stdClass Object ( [id] => 1340724 [title] => ‘Nakon posla bih sjela u auto i isplakala se. Plaće? Svima iste, nebitno ubijaš li se od posla ili sjediš cijeli dan‘ [alias] => nakon-posla-bih-sjela-u-auto-i-i-isplakala-se-place-svima-iste-nebitno-ubijas-li-se-od-posla-ili-sjedis-cijeli-dan [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitski KBC već je mjesecima u potrazi za osobljem, a osobito je velik nedostatak medicinskih sestara. 

- Kliničkom bolničkom centru Split trenutno nedostaje 610 medicinskih sestara. Optimalan je to broj kojim bi se popunila upražnjena radna mjesta, zamjene za dugotrajna bolovanja i zamjene za medicinske sestre na porodiljnim i roditeljskim dopustima - potvrdila je Kristina Bitanga, glasnogovornica KBC-a. 

Poručila je da KBC Split ima stalno otvorene natječaje za prijem medicinskih sestara.

- Kadar je to kojeg nedostaje u čitavoj Hrvatskoj. Za to zvanje ne školuje se dovoljan broj ljudi, stoga su i odazivi na natječaje slabi - dodala je Bitanga. 

A oni koji se i školuju za ovo deficitarno zvanje ponekad se predomisle. Jedna od njih je i N.P. (27) koja je, nakon završetka studija Sestrinstvo, otišla u potpuno drugom smjeru. 

- Nakon gimnazije upisala sam Sestrinstvo. Oduvijek sam željela ići u tom medicinskom smjeru, ali nisam bila 100 posto sigurna. Voljela sam učiti anatomiju, fiziologiju i ostale predmete, ali privlačilo me i računarstvo i informatika. Na kraju je presudila činjenica da imam tatu koji je stariji i to je odigralo svoju ulogu da se odlučim za sestrinstvo. Psihološki faktor, rekla bih... Željela sam pomagati ljudima i zadovoljna sam bila svojim odabirom. I dandanas sam, ne bih mijenjala taj aspekt i tu odluku - objašnjava.   

Život ju je usmjerio u potpuno drugom smjeru, pa sada već tri godine radi kao Quality Assurance Team Lead, odnosno voditeljica je tima za osiguravanje kvalitete mobilnih aplikacija i web stranica.

- Bavimo se testiranjem web stranica i mobilnih aplikacija te osiguravamo da bez greške izlaze i budu dostupne široj javnosti. Iznenadili biste se koliko ovaj posao ima sličnosti sa sestrinstvom, odnosno koliko znanja i vještina s fakulteta koristim u svakodnevnom životu, od komunikacijskih vještina preko onih organizacijskih - kaže. 

N. kaže da je puno stereotipa vezanih za rad u bolnici i da puno ljudi ne zna što to sve uključuje. 

- Svi misle da je sestrinstvo samo njega pacijenata, brisanje stražnjica starijima, vađenje krvi i sve ono ružno, ali nije tako. Medicinske sestre se bave i, recimo, primjenjivanjem terapija, edukacijom pacijenta i njegove obitelji, suradnjom s liječnicima i cijelim medicinskim timom do zagovaranja prava pacijenata. A na kraju najbitnije, često zaboravljeno, tu su i prevencija oboljenja, zdravstveno prosvjećivanje i organizacija sestrinske službe. Sestre su zadužene za kvalitetu života pacijenata, olakšavaju korisniku boravak u bolnici. Naš cilj je te probleme predvidjeti, spriječiti i popraviti. Imamo dijagnozu, cilj, intervenciju i evaluaciju. Tako izgleda plan zdravstvene njege, a slično je i na mom trenutnom radnom mjestu. 

Trenutno se ne vidi u radu u bolnici, a objasnila je i zbog čega. 

