stdClass Object ( [id] => 1121084 [title] => Izranja još specijaliteta u ‘zvijeri‘ na Žnjanu! Ilegalni prostori zatvarani su knaufom dok zgrada ne prođe tehnički, a Wallnerova ne želi odgovoriti otkud prozori na ‘crnim rupama‘ [alias] => izranja-jos-specijaliteta-u-zvijeri-na-znjanu-ilegalni-prostori-zatvarani-su-knaufom-dok-zgrada-ne-prode-tehnicki-a-wallnerova-ne-zeli-odgovoriti-otkud-prozori-na-crnim-rupama [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Skandal s gradnjom „viška” stambenih kvadrata na Žnjanu počeo je izbacivati kosture iz ormara vezano za procese koji su se događali u splitskoj politici i biznisu pred dvadesetak godina. Da nije Marko Perković Thompson pokrenuo sudske procese protiv susjeda koje želi iseliti iz etaža koje su nelegalno izgrađene ispod stambenog objekta koji je kupio, neki od specijaliteta splitskih nezakonitosti ne bi isplivali na površinu.

Tako smo doznali da se u utrobi nezakonito izgrađene „zvijeri” pokraj Papina križa kriju ilegalni kvadrati. No, sada možemo dodati da ona ima i „oči”. Naime, na istočnoj strani nalazi se dio fasade s prozorima i dva ulaza koji gleda na Velebitsku ulicu. Taj dio se nalazi na parceli koja pripada građevinskoj poduzetnici Marini Wallner koja je vlasnica jedne od četiri kuće iznad kaskadne zgrade koja gleda na Šetalište Ivana Pavla II.

Gledano iz smjera Velebitske ulice na istočnu fasadu ove zgrade, ne bi se reklo da su ilegalni kvadrati napravljeni bez osmišljenog projekta, samo jer je to tražila konfiguracija terena, kako su to na suđenju tvrdili direktor Dal Koninga Željko Krstičević i tadašnja suvlasnica tvrtke Marina Wallner.

Odnosno, ove etaže s prozorima nisu „crne rupe”, kako ih je na suđenju kao svjedokinja nazvala Wallnerova, koje se moralo dodavati zbog kaskadne gradnje, pa ih se kasnije „poklanjalo” kupcima stanova. Naprotiv, na istočnoj fasadi sve djeluje povezano u arhitektonsku cjelinu kao jedinstven projekt, zajedno sa gornjom gradnjom urbanih vila po projektu Emila Šverka i kaskadnom zgradom Srđana Šegvića.

Također, između kuća Kotarca i Wallnerove, od Šetališta Ivana Pavla II. trebao je prema Putu Radoševca ići javni prolaz, ali on nije izveden da bi se napravilo više ilegalnih kvadrata. Iz toga se može zaključiti kako je od početka bila riječ o pothvatu koji je bio organiziran i smišljen, s većom količinom gradnje od dozvoljene. S obzirom na to da se, dakle, prijestup može vidjeti golim okom, izgleda nemoguće da nitko od nadležnih nije znao što se događa.

Upitali smo Wallnerovu kako „crne rupe”, kako je nazvala nelegalne prostore, s istočne strane fasade imaju prozore i zasebni ulaz.

- Nemam ništa dodati na ono što sam rekla - kratko nam je u SMS poruci odgovorila Wallnerova.  

---

image
Gledano iz smjera Velebitske ulice na istočnu fasadu ove zgrade, ne bi se reklo da su ilegalni kvadrati napravljeni bez osmišljenog projekta, samo zato jer je to tražila konfiguracija terena...
 
Joško Ponoš/Cropix
---

Arhitekt Emil Šverko nije nam odgovorio na SMS poruku tko je ovo projektirao. Na sudu je Wallnerova izjavila kako ispod nje postoje ilegalni kvadrati, ali da se ona ne sukobljava sa stanarima koji su pokrenuli legalizaciju. U vlasničkom listu sudske čestice 43/4 samo su njezine tvrtke i tvrtke njezine obitelji upisane.

Nadležne službe do sada nisu reagirale, stanari koji žive ispod Thompsona zvali su godinama građevinsku inspekciju, ali ni jednom nije došla. Državno odvjetništvo kojem je slučaj prijavljen već pet godina razmatra dokumentaciju koju su dobili.

---

image
Duje Klaric/ Cropix
---

Marko Perković Thompson nije ustao protiv urbanističkog mafijašenja, nije isukao svoj mač na one koji truju društvo korupcijom, nego je naprotiv plodove takvog posla namjerio uživati. Krenuo je u ljuti boj protiv susjeda za nelegalne kvadrate kako bi ih dobio što više, a da ih ne plati, za razliku od susjeda koji su ih, kažu, kupovali. Imao je priliku Marko Perković ovdje progovoriti o nezakonitostima, pitali smo ga da komentira izjavu Zvonka Kotarca koji ga je na Općinskom sudu u Splitu prozvao da zbog pohlepe nastoji preuzeti ono što mu nije prodao, ali se nije oglasio.

