stdClass Object ( [id] => 1307729 [title] => Na stotine je zahtjeva da se u Splitu zone od javnog interesa pretvore u ‘mješovitu‘ osobnu korist. Čiju? E, to je tajna [alias] => na-stotine-je-zahtjeva-da-se-u-splitu-zone-od-javnog-interesa-pretvore-u-mjesovitu-osobnu-korist-ciju-e-to-je-tajna [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedna od točaka koja će dočekati splitske vijećnike na sjednici Gradskog vijeća u ovaj četvrtak ima nezanimljiv naslov iako je tema gotovo bombastična: "Informacija o stručnoj analizi zaprimljenih inicijativa radi pokretanja postupaka izrade izmjena i dopuna prostorno planske dokumentacije".

Riječ je zapravo o 375 zahtjeva koji su stigli za izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP), kao i 118 zahtjeva koji su stigli za izmjene Prostornog plana uređenja Grada Splita (PPUGS), a odnose se na područja Žrnovnice, Korešnice, Srinjina, Sitnog Gornjeg i Sitnog Donjeg, te Slatina.

Zahtjevi koji su pristigli manifestacija su osobnih interesa jer se gotovo svi odnose na vlastitu korist, uglavnom nauštrb zona koje su u prostornim planovima predviđene da budu od zajedničkog interesa. Da je udovoljiti svim pristiglim zahtjevima, cijeli Split bi se pretvorio u "zonu mješovite namjene", odnosno u gradilište stanova i apartmana.

Zahtjevi za izmjene GUP-a, osim u nekoliko iznimaka, odnose se na smanjivanje zelenih površina, ukidanje ili izmještanje planiranih cestovnih koridora, smanjivanje zona društvene namjene, područja namijenjenih za rekreaciju, ukidanje zona za kvalitetni turizam s hotelima, kao i poslovnih i industrijskih zona... A sve to u ime stanogradnje, legalizacije, gradnje apartmana i ponekog poslovnog prostora.

Također, od 118 zahtjeva za izmjene i dopune PPUGS-a gotovo svi se odnose na proširenje građevinskih područja tamo gdje su sada vrijedna poljoprivredna zemljišta, zaštitne pejzažne površine, rekreacijske i kupališne površin i javne zelene zone.

‘Bezimeni‘ zahtjevi

Od 375 zahtjeva koji su stigli za GUP, samo četiri se odnose na proširenje zelenih površina ili njihovu zaštitu. U turističkim zonama koje su predviđene za hotele želi se ukinuti postojeće preostale krpice zelenih zona kao na Trsteniku-Radoševcu.

Na Duilovu bi se ukinulo zonu predviđenu za hotele (T1) u ime "mještovite namjene" koja omogućuje i legalizaciju bespravne gradnje, stanogradnju i apartmane. Isto važi za turističke zone u Trsteničkoj uvali i Zenti te Orišac u Stobreču, koje bi se pretvorilo u mješovitu namjenu (stanovanje i turizam, ali ne hoteli).

Što se tiče zona društvene namjene, na području između dvije bolnice ukinula bi se D zona i pretvorila u zonu stanovanja radi legalizacije bespravne gradnje i gradnje stanova. Isto važi za Kampus, gdje ima bespravne gradnje pa se hoće legalizaciju i poslovne sadržaje.

Da je slušati one koji su podnijeli zahtjeve radi svojih interesa, smanjilo bi se prostore koje su urbanisti u GUP-u predvidjeli za OŠ Ravne Njive, OŠ Mertojak, zonu za školu na Sirobuji, a smanjilo bi se zonu Instituta za Jadranske kulture i melioraciju krša.

Na Kmanu bi se skresalo zonu za dječji vrtić, kao i OŠ Kman-Kocunar. Smanjilo bi se društvenu zonu na Duilovu radi legalizacije, a iz istog razloga srezalo bi se i zonu oko Higijenskog zavoda. Oko tvrđave Gripe se traži "pretvorba" zelene zone u stambenu.

Ukinule bi se zelene zone na Lokvama (za parkiralište), na Kamenu (za stambenu namjene), na Kili (zbog stanovanja), kao i na Sirobuji. Na Orišcu bi se dokinulo zonu zaštitnog i pejzažnog zelenila radi legalizacije i mogućnosti nadogradnje. U Parku mladeži, odnosno na Turskoj kuli, ukidalo bi se zelenu zonu na nekim parcelama. U Žrnovničkom blatu, uz rijeku Žrnovnicu, također bi stradala zelena zona na nekim dijelovima.