- Otkad sam završila fakultet 2019. godine, stanje se malo poboljšalo. Kolegice su bile odlične, ali odbilo me što bih nekad izašla iz bolnice i imala bih osjećaj da nisam uspjela svakom pacijentu pružiti ono što zaslužuje. Ne zato što nisam dala sve od sebe, nego zato što su ponekad očekivanja nerealna. Nekad na nekom odjelu bude 30 nepokretnih pacijenata i fizički nije moguće stići svakog okrenuti, ne stignete svakog u miru nahraniti, svakome dati 30 puta dnevno piti. Samo zamislite kako je to. Nakon posla bih sjela u auto i prvo se isplakala, a onda krenula kući - prisjeća se. 

Kaže da pacijenti nisu problem, već da svatko drugačije podnosi boravak u bolnici, a tu su, naravno, ne zato što žele biti već zato što moraju. 

- Svatko se drukčije nosi s tim, netko se povuče, netko poludi na sve i vrijeđa i dere se. Treba puno strpljenja i empatije, a i imati dobre komunikacijske vještine - ističe. 

- Pogodila me činjenica da na poslu ne možeš svakome pomoći, a moraš. U pitanju su ljudski životi. Na poslu proživljavate veliki emocionalni i psihički stres. Svjesni ste da ne možete pružiti ljudima ono što zaslužuju. Nije tako na svakom odjelu, ali čak i kad je netko pokretan, ne znači da je nužno lagan pacijent i obrnuto. Smatram da je djelomično kriva bolnica jer nema dovoljno zaposlenika, a s druge strane, to što ih nema odbija ljude i odustanu od posla  - objašnjava svoje mišljenje o nedostatku radne snage. 

---

image

‘Prvi put doživjeti smrt pacijenta bio je jedan od najtežih trenutaka. Koliko god bilo teško, bila mi je čast da mogu do zadnjeg ‘odlaska‘ biti tu za nekoga, pokušati mu olakšati bolove...‘

Shutterstock
---

Svi su se s njene godine zaposlili, bilo da rade u Splitu ili u Zagrebu, privatno ili državno. 

 - U mojoj generaciji bilo nas je 40-ak, svi koji su željeli raditi u struci zaposleni su. Radna mjesta trebaju se otvarati prema stanju pacijenata, odnosno prema njihovim potrebama ovisno o odjelu na kojem se nalaze. Zbog toga je važna sestrinska dokumentacija, no svjedočila sam da sestre nemaju vremena to kvalitetno voditi, a neke nemaju ni volje. Da se adekvatno vodila dokumentacija, sad bi problem bio manji. Sad se otvaraju radna mjesta, no nedostaje ljudi. Otišli su u druge branše ili u druge gradove, države... 

Osim toga, još jedna stavka koju smatra također jednom od bitnih značajki nedostatka radne snage je - plaća.

- Plaća je, po meni, premala. Plaća ovisi o tome ima li sestra noćnih smjera, radi li negdje gdje su zračenja, radi li dežurstva, ima tu puno aspekata, ali problem je što su plaće na kraju dana više-manje svima iste. Nebitno radiš li i ubijaš li se od posla ili sjediš cijeli dan za kompjuterom i piješ kavu. To je jako demotivirajuće. Meni nije u redu da se plaće dižu po nekom koeficijentu na razini države. Mislim da bi trebalo uvesti odjel ljudskih resursa na razini pojedinih klinika ili čak odjela, a nedostaje i menadžment u zdravstvu, netko tko zna s ljudima, tko zna s financijama i ostalo. Smatram da će bolnica teško, ili nikako, napredovati bez toga - predlaže. 

- Što bolnica pruža svojim zaposlenicima? Bolje pitanje, što država pruža svojim zaposlenicima? Ništa. Ne može se napredovati, nemate pravo tražiti povišicu, ne dobivate nikakvu nagradu za svoj trud, jednako ste tretirani kao i netko tko radi manje. To je frustrirajuće u svakom poslu, a pogotovo u ovom koji je fizički i psihički iscrpan, a još uz to odgovarate za tuđe živote - pita se, ističući nesrazmjer odgovornosti i plaće. 

Prisjećajući se najstresnije situacije, ističe to da je vidjela kako joj čovjek umire pred očima. 

