StoryEditorOCM
Splita dani prolaze

Misterij ‘Četiri palme‘ je splitska sramota, a žrtve oni koji žive najteže dane. Puljak govori jedno, KBC sasvim drugo

Piše Božidar Lončar
7. rujna 2023. - 09:00

Što je sa smještajem u objektu "Četiri palme"?

- U završnim smo razgovorima s KBC-om. Otvorit će se za nekoliko dana – izjavio je gradonačelnik Ivica Puljak prvog rujna.

- Izrađujemo protokole i informativne letke u suradnji s bolnicom – odgovorili su nam iz Odsjeka za demografiju i udruge civilnog društva grada Splita na čijem je čelu Nađa Mladinić.

image
Tom Dubravec/Cropix

Iz KBC-a o razgovorima ne znaju ništa. Ni prošlog tjedna kada smo o tome već pisali, a ni ovog.

- Klinički bolnički centar Split do danas nije uključen u izradu protokola za smještanje u objekt "Četiri palme" – odgovorili su nam.

Tjedan dana je prošlo: ni razgovora niti uključivanja bolnice u protokol. Od otvaranja ništa. Nakon isteka "nekoliko dana" pitali smo Grad i pričekali. Točan datum, "crvena vrpca", fotografiranje i otvaranje stana.

Taj smo scenarij već vidjeli prije devet mjeseci. Čak je i predstava "Domaši" izvedena tim povodom. "Lijepa priča", rekao je tada Puljak i ponovio nam istu rečenicu prvog rujna. Dok je to govorio, roditelji djece koja se dolaze liječiti u KBC Split tražili su smještaj u Splitu. I tako od prosinca 2022. Lijepa priča ili križni put?

image





 

Nikola Vilić/Cropix

Gdje će roditelji

Opcija za roditelje u Splitu baš i nema mnogo. Stan Crvenog križa za jednu obitelj u Viškoj i stan za dvoje obitelji čija su djeca oboljela od malignih bolesti udruge Sanus kojem sami plaćaju račune jer Grad od 2022. ne financira dio troškova za režije, rekli su nam. Stan u Gundulićevoj se ne koristi posljednjih godinu i pol dana jer Grad s Ministarstvom nije potpisao produljenje ugovora.

Već devet mjeseci "Kuća za roditelje" je pod ključem. Jedan stan koriste "Maestralovci", dok je "Kuća" zapela na protokolu i lecima. Prije dva mjeseca, zamjenik gradonačelnika je izjavio, prema riječima Igora Stanišića iz HGS-a kako je zapelo na opremanju objekta. A još se ne zna tko će upravljati objektom i na koji način će biti uređen.

To i ne čudi s obzirom da se humani projekt "Četiri palme" od početka može opisati kao zakašnjeli. Gradsko vijeće je prihvatilo projekt 2017., a onda je sve stalo na tri godine. Građevinska dozvola je ishođena 2020., a javna nabava pokrenuta u srpnju 2022. iako je početkom projekta kraj radova bio najavljen za 2021. godine. "Lijepa priča". Ili bolje reći, zakašnjela priča. Trenutno, samo priča.

Nakon šest dana - ovo

Došla je i sjednica Gradskog vijeća, službenog odgovora nema. I onda, od izjave do izjave, na "kapaljku" dobivamo informacije. Ili bolje reći, "priču". Na pitanje o datumu otvaranju "Kuće za roditelje" u objektu "Četiri palme" dobili smo - ništa:

- To su druge teme. To je jedna jako lijepa priča, vrlo dirljiva priča, vidjet ćete kako ćete je uspjeti povezati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 19:21