stdClass Object ( [id] => 1225099 [title] => Ilegalni bankomati u splitskoj jezgri uspjeli su preživjeti ljeto, ali uskoro stižu promjene koje će takve stvari regulirati. Hoće li novac, zarađen u ilegali, biti vraćen? [alias] => ilegalni-bankomati-u-splitskoj-jezgri-uspjeli-su-prezivjeti-ljeto-ali-uskoro-stizu-promjene-koje-ce-takve-stvari-regulirati-hoce-li-novac-zaraden-u-ilegali-biti-vracen [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iz splitske gradske vlasti u više su navrata davana obećanja da se ovakvo turističko ljeto neće ponoviti i da će se novom Odlukom o komunalnom redu uvesti mjere kojima će se spriječiti razuzdano ponašanje koje je izazvalo revolt građana.

No pogledamo li pažljivije, stječe se dojam da je već za ovu sezonu Grad mogao donijeti neke regule, ali su to propustili učiniti. Primjer gdje je vlast imala prostora da nešto učini jesu ilegalni bankomati.

Nakon što su završili izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće koji su održani drugi put u godinu dana, stvorena je u špici turističke sezone “afera bankomat” oko jednog apsurdno postavljenog bankomata u najtješnjoj splitskoj uličici Pusti me proć.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Bankomat je ubrzo uklonio vlasnik ugostiteljskog objekta. Ali gradonačelnik Ivica Puljak i dogradonačelnik Bojan Ivošević su u povodu toga optužili bivšu vlast da je propustila propisati kazne za ilegalne bankomate, a Ministarstvo kulture i pročelnika splitskih konzervatora Radoslava Bužančića napali su zato što je splitska jezgra puna bespravnih bankomata, od kojih više od 80 posto nema odobrenje konzervatora, jer ih konzervatorska inspekcija ne uklanja.

Pogledali smo što ustvari piše u sadašnjoj Odluci o komunalnom redu.

Članak na članak

Tamo u članku 35. stoji da je zabranjeno postavljanje bankomata na pročeljima zgrada u staroj gradskoj jezgri i na objektima koji su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro bez odobrenja ili suprotno odobrenju nadležnoga Konzervatorskog odjela. Prema čl. 75. propisano je da se predmeti i objekti koje pravne ili fizičke osobe postave na fasadu iznad površine javne namjene suprotno odredbama ove Odluke uklanjaju na temelju rješenja komunalnog redara.

U spomenutom članku 75. propisano je još: “Ako se protupravno postavljeni predmeti ne uklone na način i u vremenu predviđenom u rješenju komunalnog redara, uklonit će se o trošku i riziku počinitelja/stranke putem treće osobe.”

Osim toga, u Članku 91. st. 2. Odluke o komunalnom redu stoji da su vlasnici ili korisnici ili posjednici zgrada i objekata u staroj gradskoj jezgri i objekata koji su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro dužni u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ove Odluke ishoditi odobrenje nadležnoga Konzervatorskog odjela za postavljanje bankomata na pročeljima zgrada.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Kako je ta Odluka donesena 2020., rok od godinu dana odavno je prošao. Stoga nas je zanimalo zašto je Ivica Puljak 1. kolovoza donio Zaključak po kojem se opet moraju dobiti odobrenja konzervatora za bankomate i ukloniti bespravni bankomati, uz napomenu kako vlasnicima bankomata koji su postavljeni na pročelju zgrade u gradskoj jezgri ili zgradi koja je kulturno dobro neće biti produžen ugovor o zakupu javne površine.

Upitali smo, također, Ured Grada izdaju li komunalni redari rješenja u slučajevima bankomata koji su postavljeni na fasadama iznad površine javne namjene u povijesnoj jezgri bez odobrenja ili suprotno odobrenju konzervatora. Odgovorio je Bojan Ivošević.

– Kao što ste i sami naveli, “predmeti i objekti koje pravne ili fizičke osobe postave na površini javne namjene ili na fasadu iznad površine javne namjene suprotno odredbama ove Odluke uklanjaju se temeljem rješenja komunalnog redara”. Komunalno redarstvo može ukloniti one predmete koji se postave na fasadu tako da izlaze iz fasade iznad javne površine. Slikovito, reklama koja je postavljena okomito u odnosu na fasadu zgrade i nalazi se u zračnom prostoru iznad javne površine. To nije slučaj s bankomatima koji se nalaze unutar poslovnog prostora (ne iznad javne površine) gdje je suprotna strana u posjedu – tvrdi Ivošević.

– To je razlog zašto niti jedna jedinica lokalne samouprave sa svojim komunalnim redarstvom, kao ni konzervatorska inspekcija, nikada nije donijela rješenje o izvršenju rješenja o uklanjanju navedenog, nego samo rješenje o uklanjanju kojim daju rok nakon kojega kreće iscrpljivanje kaznama dok ga stranka sama ne ukloni. To potvrđuje i slučaj iz Poreča, kada je 2020. godine postupila konzervatorska inspekcija, i to isključivo kaznama nakon izdanog rješenja o uklanjanju, a da nikad nije donijela i izvršila rješenje o uklanjanju – smatra Ivošević, koji nam je održao i besplatnu pravnu lekciju iz vlasničkog prava.