Na Plokitama i u Vrančićevoj ulici bi neki htjeli dati prednost zgradama pred rekreacijskim površinama.

---

image

U Parku mladeži, odnosno na Turskoj kuli, ukidalo bi se zelenu zonu na nekim parcelama

Paun Paunovic/Cropix/Cropix
---

Na Neslanovcu, Kopilici, Bilicama, Mejašima i Ravnim Njivama poslovne bi se zone trebalo pretvarati u mješovite namjene kako bi se gradilo stanove. Za hotel "Dujam" se traži 19 nadzemnih etaža, za Pravni fakultet dogradnja i nadogradnja (maksimalno 8500 m²). Netko bi htio u Trsteničkoj uvali parametre kao i za hotel "Dioklecijan" (neizgrađeni Andabakov objekt).

Zanimljivo je da se ne vide imena onih koji su podnijeli zahtjeve. U obrazloženju iz stručne službe Grada pozvali su se na europske zakone o zaštiti osobnih podataka. No, kad smo pročelniku Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Teu Vojkoviću u upitu napomenuli da se GDPR odnosi na zaštitu osobnih podataka građana, a ne na udruge, gradske kotareve i poslovne tvrtke, on je odgovorio da svejedno ne žele otkriti tko je sve podnio zahtjeve.

- Da, točno je da Zakon o zaštiti osobnih podataka ne propisuje "zabranu" podataka udruga i pravnih osoba, ali stav ovog upravnog odjela, dakle mene i mojih suradnika, jest da podaci o svim podnositeljima inicijativa za izmjenu prostorno-planske dokumentacije nisu ni od kakvog utjecaja i značaja za daljnje procese, pa tako i ne trebaju biti predmet informacije. Informacija koja se daje Gradskom vijeću razmatra se sadržajno, a tko je podnositelj nije predmet rasprave. Ovo je promjena dosadašnje prakse kojom se treba odmaknuti od interesnog urbanizma prema kvalitativnom - tvrdi Vojković.

---

image

Teo Vojković: Ovo je promjena dosadašnje prakse kojom se treba odmaknuti od interesnog urbanizma prema kvalitativnom

Joško Šupić/Cropix
---

Namjera da se podnositelji zahtjeva učine javnosti nevidljivima je zanimljiva, i možda bi bila doista dobrodošao odmak od poznate prakse javnog forsiranja nekih poduzetnika, da nije jednog detalja. Naime, dok javnost neće znati tko je podnio koji zahtjev, u Banovini su neuobičajeno detaljno ispitivali podnositelje zahtjeva, osobito poduzetnike, o njihovim poslovnim sposobnostima i namjerama.

‘Rendgenski pregled‘ poduzetnika

Naime, Grad je u ožujku objavio Javni poziv u kojem je pozvao zainteresirane da se jave s prijedlozima. Svi su morali popuniti obrazac, a poduzetnici su morali proći kroz detaljan "rendgenski pregled" u kojem se od njih tražilo da daju Gradu povjerljive informacije o svojim poslovnim projektima, broju zaposlenih, izvoru financiranja za namjeravani projekt, stanju dugovanja prema Gradu... Čak se tražilo da navedu ime arhitektice ili arhitekta koji im je sastavio zahtjev.

Građani i poduzetnici morali su navesti koja infrastruktura već postoji na parceli, koliko četvornih metara zgrade namjeravaju izgraditi na terenu kojem bi izmijenili namjenu. Morali su dati i "preliminarnu procjenu investicijske vrijednosti".

U obrascu su poduzetnici, ali i građani, trebali su navesti koliko će se otvoriti novih parkirnih mjesta, koliko novih radnih mjesta, koliko će grad zaraditi od toga, hoće li biti javnih sadržaja. Tražilo se i podatke o eventualnom financiranju iz nekih fondova.

Dakle, u gradskim službama znaju puno više o svakom od zahtjeva za izmjenu GUP-a i PPUGS-a, ali se te informacije ne navode u dokumentu koji će biti na Gradskom vijeću.

Vojković kaže da će podaci biti raspravljeni na GV-u s ciljem formiranja stavova o pravcu budućih procesa u provedbi urbanističke politike, "a stručna služba ne želi prejudicirati koji prijedlog ili zahtjev je prihvatljiv, a koji nije".