- Bio je jako bolestan i to je bilo neizbježno. Takav je život... Ipak, prvi put to doživjeti bio je jedan od najtežih trenutaka. Koliko god bilo teško, bila mi je čast da mogu do zadnjeg "odlaska" biti tu za nekoga, pokušati mu olakšati bolove, pozdraviti ga... Sestre redovito provjeravaju pacijente, na njima je da kontinuirano procjenjuju pacijenta i prepoznaju potencijalnu potrebu za liječničkom intervencijom i da ga pozovu. Nekad liječnici negoduju, ako ispadne da je vaša procjena bila netočna pa su bezveze morali dolaziti. Velika je odgovornost na leđima medicinskih sestara, a ne cijeni ih se. Samo se zapitajte kako reagirate kad čujete da je netko doktor ili pročelnik nekog odjela, a kako kad čujete da je netko viša medicinska sestra ili glavna sestra odjela. 

S mjesta voditeljice tima u IT tvrtki s 50-ak zaposlenika, obratila se svojim nesuđenim kolegicama. 

- Iskusni kolege trebaju se sjetiti da su i oni bili na poziciji početnika, trebaju biti pristupačniji da ne bi nove nade odbili da rade u bolnici. Kad mladi dođu na praksu i vide stariju medicinsku sestru koja je bezvoljna, vidiš to i kažeš "ja ne želim doć do toga". Ni njima nije lako, izloženi su svemu, ali bitna je atmosfera u timu. Znam da su iscrpljeni, umorni i potplaćeni, ali i njima je u interesu da dođu nove sestre/tehničari i onda će svima biti lakše. 

Osim toga, idealan scenarij bi bio, nabraja: veća plaća, ravnomjernija raspodjela posla, tj. opterećenja. 

- Do toga možemo doći s više ljudi, boljom organizacijom, više menadžmenta i primjena načela te struke - bolje planirati, organizirati, dovesti ljude koji će preuzeti vođenje administracije. Nije dovoljno isplanirati raspored, bolnica je zaboravila što je poslovanje. Preopterećenje je jer dolaze iz cijele regije, ali negdje se mora presjeći. Možda bi pomoglo kad bi se na razini države više sestara/tehničara zaposlilo i u svrhu promidžbe zdravlja/prevenciji samih bolesti - predlaže.

Nada se da će bolnica KBC Split ozbiljno shvatiti kritike koje je iznijela vođena altruizmom, tim važnije jer se, ako se ovako nastavi, danas-sutra neće imati tko brinuti za vas i/ili vaše bližnje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bivša sestra [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => bivša sestra 0 8314 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-17 11:41:44 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Lucija Vujnović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-21 08:22:56 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-11-21 06:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Nakon posla bih sjela u auto i i isplakala se. Plaće? Svima iste, nebitno ubijaš li se od posla ili sjediš cijeli dan' page_title='Nakon posla bih sjela u auto i i isplakala se. Plaće? Svima iste, nebitno ubijaš li se od posla ili sjediš cijeli dan' [metakey] => kbc split, medicinska sestra, splitska bolnica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26090501.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26090821.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix, Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na\u0161a sugovornica se nada se da \u0107e\u00a0KBC Split\u00a0ozbiljno shvatiti kritike koje je iznijela vo\u0111ena altruizmom...<\/p>","