– Vaše tumačenje palo bi već na prvoj prepreci, gdje bi drugostupanjsko tijelo (županija) pri žalbi srušilo takvo rješenje, a zatim i imalo pravne posljedice zbog ometanja posjeda. Isti slučaj imamo i s reklamama koje se stave unutar vratnica ulaza u prostore ili u okvire prozora, koje također ne možemo ukloniti, ali, srećom, za to imamo propisanu kaznu u postojećoj Odluci kojom se stranka opetovano kažnjava dok je ne ukloni. Do donošenja nove odluke jedina institucija koja može kaznama djelovati prema njima je konzervatorska inspekcija, čiji je to posao bio svih ovih godina, a rezultat je više od 100 bankomata postavljenih bez suglasnosti konzervatora. Mi od posla ne bježimo, kao neki koji traže donošenje odluka kako bi drugi radili posao za koji su oni bili dužni godinama, i u novoj ćemo odluci propisati kazne, ali isto tako do tog trenutka jasno ćemo iznositi tko je sve ovo vrijeme mogao postupati kao što su im kolege postupali u Poreču, a nije – tvrdi dogradonačelnik.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

’Nula’ uklanjanja

– Da zaključim, Grad Dubrovnik uklonio je nula bankomata. Grad Hvar uklonio je nula bankomata. Grad Poreč uklonio je nula bankomata. Konzervatorska inspekcija uklonila je nula bankomata. Sve to nije stvar nerada, nego zakonskih ograničenja, zbog čega se u privatnom prostoru ne može izvršiti rješenje o uklanjanju. U međuvremenu, kazne je mogla donositi konzervatorska inspekcija, a kako je lokalno kaznu propisala koja jedinica lokalne samouprave, mogle su i one. U našoj Odluci, nažalost, navedena trenutno nije propisana, ali će biti u novoj odluci. Kako nam jezgra ne bi izgledala kao bankomat, molim da provjerite istinitost navedenih tvrdnji i da konačno dočekamo posjet konzervatorske inspekcije Splitu, koja u ovom trenutku jedina može ispisati rješenje o uklanjanju i nakon isteka roka za uklanjanje krenuti represivno s kaznama. Vjerujem da naša stara gradska jezgra to zaslužuje – poetično je zaključio dogradonačelnik Ivošević.

Međutim, ova je vlast u više od godinu dana izmijenila samo jednu točku Odluke o komunalnom redu, i to u prosincu 2021. godine. Ta se ticala proširenja ovlasti komunalnih redara na pomorskom dobru.

Kad je bivša vlast Andre Krstulovića Opare usvojila sadašnju Odluku o komunalnom redu, Ivošević je na Facebook stranici “Dnevna doza splitskog nereda” napisao: “Donit će se komunalni red pun rupa i nikakvih kazni pa će se opet vlast čudit nefunkcioniranju sustava.”

Upitali smo Ivoševića, koji je kao aktivist bio dosta glasan kritičar komunalnih zbivanja, zašto u prosincu 2021., kad se mijenjala Odluka, nije dodana i novčana kazna za postavljene bankomata u povijesnoj jezgri i na kulturnim dobrima bez odobrenja konzervatora.

– Navedena izmjena bila je ciljana zbog pomorskog dobra (Istočna obala) koje je bilo u potpunosti izostavljeno, a propust bivše vlasti uočio se tek naknadno, kad je već u proceduri bila izrada nove odluke. Ponavljam, da bi se prema navedenima postupalo, dovoljan je posjet konzervatorske inspekcije i provođenje Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, a izmjenom Odluke samo će i redari početi raditi posao za koji je netko zadužen cijelo ovo vrijeme otkad je tema aktualna – rekao je Ivošević, koji je u prosincu 2021. to što se mijenjao samo jedan članak Odluke pravdao time da će se u ovoj godini donijeti nova odluka o komunalnom redu, za koju je već tada rekao da je u postupku.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Pitali smo Ivoševića kada se može očekivati nova odluka o komunalnom redu.

– Vjerujem da ćemo novu odluku donijeti do kraja tekuće godine. Trenutno nacrt interno dorađujemo kako ne bi bilo novih rupa u budućoj odluci, a paralelno čekamo izradu plana za javne površine u staroj gradskoj jezgri – zaključio je dogradonačelnik.

A moglo se drugačije. Ako su iz Banovine svoju nemoć ovog ljeta pravdali time što u postojećoj Odluci stara vlast nije predvidjela kazne za bespravne bankomate, moglo se u Izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu napisati nekoliko rečenica kojima bi se reguliralo novčano kažnjavanje ilegalno postavljenih bankomata. Dok se čeka nova odluka koja će biti sveobuhvatna, komunalni su redari s izmjenom jednog ili dva članka u sadašnjoj Odluci ovog ljeta mogli stati na kraj onima koji bespravnim bankomatima nagrđuju baštinu, ali i stječu nezakonite prihode od poslovanja s bespravno postavljenim objektima.

Je li zbog neiskustva, tvrdoglavosti ili nečeg drugog, ali kao i u vrijeme bivših vlasti, i ove sezone u nečije se džepove nastavilo slijevanje nemalo bespravno zarađenog novca. Pri tome su iz Grada odgovornost prebacivali na Ministarstvo kulture. Ali ni iz Ministarstva kulture nisu ostali dužni.

Pohvaljeni Poreč

– Opće konzervatorske smjernice za upravljanje javnim prostorom kulturno-povijesnih cjelina gradskih obilježja donesene su upravo s ciljem da se ugrade u Odluke o komunalnom redu. Ministarstvo kulture i medija ne prebacuje odgovornost na Grad Split, nego kontinuirano upućuje na način rješavanja ovog problema. Uz to, splitsku gradsku upravu uputili smo na primjere Dubrovnika, Poreča i Trogira, tako da ako sami ne razumiju taj postupak, mogu se obratiti gradonačelnicima tih gradova koji su uspješno implementirali Smjernice u svoje Odluke o komunalnom redu, odredili i primijenili kazne i danas nemaju nikakvih problema s njihovom provedbom – odgovorili su iz Ministarstva kulture i medija.

Kako su Ivošević i Ministarstvo kulture, svatko zbog svojih razloga, hvalili Poreč, pokušali smo doznati što se tamo događa. Od istarskih konzervatora neslužbeno smo doznali da je nekima koji su postavili bankomate propao posao do te mjere da je jedna žena koja je imala bespravni bankomat došla moliti nadležni Konzervatorski odjel u Puli da joj se smiluju, inače će morati vratiti sav novac od zarade.

