StoryEditor
SplitUSKORO NOVA PRAVILA

Iznajmljivači, ne riskirajte novčane kazne, ovu obvezu morate riješiti; Rok je jako kratak, evo što trebate napraviti

Piše Ana Franić
20. veljače 2020. - 14:13
Mario Todorić/HANZA MEDIA

Turistička sezona je iza nas, odmorili smo se i sada su već krenule pripreme za nadolazeću. Iznajmljivači ipak prije nove ljetne sezonu, imaju još jednu obvezu – prijaviti obračun članarine turističkoj zajednici, a rok za to je do 28. veljače.

Sankcije nisu male: Zakon o članarinama u turističkim zajednicama propisuje da će se kaznom od 500 do 5000 kuna kazniti onaj koji u propisanom roku ne plati godišnji paušalni iznos članarine, a ista je kazna i za one koji ne dostave obrazac TZ-a Poreznoj upravi.

- Zadnji korak koji moraju sada napraviti je platiti članarinu turističkoj zajednici, a ona se obračunava po skupinama i turističkim razredima te se ukupni turistički promet množi s pripadajućim koeficijentom. Obrazac TZ mogu pronaći na internetskim stranicama Poreznu uprave te ga predati na Poreznu upravu, objasnio nam je Ivica Kusić, čelnik čovjek splitske Porezne uprave.

Primjerice, zbroj svih primitaka koje ste naveli u Evidenciji prometa (obrazac EP) množite s koeficijentom: 0,16150 za A turistički razred, 0,14858 za B, 0,12920 za C i 0,11628 za D razred mjesta, ovisno u koji pripadate. Članarinu možete prijaviti i putem usluga ePorezna.

Ako još niste ispunili obrazac TZ, evo kako bi on trebao izgledati.

image
Primjer ispunjenog obrasca TZ
TZ Grada Splita

Obračun članarine turističkoj zajednici ovako ćete računati sada i nikada više. Zašto? Zato jer se zakon promijenio.

Sada iznajmljivači plaćaju članarinu za 2019. godinu, ali od 1. siječnja ove godine kada je na snagu stupio taj spomenuti novi Zakon o članarinama u turističkim zajednicama sve se mijenja. Uređena su nova pravila u obvezi plaćanja članarine, osnovica i stopa po kojima će se članarina obračunavati i plaćati za 2020.godinu.

Skupine djelatnosti za koje se plaća članarina bit će podijeljene u pet skupina. Neke djelatnosti koje su sada obveznici plaćanja članarine, od 1. siječnja više to neće biti. To su primjerice: računovodstvene, knjigovodstvene i revizijske djelatnosti, porezno savjetovanje; računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima; informacijske uslužne djelatnosti; fotografske, prevoditeljske djelatnosti i usluge tumače; frizerski saloni i saloni za uljepšavanje i drugi.

Najvažnija izmjena za privatne iznajmjivače je ta da se članarina turističkoj zajednici neće više obračunavati po ukupnim godišnjim primicima nego prema broju kreveta koji su navedeni u rješenju o kategorizaciji obveznika.

image
Ivica Kusic, šef splitske Porezne uprave
Privatna Snimka

- Pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost na područjima koja se smatraju potpomognutim plaćat će članarinu umanjenu za 20 posto. U novom pravilniku koji regulira plaćanje članarina za ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG-u) objavljen je godišnji paušalni iznos članarina.

Odnosno, za smještaj u domaćinstvu će se plaćati 45 kuna, a na OPG-u 30 kuna po krevetu. Članarina u smještaju u domaćinstvu u kampu, kamp odmorištu ili robinzonski smještaj po smještajnoj jedinici će iznositi 80 kuna. Smještaj na OPG-u u kampu, odmorištu ili robinzonskom smještaju za svaku smještaju jedinicu iznosit će 60 kuna, navodi nam Kusić.

Što se tiče pomoćnih kreveta, iznajmljivači će plaćati godišnji paušalni iznos turistički pristojbe za pomoćne krevete samo ukoliko su isti navedeni u izreci rješenja.

Pojednostavljeno rečeno, ukoliko iznajmljujete stan sa četiri kreveta (smještajne jedinice), godišnja članarina će iznosti 180 kuna (4 kreveta x 45 kuna).

Obrazac TZ koji vam treba za prijavu članarine turističkoj zajednici možete pronaći na stranici Porezne uprave.

#IZNAJMLJIVAČI#APARTMANI U SPLITU#OBRAČUN TURISTIČKE ZAJEDNICE#OBVEZE IZNAJMLJIVAČA#IVICA KUSIĆ#SPLIT

Izdvojeno

21. svibanj 2020 12:33