StoryEditorOCM
SplitRAFALNA PALJBA

Kerumovci upozorili na kriminal u splitskoj ustanovi, popljucali izvješće: ‘Nadmašili ste sami sebe!‘ Prošlo je...

Piše Božidar Lončar
7. rujna 2023. - 20:47

Izvješće o radu Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan izazvalo je neviđenu salvu kritika na sjednici Gradskog vijeća u kojima su prednjačili HGS-ovi Lidija Bekavac i Igor Stanišić.

Majko mila, šta je ovo?! Ovakvo nešto još nismo vidjeli, pogledajte na što sliči izvješće splitske ustanove

- Počela bih citiranjem iz Izvještaja o radu u dijelu da je voditelj Službe za financije krajem 2021. otišao u mirovinu... te je obveze knjigovodstva preuzeo vanjski knjigovodstveni servis".

Iz ovakvog odnosa proizašli su manjkavi, nekonzistentni, netočni izvještaji, nikakve bilješke, bez objašnjenja, stavljajući pred nas čitav niz pitanja i dilema.

Idemo redom. Obveza Upravnog vijeća je usvojiti godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana za 2022. do 31. ožujka 2023., a financijski izvještaj je trebalo izraditi do 31. siječnja 2023. Prema dostupnim podacima na stranicama ustanove očito je da su financijski izvještaji izrađeni nakon ovog roka, a Godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana nije ni izrađen. Financijski izvještaj na obrascima koji su pred vijećnike usvojen je 1. travnja 2023., a prema onome kako sam vidjela Izvještaj o radu nije bio na Upravnom vijeću.

image
Jakov Prkić/Cropix

Financijski podaci i financijski rezultat iskazani u financijskim izvješćima i u Izvještaju o radu ne odgovaraju. Pa je tako po financijskom izvještaju financijski rezultat višak 1.921.034,21 kn, a po Izvještaju o radu višak od 1.495.153,21kn.

U financijskom izvještaju za 2021. iskazan je manjak prihoda od 1.442.469 kn, da bi se u financijskom izvještaju za 2022. u koloni prethodne godine taj manjak pretvorio u 425.881,00 kn, a zatim u 2022. u 45.680,00 kn. Valjda ovakvo drastično smanjivanje manjka treba obrazložit, ali o tome u bilješkama ni riječi.

Rashodi za zaposlene su iskazani manji za skoro milijun kuna, a po satima rada je u 2021. bilo 57 djelatnika, a u 2022. 54 pa je čudno da je za tri djelatnika "ušteđeno" milijun kuna. Javlja se sumnja da ni ovi podatak nije točan! Ni rashodi za prijevoz djelatnika nisu manji, pa i to izaziva sumnju u ispravnost ovih podataka….

image
Tom Dubravec/Cropix

Ono sto treba naglasiti je da je financijski izvještaj usvojen jednoglasno od strane Upravnog vijeća i prema zapisniku, osim pitanja o rokovima, nije bilo drugih pitanja. Šta to govori o stručnosti ovoga Upravnog vijeća? Ostavljam vama svima da prosudite. Sve da su podaci i točni (a nisu), ovakva odstupanja traže obrazloženje kroz bilješke, a čega uopće nema.

O financijskom rezultatu nema obrazloženja ni sa izvorima iz kojih je taj "višak" ostvaren…. Puno toga manjkavo, nejasno, nedorečeno…. Vjerojatno se nemaju vremena baviti financijama ovim, pored svih drugih "problema"…

Prema Zakonu treba dati posebno obrazloženje za EU projekte… iz izvještaja se vidi da se od EU uprihodilo 4.430.422,87 kn, da se proračunskom korisniku istog proračuna (da li je to Grad ?) doznačio iznos 3.204.768,13 kuna. I to je sve što se zna…nabrojeni su projekti, ali se ne zna koliko je uprihođeno po pojedinom projektu, koliko potrošeno….

Sve u svemu, izvještaji ne zadovoljavaju ni zakonske ni stručne odredbe. Ispod svake razine jedne ustanove! Vidjela sam do sada svašta ali vi ste, ravnatelju, sve nadmašili - oštra je bila Bekavac.

