StoryEditorOCM
SplitNezapamćen slučaj.

Ispario upravitelj i vlasnik splitske tvrtke koji brine o desecima zgrada, stanari su očajni: ‘U njega su svi računi...‘

Piše Zoran Šagolj
17. studenog 2023. - 11:43

Na sto muka i vjerojatno do sada nezabilježenoj situaciji u cijeloj Hrvatskoj našli su se stanari trogirske zgrade u Ulici Franje Tuđmana 24: njih je bez riječi objašnjenja i pozdrava napustio dosadašnji upravitelj, tvrtka Split-Centar-Split i mjesecima ostavila da se sami bave s već nagomilanim problemima.

Relativno nepoznatu tvrtku Split-Centar-Split za upravljanje svojom nekretninom, čiji je vlasnik Igor Radovanović, odabrali su prije 10-tak godina. Stvari su manje-više dobro funkcionirale do kraja prošle, odnosno početka ove godine. Vlasnici stanova htjeli su sami čuti od direktora kakvo je stanje računa i daljnji planovi za održavanje, pogotovo što su prethodno uzeli nemali kredit za obnovu fasade. Radovanović je pristao, osobno došao u Trogir, usput donio uplatnice za novo razdoblje, ali pred stanare nije izišao.

- Nije nam se to – priča nam jedan od njih – tada učinilo sumnjivim, jer smo godinama imali stvarno dobru suradnju. Neformalno smo se podružili, popili piće i razišli.

Tek kasnije kada su ga pokušavali dobiti počinju shvaćati da ipak nešto nije u redu.

- Okrenuo sam bezbroj puta njegov broj mobitela, zvao sjedište tvrtke u Dubrovačkoj 10, pisao mailove, ali ništa. Dobio sam od njegovih poznanika i broj koji je naknadno počeo koristiti i tada ga dobijam jedan jedini put. Rekao mi je da ima problema s koljenom, da je na terapijama i koristi bolovanje. Imao sam razumijevanja, ali onda negdje sredinom lipnja stiže njegov dopis predstavnicima stanara da raskida ugovor s nama. Kako i zašto, nije objasnio – kaže ovaj stanar iz Tuđmanove 24.

image

Stanari zgrade na Trgu Franje Tuđmana su očajni

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

Propao u zemlju

Radovanović i njegova tvrtka ne bi bili ni prvi ni zadnji koji su otkazali ugovor ove vrste da priča nije imala svoj nastavak i protegnula se sve do dana današnjeg. Uobičajena primopredaja s novim upraviteljem nikada nije obavljena, jer od tada vlasnik Split-Centra-Split kao da je propao u zemlju.

- Nema što nismo pokušali da dođemo do njega i napravimo primopredaju. Stvar je u tome da je on uz supotpis naše predstavnice jedini ovlašten za vođenje našeg računa u OTP banci, sva plaćanja i slično. U toj banci smo digli i kredit. Kako je Radovanović digao sidro, već mjesecima se ne može platiti rata kredita, niti bilo što drugo napraviti u zgradi. Susjedu s trećeg kata je poplavio stan. Mi čak i ne znamo koliko nam je stanje računa, jesmo li u plusu ili minusu. Dug za kredit već je premašio dvije tisuće eura, banka nam je prošli tjedan zaprijetila ovrhom. Mi i dalje pokušavamo doći do Igora Radovanovića, čak i preko kooperantskih tvrtki koje nam je on sam predalago za izvođenje radova. U jednoj do njih su nam rekli da se sklonio na jedan otok i da odbija kontakt sa svima – jada se naš sugovornik i pita se što je s preostalih 30-tak zgrada, za koje se sam Radovanović njemu hvalio da ih vodi u Splitu.

image

Stanari zgrade na Trgu Franje Tuđmana su očajni

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

U međuvremenu su stanari iz Trogira pozvali u pomoć splitsku Stanoupravu kao privremenog upravitelja. U četvrtak su imali sastanak s njihovim direktorom Ivanom Viskovićem, koji im je priznao da ovakav slučaj nikada nisu imali u svojoj praksi.

- Nama je i dalje problem što mi ne možemo do našeg računa, dokumenata o održavanju, polica osiguranja, vlasničkih listova ... Sve je to ostalo kod Radovanovića, koji je tvrtku u međuvremenu iz Dubrovačke 10 preselio u svoj stan u Vukovarskoj. Još je na parlafon zalijepio da ga se ne uznemirava! Trunka nade pojavila se u činjenici da Stanouprava ima također račun u OTP banci. Zato su do idućeg tjedna uzeli sebi vremena da ispitaju sve mogućnosti – ispričao nam je ovaj stanar.

Cijelim slučajem ostali su prilično iznenađeni u Udruzi Upravitelj, koja okuplja 140 tvrtki ove vrste u cijeloj Hrvatskoj. Njezin predsjednik Joško Šupe stanarima je predložio da izaberu novog upravitelja i krenu od nule, a pravdu s bivšim upraviteljom istjeraju preko policije i suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 13:16