-nije-nista-laksi-ako-pitate-skakljiva-pitanja-1168173 [printLink] => /split/nakon-prvog-negativnog-teksta-srdan-marinic-dva-i-pol-mjeseca-ne-javlja-se-na-mobitel-i-vec-neko-vrijeme-ne-odgovara-na-upite-put-do-informacija-danas-nije-nista-laksi-ako-pitate-skakljiva-pitanja-1168173?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 249745 [name] => Društvo Marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drustvo-marjan [link] => /tag/drustvo-marjan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611914 [name] => srđan marinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-04 09:18:30 [main_article_id] => 0 [alias] => srdan-marinic [link] => /tag/srdan-marinic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 471437 [name] => Sandi Vidulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sandi-vidulic [link] => /tag/sandi-vidulic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 446529 [name] => Bojan Ivošević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bojan-ivosevic [link] => /tag/bojan-ivosevic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 446221 [name] => javna ustanova marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => javna-ustanova-marjan [link] => /tag/javna-ustanova-marjan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVI SU ISTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon prvog negativnog teksta Srđan Marinić dva i pol mjeseca ne javlja se na mobitel i već neko vrijeme ne odgovara na upite. Put do informacija danas nije ništa lakši ako pitate ‘škakljiva pitanja‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20355520.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => Srđan Marinić, predsjednik Društva ”Marjan”, gradski vijećnik i koordinator za Marjan više se ne javlja na mobitel. A uvijek zvoni... [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20355520.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixSrđan Marinić, predsjednik Društva ”Marjan”, gradski vijećnik i koordinator za Marjan više se ne javlja na mobitel. A uvijek zvoni... ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Poslali smo prošli put pitanje v.d. ravnatelju Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, Stipi Mušuri, tko i pod kakvim uvjetima može saditi na Marjanu. Dakle, vrlo precizno pitanje.

- Saditi u park-šumi Marjan mogu tvrtke ovlaštene za izvođenje šumarskih radova uz suglasnost šumoposjednika Grada Splita i u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje park-šumom Marjan - tako je glasio pisani odgovor v.d. ravnatelja.

Budući da smo pitali upravo o sadnji, a ne o složenim šumarskim radovima, napisali smo da iz odgovora Mušure proizlazi da ne bi mogli saditi volonteri, a dodali smo ironično "ako tako kaže ravnatelj, onda ni Ivica Puljak nije legalno sadio 'prvo stablo u više od trideset godina' kojim se hvalio, jer nema licencu za šumarske radove".

Na to se digao Srđan Marinić, Puljkov vijećnik, Koordinator za Marjan i predsjednik Društva Marjan, koji je na jednom lokalnom portalu napise koji dolaze iz Slobodne proglasio cipelarenjem i medijskim reketom. Na portalu su objavljene izjave stručnjaka koji su izjavili drugačije od Mušure i tvrde kako po zakonu može i njegova Javna ustanova saditi, što nama Mušura nije naveo.

A to je ono što je zapravo ključno. Jer čemu 60 zaposlenih u Javnoj ustanovi, ako se, nakon što im je Sud po zahtjevu Društva Marjan oduzeo šumarsku djelatnost, na njihove poslove ubacuju privatne firme? Kome to odgovara?

No, zašto su uopće nastale takvo visoke tenzije oko sadnje par stabala? Vladajući vjerojatno teško mogu suspregnuti emocije zbog činjenice da ova sadnja s kojom se neumjereno hvale nije njihova zasluga. Naime, upravo je Društvo Marjan tvrdilo da je Program po kojem se sada pošumljava nezakonit i da ga treba odbaciti.

Srđan Marinić koji je danas koordinator za Marjan kao šumu u vlasništvu Grada, za vrijeme javnog savjetovanja o Programu gospodarenja u ime Društva Marjan slao je primjedbe kako Grad Split ne može biti vlasnik marjanske šume, nego država, te da je Program nezakonit. Danas se pošumljava zato što je gospodarska jedinica "Marjan šume grada Splita" osnovana od strane Andra Krstulovića Opare, a Marinić je tada rekao da se situacija na Marjanu s time još više zakomplicirala. Dakle, činjenica da se može organizirano saditi na tom dijelu Marjana nema veze s Marinićem, Ivoševićem i Puljkom.