Zašto ne želi u boj protiv nelegalnosti i kriminala, je li ga strah da se zamjeri ljudima koji bi mogli biti opasniji od novinara, ili je nešto drugo u pitanju? On je sa Zoranom Sikiricom mijenjao kvadrate da dođe na Žnjan. Kad je Dal Koning gradio po Splitu najveće objekte Sikirica je bio član uprave Hypo banke koja je izdašno kreditirala ovu tvrtku. Dakle, uloga Sikirice je bila jednako važna u priči o nastanku ovih novogradnji, a kasnije se i sam upustio u građevinske poslove koji su kulminirali s Hotelom Vila Harmony i podizanjem optužnice od USKOK-a.

Prema glavnom projektu Srđana Šegvića kaskadna zgrada uz žnjanski plato koja je spojena s gornje četiri vile trebala je imati na vrhu tri dvoetažna stana. Jedna od etaža bi bila na četvrtom katu, a druga s nadgrađem na ravnom krovu. Već onda je bilo planirano da oko tih nadgrađa bude zelenilo, pa je pitanje koliko se radilo o zajedničkim krovovima. Samo jedan od četiri krova, zapadni, nije imao planirano nadgrađe i zelenilo, jer tamo nije bio predviđen dvoetažni stan. To ima možda veze s time što vlasnik hotela Volođa Mardešić, nije bio dio te ekipe, već je njegovo zemljište poslužilo za gradnju.  

---

image
Crvena linija razdvaja česticu velike kaskadne zgrade od ostaloga što je izgrađeno
Google map
---

Ostale tri vile uzeli su Sikirica, Kotarac i Wallnerova. Kako se pisalo zvale su se „K&S&W” po njihovim inicijalima. Oni su se bespravno proširili na susjedne krovove. Svoje kvadrate su spojili sa susjednom česticom i blokirali pristup stanarima na ravne krovove. Da nije tako, onaj tko bi imao dvoetažni stan s nadgrađem u kaskadnoj zgradi njima bi onemogućio pogled na more, a to ovi kraljevi gradnje ne bi sigurno dopustili. Dakle, ilegalna gradnja je bila od početka zamišljena, kao i profit, zato nisu mogle biti dobivene uporabne dozvole. Kaskadna zgrada je 2008. dobila rješenje o uporabljivosti od voditeljice odsjeka Lade Pocrnić Mladinić koja je potvrdila da zgrada odgovara gabaritima iz građevinske dozvole, iako to nije bila istina jer na ravnim krovovima nisu bila izvedena tri nadgrađa prema projektu Srđana Šegvića, budući da su te prostore okupirali vlasnici vila.

Kotarac i Wallnerova su upisali preko svojih firmi suvlasnički dio na susjednu zgradu na koju su se proširili s bespravnim gradnjama. Thompsonu je pomogao Sikirica. Naime, Marko Perković se 18. lipnja 2013. upisao na kuću, a Zoran Sikirica je u studenom iste godine tražio od Kotarca aneks Ugovora 2. kojim bi se njegova tvrtka „Modestia” uknjižila kao vlasnik na ravni krov susjedne zgrade. Sutkinja Sonja Meštrović je dopustila Sikiričinoj firmi uknjižbu prava vlasništva 339/9551 dijela sudske čestice 44/2 k.o. Split. U pitanju je pravo vlasništva nad suvlasničkim dijelom kaskadne zgrade u omjeru koji odgovara površini ravnog krova koji se nalazi uz vilu. Nakon toga uknjižio se i Thompson. On, Kotarac i Wallnerova su legalizacijom bespravne gradnje na krovu susjedne zgrade htjeli učvrstiti svoje uživanje u ozelenjenoj terasi. Wallnerova je vilu sa terasom iznajmljivala kao „Wallner apartments”.

---

image
Na istočnoj strani nalazi se dio fasade s prozorima i dva ulaza koji gledaju na Velebitsku ulicu

 
Nikola Vilić/Cropix
---

Projekt za kaskadnu zgradu koji je dobio građevinsku dozvolu je izvan ekonomske logike i teško da bi ga koji investitor realizirao. Naime, sa posebnim ulazima projektirana su velika spremišta, na katovima, neka imaju preko 40 kvadrata. Dok su neki su apartmani vrlo mali. Nije nikakvo iznenađenje da je zapravo izvedeno drugačije rješenje s ilegalnim kvadratima, pa je probiven nosivi zid prema susjednoj parceli, spremišta pretvorena u stanove, a mali apartmani u veće. Sikirica je čak na suđenju kao svjedok izjavio kako je čuo da su ilegalni prostori bili zatvoreni knaufom dok ne prođe tehnički pregled. Kotarac je nakon inzistiranja odvjetnika od Marka Perkovića priznao da je možda bilo zatvaranja knaufom.

„Na posebno pitanje punomoćnika tužitelja je li zgrada smještena u ulici Ivana Pavla II. br. 23 prošla tehnički pregled isti iskazuje da možda je, a na pitanje je li u tom slučaju ovaj slijepi prostor trebao biti zatvoren svjedok iskazuje pa kako se zove slijepi logika kaže da je trebao biti zatvoren i ja sam to rekao, ne isključujem mogućnost da je zatvoren knaufom, ne sjećam se”, stoji u zapisniku sa suđenja Thompsona i Branka Miodraga na kojem je Kotarac bio svjedok. Rekao je da se ne može izjasniti koliko postoji takvih slijepih prostora u zgradi, niti koliko ih je pod njegovom vilom.

