StoryEditorOCM
SplitOPASNA CESTA

Kritična točka u prometu u gusto naseljenom kvartu u Splitu: ‘Umirovljenicima je glava stalno u torbi od divljih vozača‘

12. listopada 2023. - 16:50

Ulica 114. brigade u Splitu, na potezu od raskrižja s Hercegovačkom na zapadu i sa Sarajevskom ulicom prema istoku, kritična je točka u prometu. Smatraju to stanovnici tog dijela Ravnih njiva, a kao dokaz nabrajaju niz prometnih nesreća kojima su svjedočili i tijekom dana i tijekom noći.

- Evo, prošli tjedan je ovdje u večernjim satima oboren pješak. Par dana prije je bio sudar osobnog automobila i motocikla. Dolje kraj DES-a je, također nedavno, bio oboren pješak.

Sjećam se također i dvije lakše prometne koje su bile takoreći na istom mjestu. pa je li moguće da baš na ovom dijelu vozači toliko luduju ili da su pješaci baš toliko neoprezni? - pita se 50- godišnji Marinko, stanovnik zgrade koja gleda upravo na spornu prometnicu.

image

Prometna nesreća kod Osnovne škole Ravne njive

Vojko Bašić/Cropix

Radi se o dijelu ceste 114. brigade koji ide od raskrižja s Hercegovačkom ispred Kauflanda, hostela 101 Dalmatinac, Ustanove DES pa sve do Tommyja, nakon kojeg se križa sa Sarajevskom ulicom.

- Ovdje izgleda kako vozači pošteno daju gas i to iz oba smjera. A činjenica je kako cesta vozačima nije pregledna zbog blagog uzvišenja.

Onda kod velikih brzina jednostavno ne mogu na vrijeme zakočiti ako kasno vide pješaka na cesti ili motociklistu koji izlazi iz sporedne ulice.

Pješacima je, pogotovo umirovljenicima, teško brzo prijeći tri kolnička traka. Njima je glava stalno u torbi kada prelaze cestu, pogotovo kada je kiša i mokro te vozači slabije vide i teže zakoče.

Onaj dio ispred Kauflanda jer velikim dijelom riješen jer se napravio otok pa se presjekla širina kolnika, koji je tu još širi, na pola. Tamo se donekle usporila brzina vozila, a ovdje gore pred DES-om i Tommyjem je i dalje "brisani prostor" - kaže naš sugovornik.

Prema njegovom mišljenju, puno bi se napravilo ili ležećim policajcima ili svjetlećim znakom.

- Čim bi vozači usporili ne bi dolazilo do ovoliko prometnih nesreća. Upitna je i kvaliteta asfalta jer se sjaji na suncu što bi ukazivalo da je izlizan. Također se za kišnih dana na cesti ni ne vide oznake pješačkih prijelaza - upućeno nam opisuje Marinko.

image

Prometna nesreća u 114. brigade

Privatni album

Kao da stanovnicima okolnih zgrada dosadašnji problemi s opasnostima na cesti nisu bili dovoljni, odnedavno imaju i nove. Naime, prilikom izgradnje zgrade u Hercegovačkoj ulici je na jednom mjestu uklonjen znak vožnje u jednom smjeru.

Na raskrižju sa Ulicom 114. brigade je znak za jednosmjernu ulicu okrenut od ceste pa se jedva vidi. Tako da sada tom ulicom voze u oba smjera.

- Širina ulice je oko dva i pol metra. Više jednostavno ne znamo iz kojeg pravca može neko naići. Vozači koji stanuju ovdje znaju da je ovo jednosmjerna ulica, ali drugi ne.

Tako je nedavno jedan s Uberom najnormalnije vozio zabranjenim smjerom jer nije vidio znak da je u prekršaju. Još malo i gledat ćemo, ne samo lijevo i desno, nego i u nebo prije nego li krenemo izađemo iz portuna u šetnju s djecom - opisuje nam 27-godišnja Ivana, mlada mama.

image

Hercegovačka ulica

Privatni album

Provjerili smo kod PU splitsko-dalmatinske radi li se o kritičnoj točki splitskih prometnica. Poslali su nam podatke za broj prometnih nesreća koje su njima prijavljene u prošloj i ovoj godini u Ulici 114. brigade i Sarajevskoj ulici.

Tijekom 2022. godine im je prijavljeno pet prometnih nesreća. U njima su u četiri imali ozlijeđene osobe, a jedna je bila s materijalnom štetom.

Od početka do kraja rujna ove godine prijavljene su im tri prometne nesreće. U dvije su bile ozlijeđene osobe, a u jednoj je bila materijalna šteta. od dvije ozlijeđene osobe, jedna je zadobila teže, a druga lakše ozljede.

Naravno, pravi broj prometnih nesreća nije poznat jer u onima s manjom materijalnom štetom vozači riješe situaciju bez pozivanja policije.

image

Tablica s brojem prometnih nesreća prijavljenih policiji na dijelu Ravnih njiva u Splitu

PU SD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:19