StoryEditorOCM
Splitdanak naivnosti

Gorko iskustvo Splićanke kojoj su ukrali 3.500 eura: ‘Prvo sam im uplatila 250 € i onda su me nazvali...‘

Piše Božidar Lončar
15. studenog 2023. - 08:06

Kako su nam priopćili iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u ponedjeljak 13. studenog zaprimljena je prijava 62-godišnje žene za kazneno djelo računalne prevare. Žena je prijavila policiji kako joj je s računa "skinuto" tri i pol tisuće eura nakon što je prethodno uplatila 250 eura za trgovanje kriptovalutama. 

Kako navodi, nakon uplate 250 eura primila je više telefonskih poziva od nepoznatih osoba od čega je jedna od njih tražila troznamenkasti sigurnosti kod kartice. Nakon što mu je dala kod, skužila je kako joj je s računa "nestalo" više od tri i pol tisuće eura. Tada je shvatila kako je postala žrtva prevare. Kriminalističko istraživanje je u tijeku. Neslužbeno, riječ je o Splićanki koja je preko Interneta ulagala u kriptovalute bez iskustva i znanja. 

Ovo je novi slučaj računalnih prevara o kojima je javnost obavijestila policija splitsko-dalmatinska. Prošlog su tjedna zabilježene tri prijave računalnih prevara u kojima su se prevaranti predstavljali kao Hrvatska pošta i porukama nastojali uzeti novac s računa. Već više od tjedan dana osobe u Facebook grupi "Crna lista prevaranata i lopova" prijavljuju probleme s blokiranim WhatsApp računom. 

U istoj grupi je sinoć muškarac objavio fotografiju u kojem mu je došlo upozorenje Facebooka kako "mu netko želi pristupiti korisničkom računu". U komentarima je muškarac poslao sliku obavijesti s Facebooka kako je "primjećena prijava s nove lokacije". Poruku su u Facebook grupi ocjenili kao pokušaj phisinga, odnosno, mrežne krađe identiteta lažnim e-mailovima, kako je navedeno na web stranici Policijske uprave splitsko-dalmatinska. Ove je godine, prema riječima Slobodana Marendića, načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u ovoj godini zabilježeno 160 računalnih prevara.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 22:08