Srđan Marinić poput Bojana Ivoševića ne trpi kritiku, a obojica su nemilosrdni kritičari. Ivošević se više puta istresao na novinarke, a nije htio odgovarati na pitanja koja sam mu slao. Nakon prvog negativnog teksta Marinić, gradski vijećnik i koordinator za Marjan, prestao se pred dva i pol mjeseca javljati na mobitel, a od 31. siječnja ne odgovara ni na mailove sa novinarskim pitanjima. No, zato je iskoristio priliku da napise o onom što spada u njegovu domenu proglasi reketom.

Ako je ovo reketarenje, kako to da je u gradskoj rubrici u zadnjih osam godina objavljeno najviše pozitivnih tekstova o Javnoj ustanovi i Marjanu ili barem najmanje negativnih, upravo otkad je došla ova vlast? Kako onda nazvati ono što je bio prije, kad je Marinić godinama na ovim stranicama napadao Javnu ustanovu i gradonačelnike? Ili je samo reketarenje kad se novinari drznu da istražuju poslove koji imaju veze s Marinićem i Puljkom?

Zapisnici sa sjednica Upravnog vijeća Javne ustanove prestali su se objavljivati na službenim stranicama otkad je Mušura izabran za v.d. ravnatelja. Da je takva situacija bila ranije Društvo Marjan bi prvo reagiralo. No, i društvo Marjan je značajno smanjilo objavljivanje podataka. Na stranicama Društva se ranije vodila marljiva evidencija svih dokumenata vezanih za Marjan. No, otkad je Marinić postao dio vlasti stranice su "pacificirane". Pa tako nema Programa gospodarenja za Marjan.

Dapače, ova polemika je zgodno došla pa na Facebooku nije objavljeno da je u tijeku javna rasprava o Prijedlogu Plana upravljanja park šumom Marjan. Plan upravljanja važan je dokument. U njemu je riječ o usmjeravanju kretanja posjetitelja i prometa, taj plan bavi se odnosom prema kulturnoj baštini, zaštitom životinja, biljaka... Javna rasprava bila je 11. veljače, a o tome nije bilo obavijesti na stranicama udruge, niti je Prijedlog plana stavljen na njih kako se to ranije radilo.

Marinić više "ne talasa" oko EU projekta "Marjan brdo prošlosti, oaza budućnosti" u okviru kojeg se izrađuje Plan upravljanja i po kojem se grade i obnavljaju sadržaji na Marjanu, a protiv kojeg se prije itekako bunio. Neki aktivisti pokrenuli su peticiju protiv načina na koji je po tom Projektu izvedena trim staza. Na stranicama "Inicijative za Marjan" bunili su se i protiv izgleda sprava za djecu i obnove tradicijskih kućica. Ali na stranicama Društva Marjan oko toga se nije dizala buka.

Što se tiče odluke Općinskog državnog odvjetništva (ODO) da odbaci kaznenu prijavu u slučaju Ježinac, nejasno je hoće li Društvo Marjan i Javna ustanova što dalje poduzimati. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u rješenju kojim je odbacilo žalbu investitorice kojoj Županija nije izdala dopuštenje za gradnju istaklo je da Zakon o zaštiti prirode, kao posebni zakon (lex specialis), u zaštićenim područjima ima prednost u primjeni odredbi ispred Zakona o gradnji kao općeg zakona.

To je važna napomena. Premda je na ovoj lokaciji postojao terasasti vrt, riječ je o načelom pitanju. Ovim slučajem, naime, otvara se problem primjene odredbi Zakona o zaštiti prirode na Marjanu. Osobito kad su u pitanju "čardaci" koji se grade pod kapom Zakona o jednostavnim gradnjama. Investitorica je dva puta tražila od Županije dopuštenje za radove, žalila se nadležnom Ministarstvu, a ono je odbilo žalbu. Dakle, bila je svjesna da joj nedostaju uredni "papiri" za gradnju. No, to nije bilo dovoljno državnom odvjetništvu da zaključi kako su odmakli radovi u zaštićenom području kažnjivo djelo. Također, odvjetništvo godinama ne želi utvrditi granicu pomorskog dobra duž Marjana, a investitor gradi uz obalu.