- Želimo napraviti odmak od "točkastog" ili "čestičnog" urbanizma, te otvoriti raspravu o načelima i principima upravljanja prostorom, bez uzimanja prava da u ovoj fazi pripremnih aktivnosti prejudiciramo pojedinačna konačna rješenja. Temeljem pojedinačnih inicijativa, u sljedećim procesima će se donositi načelni i opći stavovi, ali kojima treba prethoditi otvorena rasprava bez unaprijednog sugeriranja konačnih rješenja - napominje pročelnik.

---

image

Jedna od ranijih javnih rasprava u Banovini s uvidom u prijedloge izmjena GUP-a

Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Promjena prakse?

Dodaje kako je ovo promjena prakse u odnosu na primjer iz vremena izmjena GUP-a 2015.-2017., ali i kasnijih pokušaja (Masterplan 2021.). Odluka o konačnim urbanističkim rješenjima neće biti u rukama uskog kruga odabranih "stručnjaka", već će istoj prethoditi široka rasprava zainteresiranih dionika, a pojedinačni zahtjevi razmatrat će se  sagledavanjem općih načela - tvrdi pročelnik Teo Vojković. Što će to točno značiti, ostaje da se vidi.

Za sada, u pripremnoj fazi oko pokretanja inicijative za izmjene GUP-a i Prostornog plana, pred gradske vijećnike i javnost dolazi cijela "šuma" zahtjeva koji idu protiv javnih sadržaja koji čine grad (zelenih površina, škola, vrtića, prometnica...).

Ima li tu koje "drvo", odnosno, pojedinačni zahtjev vrijedan da ga se izdvoji nije prezentirano od strane gradskih službi. Stručne službe su sve zahtjeve sistematizirale u statističke činjenice, o kojima se nisu očitovale.

Na žalost, oprez je potreban jer povijest splitske gradnje u zadnjih 30 godina (čast izuzecima) stane u jednostavnu rečenicu - uništavanje grada radi partikularnih interesa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => URBANISTIČKI IZAZOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => URBANISTIČKI IZAZOV 2 0 8320 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-18 12:16:34 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-19 05:33:33 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2023-07-19 05:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na stotine je zahtjeva da se u Splitu zone od javnog interesa pretvore u 'mješovitu' osobnu korist. Čiju? E, to je tajna [metakey] => Generalni urbanistički plan (GUP) , Prostorni plan uređenja Grada Splita (PPUGS), Teo Vojković, Gradsko vijeće Splita [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/18\/17340068.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/1261897.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/17340076.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/22158970.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25174792.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25104196.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Duje Klaric\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U gradskoj upravi Splita uvjeravaju nas\u00a0da slijedi promjena prakse u odnosu na izmjene\u00a0GUP-a 2015.-2017., ali i nekih kasnijih poku\u0161aja<\/p>","

Jedna od ranijih javnih\u00a0rasprava u Banovini s uvidom u prijedloge izmjena\u00a0GUP-a<\/p>","

Split, 290916.
\nU prostoru Banovine organiziran je javni uvid u GUP (generalni urbanisticki plan) kojeg ce gradjani moci razgledati do 12.listopada.
","

U Parku mlade\u017ei, odnosno na Turskoj kuli,\u00a0ukidalo bi se zelenu zonu na nekim parcelama<\/p>","

Split, 130623.
\nPogled na stijenu Kila i okolni gradski predio koji je po toj stijeni dobio naziv Kila.
\nNa fotografiji: stijena Kila i neboderi POS-ove stanogradnje u pozadini.
","