No, kako smo doznali od pročelnice Konzervatorskog odjela u Puli za područje Istarske županije, mr. sc. Lorelle Limoncin Toth, situacija ni u tim krajevima nije idealna.

– Kod nas je kao u cijeloj Hrvatskoj. Očito neki gradovi ne paze dovoljno, a drugi zaista žele riješiti problem za koji su shvatili koliko je velik. Ministarstvo je dalo smjernice i preporuke, međutim, one se moraju kasnije ugraditi u komunalni red grada. Nemoguće je smatrati da mi možemo baš u svakom gradu, uz e-dozvole, pročelja zgrada i krovove, još rješavati i svaki bankomat. Mi dajemo rješenja za postavljanje, međutim, ti se bankomati rađaju tijekom noći, ne stignete pogledati kako se stvore. Dakle, problem je veliki nered, kao što se rade velike devastacije kad se podižu katovi na kućama ili kad netko otvori terasu. Kod nas je valjda takva tradicija, da se radi bez papira, a onda svi imamo velikih problema – kaže pročelnica, koja ne smatra da je postupanje konzervatorske inspekcije trajno rješenje.

---

image

Bankomati će se u idućoj godini mijenjati zbog uvođenja eura pa se nadamo da će se stavljati tamo gdje to dopuste nova pravila

Paun Paunović/Cropix
---

– U našim inspekcijama ima malo ljudi, a inspekcijski postupci su dugi, to je veliki problem. Kod nas je djelovala inspekcija, neki su postupci povoljno riješeni, a neki ipak nisu zbog proceduralnih pogrešaka. Inspektor će doći vidjeti i onda kreće postupak, ali tada nastaju problemi. Zbog toga treba prije toga imati jasno utvrđena pravila za postupak, onda su predmeti održivi i na sudu u slučajevima žalbe. Dva grada primjera kako se to rješava su Rovinj i Poreč, ali to je isto rat koji oni nisu dobili. No, ratuje se svakodnevno. Kad hoćeš uvesti red, onda se s druge strane stvara otpor onih koji su pogođeni, jer njima se slijevaju dobri novci – napominje pročelnica.

– Grad Poreč napravio je elaborat koji je ugrađen u Odluku Gradskog vijeća, tako da se unaprijed zna da u nekoj zoni ne idu bankomati. Mi moramo odlučiti što je od postojećeg moguće ostaviti, što se mora maknuti, a što prilagoditi. Ali to ne kažemo samo mi, nego to piše u toj Odluci Gradskog vijeća, pa kažemo da ta kuća spada u nultu zonu, koja je najznačajnija, i da po Odluci Gradskog vijeća tu ne može biti bankomat. Mi rješenjem odbijamo zahtjev i tako Grad poslije može intervenirati jer oni imaju komunalne redare i oni nastavljaju postupak prema inspekciji. U pitanju je jedan slijed u kojem su Konzervatorski odjel, gradski odjel koji je propisao odluku i Gradsko vijeće. Taj posao traje malo duže, ali mislim da je na kraju najučinkovitiji jer je cijeli taj postupak proveden i onda kad dođe na neki sud, jer stranka ima pravo žalbe, ti si odradio sve postupke. Ali izvršenje ide na teret gradske uprave – objašnjava Limoncin Toth, koja nije htjela komentirati slučaj s inspekcijom u Poreču koji je naveo Ivošević, rekavši da ne može ulaziti u svaki predmet.

Šareno i kričavo

– Najbolje je da se na razini komunalne odluke donese pravilo gdje bankomati mogu biti, gdje ne smiju biti i kakvi mogu biti. Zatim kroz odluke utvrditi tko što rješava, tko je u određenom trenutku zadužen za uklanjanje toga, kao i sustav kazni. Najbezbolnije je da ih se stavi u postojeće otvore umjesto da se probijaju zidovi. Ali ne može svaki drugi otvor biti za bankomat, niti to smije biti šareno i kričavo. Treba znati gdje se to smije dopustiti i koliko. To je teško jer će netko uvijek reći: zašto meni ne može, a drugome može. Idemo s procjenom vrijednosti zgrade i da se taj bankomat uskladi s vanjskim izgledom fasade, da nema šarolikosti ili, ako to nije moguće, da se na vrata stavi natpis “bankomat je u zgradi”. Nekad je bilo puno manje predmeta, kao i puno manje bespravne gradnje i kuća. Danas je to buknulo, na Jadranu posebno. S uvođenjem eura vjerojatno će bankomati nestati ili će s njihovom promjenom sve oko uvjeta biti malo strože, ja se nadam – zaključuje pročelnica Limoncin Toth.

U svakom slučaju, ovog ljeta u Splitu ni komunalni redari, a ni inspekcija Ministarstva kulture nisu pisali prijave, jer da jesu, ne bi oni koji su postavili bespravne bankomate njih samo morali skinuti, nego bi im možda neka druga inspekcija zatražila da vrate nelegalno stečeni novac. S novom se komunalnom odlukom odugovlači.

Ivošević je sad rekao kako vjeruje da će se donijeti do kraja ove godine, što znači da će se primjenjivati poslije Nove godine. Bankomati će se u idućoj godini mijenjati zbog uvođenja eura pa se nadamo da će se stavljati tamo gdje to dopuste nova pravila.

