StoryEditorOCM
Splitobnovljeni tereni

Hit priča s istoka Splita; ovdje se uskoro očekuje 1000 djece, stižu i mladi hajdukovci: ‘Nigdje nema ovakve trave...‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
28. ožujka 2024. - 08:15

Što se ono na ulazu u Stobreč tako zeleni? Što se to na suncu tako svjetluca? Otkrili smo hit priču s istoka grada, nešto prebitno za stotine djece i tinejdžera, za polaznike Hajdukove Akademije. Neće više biti mjesta na ulazu u Stobreču ni za parkiranje muhe, vjerujte nam na riječ.

I do sada je bila gužva, ali tek kada se u pogon stave uređeni tereni iz sportsko-rekreacijske infrastrukture NK Primorac, ovdje će biti ludnica. A priča vam ide ovako, pod financijskom palicom Grada Splita dogodila se obnova dva od tri igrališta sportskog kompleksa. I ako nas vrijeme potrefi, najveći teren bi za dva do tri tjedna krenuo u pogon.

Sve te promjene s tribina nadgleda Zdravko Voloder Garo dugogodišnji, kažu u Stobreču, vječni predsjednik NK Primorac. Zadovoljan je, ovo je ostvarenje njegovog životnog sna. Na stobrečkom čudu kako ga domaći nazivaju, očekuje se uskoro barem tisuću djece, mladih koji će tu dolaziti na sportske aktivnosti.

image

Zdravko Voloder Garo, predsjednik NK Primorac

Ante Čizmić/Cropix

S ponosom veli kako trave kao što je stobrečka, nove s dva obnovljena igrališta, nema nigdje po Hrvatskoj. Ni poljudska ni ona s Maksimira nisu joj ni do malog prsta. Dobro leži pod nogama, isprobao je, kaže Garo, i Hajdukov prvotimac Rokas Pukštas. Kaže kako tu stalno dolazi na treninge, paše mu mekoća terena, stopalu mu je udobno.

- Ništa ne bi mogli bez financijske pomoći Grada, ali i Hajduka s kojim smo sklopili dogovor. U njemu stoji kako će Hajdukova mladost ovdje dolaziti na treninge. I pazi ovo, neće tu biti samo Akademija, tu će trenirati i dica iz Stobreča, sa Šina, Kamena, Barutane, Strožanca, Žrnovnice, ostatka Splita...

Ovo će biti mravinjak. Obnova ne staje za koji tjedan, ma kakvi, niknut će tu putem i pomoćne prostorije, teretane, u dogovoru smo sa Split parkingom za uređenje mjesta na zapadnom dijelu kompleksa. Stižu nam nove ograde, video nadzor, za malo vremena i reflektori na glavnom igralištu – kaže Garo.

image
Ante Čizmić/Cropix

Neće biti više gliba i blata kao što je to prije bilo. Maknuto je s s glavnog terena, veli Garo, pola metra zemlje, jedno pet tisuća kubika, stavljena je nova drenaža i trava, instalacije za reflektore i cijevi za hlađenje terena...

- Stvarat će maglicu koja će u minutu moći ohladiti teren. Zato vam kažem, nema ovoga nigdje. Uredit će se i tribine, postavit će se na malo igralište i balon da dica mogu igrat i preko zime. Ovo je čudo. Istok se budi - kaže Garo.

Projekt je u život krenuo prije sedam mjeseci, a financijski je iza njega u potpunosti stao Grad Split. Vrijedna je to investicija, sveukupno 714.300,00 eura plus PDV. Od toga na rekonstrukciju glavnog igrališta otpada oko 400.000,00 plus PDV. Ostatak je otišao na rekonstrukciju pomoćnog. Na red će doći i mali teren, takozvani box za kojeg je, pojasnili su nam u Gradu Splitu, u planu izrada projekta. Odrađeni dio projekta je uključio rekonstrukciju drenažnog sustava na glavnom igralištu, te na njemu i pomoćnom, još i sustave za hlađenje trave, te zamjenu travnatog pokrova.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Ovu smo lokaciju odabrali jer su tereni bili u lošem stanju, zahtijevali su obnovu. Cilj Grada je kvalitetna obnova sportske infrastrukture na našem području. Pa tako slijedi i uređenje drugih sportskih objekata, kao što je NK Dalmatinac za koji je naručen projekt rasvjete, potom i uređenje sportskog objekta u Srinjinama...