\u2018Prvi put do\u017eivjeti smrt pacijenta bio je jedan od najte\u017eih trenutaka. Koliko god bilo te\u0161ko, bila mi je \u010dast da mogu do zadnjeg \u2018odlaska\u2018\u00a0biti tu za nekoga, poku\u0161ati mu olak\u0161ati bolove...\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1729x1080","hd_26090501_1920.jpg":"1920x1080","k_26090501_1280.jpg":"1280x1280","k_26090501_1024.jpg":"1024x1024","k_26090501_640.jpg":"640x640","k_26090501_480.jpg":"480x480","k_26090501_340.jpg":"340x340","k_26090501_220.jpg":"220x220","o_26090501_1280.jpg":"1280x799","o_26090501_1024.jpg":"1024x639","o_26090501_640.jpg":"640x399","o_26090501_480.jpg":"480x299","o_26090501_340.jpg":"340x212","o_26090501_220.jpg":"220x137","h_26090501_1280.jpg":"1280x854","h_26090501_1024.jpg":"1024x683","h_26090501_640.jpg":"640x427","h_26090501_480.jpg":"480x320","h_26090501_340.jpg":"340x227","h_26090501_220.jpg":"220x147","pp_26090501_1280.jpg":"1280x1628","pp_26090501_1024.jpg":"1024x1303","pp_26090501_640.jpg":"640x814","pp_26090501_480.jpg":"480x611","pp_26090501_340.jpg":"340x432","pp_26090501_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26090821_1920.jpg":"1920x1080","k_26090821_1280.jpg":"1280x1280","k_26090821_1024.jpg":"1024x1024","k_26090821_640.jpg":"640x640","k_26090821_480.jpg":"480x480","k_26090821_340.jpg":"340x340","k_26090821_220.jpg":"220x220","o_26090821_1280.jpg":"1280x853","o_26090821_1024.jpg":"1024x682","o_26090821_640.jpg":"640x426","o_26090821_480.jpg":"480x320","o_26090821_340.jpg":"340x226","o_26090821_220.jpg":"220x146","h_26090821_1280.jpg":"1280x854","h_26090821_1024.jpg":"1024x683","h_26090821_640.jpg":"640x427","h_26090821_480.jpg":"480x320","h_26090821_340.jpg":"340x227","h_26090821_220.jpg":"220x147","pp_26090821_1280.jpg":"1280x1628","pp_26090821_1024.jpg":"1024x1303","pp_26090821_640.jpg":"640x814","pp_26090821_480.jpg":"480x611","pp_26090821_340.jpg":"340x432","pp_26090821_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4469027 Threads: 5 Questions: 144464500 Slow queries: 61621 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4304995 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/nakon-posla-bih-sjela-u-auto-i-i-isplakala-se-place-svima-iste-nebitno-ubijas-li-se-od-posla-ili-sjedis-cijeli-dan-1340724 [printLink] => /split/nakon-posla-bih-sjela-u-auto-i-i-isplakala-se-place-svima-iste-nebitno-ubijas-li-se-od-posla-ili-sjedis-cijeli-dan-1340724?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 344378 [name] => kbc split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kbc-split [link] => /tag/kbc-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 291594 [name] => Medicinska sestra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medicinska-sestra [link] => /tag/medicinska-sestra ) [2] => stdClass Object ( [id] => 453769 [name] => splitska bolnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitska-bolnica [link] => /tag/splitska-bolnica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bivša sestra [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Nakon posla bih sjela u auto i isplakala se. Plaće? Svima iste, nebitno ubijaš li se od posla ili sjediš cijeli dan‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-19-51-49-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26090501.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix, Shutterstock [mainImageDesc] =>

Naša sugovornica se nada se da će KBC Split ozbiljno shvatiti kritike koje je iznijela vođena altruizmom...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26090501.jpg [title] =>

Naša sugovornica se nada se da će KBC Split ozbiljno shvatiti kritike koje je iznijela vođena altruizmom...

Cropix, Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26090821.jpg [title] =>

‘Prvi put doživjeti smrt pacijenta bio je jedan od najtežih trenutaka. Koliko god bilo teško, bila mi je čast da mogu do zadnjeg ‘odlaska‘ biti tu za nekoga, pokušati mu olakšati bolove...‘

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splitski KBC već je mjesecima u potrazi za osobljem, a osobito je velik nedostatak medicinskih sestara. 

- Kliničkom bolničkom centru Split trenutno nedostaje 610 medicinskih sestara. Optimalan je to broj kojim bi se popunila upražnjena radna mjesta, zamjene za dugotrajna bolovanja i zamjene za medicinske sestre na porodiljnim i roditeljskim dopustima - potvrdila je Kristina Bitanga, glasnogovornica KBC-a. 

Poručila je da KBC Split ima stalno otvorene natječaje za prijem medicinskih sestara.

- Kadar je to kojeg nedostaje u čitavoj Hrvatskoj. Za to zvanje ne školuje se dovoljan broj ljudi, stoga su i odazivi na natječaje slabi - dodala je Bitanga. 