Teo Vojkovi\u0107:\u00a0Ovo je promjena dosada\u0161nje prakse kojom se treba odmaknuti od interesnog urbanizma prema kvalitativnom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x991","hd_17340068_1920.jpg":"1920x1080","k_17340068_1280.jpg":"1280x1280","k_17340068_1024.jpg":"1024x1024","k_17340068_640.jpg":"640x640","k_17340068_480.jpg":"480x480","k_17340068_340.jpg":"340x340","k_17340068_220.jpg":"220x220","o_17340068_1280.jpg":"1280x660","o_17340068_1024.jpg":"1024x528","o_17340068_640.jpg":"640x330","o_17340068_480.jpg":"480x247","o_17340068_340.jpg":"340x175","o_17340068_220.jpg":"220x113","h_17340068_1280.jpg":"1280x854","h_17340068_1024.jpg":"1024x683","h_17340068_640.jpg":"640x427","h_17340068_480.jpg":"480x320","h_17340068_340.jpg":"340x227","h_17340068_220.jpg":"220x147","pp_17340068_1280.jpg":"1280x1628","pp_17340068_1024.jpg":"1024x1303","pp_17340068_640.jpg":"640x814","pp_17340068_480.jpg":"480x611","pp_17340068_340.jpg":"340x432","pp_17340068_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_1261897_1920.jpg":"1920x1080","k_1261897_1280.jpg":"1280x1280","k_1261897_1024.jpg":"1024x1024","k_1261897_640.jpg":"640x640","k_1261897_480.jpg":"480x480","k_1261897_340.jpg":"340x340","k_1261897_220.jpg":"220x220","o_1261897_1280.jpg":"1280x856","o_1261897_1024.jpg":"1024x685","o_1261897_640.jpg":"640x428","o_1261897_480.jpg":"480x321","o_1261897_340.jpg":"340x227","o_1261897_220.jpg":"220x147","h_1261897_1280.jpg":"1280x854","h_1261897_1024.jpg":"1024x683","h_1261897_640.jpg":"640x427","h_1261897_480.jpg":"480x320","h_1261897_340.jpg":"340x227","h_1261897_220.jpg":"220x147","pp_1261897_1280.jpg":"1280x1628","pp_1261897_1024.jpg":"1024x1303","pp_1261897_640.jpg":"640x814","pp_1261897_480.jpg":"480x611","pp_1261897_340.jpg":"340x432","pp_1261897_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1318","hd_17340076_1920.jpg":"1920x1080","k_17340076_1280.jpg":"1280x1280","k_17340076_1024.jpg":"1024x1024","k_17340076_640.jpg":"640x640","k_17340076_480.jpg":"480x480","k_17340076_340.jpg":"340x340","k_17340076_220.jpg":"220x220","o_17340076_1280.jpg":"1280x878","o_17340076_1024.jpg":"1024x702","o_17340076_640.jpg":"640x439","o_17340076_480.jpg":"480x329","o_17340076_340.jpg":"340x233","o_17340076_220.jpg":"220x151","h_17340076_1280.jpg":"1280x854","h_17340076_1024.jpg":"1024x683","h_17340076_640.jpg":"640x427","h_17340076_480.jpg":"480x320","h_17340076_340.jpg":"340x227","h_17340076_220.jpg":"220x147","pp_17340076_1280.jpg":"1280x1628","pp_17340076_1024.jpg":"1024x1303","pp_17340076_640.jpg":"640x814","pp_17340076_480.jpg":"480x611","pp_17340076_340.jpg":"340x432","pp_17340076_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1090","hd_22158970_1920.jpg":"1920x1080","k_22158970_1280.jpg":"1280x1280","k_22158970_1024.jpg":"1024x1024","k_22158970_640.jpg":"640x640","k_22158970_480.jpg":"480x480","k_22158970_340.jpg":"340x340","k_22158970_220.jpg":"220x220","o_22158970_1280.jpg":"1280x726","o_22158970_1024.jpg":"1024x581","o_22158970_640.jpg":"640x363","o_22158970_480.jpg":"480x272","o_22158970_340.jpg":"340x193","o_22158970_220.jpg":"220x124","h_22158970_1280.jpg":"1280x854","h_22158970_1024.jpg":"1024x683","h_22158970_640.jpg":"640x427","h_22158970_480.jpg":"480x320","h_22158970_340.jpg":"340x227","h_22158970_220.jpg":"220x147","pp_22158970_1280.jpg":"1280x1628","pp_22158970_1024.jpg":"1024x1303","pp_22158970_640.jpg":"640x814","pp_22158970_480.jpg":"480x611","pp_22158970_340.jpg":"340x432","pp_22158970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25174792_1920.jpg":"1920x1080","k_25174792_1280.jpg":"1280x1280","k_25174792_1024.jpg":"1024x1024","k_25174792_640.jpg":"640x640","k_25174792_480.jpg":"480x480","k_25174792_340.jpg":"340x340","k_25174792_220.jpg":"220x220","o_25174792_1280.jpg":"1280x852","o_25174792_1024.jpg":"1024x682","o_25174792_640.jpg":"640x426","o_25174792_480.jpg":"480x319","o_25174792_340.jpg":"340x226","o_25174792_220.jpg":"220x146","h_25174792_1280.jpg":"1280x854","h_25174792_1024.jpg":"1024x683","h_25174792_640.jpg":"640x427","h_25174792_480.jpg":"480x320","h_25174792_340.jpg":"340x227","h_25174792_220.jpg":"220x147","pp_25174792_1280.jpg":"1280x1628","pp_25174792_1024.jpg":"1024x1303","pp_25174792_640.jpg":"640x814","pp_25174792_480.jpg":"480x611","pp_25174792_340.jpg":"340x432","pp_25174792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1622","hd_25104196_1920.jpg":"1920x1080","k_25104196_1280.jpg":"1280x1280","k_25104196_1024.jpg":"1024x1024","k_25104196_640.jpg":"640x640","k_25104196_480.jpg":"480x480","k_25104196_340.jpg":"340x340","k_25104196_220.jpg":"220x220","o_25104196_1280.jpg":"1280x1081","o_25104196_1024.jpg":"1024x865","o_25104196_640.jpg":"640x540","o_25104196_480.jpg":"480x405","o_25104196_340.jpg":"340x287","o_25104196_220.jpg":"220x185","h_25104196_1280.jpg":"1280x854","h_25104196_1024.jpg":"1024x683","h_25104196_640.jpg":"640x427","h_25104196_480.jpg":"480x320","h_25104196_340.jpg":"340x227","h_25104196_220.jpg":"220x147","pp_25104196_1280.jpg":"1280x1628","pp_25104196_1024.jpg":"1024x1303","pp_25104196_640.jpg":"640x814","pp_25104196_480.jpg":"480x611","pp_25104196_340.jpg":"340x432","pp_25104196_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7750592 Threads: 2 Questions: 1632073065 Slow queries: 4849918 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111295948 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/na-stotine-je-zahtjeva-da-se-u-splitu-zone-od-javnog-interesa-pretvore-u-mjesovitu-osobnu-korist-ciju-e-to-je-tajna-1307729 [printLink] => /split/na-stotine-je-zahtjeva-da-se-u-splitu-zone-od-javnog-interesa-pretvore-u-mjesovitu-osobnu-korist-ciju-e-to-je-tajna-1307729?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 723768 [name] => Generalni urbanistički plan (GUP) [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-18 20:12:58 [main_article_id] => 0 [alias] => generalni-urbanisticki-plan-gup [link] => /tag/generalni-urbanisticki-plan-gup ) [1] => stdClass Object ( [id] => 723769 [name] => Prostorni plan uređenja Grada Splita (PPUGS) [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-18 20:12:58 [main_article_id] => 0 [alias] => prostorni-plan-uredenja-grada-splita-ppugs [link] => /tag/prostorni-plan-uredenja-grada-splita-ppugs ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648049 [name] => Teo Vojković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-31 16:53:32 [main_article_id] => 0 [alias] => teo-vojkovic [link] => /tag/teo-vojkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 236414 [name] => Gradsko vijeće Splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece-splita [link] => /tag/gradsko-vijece-splita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => URBANISTIČKI IZAZOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na stotine je zahtjeva da se u Splitu zone od javnog interesa pretvore u ‘mješovitu‘ osobnu korist. Čiju? E, to je tajna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/17340068.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] =>