Da se ovo događalo kad je Željko Kerum bio gradonačelnik, ili Baldasar, aktivisti bi organizirali prosvjed na Ježincu, prozivali bi državne odvjetnike s parolama da ignoriraju Zakon o zaštiti prirode i dopuštaju da se svašta gradi u park šumi. Marinić koji je bio gorljivi borac protiv gradnje na Ježincu odluku ODO-a nije komentirao, a na stranicama Društva Marjan su ishod popratili samo s blagim ironičnim komentarom.

Također, nakon što je Općinsko državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu za nezakonitu sječu stabala zaraženih od potkornjaka, na stranicama Društva Marjan pojavila se samo tajnovita objava: „Prema našim saznanjima, ovo nije kraj priče”.

Ukratko, put do informacija danas nije ništa lakši nego što je bio prije ako pitate "škakljiva pitanja", odnosno tko god dođe na vlast i nadalje najviše voli slušati sebe, a najlakše se prikazati žrtvom.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix
Srđan Marinić, predsjednik Društva ”Marjan”, gradski vijećnik i koordinator za Marjan više se ne javlja na mobitel. A uvijek zvoni...
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/nakon-prvog-negativnog-teksta-srdan-marinic-dva-i-pol-mjeseca-ne-javlja-se-na-mobitel-i-vec-neko-vrijeme-ne-odgovara-na-upite-put-do-informacija-danas-nije-nista-laksi-ako-pitate-skakljiva-pitanja-1168173 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4f7ab28d308f5c655049e7310e93e8f6415453a7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+prvog+negativnog+teksta+Sr%C4%91an+Marini%C4%87+dva+i+pol+mjeseca+ne+javlja+se+na+mobitel+i+ve%C4%87+neko+vrijeme+ne+odgovara+na+upite.+Put+do+informacija+danas+nije+ni%C5%A1ta+lak%C5%A1i+ako+pitate+%E2%80%98%C5%A1kakljiva+pitanja%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnakon-prvog-negativnog-teksta-srdan-marinic-dva-i-pol-mjeseca-ne-javlja-se-na-mobitel-i-vec-neko-vrijeme-ne-odgovara-na-upite-put-do-informacija-danas-nije-nista-laksi-ako-pitate-skakljiva-pitanja-1168173 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnakon-prvog-negativnog-teksta-srdan-marinic-dva-i-pol-mjeseca-ne-javlja-se-na-mobitel-i-vec-neko-vrijeme-ne-odgovara-na-upite-put-do-informacija-danas-nije-nista-laksi-ako-pitate-skakljiva-pitanja-1168173 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVI SU ISTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitSVI SU ISTI

Nakon prvog negativnog teksta Srđan Marinić dva i pol mjeseca ne javlja se na mobitel i već neko vrijeme ne odgovara na upite. Put do informacija danas nije ništa lakši ako pitate ‘škakljiva pitanja‘

Piše Sandi Vidulić
16. veljače 2022. - 15:11
Srđan Marinić, predsjednik Društva ”Marjan”, gradski vijećnik i koordinator za Marjan više se ne javlja na mobitel. A uvijek zvoni...Vojko Bašić/Cropix

Poslali smo prošli put pitanje v.d. ravnatelju Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, Stipi Mušuri, tko i pod kakvim uvjetima može saditi na Marjanu. Dakle, vrlo precizno pitanje.

- Saditi u park-šumi Marjan mogu tvrtke ovlaštene za izvođenje šumarskih radova uz suglasnost šumoposjednika Grada Splita i u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje park-šumom Marjan - tako je glasio pisani odgovor v.d. ravnatelja.

Budući da smo pitali upravo o sadnji, a ne o složenim šumarskim radovima, napisali smo da iz odgovora Mušure proizlazi da ne bi mogli saditi volonteri, a dodali smo ironično "ako tako kaže ravnatelj, onda ni Ivica Puljak nije legalno sadio 'prvo stablo u više od trideset godina' kojim se hvalio, jer nema licencu za šumarske radove".

Na to se digao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:03