StoryEditor
SplitPRAVNA BESPUĆA

Ministarstvo pravosuđa i uprave tužilo samo sebe: povod je sporna odluka upraviteljice Zatvora u Splitu Ane Svalina o smjeni njezinog pomoćnika

31. ožujka 2021. - 18:21

Ministarstvo pravosuđa i uprave podnijelo je tužbu Upravnom sudu u Splitu protiv Ministarstva pravosuđa i uprave jer se ne slažu oko smjene Ognjena Džaje s mjesta pomoćnika upravitelja Zatvora u Splitu. Prije četiri mjeseca državni službenik Džaja raspoređen je na mjesto višeg upravnog savjetnika matice u Odjelu tretmana odlukom upraviteljice Ane Svalina čije rješenje je poništeno.

Sada je posegnula za pravnom tužbom kako bi ostvarila namjeru smjene svog pomoćnika. Odvjetnik Marijo Vuković, koji zastupa Ognjena Džaju, kaže kako njegov klijent još uvijek nije vraćen na svoje radno mjesto, iako je rješenje poništeno krajem siječnja ove godine.

– Smatram da je Odbor za državnu službu osnovano usvojio našu žalbu na odluku o smjeni, o čemu je Zatvor u Splitu službeno obaviješten 19. veljače, a ja nemam vijest da su postupili po njihovom rješenju. Znači, prvo je protivno zakonu Uprava Zatvora u Splitu odlučila o smjeni mog klijenta.

Naime, prema Zakonu o izvršenju kazne zatvora takvu odluku može donijeti samo ministar, koji je jedini ovlašten za imenovanje upravitelja i njihovih pomoćnika. A sada, ne samo da ne poštuju odluku javnopravnog tijela, već idu i upravnom tužbom protiv Odbora za državnu službu, koji potpada pod isto ministarstvo kao i Uprava za zatvorski sustav i Zatvor u Splitu. Meni je neshvatljivo da država tuži državu – kazao nam je odvjetnik Vuković.

image
Odvjetnik Marijo Vuković: Meni je neshvatljivo da država tuži državu
Vladimir Dugandzic/Cropix

U međuvremenu nitko nije službeno raspoređen na mjesto pomoćnika upraviteljice Ane Svalina koja je krajem studenoga prošle godine smijenila svog najbližeg suradnika. Kako je i navedeno u njezinu rješenju, državni službenik Ognjen Džaja ima ukupno više od 24 godine staža.

On je u Ministarstvo pravosuđa došao iz Ministarstva unutarnjih poslova gdje je radio više od petnaest godina u PU splitsko-dalmatinskoj. Godinama je radio u Službi organiziranog kriminaliteta, a prije toga je bio i pomoćnik načelnika Policijske postaje Solin za kriminalističku policiju.

Sporazum ministarstava

Polovicom travnja 2013. godine je temeljem sporazuma između dva ministarstva postao pomoćnik upravitelja Zatvora Split. Tada je upravitelj na Bilicama bio Tihomir Jakelić, u trećem mandatu na tom mjestu.

Već sljedeće godine Ognjen Džaja je imenovan upraviteljem zatvora te je na toj dužnosti bio do 2018. godine. U razdoblju upravljanja zatvora na Bilicama tijekom tri godine je smanjio materijalne rashode za 5 milijuna kuna, tj. za 30 posto u usporedbi s istim prethodnim razdobljem.

Uspio je u tome usprkos činjenici da je konstantno radio s manjkom kadrova. Tako je 2017. radio s 23 posto manje zaposlenika negoli su stvarne potrebe splitskog zatvora.

Tada je na Bilicama bilo zaposleno 107 osoba, iako je sistematizacijom bilo predviđeno njih 140. U siječnju 2018. je imenovan novi upravitelj Marinko Bujas, a Ognjen Džaja je ponovno raspoređen na mjesto pomoćnika upravitelja.

Bujas odlazi u veljači 2020. godine te je Džaja ponovno upravitelj, ali na kratko razdoblje do sljedećeg mjeseca kada je na mjesto upraviteljice imenovana Ana Svalina, profesorica socijalna pedagoginja s 14 godina staža u istom zatvoru u kojem je do tada bila voditeljica Odjela tretmana.

image
Zatvor Bilice u Splitu u kojem boravi više od 200 zatvorenika i pritvorenika
Nikola Vilić/Cropix

Osam mjeseci poslije upraviteljica Svalina donosi rješenje kojim Džaju, diplomiranog pravnika s položenim državnim ispitom, raspoređuje na mjesto višeg upravnog savjetnika matice u Odjelu tretmana. Radi zakonitog izvršavanja kazne zatvora i mjere pritvora, zatvori prikupljaju podatke u maticu zatvorenika, maticu pritvorenika i maticu kažnjenika.

S mjesta drugog čovjeka zatvora rasporedila ga je na mjesto s birokratskim poslovima uz značajno umanjenje plaće. U obrazloženju je navedeno kako se svi službenici raspoređuju u skladu s potrebom službe, a radi pravodobnog i efikasnijeg obavljanja zadataka. Ognjen Džaja je podnio žalbu Odboru za državnu službu navodeći kako je odluku o njegovom rasporedu na rad trebao donijeti ministar, a ne upraviteljica Zatvora u Splitu.

U odgovoru na njegovu žalbu upraviteljica Svalina je navela kako je polovicom studenoga donijela rješenja o rasporedima na radna mjesta u zatvoru za sve službenike i namještenike uz suglasnost pomoćnika ministra nadležnog za poslove zatvorskog sustava. Pomoćnica ministra i ravnateljica Uprave za zatvorski sustav i probaciju je Jana Špero.

image
Ana Svalina, upraviteljice zatvora na splitskim Bilicama
HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Poništeno rješenje

Kako ministarstvo nije donijelo rješenje o rasporedu za Ognjena Džaju, već je dalo suglasnost upraviteljici za donošenje rješenja o rasporedu na radna mjesta za službenike zatvora, ona je 26. studenoga donijela rješenje kojim ga raspoređuje na mjesto viši upravni savjetnik matice, navela je Ana Svalina u odgovoru.

Odbor za državnu službu njezino rješenje krajem siječnja ove godine je poništio navodeći kako prema zakonu o izvršavanju kazne zatvora ministar imenuje i razrješava s položaja upravitelja i pomoćnika upravitelja, dok o ostalim pravima i obvezama odlučuje ravnatelj nadležan za poslove zatvorskog sustava.

Istaknuli su kako je u spis priloženo rješenje o imenovanju Ognjena Džaje na radno mjesto pomoćnika upravitelja u siječnju 2018. godine, ali nije priložen nikakav akt kojim bi bio razriješen s tog položaja te da u konkretnom slučaju odluku o tome donosi ministar nadležan za poslove pravosuđa.

Nakon dva tjedna Zatvor u Splitu je dobio njihovo rješenje, ali Džaja nije vraćen na staro radno mjesto, već naprotiv polovicom ožujka podnose tužbu Upravnom sudu. Od njih traže poništenje rješenja Odbora za državnu službu navodeći kako je Ognjen Džaja podnio žalbu Odboru mimo zakonskog roka jer ju je podnio 24. prosinca, a tvrde da je rješenje zaprimio 8. prosinca, znači 16 dana ranije.

Pošto je rok za žalbu 15 dana smatraju kako Odbor nije smio prihvatiti njegovu žalbu. Međutim, uz tužbu su priložili dostavnicu na kojoj je potpisan dostavljač, ali ne i Ognjen Džaja kao primatelj te ostaje vidjeti kako će Upravni sud odlučiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 01:35