U gradskoj upravi Splita uvjeravaju nas da slijedi promjena prakse u odnosu na izmjene GUP-a 2015.-2017., ali i nekih kasnijih pokušaja

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/17340068.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

U gradskoj upravi Splita uvjeravaju nas da slijedi promjena prakse u odnosu na izmjene GUP-a 2015.-2017., ali i nekih kasnijih pokušaja

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/1261897.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Jedna od ranijih javnih rasprava u Banovini s uvidom u prijedloge izmjena GUP-a

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/17340076.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix

Split, 290916.
U prostoru Banovine organiziran je javni uvid u GUP (generalni urbanisticki plan) kojeg ce gradjani moci razgledati do 12.listopada.
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/22158970.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix/Cropix

U Parku mladeži, odnosno na Turskoj kuli, ukidalo bi se zelenu zonu na nekim parcelama

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25174792.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Split, 130623.
Pogled na stijenu Kila i okolni gradski predio koji je po toj stijeni dobio naziv Kila.
Na fotografiji: stijena Kila i neboderi POS-ove stanogradnje u pozadini.
) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25104196.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Teo Vojković: Ovo je promjena dosadašnje prakse kojom se treba odmaknuti od interesnog urbanizma prema kvalitativnom

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Jedna od točaka koja će dočekati splitske vijećnike na sjednici Gradskog vijeća u ovaj četvrtak ima nezanimljiv naslov iako je tema gotovo bombastična: "Informacija o stručnoj analizi zaprimljenih inicijativa radi pokretanja postupaka izrade izmjena i dopuna prostorno planske dokumentacije".