---

Daša Gazde: Ta kuća još nije legalna

 

Thompsonov odvjetnik javio je priopćenjem medijima kako Marku Perkoviću nije poništena legalizacija, već da je njegov objekt zakonit. U Rješenju koje je donio Grad Split stoji da se dopušta obnova postupka u predmetu izdavanja rješenja o izvedenom stanju, a da se dotle odgađa izvršenje rješenja o legalizaciji koje je 2015. doneseno.

Nama je već pročelnik Teo Vojković ranije dao načelan odgovor da je objekt kojem se obnovi postupak legalizacije nezakonit dok se ne ozakoni u nekom postupku, ali odlučili smo upitati i predsjednicu društva arhitekata Split Dašu Gazde kojoj smo pročitali rješenje Grada.  

- Ako je nešto imalo rješenje o izvedenom stanju, znači legalizirano je, a onda je to poništeno, odnosno, vraćeno je na ponovno postupanje, tada to rješenje više ne vrijedi, po meni, ta kuća je u postupku legalizacije, ali nije još legalna - kazala nam je Daša Gazde.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSKLUZIVNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => EKSKLUZIVNO 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-18 08:19:07 [created_by] => 3111 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-19 08:09:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-08-19 08:09:20 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3724 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19046144.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/18997034.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19033228.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19033230.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/18979412.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/18979396.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/11385564.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19033472.png","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19041180.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19041178.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19041170.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Duje Klaric\/ Cropix","Google map","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Marina Wallner sada nema komentara","Marina Wallner","Na isto\u010dnoj strani nalazi se dio fasade s prozorima i dva ulaza koji gledaju na Velebitsku ulicu
\n
\n\u00a0","Isto\u010di zid zgrade
\n
\n
\n\u00a0","Thompson nije u najboljim odnosima sa susjedima","","","Crvena linija razdvaja \u010desticu velike kaskadne zgrade od ostaloga \u0161to je izgra\u0111eno","","Gledano iz smjera Velebitske ulice na isto\u010dnu fasadu ove zgrade, ne bi se reklo da su ilegalni kvadrati napravljeni bez osmi\u0161ljenog projekta, samo zato jer je to tra\u017eila konfiguracija terena...
\n\u00a0",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1206","hd_19046144_1920.jpg":"1920x1080","k_19046144_1280.jpg":"1280x1280","k_19046144_1024.jpg":"1024x1024","k_19046144_640.jpg":"640x640","k_19046144_480.jpg":"480x480","k_19046144_340.jpg":"340x340","k_19046144_220.jpg":"220x220","o_19046144_1280.jpg":"1280x804","o_19046144_1024.jpg":"1024x643","o_19046144_640.jpg":"640x402","o_19046144_480.jpg":"480x301","o_19046144_340.jpg":"340x213","o_19046144_220.jpg":"220x138","h_19046144_1280.jpg":"1280x854","h_19046144_1024.jpg":"1024x683","h_19046144_640.jpg":"640x427","h_19046144_480.jpg":"480x320","h_19046144_340.jpg":"340x227","h_19046144_220.jpg":"220x147","pp_19046144_1280.jpg":"1006x1280","pp_19046144_1024.jpg":"805x1024","pp_19046144_640.jpg":"503x640","pp_19046144_480.jpg":"377x480","pp_19046144_340.jpg":"267x340","pp_19046144_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1198","hd_18997034_1920.jpg":"1920x1080","k_18997034_1280.jpg":"1280x1280","k_18997034_1024.jpg":"1024x1024","k_18997034_640.jpg":"640x640","k_18997034_480.jpg":"480x480","k_18997034_340.jpg":"340x340","k_18997034_220.jpg":"220x220","o_18997034_1280.jpg":"1280x798","o_18997034_1024.jpg":"1024x638","o_18997034_640.jpg":"640x399","o_18997034_480.jpg":"480x299","o_18997034_340.jpg":"340x212","o_18997034_220.jpg":"220x137","h_18997034_1280.jpg":"1280x854","h_18997034_1024.jpg":"1024x683","h_18997034_640.jpg":"640x427","h_18997034_480.jpg":"480x320","h_18997034_340.jpg":"340x227","h_18997034_220.jpg":"220x147","pp_18997034_1280.jpg":"1006x1280","pp_18997034_1024.jpg":"805x1024","pp_18997034_640.jpg":"503x640","pp_18997034_480.jpg":"377x480","pp_18997034_340.jpg":"267x340","pp_18997034_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19033228_1920.jpg":"1920x1080","k_19033228_1280.jpg":"1280x1280","k_19033228_1024.jpg":"1024x1024","k_19033228_640.jpg":"640x640","k_19033228_480.jpg":"480x480","k_19033228_340.jpg":"340x340","k_19033228_220.jpg":"220x220","o_19033228_1280.jpg":"1280x851","o_19033228_1024.jpg":"1024x681","o_19033228_640.jpg":"640x425","o_19033228_480.jpg":"480x319","o_19033228_340.jpg":"340x226","o_19033228_220.jpg":"220x146","h_19033228_1280.jpg":"1280x854","h_19033228_1024.jpg":"1024x683","h_19033228_640.jpg":"640x427","h_19033228_480.jpg":"