A oni koji se i školuju za ovo deficitarno zvanje ponekad se predomisle. Jedna od njih je i N.P. (27) koja je, nakon završetka studija Sestrinstvo, otišla u potpuno drugom smjeru. 

- Nakon gimnazije upisala sam Sestrinstvo. Oduvijek sam željela ići u tom medicinskom smjeru, ali nisam bila 100 posto sigurna. Voljela sam učiti anatomiju, fiziologiju i ostale predmete, ali privlačilo me i računarstvo i informatika. Na kraju je presudila činjenica da imam tatu koji je stariji i to je odigralo svoju ulogu da se odlučim za sestrinstvo. Psihološki faktor, rekla bih... Željela sam pomagati ljudima i zadovoljna sam bila svojim odabirom. I dandanas sam, ne bih mijenjala taj aspekt i tu odluku - objašnjava.   

Život ju je usmjerio u potpuno drugom smjeru, pa sada već tri godine radi kao Quality Assurance Team Lead, odnosno voditeljica je tima za osiguravanje kvalitete mobilnih aplikacija i web stranica.

- Bavimo se testiranjem web stranica i mobilnih aplikacija te osiguravamo da bez greške izlaze i budu dostupne široj javnosti. Iznenadili biste se koliko ovaj posao ima sličnosti sa sestrinstvom, odnosno koliko znanja i vještina s fakulteta koristim u svakodnevnom životu, od komunikacijskih vještina preko onih organizacijskih - kaže. 

N. kaže da je puno stereotipa vezanih za rad u bolnici i da puno ljudi ne zna što to sve uključuje. 

- Svi misle da je sestrinstvo samo njega pacijenata, brisanje stražnjica starijima, vađenje krvi i sve ono ružno, ali nije tako. Medicinske sestre se bave i, recimo, primjenjivanjem terapija, edukacijom pacijenta i njegove obitelji, suradnjom s liječnicima i cijelim medicinskim timom do zagovaranja prava pacijenata. A na kraju najbitnije, često zaboravljeno, tu su i prevencija oboljenja, zdravstveno prosvjećivanje i organizacija sestrinske službe. Sestre su zadužene za kvalitetu života pacijenata, olakšavaju korisniku boravak u bolnici. Naš cilj je te probleme predvidjeti, spriječiti i popraviti. Imamo dijagnozu, cilj, intervenciju i evaluaciju. Tako izgleda plan zdravstvene njege, a slično je i na mom trenutnom radnom mjestu. 

Trenutno se ne vidi u radu u bolnici, a objasnila je i zbog čega. 

- Otkad sam završila fakultet 2019. godine, stanje se malo poboljšalo. Kolegice su bile odlične, ali odbilo me što bih nekad izašla iz bolnice i imala bih osjećaj da nisam uspjela svakom pacijentu pružiti ono što zaslužuje. Ne zato što nisam dala sve od sebe, nego zato što su ponekad očekivanja nerealna. Nekad na nekom odjelu bude 30 nepokretnih pacijenata i fizički nije moguće stići svakog okrenuti, ne stignete svakog u miru nahraniti, svakome dati 30 puta dnevno piti. Samo zamislite kako je to. Nakon posla bih sjela u auto i prvo se isplakala, a onda krenula kući - prisjeća se. 

Kaže da pacijenti nisu problem, već da svatko drugačije podnosi boravak u bolnici, a tu su, naravno, ne zato što žele biti već zato što moraju. 

- Svatko se drukčije nosi s tim, netko se povuče, netko poludi na sve i vrijeđa i dere se. Treba puno strpljenja i empatije, a i imati dobre komunikacijske vještine - ističe. 

- Pogodila me činjenica da na poslu ne možeš svakome pomoći, a moraš. U pitanju su ljudski životi. Na poslu proživljavate veliki emocionalni i psihički stres. Svjesni ste da ne možete pružiti ljudima ono što zaslužuju. Nije tako na svakom odjelu, ali čak i kad je netko pokretan, ne znači da je nužno lagan pacijent i obrnuto. Smatram da je djelomično kriva bolnica jer nema dovoljno zaposlenika, a s druge strane, to što ih nema odbija ljude i odustanu od posla  - objašnjava svoje mišljenje o nedostatku radne snage. 