Kolega joj Igor Stanišić nastavio je dalje.

- U dokumentu fali izvješće o radu stručne voditeljice Ingrid Pečarević, nema izvješća glavnog čuvara prirode Marjana Gavrančića, nema izvješća o radu voditeljice ustrojstvene jedinice promocije i edukacije Antonele Čmrlec. Ovo su dovoljni razlozi za smjenu ravnatelja.

Zbog istih stvari 2019. godine glasalo se o povjerenju gospodinu Damiru Grubšiću zbog ovih istih stvari je oporba tražila smjenu i ostao je zahvaljujući jednim glasom više. Izvješće ima protuzakonitu stavku jer nije u skladu sa Zakonom o šumama.

Uklanjali ste pajasen, što nijr u skladu sa zakonom jer je šumoposjednik po zakonu Grad Split koji putem javne nabave mora angažirati specijaliziranu tvrtku za takav zahvat. Prije vašeg dolaska asfaltiran je i "zakrpan" put od Zoološkog do Sedla, za što je trebao imati dozvolu Županije i Konzervatorskog odjela pred Dan Marjana 2022.

image
Tom Dubravec/Cropix

"Cestar" nije za to angažiran koji je dužan to napraviti. V.d. ravnatelja je platio te radove iako je Cestar, odnosno Grad morao platiti te radove.

Caffe baru "Zona" na Zvončacu v.d. ravnatelja Stipe Mušura ne naplaćuje koncesiju i od stranke nije naplaćeno 60 tisuća eura, iako je tvrtka podnijela zahtjev za dobivanje koncesije. Samovoljno su odredili cijenu od pet tisuća eura bez suglasnosti stranke koja je imala ugovor i cijenu.

Tino Babić je smijenjen jer je u Upravnom vijeću kao predstavnik radnika upozorio na nezakonite radnje, a na njegovo mjesto će doći upravo gospodin Mušura. Na Institutu se rekonstruirao mul i sve bi bilo dobro da gospodin Pejnović i zamjenik Ivošević nisu zajednički izvršili mobing nad gospodinom Gavrančićem i time postupili protivno Zaključku o prometovanju.

Gospodin Gavrančić je protivno Zaključku morao propustiti kamione bez papira, dobio je otkaz i sada ima sudski postupak. Onda rušenje autobusne stanice na rotoru na Benama krajem 2022. i u siječnju 2023. Javna ustanova vrši demontažu stanicu iako Grad ima ugovor s tvrtkom "Plakat" koja ih održava.

image
Jakov Prkić/Cropix

Nema projekta demontaže i izgradnje nove stanice što je suprotno Zakonu o zaštiti prirode jer nisu dobili suglasnost Županije i konzervatora. I za kraj projekt prometne regulacije, odnosno rampa kod Muzeja hrvatskh arheoloških spomenika.

Gospodin Mušura je tražio izradu studie od 50 tisuća kuna da se ne može nakon tunela na donjem raksrižju skrenuti desno. Naravno da je prvo trebalo pitati policiju da vidi može li tako nešto napraviti.

Javna ustanova sudjeluje u bojanju kućice na Prvoj vidilici u posjedu Društva Marjan što se napravilo sredstvima Javne ustanove. To je i kaznena odgovornost. Gradonačelnik i gradska uprava su se hvalili nezakonitim pošumljavanjem.

Igor Rogić, zaposlen je kao čuvar prirode, čovjek je nezakonito pobjedio na natječaju za čuvara, a po struci je ekonomist. Još su mu za čuvara platili i školovanje Ne znam kako ovo izvješće može proći - podvukao je Stanišić i dodao kako se mijenjaju ljudi, a zapravo je ravnatelj uvijek isti, a to je - Srđan Marinić.

Izvješće je uz pomoć većine Centrovih vijećnika - prošlo. Protiv su bili HDZ, HGS i Davor Matijević, dok je Tihomir Galić iz Mosta bio suzdržan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:35