480x320","h_19033228_340.jpg":"340x227","h_19033228_220.jpg":"220x147","pp_19033228_1280.jpg":"1006x1280","pp_19033228_1024.jpg":"805x1024","pp_19033228_640.jpg":"503x640","pp_19033228_480.jpg":"377x480","pp_19033228_340.jpg":"267x340","pp_19033228_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19033230_1920.jpg":"1920x1080","k_19033230_1280.jpg":"1280x1280","k_19033230_1024.jpg":"1024x1024","k_19033230_640.jpg":"640x640","k_19033230_480.jpg":"480x480","k_19033230_340.jpg":"340x340","k_19033230_220.jpg":"220x220","o_19033230_1280.jpg":"1280x851","o_19033230_1024.jpg":"1024x681","o_19033230_640.jpg":"640x425","o_19033230_480.jpg":"480x319","o_19033230_340.jpg":"340x226","o_19033230_220.jpg":"220x146","h_19033230_1280.jpg":"1280x854","h_19033230_1024.jpg":"1024x683","h_19033230_640.jpg":"640x427","h_19033230_480.jpg":"480x320","h_19033230_340.jpg":"340x227","h_19033230_220.jpg":"220x147","pp_19033230_1280.jpg":"1006x1280","pp_19033230_1024.jpg":"805x1024","pp_19033230_640.jpg":"503x640","pp_19033230_480.jpg":"377x480","pp_19033230_340.jpg":"267x340","pp_19033230_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1321","hd_18979412_1920.jpg":"1920x1080","k_18979412_1280.jpg":"1280x1280","k_18979412_1024.jpg":"1024x1024","k_18979412_640.jpg":"640x640","k_18979412_480.jpg":"480x480","k_18979412_340.jpg":"340x340","k_18979412_220.jpg":"220x220","o_18979412_1280.jpg":"1280x880","o_18979412_1024.jpg":"1024x704","o_18979412_640.jpg":"640x440","o_18979412_480.jpg":"480x330","o_18979412_340.jpg":"340x233","o_18979412_220.jpg":"220x151","h_18979412_1280.jpg":"1280x854","h_18979412_1024.jpg":"1024x683","h_18979412_640.jpg":"640x427","h_18979412_480.jpg":"480x320","h_18979412_340.jpg":"340x227","h_18979412_220.jpg":"220x147","pp_18979412_1280.jpg":"1006x1280","pp_18979412_1024.jpg":"805x1024","pp_18979412_640.jpg":"503x640","pp_18979412_480.jpg":"377x480","pp_18979412_340.jpg":"267x340","pp_18979412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1185","hd_18979396_1920.jpg":"1920x1080","k_18979396_1280.jpg":"1280x1280","k_18979396_1024.jpg":"1024x1024","k_18979396_640.jpg":"640x640","k_18979396_480.jpg":"480x480","k_18979396_340.jpg":"340x340","k_18979396_220.jpg":"220x220","o_18979396_1280.jpg":"1280x790","o_18979396_1024.jpg":"1024x632","o_18979396_640.jpg":"640x395","o_18979396_480.jpg":"480x296","o_18979396_340.jpg":"340x209","o_18979396_220.jpg":"220x135","h_18979396_1280.jpg":"1280x854","h_18979396_1024.jpg":"1024x683","h_18979396_640.jpg":"640x427","h_18979396_480.jpg":"480x320","h_18979396_340.jpg":"340x227","h_18979396_220.jpg":"220x147","pp_18979396_1280.jpg":"1006x1280","pp_18979396_1024.jpg":"805x1024","pp_18979396_640.jpg":"503x640","pp_18979396_480.jpg":"377x480","pp_18979396_340.jpg":"267x340","pp_18979396_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2584","hd_11385564_1920.jpg":"1920x1080","k_11385564_1280.jpg":"1280x1280","k_11385564_1024.jpg":"1024x1024","k_11385564_640.jpg":"640x640","k_11385564_480.jpg":"480x480","k_11385564_340.jpg":"340x340","k_11385564_220.jpg":"220x220","o_11385564_1280.jpg":"1280x1722","o_11385564_1024.jpg":"1024x1378","o_11385564_640.jpg":"640x861","o_11385564_480.jpg":"480x646","o_11385564_340.jpg":"340x457","o_11385564_220.jpg":"220x296","h_11385564_1280.jpg":"1280x854","h_11385564_1024.jpg":"1024x683","h_11385564_640.jpg":"640x427","h_11385564_480.jpg":"480x320","h_11385564_340.jpg":"340x227","h_11385564_220.jpg":"220x147","pp_11385564_1280.jpg":"1006x1280","pp_11385564_1024.jpg":"805x1024","pp_11385564_640.jpg":"503x640","pp_11385564_480.jpg":"377x480","pp_11385564_340.jpg":"267x340","pp_11385564_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1805x921","hd_19033472_1920.png":"1920x1080","k_19033472_1280.png":"1280x1280","k_19033472_1024.png":"1024x1024","k_19033472_640.png":"640x640","k_19033472_480.png":"480x480","k_19033472_340.png":"340x340","k_19033472_220.png":"220x220","o_19033472_1280.png":"1280x653","o_19033472_1024.png":"1024x522","o_19033472_640.png":"640x326","o_19033472_480.png":"480x244","o_19033472_340.png":"340x173","o_19033472_220.png":"220x112","h_19033472_1280.png":"1280x854","h_19033472_1024.png":"1024x683","h_19033472_640.png":"640x427","h_19033472_480.png":"480x320","h_19033472_340.png":"340x227","h_19033472_220.png":"220x147","pp_19033472_1280.png":"1006x1280","pp_19033472_1024.png":"805x1024","pp_19033472_640.png":"503x640","pp_19033472_480.png":"377x480","pp_19033472_340.png":"267x340","pp_19033472_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19041180_1920.jpg":"1920x1080","k_19041180_1280.jpg":"1280x1280","k_19041180_1024.jpg":"1024x1024","k_19041180_640.jpg":"640x640","k_19041180_480.jpg":"480x480","k_19041180_340.jpg":"340x340","k_19041180_220.jpg":"220x220","o_19041180_1280.jpg":"1280x853","o_19041180_1024.jpg":"1024x682","o_19041180_640.jpg":"640x426","o_19041180_480.jpg":"480x320","o_19041180_340.jpg":"340x226","o_19041180_220.jpg":"220x146","h_19041180_1280.jpg":"1280x854","h_19041180_1024.jpg":"1024x683","h_19041180_640.jpg":"640x427