---

image

‘Prvi put doživjeti smrt pacijenta bio je jedan od najtežih trenutaka. Koliko god bilo teško, bila mi je čast da mogu do zadnjeg ‘odlaska‘ biti tu za nekoga, pokušati mu olakšati bolove...‘

Shutterstock
---

Svi su se s njene godine zaposlili, bilo da rade u Splitu ili u Zagrebu, privatno ili državno. 

 - U mojoj generaciji bilo nas je 40-ak, svi koji su željeli raditi u struci zaposleni su. Radna mjesta trebaju se otvarati prema stanju pacijenata, odnosno prema njihovim potrebama ovisno o odjelu na kojem se nalaze. Zbog toga je važna sestrinska dokumentacija, no svjedočila sam da sestre nemaju vremena to kvalitetno voditi, a neke nemaju ni volje. Da se adekvatno vodila dokumentacija, sad bi problem bio manji. Sad se otvaraju radna mjesta, no nedostaje ljudi. Otišli su u druge branše ili u druge gradove, države... 

Osim toga, još jedna stavka koju smatra također jednom od bitnih značajki nedostatka radne snage je - plaća.

- Plaća je, po meni, premala. Plaća ovisi o tome ima li sestra noćnih smjera, radi li negdje gdje su zračenja, radi li dežurstva, ima tu puno aspekata, ali problem je što su plaće na kraju dana više-manje svima iste. Nebitno radiš li i ubijaš li se od posla ili sjediš cijeli dan za kompjuterom i piješ kavu. To je jako demotivirajuće. Meni nije u redu da se plaće dižu po nekom koeficijentu na razini države. Mislim da bi trebalo uvesti odjel ljudskih resursa na razini pojedinih klinika ili čak odjela, a nedostaje i menadžment u zdravstvu, netko tko zna s ljudima, tko zna s financijama i ostalo. Smatram da će bolnica teško, ili nikako, napredovati bez toga - predlaže. 

- Što bolnica pruža svojim zaposlenicima? Bolje pitanje, što država pruža svojim zaposlenicima? Ništa. Ne može se napredovati, nemate pravo tražiti povišicu, ne dobivate nikakvu nagradu za svoj trud, jednako ste tretirani kao i netko tko radi manje. To je frustrirajuće u svakom poslu, a pogotovo u ovom koji je fizički i psihički iscrpan, a još uz to odgovarate za tuđe živote - pita se, ističući nesrazmjer odgovornosti i plaće. 

Prisjećajući se najstresnije situacije, ističe to da je vidjela kako joj čovjek umire pred očima. 

- Bio je jako bolestan i to je bilo neizbježno. Takav je život... Ipak, prvi put to doživjeti bio je jedan od najtežih trenutaka. Koliko god bilo teško, bila mi je čast da mogu do zadnjeg "odlaska" biti tu za nekoga, pokušati mu olakšati bolove, pozdraviti ga... Sestre redovito provjeravaju pacijente, na njima je da kontinuirano procjenjuju pacijenta i prepoznaju potencijalnu potrebu za liječničkom intervencijom i da ga pozovu. Nekad liječnici negoduju, ako ispadne da je vaša procjena bila netočna pa su bezveze morali dolaziti. Velika je odgovornost na leđima medicinskih sestara, a ne cijeni ih se. Samo se zapitajte kako reagirate kad čujete da je netko doktor ili pročelnik nekog odjela, a kako kad čujete da je netko viša medicinska sestra ili glavna sestra odjela. 

S mjesta voditeljice tima u IT tvrtki s 50-ak zaposlenika, obratila se svojim nesuđenim kolegicama. 