Riječ je zapravo o 375 zahtjeva koji su stigli za izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP), kao i 118 zahtjeva koji su stigli za izmjene Prostornog plana uređenja Grada Splita (PPUGS), a odnose se na područja Žrnovnice, Korešnice, Srinjina, Sitnog Gornjeg i Sitnog Donjeg, te Slatina.

Zahtjevi koji su pristigli manifestacija su osobnih interesa jer se gotovo svi odnose na vlastitu korist, uglavnom nauštrb zona koje su u prostornim planovima predviđene da budu od zajedničkog interesa. Da je udovoljiti svim pristiglim zahtjevima, cijeli Split bi se pretvorio u "zonu mješovite namjene", odnosno u gradilište stanova i apartmana.

Zahtjevi za izmjene GUP-a, osim u nekoliko iznimaka, odnose se na smanjivanje zelenih površina, ukidanje ili izmještanje planiranih cestovnih koridora, smanjivanje zona društvene namjene, područja namijenjenih za rekreaciju, ukidanje zona za kvalitetni turizam s hotelima, kao i poslovnih i industrijskih zona... A sve to u ime stanogradnje, legalizacije, gradnje apartmana i ponekog poslovnog prostora.

Također, od 118 zahtjeva za izmjene i dopune PPUGS-a gotovo svi se odnose na proširenje građevinskih područja tamo gdje su sada vrijedna poljoprivredna zemljišta, zaštitne pejzažne površine, rekreacijske i kupališne površin i javne zelene zone.

‘Bezimeni‘ zahtjevi

Od 375 zahtjeva koji su stigli za GUP, samo četiri se odnose na proširenje zelenih površina ili njihovu zaštitu. U turističkim zonama koje su predviđene za hotele želi se ukinuti postojeće preostale krpice zelenih zona kao na Trsteniku-Radoševcu.

Na Duilovu bi se ukinulo zonu predviđenu za hotele (T1) u ime "mještovite namjene" koja omogućuje i legalizaciju bespravne gradnje, stanogradnju i apartmane. Isto važi za turističke zone u Trsteničkoj uvali i Zenti te Orišac u Stobreču, koje bi se pretvorilo u mješovitu namjenu (stanovanje i turizam, ali ne hoteli).

Što se tiče zona društvene namjene, na području između dvije bolnice ukinula bi se D zona i pretvorila u zonu stanovanja radi legalizacije bespravne gradnje i gradnje stanova. Isto važi za Kampus, gdje ima bespravne gradnje pa se hoće legalizaciju i poslovne sadržaje.

Da je slušati one koji su podnijeli zahtjeve radi svojih interesa, smanjilo bi se prostore koje su urbanisti u GUP-u predvidjeli za OŠ Ravne Njive, OŠ Mertojak, zonu za školu na Sirobuji, a smanjilo bi se zonu Instituta za Jadranske kulture i melioraciju krša.

Na Kmanu bi se skresalo zonu za dječji vrtić, kao i OŠ Kman-Kocunar. Smanjilo bi se društvenu zonu na Duilovu radi legalizacije, a iz istog razloga srezalo bi se i zonu oko Higijenskog zavoda. Oko tvrđave Gripe se traži "pretvorba" zelene zone u stambenu.

Ukinule bi se zelene zone na Lokvama (za parkiralište), na Kamenu (za stambenu namjene), na Kili (zbog stanovanja), kao i na Sirobuji. Na Orišcu bi se dokinulo zonu zaštitnog i pejzažnog zelenila radi legalizacije i mogućnosti nadogradnje. U Parku mladeži, odnosno na Turskoj kuli, ukidalo bi se zelenu zonu na nekim parcelama. U Žrnovničkom blatu, uz rijeku Žrnovnicu, također bi stradala zelena zona na nekim dijelovima.

Na Plokitama i u Vrančićevoj ulici bi neki htjeli dati prednost zgradama pred rekreacijskim površinama.

---

image

U Parku mladeži, odnosno na Turskoj kuli, ukidalo bi se zelenu zonu na nekim parcelama

Paun Paunovic/Cropix/Cropix
---

Na Neslanovcu, Kopilici, Bilicama, Mejašima i Ravnim Njivama poslovne bi se zone trebalo pretvarati u mješovite namjene kako bi se gradilo stanove. Za hotel "Dujam" se traži 19 nadzemnih etaža, za Pravni fakultet dogradnja i nadogradnja (maksimalno 8500 m²). Netko bi htio u Trsteničkoj uvali parametre kao i za hotel "Dioklecijan" (neizgrađeni Andabakov objekt).