Ali bit će ih i manje jer će neke “mašine za novac” ispasti iz igre s obzirom na to da neće biti toliko potrebe za njima, pa će i zbog toga gradska jezgra biti urednija. A iz Grada će se pohvaliti kako su uveli obećani red.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što dalje? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => što dalje? 2 0 14621 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-15 11:15:11 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-17 08:57:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-17 08:57:41 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1547 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/15\/23409335.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/19507010.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/19479902.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/13793792.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/11204018.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/11204017.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/11086000.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","

Izmjenom jednog ili dva \u010dlanka u sada\u0161njoj odluci ovog ljeta moglo se stati na kraj onima koji bespravnim bankomatima nagr\u0111uju ba\u0161tinu<\/p>","

Bankomati \u0107e se u idu\u0107oj godini mijenjati zbog uvo\u0111enja eura pa se nadamo da \u0107e se stavljati tamo gdje to dopuste nova pravila<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1334","hd_23409335_1920.jpg":"1920x1080","k_23409335_1280.jpg":"1280x1280","k_23409335_1024.jpg":"1024x1024","k_23409335_640.jpg":"640x640","k_23409335_480.jpg":"480x480","k_23409335_340.jpg":"340x340","k_23409335_220.jpg":"220x220","o_23409335_1280.jpg":"1280x889","o_23409335_1024.jpg":"1024x711","o_23409335_640.jpg":"640x444","o_23409335_480.jpg":"480x333","o_23409335_340.jpg":"340x236","o_23409335_220.jpg":"220x152","h_23409335_1280.jpg":"1280x854","h_23409335_1024.jpg":"1024x683","h_23409335_640.jpg":"640x427","h_23409335_480.jpg":"480x320","h_23409335_340.jpg":"340x227","h_23409335_220.jpg":"220x147","pp_23409335_1280.jpg":"1280x1628","pp_23409335_1024.jpg":"1024x1303","pp_23409335_640.jpg":"640x814","pp_23409335_480.jpg":"480x611","pp_23409335_340.jpg":"340x432","pp_23409335_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_19507010_1920.jpg":"1920x1080","k_19507010_1280.jpg":"1280x1280","k_19507010_1024.jpg":"1024x1024","k_19507010_640.jpg":"640x640","k_19507010_480.jpg":"480x480","k_19507010_340.jpg":"340x340","k_19507010_220.jpg":"220x220","o_19507010_1280.jpg":"1280x854","o_19507010_1024.jpg":"1024x683","o_19507010_640.jpg":"640x427","o_19507010_480.jpg":"480x320","o_19507010_340.jpg":"340x226","o_19507010_220.jpg":"220x146","h_19507010_1280.jpg":"1280x854","h_19507010_1024.jpg":"1024x683","h_19507010_640.jpg":"640x427","h_19507010_480.jpg":"480x320","h_19507010_340.jpg":"340x227","h_19507010_220.jpg":"220x147","pp_19507010_1280.jpg":"1280x1628","pp_19507010_1024.jpg":"1024x1303","pp_19507010_640.jpg":"640x814","pp_19507010_480.jpg":"480x611","pp_19507010_340.jpg":"340x432","pp_19507010_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1254","hd_19479902_1920.jpg":"1920x1080","k_19479902_1280.jpg":"1280x1280","k_19479902_1024.jpg":"1024x1024","k_19479902_640.jpg":"640x640","k_19479902_480.jpg":"480x480","k_19479902_340.jpg":"340x340","k_19479902_220.jpg":"220x220","o_19479902_1280.jpg":"1280x836","o_19479902_1024.jpg":"1024x668","o_19479902_640.jpg":"640x418","o_19479902_480.jpg":"480x313","o_19479902_340.jpg":"340x222","o_19479902_220.jpg":"220x143","h_19479902_1280.jpg":"1280x854","h_19479902_1024.jpg":"1024x683","h_19479902_640.jpg":"640x427","h_19479902_480.jpg":"480x320","h_19479902_340.jpg":"340x227","h_19479902_220.jpg":"220x147","pp_19479902_1280.jpg":"1280x1628","pp_19479902_1024.jpg":"1024x1303","pp_19479902_640.jpg":"640x814","pp_19479902_480.jpg":"480x611","pp_19479902_340.jpg":"340x432","pp_19479902_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1181","hd_13793792_1920.jpg":"1920x1080","k_13793792_1280.jpg":"1280x1280","k_13793792_1024.jpg":"1024x1024","k_13793792_640.jpg":"640x640","k_13793792_480.jpg":"480x480","k_13793792_340.jpg":"340x340","k_13793792_220.jpg":"220x220","o_13793792_1280.jpg":"1280x787","o_13793792_1024.jpg":"1024x629","o_13793792_640.jpg":"640x393","o_13793792_480.jpg":"480x295","o_13793792_340.jpg":"340x209","o_13793792_220.jpg":"220x135","h_13793792_1280.jpg":"1280x854","h_13793792_1024.jpg":"1024x683","h_13793792_640.jpg":"640x427","h_13793792_480.jpg":"480x320","h_13793792_340.jpg":"340x227","h_13793792_220.jpg":"220x147","pp_13793792_1280.jpg":"1280x1628","pp_13793792_1024.jpg":"1024x1303","pp_13793792_640.jpg":"640x814","pp_13793792_480.jpg":"480x611","pp_13793792_340.jpg":"340x432","pp_13793792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_11204018_1920.jpg":"1920x1080","k_11204018_1280.jpg":"1280x1280","k_11204018_1024.jpg":"1024x1024","k_11204018_640.jpg":"640x640","k_11204018_480.jpg":"480x480","k_11204018_340.jpg":"340x340","k_11204018_220.jpg":"220x220","o_11204018_1280.jpg":"1280x854","o_11204018_1024.jpg":"1024x683","o_11204018_640.jpg":"640x427","o_11204018_480.jpg":"480x320","o_11204018_340.jpg":"340x226","o_11204018_220.jpg":"220x146","h_11204018_1280.jpg":"1280x854","h_11204018_1024.jpg":"1024x683","h_11204018_640.jpg":"640x427","h_11204018_480.jpg":"480x320","h_11204018_340.jpg":"340x227","h_11204018_220.jpg":"220x147","pp_11204018_1280.jpg":"1280x1628","pp_11204018_1024.jpg":"1024x1303","pp_11204018_640.jpg":"640x814","pp_11204018_480.jpg":"480x611","pp_11204018_340.jpg":"340x432","pp_11204018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1317","hd_11204017_1920.jpg":"1920x1080","k_11204017_1280.jpg":"1280x1280","k_11204017_1024.jpg":"1024x1024","k_11204017_640.jpg":"640x640","k_11204017_480.jpg":"480x480","k_11204017_340.jpg":"340x340","k_11204017_220.jpg":"220x220","o_11204017_1280.jpg":"1280x878","o_11204017_1024.jpg":"1024x702","o_11204017_640.jpg":"640x439","o_11204017_480.jpg":"480x329","o_11204017_340.jpg":"340x233","o_11204017_220.jpg":"220x150","h_11204017_1280.jpg":"1280x854","h_11204017_1024.jpg":"1024x683","h_11204017_640.jpg":"640x427","h_11204017_480.jpg":"480x320","h_11204017_340.jpg":"340x227","h_11204017_220.jpg":"220x147","pp_11204017_1280.jpg":"1280x1628","pp_11204017_1024.jpg":"1024x1303","pp_11204017_640.jpg":"640x814","pp_11204017_480.jpg":"480x611","pp_11204017_340.jpg":"340x432","pp_11204017_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1120","hd_11086000_1920.jpg":"1920x1080","k_11086000_1280.jpg":"1280x1280","k_11086000_1024.jpg":"1024x1024","k_11086000_640.jpg":"640x640","k_11086000_480.jpg":"480x480","k_11086000_340.jpg":"340x340","k_11086000_220.jpg":"220x220","o_11086000_1280.jpg":"1280x746","o_11086000_1024.jpg":"1024x597","o_11086000_640.jpg":"640x373","o_11086000_480.jpg":"480x280","o_11086000_340.jpg":"340x198","o_11086000_220.jpg":"220x128","h_11086000_1280.jpg":"1280x854","h_11086000_1024.jpg":"1024x683","h_11086000_640.jpg":"640x427","h_11086000_480.jpg":"480x320","h_11086000_340.jpg":"340x227","h_11086000_220.jpg":"220x147","pp_11086000_1280.jpg":"1280x1628","pp_11086000_1024.jpg":"1024x1303","pp_11086000_640.jpg":"640x814","pp_11086000_480.jpg":"480x611","pp_11086000_340.jpg":"340x432","pp_11086000_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38291719 Threads: 6 Questions: 7091033336 Slow queries: 3298712 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608175954 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ilegalni-bankomati-u-splitskoj-jezgri-uspjeli-su-prezivjeti-ljeto-ali-uskoro-stizu-promjene-koje-ce-takve-stvari-regulirati-hoce-li-novac-zaraden-u-ilegali-biti-vracen-1225099 [printLink] => /split/ilegalni-bankomati-u-splitskoj-jezgri-uspjeli-su-prezivjeti-ljeto-ali-uskoro-stizu-promjene-koje-ce-takve-stvari-regulirati-hoce-li-novac-zaraden-u-ilegali-biti-vracen-1225099?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 471437 [name] => Sandi Vidulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sandi-vidulic [link] => /tag/sandi-vidulic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 691078 [name] => ilegalni bankomati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-17 10:58:02 [main_article_id] => 0 [alias] => ilegalni-bankomati [link] => /tag/ilegalni-bankomati ) [2] => stdClass Object ( [id] => 691079 [name] => bankomati u Palači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-17 10:58:02 [main_article_id] => 0 [alias] => bankomati-u-palaci [link] => /tag/bankomati-u-palaci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što dalje? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ilegalni bankomati u splitskoj jezgri uspjeli su preživjeti ljeto, ali uskoro stižu promjene koje će takve stvari regulirati. Hoće li novac, zarađen u ilegali, biti vraćen? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/23409335.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunovic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/23409335.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/19507010.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/19479902.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/13793792.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/11204018.jpg [title] =>

