StoryEditorOCM
SplitPOJADALA NAM SE

Liječnica KBC-a Split istresla dušu nakon 24-satnog dežurstva: ‘Uhvatio me grč u želucu... Pa kad kažu - budi likar!‘

Piše Božidar Lončar
12. ožujka 2024. - 19:38

Samo zamislite ovo: dežurstvo cijeli dan i cijelu noć, u ta 24 bolnička sata nema čega se niste nagledali i što niste radili, i sve što želite je nakon naporne smjene doći kući i poljubiti krevet. A onda problemi gdje ih najmanje očekujete. Na parkingu. Netko vas je blokirao. Onda zovete "pauk-službu" i otkrijete da morate čekati. Otići kući pješke ili napraviti nešto zbog čega ćete poslije požaliti.

Može li gore? To se pitala i liječnica KBC-a Split, ljuta i ogorčena zbog onoga što je doživjela u krugu KBC-a. Ukratko, njezin je automobil ostao blokiran na malom parkiralištu u bolničkom krugu.

image
Čitatelj/Slobodna Dalmacija/

– I onda kažu: budite likar – sarkastično poručuje mlada liječnica (podaci poznati redakciji, op. a.) i nastavlja nam u tom tonu.

– Nema veze što izlazite iz 24-satne smjene, radite cijeli dan, potom cijelu noć i onda ujutro dočekate scenu od koje vas hvata grč u želucu. Parking! Iz takve smjene jedva čekate sjesti u auto, otići, otuširati se i leći. Ali netko vas blokira autom i ujutro ne možete izaći – pojadala nam se.

No tu njezinim mukama nije bio kraj. Kada je nazvala "pauk-službu", doživjela je – šok! Ne mogu izići na teren bez odobrenja, pojašnjava nam što se dogodilo:

– Nakon što "pauk-službi" objasnite sve navedeno, oni odgovaraju da samo gospodin Janković, kojeg ne poznam, po odobrenju ravnatelja Julija Meštrovića ima ovlasti za zvati "pauk-službu" i da oni ne mogu izlaziti na teren bez poziva dotičnog. Vi čekajte sat, dva, tri ili isfrižajte cilo auto! I onda kažu budite likar. Evo što sam dobila kao zaposlenik bolnice – poručuje Splićanka.

image

Spinčićeva ulica...

Duje Klarić/Cropix

O čemu je točno ovdje riječ? 

– Gospođa je zvala i upućena je na prometnog redara jer "pauk" ne može dizati vozilo bez njihova naloga – odgovorio nam je Davor Matošić, direktor "Split parkinga", te dodao kako to osobito vrijedi u krugu bolnice, gdje je osjetljiva situacija s obzirom na narav institucije.

– Prometni redari idu tamo svaki dan jer je, da tako kažem, "nepresušno vrelo". Tamo ima nekoliko problema: hitni prijem iza glavnog ulaza gdje je udarno i Onkologija. Svako dizanje ide uz nalog prometnog redara, ali naravno u komunikaciji s KBC-om. Ona je neslužbena, ali postoji. Ako kola Hitne pomoći, recimo, moraju doći na Traumatologiju, onda se točno određuju prioriteti – pojasnio je Matošić.

image

Davor Matošić

Nikola Vilić/Cropix
image

Spinčićeva ulica...

Duje Klarić/Cropix

Neslužbeno, spomenuti gospodin Janković neformalni je koordinator u KBC-u koji komunicira s redarstvom i "pauk-službom" oko prioriteta kada je više parkiranih vozila u prekršaju. Vozilo se odvozi uz nalog prometnog redarstva i koordinatora KBC-a koji postupa u dogovoru s njima. To je svakodnevna i neslužbena komunikacija, a dogovaraju se o postupanju ovisno o situaciji.

Iz KBC-a Split su nam odgovorili kako je dvoje radnika zaduženo za brigu o prohodnosti evakuacijskih putova i prometa u krugu bolnice za hitne službe i pojasnili nam kada će se vozila pomaknuti ili će biti kažnjena:

– Njihova je dužnost upozoriti prometno redarstvo samo ako vozila ugrožavaju pristup vitalnim dijelovima bolnice, poput Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Prometni redar dalje postupa u skladu s prometnim propisima.

image

Ulica Ivana pl. Zajca u krugu bolnice...

Duje Klarić/Cropix

Što se tiče konkretnog slučaja, KBC odgovara kako očekuju postupanje nadležne službe u skladu s ovlastima i zakonom.

– Gospođa koja vam se obratila postupila je kao što bi i bilo koji drugi građanin koji se nađe u takvoj situaciji, ne samo na parkingu u krugu bolnice, već i bilo gdje drugdje u gradu – poručili su i dodali kako se radi na prometnom rješenju u krugu bolnice na Firulama i Križinama.

– Izrađena je projektno-tehnička dokumentacija, a stručne službe pripremaju objavu natječaja – kazali su.

Doznali smo kako je prometno redarstvo izišlo na teren na temelju dojave. Vozač je kažnjen s 30 eura kazne, koja se umanjuje za pola ako je plati u roku od tri dana. Nije bilo potrebe za "pauk-službom", tako da je vozač još i prošao "lišo" s obzirom na to kako se parkirao, očito bez hitnosti ili žurnosti.

Nadajmo se da idući put liječnica neće opet doživjeti isto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:27