Zanimljivo je da se ne vide imena onih koji su podnijeli zahtjeve. U obrazloženju iz stručne službe Grada pozvali su se na europske zakone o zaštiti osobnih podataka. No, kad smo pročelniku Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Teu Vojkoviću u upitu napomenuli da se GDPR odnosi na zaštitu osobnih podataka građana, a ne na udruge, gradske kotareve i poslovne tvrtke, on je odgovorio da svejedno ne žele otkriti tko je sve podnio zahtjeve.

- Da, točno je da Zakon o zaštiti osobnih podataka ne propisuje "zabranu" podataka udruga i pravnih osoba, ali stav ovog upravnog odjela, dakle mene i mojih suradnika, jest da podaci o svim podnositeljima inicijativa za izmjenu prostorno-planske dokumentacije nisu ni od kakvog utjecaja i značaja za daljnje procese, pa tako i ne trebaju biti predmet informacije. Informacija koja se daje Gradskom vijeću razmatra se sadržajno, a tko je podnositelj nije predmet rasprave. Ovo je promjena dosadašnje prakse kojom se treba odmaknuti od interesnog urbanizma prema kvalitativnom - tvrdi Vojković.

---

image

Teo Vojković: Ovo je promjena dosadašnje prakse kojom se treba odmaknuti od interesnog urbanizma prema kvalitativnom

Joško Šupić/Cropix
---

Namjera da se podnositelji zahtjeva učine javnosti nevidljivima je zanimljiva, i možda bi bila doista dobrodošao odmak od poznate prakse javnog forsiranja nekih poduzetnika, da nije jednog detalja. Naime, dok javnost neće znati tko je podnio koji zahtjev, u Banovini su neuobičajeno detaljno ispitivali podnositelje zahtjeva, osobito poduzetnike, o njihovim poslovnim sposobnostima i namjerama.

‘Rendgenski pregled‘ poduzetnika

Naime, Grad je u ožujku objavio Javni poziv u kojem je pozvao zainteresirane da se jave s prijedlozima. Svi su morali popuniti obrazac, a poduzetnici su morali proći kroz detaljan "rendgenski pregled" u kojem se od njih tražilo da daju Gradu povjerljive informacije o svojim poslovnim projektima, broju zaposlenih, izvoru financiranja za namjeravani projekt, stanju dugovanja prema Gradu... Čak se tražilo da navedu ime arhitektice ili arhitekta koji im je sastavio zahtjev.

Građani i poduzetnici morali su navesti koja infrastruktura već postoji na parceli, koliko četvornih metara zgrade namjeravaju izgraditi na terenu kojem bi izmijenili namjenu. Morali su dati i "preliminarnu procjenu investicijske vrijednosti".

U obrascu su poduzetnici, ali i građani, trebali su navesti koliko će se otvoriti novih parkirnih mjesta, koliko novih radnih mjesta, koliko će grad zaraditi od toga, hoće li biti javnih sadržaja. Tražilo se i podatke o eventualnom financiranju iz nekih fondova.

Dakle, u gradskim službama znaju puno više o svakom od zahtjeva za izmjenu GUP-a i PPUGS-a, ali se te informacije ne navode u dokumentu koji će biti na Gradskom vijeću.

Vojković kaže da će podaci biti raspravljeni na GV-u s ciljem formiranja stavova o pravcu budućih procesa u provedbi urbanističke politike, "a stručna služba ne želi prejudicirati koji prijedlog ili zahtjev je prihvatljiv, a koji nije".

- Želimo napraviti odmak od "točkastog" ili "čestičnog" urbanizma, te otvoriti raspravu o načelima i principima upravljanja prostorom, bez uzimanja prava da u ovoj fazi pripremnih aktivnosti prejudiciramo pojedinačna konačna rješenja. Temeljem pojedinačnih inicijativa, u sljedećim procesima će se donositi načelni i opći stavovi, ali kojima treba prethoditi otvorena rasprava bez unaprijednog sugeriranja konačnih rješenja - napominje pročelnik.

---

image

Jedna od ranijih javnih rasprava u Banovini s uvidom u prijedloge izmjena GUP-a

Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Promjena prakse?

Dodaje kako je ovo promjena prakse u odnosu na primjer iz vremena izmjena GUP-a 2015.-2017., ali i kasnijih pokušaja (Masterplan 2021.). Odluka o konačnim urbanističkim rješenjima neće biti u rukama uskog kruga odabranih "stručnjaka", već će istoj prethoditi široka rasprava zainteresiranih dionika, a pojedinačni zahtjevi razmatrat će se  sagledavanjem općih načela - tvrdi pročelnik Teo Vojković. Što će to točno značiti, ostaje da se vidi.