Izmjenom jednog ili dva članka u sadašnjoj odluci ovog ljeta moglo se stati na kraj onima koji bespravnim bankomatima nagrđuju baštinu

Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/11204017.jpg [title] =>

Bankomati će se u idućoj godini mijenjati zbog uvođenja eura pa se nadamo da će se stavljati tamo gdje to dopuste nova pravila

Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/11086000.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iz splitske gradske vlasti u više su navrata davana obećanja da se ovakvo turističko ljeto neće ponoviti i da će se novom Odlukom o komunalnom redu uvesti mjere kojima će se spriječiti razuzdano ponašanje koje je izazvalo revolt građana.

No pogledamo li pažljivije, stječe se dojam da je već za ovu sezonu Grad mogao donijeti neke regule, ali su to propustili učiniti. Primjer gdje je vlast imala prostora da nešto učini jesu ilegalni bankomati.

Nakon što su završili izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće koji su održani drugi put u godinu dana, stvorena je u špici turističke sezone “afera bankomat” oko jednog apsurdno postavljenog bankomata u najtješnjoj splitskoj uličici Pusti me proć.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Bankomat je ubrzo uklonio vlasnik ugostiteljskog objekta. Ali gradonačelnik Ivica Puljak i dogradonačelnik Bojan Ivošević su u povodu toga optužili bivšu vlast da je propustila propisati kazne za ilegalne bankomate, a Ministarstvo kulture i pročelnika splitskih konzervatora Radoslava Bužančića napali su zato što je splitska jezgra puna bespravnih bankomata, od kojih više od 80 posto nema odobrenje konzervatora, jer ih konzervatorska inspekcija ne uklanja.

Pogledali smo što ustvari piše u sadašnjoj Odluci o komunalnom redu.

Članak na članak

Tamo u članku 35. stoji da je zabranjeno postavljanje bankomata na pročeljima zgrada u staroj gradskoj jezgri i na objektima koji su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro bez odobrenja ili suprotno odobrenju nadležnoga Konzervatorskog odjela. Prema čl. 75. propisano je da se predmeti i objekti koje pravne ili fizičke osobe postave na fasadu iznad površine javne namjene suprotno odredbama ove Odluke uklanjaju na temelju rješenja komunalnog redara.