","h_19041180_480.jpg":"480x320","h_19041180_340.jpg":"340x227","h_19041180_220.jpg":"220x147","pp_19041180_1280.jpg":"1006x1280","pp_19041180_1024.jpg":"805x1024","pp_19041180_640.jpg":"503x640","pp_19041180_480.jpg":"377x480","pp_19041180_340.jpg":"267x340","pp_19041180_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19041178_1920.jpg":"1920x1080","k_19041178_1280.jpg":"1280x1280","k_19041178_1024.jpg":"1024x1024","k_19041178_640.jpg":"640x640","k_19041178_480.jpg":"480x480","k_19041178_340.jpg":"340x340","k_19041178_220.jpg":"220x220","o_19041178_1280.jpg":"1280x853","o_19041178_1024.jpg":"1024x682","o_19041178_640.jpg":"640x426","o_19041178_480.jpg":"480x320","o_19041178_340.jpg":"340x226","o_19041178_220.jpg":"220x146","h_19041178_1280.jpg":"1280x854","h_19041178_1024.jpg":"1024x683","h_19041178_640.jpg":"640x427","h_19041178_480.jpg":"480x320","h_19041178_340.jpg":"340x227","h_19041178_220.jpg":"220x147","pp_19041178_1280.jpg":"1006x1280","pp_19041178_1024.jpg":"805x1024","pp_19041178_640.jpg":"503x640","pp_19041178_480.jpg":"377x480","pp_19041178_340.jpg":"267x340","pp_19041178_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1144","hd_19041170_1920.jpg":"1920x1080","k_19041170_1280.jpg":"1280x1280","k_19041170_1024.jpg":"1024x1024","k_19041170_640.jpg":"640x640","k_19041170_480.jpg":"480x480","k_19041170_340.jpg":"340x340","k_19041170_220.jpg":"220x220","o_19041170_1280.jpg":"1280x762","o_19041170_1024.jpg":"1024x610","o_19041170_640.jpg":"640x381","o_19041170_480.jpg":"480x286","o_19041170_340.jpg":"340x202","o_19041170_220.jpg":"220x131","h_19041170_1280.jpg":"1280x854","h_19041170_1024.jpg":"1024x683","h_19041170_640.jpg":"640x427","h_19041170_480.jpg":"480x320","h_19041170_340.jpg":"340x227","h_19041170_220.jpg":"220x147","pp_19041170_1280.jpg":"1006x1280","pp_19041170_1024.jpg":"805x1024","pp_19041170_640.jpg":"503x640","pp_19041170_480.jpg":"377x480","pp_19041170_340.jpg":"267x340","pp_19041170_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7508024 Threads: 3 Questions: 1606225055 Slow queries: 4767340 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110662550 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/izranja-jos-specijaliteta-u-zvijeri-na-znjanu-ilegalni-prostori-zatvarani-su-knaufom-dok-zgrada-ne-prode-tehnicki-a-wallnerova-ne-zeli-odgovoriti-otkud-prozori-na-crnim-rupama-1121084 [printLink] => /split/izranja-jos-specijaliteta-u-zvijeri-na-znjanu-ilegalni-prostori-zatvarani-su-knaufom-dok-zgrada-ne-prode-tehnicki-a-wallnerova-ne-zeli-odgovoriti-otkud-prozori-na-crnim-rupama-1121084?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 332626 [name] => Marko Perković Thompson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-perkovic-thompson [link] => /tag/marko-perkovic-thompson ) [1] => stdClass Object ( [id] => 646955 [name] => zgrada na Žnjanu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-19 10:09:54 [main_article_id] => 0 [alias] => zgrada-na-znjanu [link] => /tag/zgrada-na-znjanu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 363402 [name] => Marina Wallner [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marina-wallner [link] => /tag/marina-wallner ) [3] => stdClass Object ( [id] => 646956 [name] => Željko Krstičević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-19 10:09:54 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-krsticevic [link] => /tag/zeljko-krsticevic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 612883 [name] => daša gazde [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-16 22:03:50 [main_article_id] => 0 [alias] => dasa-gazde [link] => /tag/dasa-gazde ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSKLUZIVNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izranja još specijaliteta u ‘zvijeri‘ na Žnjanu! Ilegalni prostori zatvarani su knaufom dok zgrada ne prođe tehnički, a Wallnerova ne želi odgovoriti otkud prozori na ‘crnim rupama‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3111 [name] => Diana Barbarić [username] => diana-barbari [email] => diana-barbari@sd.hr [password] => $2y$10$TgGal197j7nS31typ4yMh.ij7cGZinZUyNYE5yXdu6k7UZUh/oru6 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/diana-barbaric-3111 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1629 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b5bdeb0a848ebe05496b9ad281421f26?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19046144.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Ponoš/Cropix [mainImageDesc] => Marina Wallner sada nema komentara [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19046144.jpg [title] => Joško Ponoš/CropixMarina Wallner sada nema komentara ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/18997034.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixMarina Wallner ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19033228.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixNa istočnoj strani nalazi se dio fasade s prozorima i dva ulaza koji gledaju na Velebitsku ulicu

