StoryEditorOCM
Splitd‘hontova metoda

Možemo! Split prešlo prag u 10. izbornoj jedinici, ali mandat nisu dobili: Vaš glas nije bačen, to je glas borbe‘

Piše Split SD
18. travnja 2024. - 17:49

Splitski ogranak Možemo zahvalio je na Facebooku biračima na potpori, mada su priznali kako im je žao što u 10. izbornoj jedinici zbog d‘Hontova modela izračuna nisu kapitalizirali jedan mandat.

- Dragi sugrađani, dragi birači, na jučerašnjim parlamentarnim izborima u 10. izbornoj jedinici u kojoj je naša Možemo - politička platforma izašla zajedno s prijateljima i partnerima iz "Srđ je grad" dobili smo 5,27 posto glasova.

Unatoč prelasku izbornog praga, zbog d‘Hondtova modela izračuna takvu razinu povjerenja kojeg ste nam ukazali nismo materijalizirali saborskim mandatom. Jasno, žao nam je što time nećemo moći u parlamentu zastupati interese građana naše regije, no ponosni smo što smo zavrijedili povjerenje tolikog broja birača. Dapače, taj je postotak u pojedinim dijelovima naše izborne jedinice značajno veći.

image
Nikola Vilić/Cropix

To nam govori da naše ideje zelene ljevice i u Dalmaciji itekako imaju plodno tlo, i da su odredbe našeg programa itekako prihvaćene.

Kad tome pridodamo sjajan uspjeh Možemo! na nacionalnoj razini, to govori koliko naša opcija može značiti putokaz za budućnost. Udvostručili smo broj mandata koje je naša stranka dosad imala u Saboru, i osvojili mandate i u izbornim jedinicama iz kojih dosad nismo imali predstavnike, pokazavši da se naša ideja širi Hrvatskom i teško može biti zaustavljena.

image
Nikola Vilić/Cropix

To je i zalog za budućnost, i poticaj da svoj program i dalje gorljivo zastupamo. Ono što je važno jest da time što ste nam dali svoj glas, bez obzira što nije rezultirao mandatom, ni u kom slučaju nije "bačen" glas, nego je glas borbe za teme koje nas svih muče: klimatske promjene, društvenu pravdu, jednakost, uključivost i održivu ekonomiju.

Zbog toga, od srca vam hvala na povjerenju, ostanite uz nas kao do sada, jer mi ćemo svakako biti uz vas - naveli su u svojoj objavi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:50