Radovi na pomoćnom igralištu u potpunosti su financirani iz proračuna Grada Splita. Kod glavnog igrališta Grad stoji iza njegovog uređenja, te radova pripreme podloge s rekonstrukcijom drenaže i sustava hlađenja. Pomogao je i HNS donacijom elastične podloge i travnatog pokrova – kažu iz Grada.

Istočni gradski prsten time je postao bogatiji za visoko kvalitetan sportski sadržaj. A na popularnosti će mu dati i Hajdukove snage. Iz grada potvrđuju kako je dogovoreno da će nakon završetka radova na terenu, Hajduk preseliti dio trenažnog procesa akademije u Stobreč. Time će naši Bili nakon 1979. godine dobiti dva nova terena za treniranje, što će, pojašnjavaju iz Grada, rasteretiti one na Poljudu. A pazite ovo, ideja je da će u budućnosti mlada reprezentacija Hrvatske svoje utakmice igralti na stobrečkim igralištima.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Djeci će ovo omogućiti zajednički trening u večernjim terminima, što do sad nisu mogli zbog škole u dvije smjene. No s puštanjem terena u rad nije još sve gotovo. U planu je obnova ograde na pomoćnom igralištu, natkrivanje tribina i postavljanje solarne elektrane, izrada pravog natkrivenog parkirališta sa solarnom elektranom, obnova kanalizacije i još mnogo toga. Sve u cilju stvaranja novog sportskog kompleksa na istoku grada. Ovo će biti prvo veliko ulaganje u sportsku infrastrukturu na istoku, na području Stobreča, Žrnovnice, Srinjina nakon 30 godina – pojašnjavaju iz Grada.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ej, znate li što ovo znači za djecu s istoka Splita? Za njih je ovo bingo, više neće morati đipati do Splita, upadati u one sulude prometne čepove, gubiti vrijeme u kolonama. Istok se probudio, oživio. U pohode će mu sada dolaziti i mladost iz centra. Bit će to velika šansa i za Stobreč koji više nije zapuštena periferija.

U njemu su se počele događati velike stvari, razvio se turizam, ima fantastičan kamp koji je upravo dobio i iznimno vrijedno priznanje struke. Tu su i golf tereni, šetnica uz rijeku u blizini, plaže, dobra ugostiteljska ponuda. Lijepa se priča ovdje zarolala. Kako je krenulo tražit će se ovdje kvadrat.

- Kad je Kaliterna osnovao Hajduk, napisao je Smoje, Splićani su prestali biti pogrbljeni jer su se nakon motike i ribarskih mreža uhvatili sporta, točnije baluna. I ispravili kičme. I zato ćemo reći, istok ispravlja kičmu. Hajdukova Akademija na treninzima i utakmicama u Stobreču, s Hajdukovim stadionom na Poljudu, tvorit će neraskidivu cjelinu.

image
Ante Čizmić/Cropix

I više nego ikad istaknuti alarmantnu potrebu grada za boljom prometnom komunikacijom – veli Marina Kovačević, predsjednica Gradskog kotara Šine, spominjući tri karike bitne za novu budućnost Stobreča, zamjenika gradonačelnika Antonija Kuzmanića, čuvenog splitskog arhitektu Dražena Pejkovića, te Ivicu Tafru, čovjeka koji je zapušteno narkomansko leglo pretvorio u nagradama ovjenčani auto kamp.

Napominje kako Hajduk nije samo sportski klub, već i dio splitskog i dalmatinskog identiteta. On je i regionalni gospodarski zamašnjak. Kada igra puni su apartmani, restorani, kafići, velika je potrošnja, tada desetine tisuća ljudi posjeti Split. Cijeli grad oživi.

- Grad Split konačno ozbiljnije ulaže tamo gdje su mu djeca, a to je istok. Nećemo morati voditi djecu i probijati se kroz prometne gužve kako bismo došli do ispražnjenog centra Splita – veli Marina Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:43