StoryEditorOCM
SplitSVEČANOST NA NIVOU

Intelektualna krema okupila se na glavnoj proslavi Dana Sveučilišta u Splitu; podijeljeni svečani doktorati i povelje

Piše Lucija Vujnović
15. lipnja 2023. - 17:46

Danas je održana centralna proslava Dana Sveučilišta u Splitu u velikom amfiteatru na Medicinskom fakultetu, to je ujedno i treći dan obilježavanja ove manifestacije.

Dvoranu su ispunili rektori, prorektori, ministri, članovi Senata i drugi.

image

Dekani splitskih fakulteta

Tom Dubravec/Cropix

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak održao je govor u kojem je čestitao na svim uspjesima Sveučilišta u Splitu.

- Sveučilište će u Gradu Splitu uvijek će naći svog partnera jer ono postavlja temelje za budući rast i razvoj grada. Želim da zajedno razvijamo ovaj grad - poručio je Puljak.

image
Tom Dubravec/Cropix

Svečanosti su prisustovali i brojne visoki uzvanici iz drugih gradova: rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, župan splitsko-dalmatinska županije Blaženko Boban, izaslanik premijera RH ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs. Oni su održali i prigodne govore nakon kojih je uslijedila svečana podjela počasnih doktorata te povelja Sveučilišta u Splitu.

image

Dragan Primorac, Blaženko Boban, Radovan Fuchs, Dragan Ljutić

Tom Dubravec/Cropix

Publici se obratio i prof. dr. sc. Fuchs koji je izrazio svoj ponos zbog dosadašnjih uspjeha te se osvnuo na svjetlu budućnost koja nas očekuje.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Ministarstvo je uložilo četiri milijarde kuna u vrtiće, a ulaganja će biti još. Nakon toga ulažemo u osnovne škole i sportske dvorane - poručio je prof. Fuchs.

Počasni doktorati dodijeljeni su mr.sc. Berislavu Borovini i professoru emeritusu Michaelu Ursinusu, a povelje Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Damiru Borasu i uvaženom gostu svečanosti, njegovom blaženstvu Pierbattisti Pizzaballi, apostolskom administratoru Latinskoga jeruzalemskog patrijarhata.

image

Dragan Ljutić i Damir Boras, dobitnik Povelje Sveučilišta u Splitu

Tom Dubravec/Cropix
image

Dragan Primorac i Berislav Borovina

Tom Dubravec/Cropix

- Ovo priznanje splitskog Sveučilišta za mene predstavlja nešto posebno, to je za mene osvojena Liga prvaka svijeta. To je velika čast i velika odgovornost - istaknuo je mr. sc. Borovina koji se zahvalio svima onima koji su mu pomogli na njegovu putu.

Splitski rektor Dragan Ljutić posebnu je zahvalnost izrazio Pierbattisti Pizzaballi, rođenom Talijanu, koji je stigao u Split iz dalekog Jeruzalema kako bi sudjelovao u ovoj ovoj manifestaciji.

image
Tom Dubravec/Cropix

Održao je prigodan govor na engleskom jeziku, a rektor Ljutić je skrnuo pažnju na važnost ovog dolaska budući da se radi o međukulturalnoj povezanosti koja je također važna.

Za kratke glazbene predahe pobrinula se klapa "Filip Dević", a završnu himnu "Gaudeamus igitur" odsvirao je gudački kvartet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 10:04