U spomenutom članku 75. propisano je još: “Ako se protupravno postavljeni predmeti ne uklone na način i u vremenu predviđenom u rješenju komunalnog redara, uklonit će se o trošku i riziku počinitelja/stranke putem treće osobe.”

Osim toga, u Članku 91. st. 2. Odluke o komunalnom redu stoji da su vlasnici ili korisnici ili posjednici zgrada i objekata u staroj gradskoj jezgri i objekata koji su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro dužni u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ove Odluke ishoditi odobrenje nadležnoga Konzervatorskog odjela za postavljanje bankomata na pročeljima zgrada.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Kako je ta Odluka donesena 2020., rok od godinu dana odavno je prošao. Stoga nas je zanimalo zašto je Ivica Puljak 1. kolovoza donio Zaključak po kojem se opet moraju dobiti odobrenja konzervatora za bankomate i ukloniti bespravni bankomati, uz napomenu kako vlasnicima bankomata koji su postavljeni na pročelju zgrade u gradskoj jezgri ili zgradi koja je kulturno dobro neće biti produžen ugovor o zakupu javne površine.

Upitali smo, također, Ured Grada izdaju li komunalni redari rješenja u slučajevima bankomata koji su postavljeni na fasadama iznad površine javne namjene u povijesnoj jezgri bez odobrenja ili suprotno odobrenju konzervatora. Odgovorio je Bojan Ivošević.

– Kao što ste i sami naveli, “predmeti i objekti koje pravne ili fizičke osobe postave na površini javne namjene ili na fasadu iznad površine javne namjene suprotno odredbama ove Odluke uklanjaju se temeljem rješenja komunalnog redara”. Komunalno redarstvo može ukloniti one predmete koji se postave na fasadu tako da izlaze iz fasade iznad javne površine. Slikovito, reklama koja je postavljena okomito u odnosu na fasadu zgrade i nalazi se u zračnom prostoru iznad javne površine. To nije slučaj s bankomatima koji se nalaze unutar poslovnog prostora (ne iznad javne površine) gdje je suprotna strana u posjedu – tvrdi Ivošević.

– To je razlog zašto niti jedna jedinica lokalne samouprave sa svojim komunalnim redarstvom, kao ni konzervatorska inspekcija, nikada nije donijela rješenje o izvršenju rješenja o uklanjanju navedenog, nego samo rješenje o uklanjanju kojim daju rok nakon kojega kreće iscrpljivanje kaznama dok ga stranka sama ne ukloni. To potvrđuje i slučaj iz Poreča, kada je 2020. godine postupila konzervatorska inspekcija, i to isključivo kaznama nakon izdanog rješenja o uklanjanju, a da nikad nije donijela i izvršila rješenje o uklanjanju – smatra Ivošević, koji nam je održao i besplatnu pravnu lekciju iz vlasničkog prava.

– Vaše tumačenje palo bi već na prvoj prepreci, gdje bi drugostupanjsko tijelo (županija) pri žalbi srušilo takvo rješenje, a zatim i imalo pravne posljedice zbog ometanja posjeda. Isti slučaj imamo i s reklamama koje se stave unutar vratnica ulaza u prostore ili u okvire prozora, koje također ne možemo ukloniti, ali, srećom, za to imamo propisanu kaznu u postojećoj Odluci kojom se stranka opetovano kažnjava dok je ne ukloni. Do donošenja nove odluke jedina institucija koja može kaznama djelovati prema njima je konzervatorska inspekcija, čiji je to posao bio svih ovih godina, a rezultat je više od 100 bankomata postavljenih bez suglasnosti konzervatora. Mi od posla ne bježimo, kao neki koji traže donošenje odluka kako bi drugi radili posao za koji su oni bili dužni godinama, i u novoj ćemo odluci propisati kazne, ali isto tako do tog trenutka jasno ćemo iznositi tko je sve ovo vrijeme mogao postupati kao što su im kolege postupali u Poreču, a nije – tvrdi dogradonačelnik.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

’Nula’ uklanjanja

– Da zaključim, Grad Dubrovnik uklonio je nula bankomata. Grad Hvar uklonio je nula bankomata. Grad Poreč uklonio je nula bankomata. Konzervatorska inspekcija uklonila je nula bankomata. Sve to nije stvar nerada, nego zakonskih ograničenja, zbog čega se u privatnom prostoru ne može izvršiti rješenje o uklanjanju. U međuvremenu, kazne je mogla donositi konzervatorska inspekcija, a kako je lokalno kaznu propisala koja jedinica lokalne samouprave, mogle su i one. U našoj Odluci, nažalost, navedena trenutno nije propisana, ali će biti u novoj odluci. Kako nam jezgra ne bi izgledala kao bankomat, molim da provjerite istinitost navedenih tvrdnji i da konačno dočekamo posjet konzervatorske inspekcije Splitu, koja u ovom trenutku jedina može ispisati rješenje o uklanjanju i nakon isteka roka za uklanjanje krenuti represivno s kaznama. Vjerujem da naša stara gradska jezgra to zaslužuje – poetično je zaključio dogradonačelnik Ivošević.

Međutim, ova je vlast u više od godinu dana izmijenila samo jednu točku Odluke o komunalnom redu, i to u prosincu 2021. godine. Ta se ticala proširenja ovlasti komunalnih redara na pomorskom dobru.

Kad je bivša vlast Andre Krstulovića Opare usvojila sadašnju Odluku o komunalnom redu, Ivošević je na Facebook stranici “Dnevna doza splitskog nereda” napisao: “Donit će se komunalni red pun rupa i nikakvih kazni pa će se opet vlast čudit nefunkcioniranju sustava.”

Upitali smo Ivoševića, koji je kao aktivist bio dosta glasan kritičar komunalnih zbivanja, zašto u prosincu 2021., kad se mijenjala Odluka, nije dodana i novčana kazna za postavljene bankomata u povijesnoj jezgri i na kulturnim dobrima bez odobrenja konzervatora.