Za sada, u pripremnoj fazi oko pokretanja inicijative za izmjene GUP-a i Prostornog plana, pred gradske vijećnike i javnost dolazi cijela "šuma" zahtjeva koji idu protiv javnih sadržaja koji čine grad (zelenih površina, škola, vrtića, prometnica...).

Ima li tu koje "drvo", odnosno, pojedinačni zahtjev vrijedan da ga se izdvoji nije prezentirano od strane gradskih službi. Stručne službe su sve zahtjeve sistematizirale u statističke činjenice, o kojima se nisu očitovale.

Na žalost, oprez je potreban jer povijest splitske gradnje u zadnjih 30 godina (čast izuzecima) stane u jednostavnu rečenicu - uništavanje grada radi partikularnih interesa.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Nikola Vilić/HANZA MEDIA Duje Klaric/Cropix Paun Paunovic/Cropix/Cropix Tom Dubravec/Cropix Joško Šupić/Cropix
Duje Klarić/Cropix

U gradskoj upravi Splita uvjeravaju nas da slijedi promjena prakse u odnosu na izmjene GUP-a 2015.-2017., ali i nekih kasnijih pokušaja

Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Jedna od ranijih javnih rasprava u Banovini s uvidom u prijedloge izmjena GUP-a

Duje Klaric/Cropix

Split, 290916.
U prostoru Banovine organiziran je javni uvid u GUP (generalni urbanisticki plan) kojeg ce gradjani moci razgledati do 12.listopada.

Paun Paunovic/Cropix/Cropix

U Parku mladeži, odnosno na Turskoj kuli, ukidalo bi se zelenu zonu na nekim parcelama

Tom Dubravec/Cropix

Split, 130623.
Pogled na stijenu Kila i okolni gradski predio koji je po toj stijeni dobio naziv Kila.
Na fotografiji: stijena Kila i neboderi POS-ove stanogradnje u pozadini.

Joško Šupić/Cropix

Teo Vojković: Ovo je promjena dosadašnje prakse kojom se treba odmaknuti od interesnog urbanizma prema kvalitativnom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/na-stotine-je-zahtjeva-da-se-u-splitu-zone-od-javnog-interesa-pretvore-u-mjesovitu-osobnu-korist-ciju-e-to-je-tajna-1307729 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ad13804eb1d53f6a85ae646aa44d890068849251 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+stotine+je+zahtjeva+da+se+u+Splitu+zone+od+javnog+interesa+pretvore+u+%E2%80%98mje%C5%A1ovitu%E2%80%98+osobnu+korist.+%C4%8Ciju%3F+E%2C+to+je+tajna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fna-stotine-je-zahtjeva-da-se-u-splitu-zone-od-javnog-interesa-pretvore-u-mjesovitu-osobnu-korist-ciju-e-to-je-tajna-1307729 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fna-stotine-je-zahtjeva-da-se-u-splitu-zone-od-javnog-interesa-pretvore-u-mjesovitu-osobnu-korist-ciju-e-to-je-tajna-1307729 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => URBANISTIČKI IZAZOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitURBANISTIČKI IZAZOV

Na stotine je zahtjeva da se u Splitu zone od javnog interesa pretvore u ‘mješovitu‘ osobnu korist. Čiju? E, to je tajna

Piše Sandi Vidulić
19. srpnja 2023. - 07:33
U gradskoj upravi Splita uvjeravaju nas da slijedi promjena prakse u odnosu na izmjene GUP-a 2015.-2017., ali i nekih kasnijih pokušajaDuje Klarić/Cropix

Jedna od točaka koja će dočekati splitske vijećnike na sjednici Gradskog vijeća u ovaj četvrtak ima nezanimljiv naslov iako je tema gotovo bombastična: "Informacija o stručnoj analizi zaprimljenih inicijativa radi pokretanja postupaka izrade izmjena i dopuna prostorno planske dokumentacije".

Riječ je zapravo o 375 zahtjeva koji su stigli za izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP), kao i 118 zahtjeva koji su stigli za izmjene Prostornog plana uređenja Grada Splita (PPUGS), a odnose se na područja Žrnovnice, Korešnice, Srinjina, Sitnog Gornjeg i Sitnog Donjeg, te Slatina.

Zahtjevi koji su pristigli manifestacija su osobnih interesa jer se gotovo svi odnose na vlastitu korist, uglavnom nauštrb zona koje su u prostornim planovima predviđene da budu od zajedničkog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 02:47