 
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19033230.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixIstoči zid zgrade


 
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/18979412.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixThompson nije u najboljim odnosima sa susjedima ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/18979396.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/11385564.jpg [title] => Duje Klaric/ Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19033472.png [title] => Google mapCrvena linija razdvaja česticu velike kaskadne zgrade od ostaloga što je izgrađeno ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19041180.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19041178.jpg [title] => Joško Ponoš/CropixGledano iz smjera Velebitske ulice na istočnu fasadu ove zgrade, ne bi se reklo da su ilegalni kvadrati napravljeni bez osmišljenog projekta, samo zato jer je to tražila konfiguracija terena...
 
) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19041170.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Skandal s gradnjom „viška” stambenih kvadrata na Žnjanu počeo je izbacivati kosture iz ormara vezano za procese koji su se događali u splitskoj politici i biznisu pred dvadesetak godina. Da nije Marko Perković Thompson pokrenuo sudske procese protiv susjeda koje želi iseliti iz etaža koje su nelegalno izgrađene ispod stambenog objekta koji je kupio, neki od specijaliteta splitskih nezakonitosti ne bi isplivali na površinu.

Tako smo doznali da se u utrobi nezakonito izgrađene „zvijeri” pokraj Papina križa kriju ilegalni kvadrati. No, sada možemo dodati da ona ima i „oči”. Naime, na istočnoj strani nalazi se dio fasade s prozorima i dva ulaza koji gleda na Velebitsku ulicu. Taj dio se nalazi na parceli koja pripada građevinskoj poduzetnici Marini Wallner koja je vlasnica jedne od četiri kuće iznad kaskadne zgrade koja gleda na Šetalište Ivana Pavla II.

Gledano iz smjera Velebitske ulice na istočnu fasadu ove zgrade, ne bi se reklo da su ilegalni kvadrati napravljeni bez osmišljenog projekta, samo jer je to tražila konfiguracija terena, kako su to na suđenju tvrdili direktor Dal Koninga Željko Krstičević i tadašnja suvlasnica tvrtke Marina Wallner.

Odnosno, ove etaže s prozorima nisu „crne rupe”, kako ih je na suđenju kao svjedokinja nazvala Wallnerova, koje se moralo dodavati zbog kaskadne gradnje, pa ih se kasnije „poklanjalo” kupcima stanova. Naprotiv, na istočnoj fasadi sve djeluje povezano u arhitektonsku cjelinu kao jedinstven projekt, zajedno sa gornjom gradnjom urbanih vila po projektu Emila Šverka i kaskadnom zgradom Srđana Šegvića.

Također, između kuća Kotarca i Wallnerove, od Šetališta Ivana Pavla II. trebao je prema Putu Radoševca ići javni prolaz, ali on nije izveden da bi se napravilo više ilegalnih kvadrata. Iz toga se može zaključiti kako je od početka bila riječ o pothvatu koji je bio organiziran i smišljen, s većom količinom gradnje od dozvoljene. S obzirom na to da se, dakle, prijestup može vidjeti golim okom, izgleda nemoguće da nitko od nadležnih nije znao što se događa.

Upitali smo Wallnerovu kako „crne rupe”, kako je nazvala nelegalne prostore, s istočne strane fasade imaju prozore i zasebni ulaz.

- Nemam ništa dodati na ono što sam rekla - kratko nam je u SMS poruci odgovorila Wallnerova.  

---

image
Gledano iz smjera Velebitske ulice na istočnu fasadu ove zgrade, ne bi se reklo da su ilegalni kvadrati napravljeni bez osmišljenog projekta, samo zato jer je to tražila konfiguracija terena...
 
Joško Ponoš/Cropix
---

Arhitekt Emil Šverko nije nam odgovorio na SMS poruku tko je ovo projektirao. Na sudu je Wallnerova izjavila kako ispod nje postoje ilegalni kvadrati, ali da se ona ne sukobljava sa stanarima koji su pokrenuli legalizaciju. U vlasničkom listu sudske čestice 43/4 samo su njezine tvrtke i tvrtke njezine obitelji upisane.

Nadležne službe do sada nisu reagirale, stanari koji žive ispod Thompsona zvali su godinama građevinsku inspekciju, ali ni jednom nije došla. Državno odvjetništvo kojem je slučaj prijavljen već pet godina razmatra dokumentaciju koju su dobili.

