StoryEditorOCM
Split17 GODINA

Ljetna tvornica znanosti opet proizvela tone sreće i veselja, djeca oduševljena: Radili smo pokuse i učili kako se pamti

Piše Lucija Vujnović
7. kolovoza 2023. - 13:34

Posljednjih tjedan dana mjeseca srpnja, od 24. do 30. srpnja, održavala se Ljetna tvornica znanosti, popularno-znanstveni projekt koji traje već 17 godina zaredom.

Riječ je o znanstvenim radionicama za osnovnoškolce i srednjoškolce kroz koje djeca i mladi uče kako koristiti znanstvene ideje u svakodnevnom životu te upoznaju znanost na njima prikladan i zabavan način.

Zadnji dan organizirana je izložba radova na kojoj su djeca i mladi prezentirali svoje radove na kojima su intenzivno radili cijeli tjedan zajedno sa svojim mentorima. Štandovi su bili interaktivnoga sadržaja, pa se moglo, osim razgledavanja, sudjelovati u aktivnostima koje su osmislili, igrati igre i slično.

– Tata, tata, vidi ovo! Mama, dođi! – entuzijastično su vikala djeca sa svih strana dok su vukli svoje roditelje za rukav u želji da s njima podijele što više saznanja i pokažu što su izradili.

Glavni organizator ovogodišnjeg izdanja Ljetne tvornice znanosti je profesor fizike i informatike Ivan Novosel, koji je jako zadovoljan rezultatima i radom mentora, djece i ostalih organizatora.

image

Ivan Novosel

Saša Burić/Cropix

– Ljetna tvornica znanosti održava se već 17 godina. Dosad smo bili na Mediteranskom institutu za istraživanje života na Marjanu, ovo je prvi put da se događa na ovoj lokaciji, na PMF-u. Sretni smo što su nas primili i što imamo novog partnera. Sve radionice ispale su odlično. Ja sam, kao organizator, jako zadovoljan. Mentori su napravili odličan posao – poručio je Ivan, koji dodaje kako ove godine nisu imali terenski rad, nego su se fokusirali na onaj u laboratoriju.

– Ideja je da osnovnoškolci i srednjoškolci prođu kroz male istraživačke projekte. Svaka je radionica prilagođena uzrastu, oni najmlađi su treći i četvrti razred osnovne škole, a imamo radionice i za starije učenike – srednjoškolce. Mentori sami predlažu teme radionica koje žele izvoditi – rekao je.

Mentori, odnosno voditelji radionica i edukatori, radionice drže volonterski, a plaćen im je put i smještaj budući da dolaze iz raznih hrvatskih gradova. Osim Splićana, neki su iz Međimurja, Čakovca, Zagreba... Ima ih iz cijele Hrvatske.

Mnogi su mentori trenutno studenti i nekadašnji polaznici LJTZ-a, a jedna od njih je i Andrea Giljanović, koja trenutno studira neuroznanost u Škotskoj.

– Bila sam dugogodišnja polaznica LJTZ-a, zadnji put prije nekih sedam godina. S 11 godina odmah sam se zaljubila u znanost zahvaljujući ovim radionicama i od tada sam oduvijek znala da ću biti u znanosti. Mnogi od mentora isto su nekoć bili sudionici, a sada vode radionice. Kad prestanu biti polaznici, opet ostanu tu. Po tome se vidi da je ovo iskustvo nešto što uvijek nosiš sa sobom – kaže Andrea.

image

Andrea Giljanović

Saša Burić/Cropix

U ulozi mentorice također se odlično snašla, a to je iskustvo opisala kao "superzabavno".

– Ovo mi je prvi put da vodim radionicu, iako sam to oduvijek htjela. Držala sam radionicu "Hipokampus" za učenike sedmog i osmog razreda osnovne škole. Učili smo općenito o mozgu, o struji u mozgu, kako on funkcionira, o signalima koje šalje, živčanim stanicama i slično. Jako sam ponosna na djecu, baš su se iskazali, u ovih tjedan dana prirasli su mi srcu – poručila je te dodala da ju je ugodno iznenadilo kako djeca brzo uče, shvaćaju nove koncepte i razmišljaju “izvan kutije”.

Beta Markičević, učenica trećeg razreda, jako je zadovoljna, a planira doći i iduće godine.

image

Beta i Bojan Markičević

Saša Burić/Cropix

– Bilo mi je super. Radili smo razne pokuse i učili kako se pamti. Najzabavnije je bilo kad smo kapali vodu na euro i onda se napravio balončić. Stavljali smo i spajalice na vodu i onda su one plutale. Najviše me je iznenadila špina koju smo radili s bocom i slamkom jer je odjednom počela ići voda iz slamke. Zrak iz balona stiskao je vodu i onda je ona izlazila kroz slamku – sve nam je objasnila Beta.

Njezin otac, Bojan Markičević, prvi je put tu kao roditelj, a on i Beta tu su došli iz Zagreba. Zadnjih 16 godina je, kaže, bio u organizaciji.

– Beta je bila uz mene dok je još bila beba i ove je godine izrazila želju da sudjeluje. Ja sam joj skrenuo pažnju na LJTZ, no ona je sama izrazila želju da se prijavi. Samostalno je napisala motivacijsko pismo i prijavila se te prošla selekciju – rekao je Bojan, koji o Ljetnoj tvornici znanosti ima puno riječi hvale.

– Ovo je tvornica u pravom smislu riječi! S jedne strane, tvornica za djecu i mlade koji se imaju priliku upoznati sa znanstvenim metodama na direktan i praktičan način i kroz projekte. Istovremeno je i dobra prilika za vježbanje i stjecanje iskustava u edukaciji, osmišljavanje radionica, rad s djecom... Dosta njih koji su bili polaznici i imali svoje mentore sada su studenti koji su mentori drugima – kaže Bojan, koji smatra kako je riječ o popularno-znanstvenom projektu svjetske klase.

Organizatori, mentori, djeca i roditelji – svi su zadovoljni i jedva čekaju novo izdanje ovoga festivala koji kompleksnu znanost pokušava približiti djeci i učiniti im je što zanimljivijom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:58