– Navedena izmjena bila je ciljana zbog pomorskog dobra (Istočna obala) koje je bilo u potpunosti izostavljeno, a propust bivše vlasti uočio se tek naknadno, kad je već u proceduri bila izrada nove odluke. Ponavljam, da bi se prema navedenima postupalo, dovoljan je posjet konzervatorske inspekcije i provođenje Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, a izmjenom Odluke samo će i redari početi raditi posao za koji je netko zadužen cijelo ovo vrijeme otkad je tema aktualna – rekao je Ivošević, koji je u prosincu 2021. to što se mijenjao samo jedan članak Odluke pravdao time da će se u ovoj godini donijeti nova odluka o komunalnom redu, za koju je već tada rekao da je u postupku.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Pitali smo Ivoševića kada se može očekivati nova odluka o komunalnom redu.

– Vjerujem da ćemo novu odluku donijeti do kraja tekuće godine. Trenutno nacrt interno dorađujemo kako ne bi bilo novih rupa u budućoj odluci, a paralelno čekamo izradu plana za javne površine u staroj gradskoj jezgri – zaključio je dogradonačelnik.

A moglo se drugačije. Ako su iz Banovine svoju nemoć ovog ljeta pravdali time što u postojećoj Odluci stara vlast nije predvidjela kazne za bespravne bankomate, moglo se u Izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu napisati nekoliko rečenica kojima bi se reguliralo novčano kažnjavanje ilegalno postavljenih bankomata. Dok se čeka nova odluka koja će biti sveobuhvatna, komunalni su redari s izmjenom jednog ili dva članka u sadašnjoj Odluci ovog ljeta mogli stati na kraj onima koji bespravnim bankomatima nagrđuju baštinu, ali i stječu nezakonite prihode od poslovanja s bespravno postavljenim objektima.

Je li zbog neiskustva, tvrdoglavosti ili nečeg drugog, ali kao i u vrijeme bivših vlasti, i ove sezone u nečije se džepove nastavilo slijevanje nemalo bespravno zarađenog novca. Pri tome su iz Grada odgovornost prebacivali na Ministarstvo kulture. Ali ni iz Ministarstva kulture nisu ostali dužni.

Pohvaljeni Poreč

– Opće konzervatorske smjernice za upravljanje javnim prostorom kulturno-povijesnih cjelina gradskih obilježja donesene su upravo s ciljem da se ugrade u Odluke o komunalnom redu. Ministarstvo kulture i medija ne prebacuje odgovornost na Grad Split, nego kontinuirano upućuje na način rješavanja ovog problema. Uz to, splitsku gradsku upravu uputili smo na primjere Dubrovnika, Poreča i Trogira, tako da ako sami ne razumiju taj postupak, mogu se obratiti gradonačelnicima tih gradova koji su uspješno implementirali Smjernice u svoje Odluke o komunalnom redu, odredili i primijenili kazne i danas nemaju nikakvih problema s njihovom provedbom – odgovorili su iz Ministarstva kulture i medija.

Kako su Ivošević i Ministarstvo kulture, svatko zbog svojih razloga, hvalili Poreč, pokušali smo doznati što se tamo događa. Od istarskih konzervatora neslužbeno smo doznali da je nekima koji su postavili bankomate propao posao do te mjere da je jedna žena koja je imala bespravni bankomat došla moliti nadležni Konzervatorski odjel u Puli da joj se smiluju, inače će morati vratiti sav novac od zarade.

No, kako smo doznali od pročelnice Konzervatorskog odjela u Puli za područje Istarske županije, mr. sc. Lorelle Limoncin Toth, situacija ni u tim krajevima nije idealna.

– Kod nas je kao u cijeloj Hrvatskoj. Očito neki gradovi ne paze dovoljno, a drugi zaista žele riješiti problem za koji su shvatili koliko je velik. Ministarstvo je dalo smjernice i preporuke, međutim, one se moraju kasnije ugraditi u komunalni red grada. Nemoguće je smatrati da mi možemo baš u svakom gradu, uz e-dozvole, pročelja zgrada i krovove, još rješavati i svaki bankomat. Mi dajemo rješenja za postavljanje, međutim, ti se bankomati rađaju tijekom noći, ne stignete pogledati kako se stvore. Dakle, problem je veliki nered, kao što se rade velike devastacije kad se podižu katovi na kućama ili kad netko otvori terasu. Kod nas je valjda takva tradicija, da se radi bez papira, a onda svi imamo velikih problema – kaže pročelnica, koja ne smatra da je postupanje konzervatorske inspekcije trajno rješenje.

---

image

Bankomati će se u idućoj godini mijenjati zbog uvođenja eura pa se nadamo da će se stavljati tamo gdje to dopuste nova pravila

Paun Paunović/Cropix
---

– U našim inspekcijama ima malo ljudi, a inspekcijski postupci su dugi, to je veliki problem. Kod nas je djelovala inspekcija, neki su postupci povoljno riješeni, a neki ipak nisu zbog proceduralnih pogrešaka. Inspektor će doći vidjeti i onda kreće postupak, ali tada nastaju problemi. Zbog toga treba prije toga imati jasno utvrđena pravila za postupak, onda su predmeti održivi i na sudu u slučajevima žalbe. Dva grada primjera kako se to rješava su Rovinj i Poreč, ali to je isto rat koji oni nisu dobili. No, ratuje se svakodnevno. Kad hoćeš uvesti red, onda se s druge strane stvara otpor onih koji su pogođeni, jer njima se slijevaju dobri novci – napominje pročelnica.