---

image
Duje Klaric/ Cropix
---

Marko Perković Thompson nije ustao protiv urbanističkog mafijašenja, nije isukao svoj mač na one koji truju društvo korupcijom, nego je naprotiv plodove takvog posla namjerio uživati. Krenuo je u ljuti boj protiv susjeda za nelegalne kvadrate kako bi ih dobio što više, a da ih ne plati, za razliku od susjeda koji su ih, kažu, kupovali. Imao je priliku Marko Perković ovdje progovoriti o nezakonitostima, pitali smo ga da komentira izjavu Zvonka Kotarca koji ga je na Općinskom sudu u Splitu prozvao da zbog pohlepe nastoji preuzeti ono što mu nije prodao, ali se nije oglasio.

Zašto ne želi u boj protiv nelegalnosti i kriminala, je li ga strah da se zamjeri ljudima koji bi mogli biti opasniji od novinara, ili je nešto drugo u pitanju? On je sa Zoranom Sikiricom mijenjao kvadrate da dođe na Žnjan. Kad je Dal Koning gradio po Splitu najveće objekte Sikirica je bio član uprave Hypo banke koja je izdašno kreditirala ovu tvrtku. Dakle, uloga Sikirice je bila jednako važna u priči o nastanku ovih novogradnji, a kasnije se i sam upustio u građevinske poslove koji su kulminirali s Hotelom Vila Harmony i podizanjem optužnice od USKOK-a.

Prema glavnom projektu Srđana Šegvića kaskadna zgrada uz žnjanski plato koja je spojena s gornje četiri vile trebala je imati na vrhu tri dvoetažna stana. Jedna od etaža bi bila na četvrtom katu, a druga s nadgrađem na ravnom krovu. Već onda je bilo planirano da oko tih nadgrađa bude zelenilo, pa je pitanje koliko se radilo o zajedničkim krovovima. Samo jedan od četiri krova, zapadni, nije imao planirano nadgrađe i zelenilo, jer tamo nije bio predviđen dvoetažni stan. To ima možda veze s time što vlasnik hotela Volođa Mardešić, nije bio dio te ekipe, već je njegovo zemljište poslužilo za gradnju.  

---

image
Crvena linija razdvaja česticu velike kaskadne zgrade od ostaloga što je izgrađeno
Google map
---

Ostale tri vile uzeli su Sikirica, Kotarac i Wallnerova. Kako se pisalo zvale su se „K&S&W” po njihovim inicijalima. Oni su se bespravno proširili na susjedne krovove. Svoje kvadrate su spojili sa susjednom česticom i blokirali pristup stanarima na ravne krovove. Da nije tako, onaj tko bi imao dvoetažni stan s nadgrađem u kaskadnoj zgradi njima bi onemogućio pogled na more, a to ovi kraljevi gradnje ne bi sigurno dopustili. Dakle, ilegalna gradnja je bila od početka zamišljena, kao i profit, zato nisu mogle biti dobivene uporabne dozvole. Kaskadna zgrada je 2008. dobila rješenje o uporabljivosti od voditeljice odsjeka Lade Pocrnić Mladinić koja je potvrdila da zgrada odgovara gabaritima iz građevinske dozvole, iako to nije bila istina jer na ravnim krovovima nisu bila izvedena tri nadgrađa prema projektu Srđana Šegvića, budući da su te prostore okupirali vlasnici vila.

Kotarac i Wallnerova su upisali preko svojih firmi suvlasnički dio na susjednu zgradu na koju su se proširili s bespravnim gradnjama. Thompsonu je pomogao Sikirica. Naime, Marko Perković se 18. lipnja 2013. upisao na kuću, a Zoran Sikirica je u studenom iste godine tražio od Kotarca aneks Ugovora 2. kojim bi se njegova tvrtka „Modestia” uknjižila kao vlasnik na ravni krov susjedne zgrade. Sutkinja Sonja Meštrović je dopustila Sikiričinoj firmi uknjižbu prava vlasništva 339/9551 dijela sudske čestice 44/2 k.o. Split. U pitanju je pravo vlasništva nad suvlasničkim dijelom kaskadne zgrade u omjeru koji odgovara površini ravnog krova koji se nalazi uz vilu. Nakon toga uknjižio se i Thompson. On, Kotarac i Wallnerova su legalizacijom bespravne gradnje na krovu susjedne zgrade htjeli učvrstiti svoje uživanje u ozelenjenoj terasi. Wallnerova je vilu sa terasom iznajmljivala kao „Wallner apartments”.

---

image
Na istočnoj strani nalazi se dio fasade s prozorima i dva ulaza koji gledaju na Velebitsku ulicu

 
Nikola Vilić/Cropix
---

Projekt za kaskadnu zgradu koji je dobio građevinsku dozvolu je izvan ekonomske logike i teško da bi ga koji investitor realizirao. Naime, sa posebnim ulazima projektirana su velika spremišta, na katovima, neka imaju preko 40 kvadrata. Dok su neki su apartmani vrlo mali. Nije nikakvo iznenađenje da je zapravo izvedeno drugačije rješenje s ilegalnim kvadratima, pa je probiven nosivi zid prema susjednoj parceli, spremišta pretvorena u stanove, a mali apartmani u veće. Sikirica je čak na suđenju kao svjedok izjavio kako je čuo da su ilegalni prostori bili zatvoreni knaufom dok ne prođe tehnički pregled. Kotarac je nakon inzistiranja odvjetnika od Marka Perkovića priznao da je možda bilo zatvaranja knaufom.