- Iskusni kolege trebaju se sjetiti da su i oni bili na poziciji početnika, trebaju biti pristupačniji da ne bi nove nade odbili da rade u bolnici. Kad mladi dođu na praksu i vide stariju medicinsku sestru koja je bezvoljna, vidiš to i kažeš "ja ne želim doć do toga". Ni njima nije lako, izloženi su svemu, ali bitna je atmosfera u timu. Znam da su iscrpljeni, umorni i potplaćeni, ali i njima je u interesu da dođu nove sestre/tehničari i onda će svima biti lakše. 

Osim toga, idealan scenarij bi bio, nabraja: veća plaća, ravnomjernija raspodjela posla, tj. opterećenja. 

- Do toga možemo doći s više ljudi, boljom organizacijom, više menadžmenta i primjena načela te struke - bolje planirati, organizirati, dovesti ljude koji će preuzeti vođenje administracije. Nije dovoljno isplanirati raspored, bolnica je zaboravila što je poslovanje. Preopterećenje je jer dolaze iz cijele regije, ali negdje se mora presjeći. Možda bi pomoglo kad bi se na razini države više sestara/tehničara zaposlilo i u svrhu promidžbe zdravlja/prevenciji samih bolesti - predlaže.

Nada se da će bolnica KBC Split ozbiljno shvatiti kritike koje je iznijela vođena altruizmom, tim važnije jer se, ako se ovako nastavi, danas-sutra neće imati tko brinuti za vas i/ili vaše bližnje.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix, Shutterstock Shutterstock
Cropix, Shutterstock

Naša sugovornica se nada se da će KBC Split ozbiljno shvatiti kritike koje je iznijela vođena altruizmom...

Shutterstock

‘Prvi put doživjeti smrt pacijenta bio je jedan od najtežih trenutaka. Koliko god bilo teško, bila mi je čast da mogu do zadnjeg ‘odlaska‘ biti tu za nekoga, pokušati mu olakšati bolove...‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/nakon-posla-bih-sjela-u-auto-i-i-isplakala-se-place-svima-iste-nebitno-ubijas-li-se-od-posla-ili-sjedis-cijeli-dan-1340724 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=06615294ee24527b4601abfc5c4f2130530f9040 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Nakon+posla+bih+sjela+u+auto+i+isplakala+se.+Pla%C4%87e%3F+Svima+iste%2C+nebitno+ubija%C5%A1+li+se+od+posla+ili+sjedi%C5%A1+cijeli+dan%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnakon-posla-bih-sjela-u-auto-i-i-isplakala-se-place-svima-iste-nebitno-ubijas-li-se-od-posla-ili-sjedis-cijeli-dan-1340724 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnakon-posla-bih-sjela-u-auto-i-i-isplakala-se-place-svima-iste-nebitno-ubijas-li-se-od-posla-ili-sjedis-cijeli-dan-1340724 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bivša sestra [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitbivša sestra

‘Nakon posla bih sjela u auto i isplakala se. Plaće? Svima iste, nebitno ubijaš li se od posla ili sjediš cijeli dan‘

Piše Lucija Vujnović
21. studenog 2023. - 07:29
Naša sugovornica se nada se da će KBC Split ozbiljno shvatiti kritike koje je iznijela vođena altruizmom...Cropix, Shutterstock

Splitski KBC već je mjesecima u potrazi za osobljem, a osobito je velik nedostatak medicinskih sestara. 

- Kliničkom bolničkom centru Split trenutno nedostaje 610 medicinskih sestara. Optimalan je to broj kojim bi se popunila upražnjena radna mjesta, zamjene za dugotrajna bolovanja i zamjene za medicinske sestre na porodiljnim i roditeljskim dopustima - potvrdila je Kristina Bitanga, glasnogovornica KBC-a. 

Poručila je da KBC Split ima stalno otvorene natječaje za prijem medicinskih sestara.

- Kadar je to kojeg nedostaje u čitavoj Hrvatskoj. Za to zvanje ne školuje se dovoljan broj ljudi, stoga su i odazivi na natječaje slabi - dodala je Bitanga. 

A oni koji se i školuju za ovo deficitarno zvanje ponekad se predomisle. Jedna od njih je i N.P. (27) koja je, nakon završetka stu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:51