– Grad Poreč napravio je elaborat koji je ugrađen u Odluku Gradskog vijeća, tako da se unaprijed zna da u nekoj zoni ne idu bankomati. Mi moramo odlučiti što je od postojećeg moguće ostaviti, što se mora maknuti, a što prilagoditi. Ali to ne kažemo samo mi, nego to piše u toj Odluci Gradskog vijeća, pa kažemo da ta kuća spada u nultu zonu, koja je najznačajnija, i da po Odluci Gradskog vijeća tu ne može biti bankomat. Mi rješenjem odbijamo zahtjev i tako Grad poslije može intervenirati jer oni imaju komunalne redare i oni nastavljaju postupak prema inspekciji. U pitanju je jedan slijed u kojem su Konzervatorski odjel, gradski odjel koji je propisao odluku i Gradsko vijeće. Taj posao traje malo duže, ali mislim da je na kraju najučinkovitiji jer je cijeli taj postupak proveden i onda kad dođe na neki sud, jer stranka ima pravo žalbe, ti si odradio sve postupke. Ali izvršenje ide na teret gradske uprave – objašnjava Limoncin Toth, koja nije htjela komentirati slučaj s inspekcijom u Poreču koji je naveo Ivošević, rekavši da ne može ulaziti u svaki predmet.

Šareno i kričavo

– Najbolje je da se na razini komunalne odluke donese pravilo gdje bankomati mogu biti, gdje ne smiju biti i kakvi mogu biti. Zatim kroz odluke utvrditi tko što rješava, tko je u određenom trenutku zadužen za uklanjanje toga, kao i sustav kazni. Najbezbolnije je da ih se stavi u postojeće otvore umjesto da se probijaju zidovi. Ali ne može svaki drugi otvor biti za bankomat, niti to smije biti šareno i kričavo. Treba znati gdje se to smije dopustiti i koliko. To je teško jer će netko uvijek reći: zašto meni ne može, a drugome može. Idemo s procjenom vrijednosti zgrade i da se taj bankomat uskladi s vanjskim izgledom fasade, da nema šarolikosti ili, ako to nije moguće, da se na vrata stavi natpis “bankomat je u zgradi”. Nekad je bilo puno manje predmeta, kao i puno manje bespravne gradnje i kuća. Danas je to buknulo, na Jadranu posebno. S uvođenjem eura vjerojatno će bankomati nestati ili će s njihovom promjenom sve oko uvjeta biti malo strože, ja se nadam – zaključuje pročelnica Limoncin Toth.

U svakom slučaju, ovog ljeta u Splitu ni komunalni redari, a ni inspekcija Ministarstva kulture nisu pisali prijave, jer da jesu, ne bi oni koji su postavili bespravne bankomate njih samo morali skinuti, nego bi im možda neka druga inspekcija zatražila da vrate nelegalno stečeni novac. S novom se komunalnom odlukom odugovlači.

Ivošević je sad rekao kako vjeruje da će se donijeti do kraja ove godine, što znači da će se primjenjivati poslije Nove godine. Bankomati će se u idućoj godini mijenjati zbog uvođenja eura pa se nadamo da će se stavljati tamo gdje to dopuste nova pravila.

Ali bit će ih i manje jer će neke “mašine za novac” ispasti iz igre s obzirom na to da neće biti toliko potrebe za njima, pa će i zbog toga gradska jezgra biti urednija. A iz Grada će se pohvaliti kako su uveli obećani red.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunovic/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Joško Ponoš/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Izmjenom jednog ili dva članka u sadašnjoj odluci ovog ljeta moglo se stati na kraj onima koji bespravnim bankomatima nagrđuju baštinu

Paun Paunović/Cropix

Bankomati će se u idućoj godini mijenjati zbog uvođenja eura pa se nadamo da će se stavljati tamo gdje to dopuste nova pravila

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ilegalni-bankomati-u-splitskoj-jezgri-uspjeli-su-prezivjeti-ljeto-ali-uskoro-stizu-promjene-koje-ce-takve-stvari-regulirati-hoce-li-novac-zaraden-u-ilegali-biti-vracen-1225099 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2dd7c40a8d803c8bec7be817bf75a78083c5fa6a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ilegalni+bankomati+u+splitskoj+jezgri+uspjeli+su+pre%C5%BEivjeti+ljeto%2C+ali+uskoro+sti%C5%BEu+promjene+koje+%C4%87e+takve+stvari+regulirati.+Ho%C4%87e+li+novac%2C+zara%C4%91en+u+ilegali%2C+biti+vra%C4%87en%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Filegalni-bankomati-u-splitskoj-jezgri-uspjeli-su-prezivjeti-ljeto-ali-uskoro-stizu-promjene-koje-ce-takve-stvari-regulirati-hoce-li-novac-zaraden-u-ilegali-biti-vracen-1225099 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Filegalni-bankomati-u-splitskoj-jezgri-uspjeli-su-prezivjeti-ljeto-ali-uskoro-stizu-promjene-koje-ce-takve-stvari-regulirati-hoce-li-novac-zaraden-u-ilegali-biti-vracen-1225099 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što dalje? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitšto dalje?

Ilegalni bankomati u splitskoj jezgri uspjeli su preživjeti ljeto, ali uskoro stižu promjene koje će takve stvari regulirati. Hoće li novac, zarađen u ilegali, biti vraćen?

Piše Sandi Vidulić
17. rujna 2022. - 10:57

Iz splitske gradske vlasti u više su navrata davana obećanja da se ovakvo turističko ljeto neće ponoviti i da će se novom Odlukom o komunalnom redu uvesti mjere kojima će se spriječiti razuzdano ponašanje koje je izazvalo revolt građana.

No pogledamo li pažljivije, stječe se dojam da je već za ovu sezonu Grad mogao donijeti neke regule, ali su to propustili učiniti. Primjer gdje je vlast imala prostora da nešto učini jesu ilegalni bankomati.

Nakon što su završili izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće koji su održani drugi put u godinu dana, stvorena je u špici turističke sezone “afera bankomat” oko jednog apsurdno postavljenog bankomata u najtješnjoj splitskoj uličici Pusti me proć.

Bankomat je ubrzo uklonio vlasnik ugostiteljsk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 18:07