„Na posebno pitanje punomoćnika tužitelja je li zgrada smještena u ulici Ivana Pavla II. br. 23 prošla tehnički pregled isti iskazuje da možda je, a na pitanje je li u tom slučaju ovaj slijepi prostor trebao biti zatvoren svjedok iskazuje pa kako se zove slijepi logika kaže da je trebao biti zatvoren i ja sam to rekao, ne isključujem mogućnost da je zatvoren knaufom, ne sjećam se”, stoji u zapisniku sa suđenja Thompsona i Branka Miodraga na kojem je Kotarac bio svjedok. Rekao je da se ne može izjasniti koliko postoji takvih slijepih prostora u zgradi, niti koliko ih je pod njegovom vilom.

---

Daša Gazde: Ta kuća još nije legalna

 

Thompsonov odvjetnik javio je priopćenjem medijima kako Marku Perkoviću nije poništena legalizacija, već da je njegov objekt zakonit. U Rješenju koje je donio Grad Split stoji da se dopušta obnova postupka u predmetu izdavanja rješenja o izvedenom stanju, a da se dotle odgađa izvršenje rješenja o legalizaciji koje je 2015. doneseno.

Nama je već pročelnik Teo Vojković ranije dao načelan odgovor da je objekt kojem se obnovi postupak legalizacije nezakonit dok se ne ozakoni u nekom postupku, ali odlučili smo upitati i predsjednicu društva arhitekata Split Dašu Gazde kojoj smo pročitali rješenje Grada.  

- Ako je nešto imalo rješenje o izvedenom stanju, znači legalizirano je, a onda je to poništeno, odnosno, vraćeno je na ponovno postupanje, tada to rješenje više ne vrijedi, po meni, ta kuća je u postupku legalizacije, ali nije još legalna - kazala nam je Daša Gazde.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Ponoš/Cropix Tom Dubravec/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Duje Klaric/ Cropix Google map Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix
Joško Ponoš/Cropix
Marina Wallner sada nema komentara
Tom Dubravec/Cropix
Marina Wallner
Nikola Vilić/Cropix
Na istočnoj strani nalazi se dio fasade s prozorima i dva ulaza koji gledaju na Velebitsku ulicu

 
Nikola Vilić/Cropix
Istoči zid zgrade


 
Tom Dubravec/Cropix
Thompson nije u najboljim odnosima sa susjedima
Google map
Crvena linija razdvaja česticu velike kaskadne zgrade od ostaloga što je izgrađeno
Joško Ponoš/Cropix
Gledano iz smjera Velebitske ulice na istočnu fasadu ove zgrade, ne bi se reklo da su ilegalni kvadrati napravljeni bez osmišljenog projekta, samo zato jer je to tražila konfiguracija terena...
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/izranja-jos-specijaliteta-u-zvijeri-na-znjanu-ilegalni-prostori-zatvarani-su-knaufom-dok-zgrada-ne-prode-tehnicki-a-wallnerova-ne-zeli-odgovoriti-otkud-prozori-na-crnim-rupama-1121084 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4345444c45780e34c90de9817b993758eb297554 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izranja+jo%C5%A1+specijaliteta+u+%E2%80%98zvijeri%E2%80%98+na+%C5%BDnjanu%21+Ilegalni+prostori+zatvarani+su+knaufom+dok+zgrada+ne+pro%C4%91e+tehni%C4%8Dki%2C+a+Wallnerova+ne+%C5%BEeli+odgovoriti+otkud+prozori+na+%E2%80%98crnim+rupama%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fizranja-jos-specijaliteta-u-zvijeri-na-znjanu-ilegalni-prostori-zatvarani-su-knaufom-dok-zgrada-ne-prode-tehnicki-a-wallnerova-ne-zeli-odgovoriti-otkud-prozori-na-crnim-rupama-1121084 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fizranja-jos-specijaliteta-u-zvijeri-na-znjanu-ilegalni-prostori-zatvarani-su-knaufom-dok-zgrada-ne-prode-tehnicki-a-wallnerova-ne-zeli-odgovoriti-otkud-prozori-na-crnim-rupama-1121084 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSKLUZIVNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitEKSKLUZIVNO

Izranja još specijaliteta u ‘zvijeri‘ na Žnjanu! Ilegalni prostori zatvarani su knaufom dok zgrada ne prođe tehnički, a Wallnerova ne želi odgovoriti otkud prozori na ‘crnim rupama‘

Piše Sandi Vidulić
19. kolovoza 2021. - 10:09

Skandal s gradnjom „viška” stambenih kvadrata na Žnjanu počeo je izbacivati kosture iz ormara vezano za procese koji su se događali u splitskoj politici i biznisu pred dvadesetak godina. Da nije Marko Perković Thompson pokrenuo sudske procese protiv susjeda koje želi iseliti iz etaža koje su nelegalno izgrađene ispod stambenog objekta koji je kupio, neki od specijaliteta splitskih nezakonitosti ne bi isplivali na površinu.

Tako smo doznali da se u utrobi nezakonito izgrađene „zvijeri” pokraj Papina križa kriju ilegalni kvadrati. No, sada možemo dodati da ona ima i „oči”. Naime, na istočnoj strani nalazi se dio fasade s prozorima i dva ulaza koji gleda na Velebitsku ulicu. Taj dio se nalazi na parceli koja pripada građevinskoj poduzetnici Marini Wallner koja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:24