StoryEditorOCM
Splitkarizmatični vinar

Emotivna komemoracija svjetskoj legendi vinarstva u Splitu: Miljenko Grgić promijenio je svijet nabolje

Piše Meri Šilović
22. siječnja 2024. - 20:03

U prepunoj Vijećnici županijske Hrvatske gospodarske komore na Matejuški u Splitu uz puno emocija održana je svečana komemoracija za nedavno preminulog legendarnog vinara Miljenka Mikea Grgića.

Počast velikom hrvatskom i svjetskom vinaru došli su odati brojni poznati vinari iz cijele Dalmacije od Pelješca, Komarne i Korčule do Omiša, Kaštela i Zadra, stigli su i ponajbolji vinari iz obližnje Bosne i Hercegovine, predstavnici Agronomskog fakulteta iz Zagreba, splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, predstavnici Dubrovačko neretvanske te Splitsko-dalmatinske županije, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK Jelena Đugum te brojni drugi. Komemoraciju su organizirali Udruženje vinara Vino Dalmacije, HGK županijska komora i Vinarija Grgić iz Trstenika na Pelješcu. 

Odmah na početku skup je presjekla iznenadna vijest da je večer prije nakon kratke bolesti umro Janko Jovanov, vrhunski enolog PZ Čara, autor čuda čarskog pošipa, posljednjih godina i upravitelj čarske zadruge. Nakon minute šutnje za enologa Jovanova, čovjeka omiljenog i cijenjenog u vinarskim krugovima,klapa Dalmacija je otpjevala omiljenu Grgićevu pjesmu „Neretvanska“ ili „Ja sam rođen na jugu Hrvatske“.

image
Joško Šupić/Cropix

Miljenko Grgić, veliki svjetski, hrvatski i američki vinar, promijenio je svijet nabolje, u velikim i važnim stvarima. Ostat će zapamćeno da je njegov chardonnay prvo kalifornijsko vino ikad koje je na slijepom kušanju u Parizu  pobijedilo francuska vina. Preokret koji je Grgić time pokrenuo u svijetu vina toliki je i toliko važan da su o tome u Hollywoodu snimljena i dva filma, napisana knjiga „Pariška presuda“, da je primljen u Kuću slavnih, da su njegov skromni kofer s kojim je stigao u Ameriku, njegova boca chardonnaya i čuvena francuzica u Smithsonian muzeju američke povijesti, a odabrani su i među 100 stvari koje su promijenile SAD. Njegova vina pila su se i u Bijeloj kući i u UN-i u New Yorku. 

Ali osim što je bio zaglavni kamen nove kalifornijske povijesti vina, jednako važnu ulogu odigrao je Grgić u otkriću da je zinfandel zapravo hrvatska sorta. On je u to vjerovao kad nitko drugi na svijetu nije! I učinio je baš sve što je mogao da se to otkriće i dogodi. Veliki domoljub, zaljubljenik u svoj zavičaj, dolazio je u Hrvatsku dok god je mogao. U Trsteniku u svojoj vinariji radio je izvanredan plavac i pošip, dvije dalmatinske sorte u koje je beskrajno vjerovao i cijenio ih. Veliku brazdu i puno bolji svijet je iza sebe ostavio veliki vinar i vizionar Miljenko Grgić.

image
Joško Šupić/Cropix

Ante Sanader, na ovoj komemoraciji izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, prisjetio se susreta sa Miljenkom Grgićem, u vrijeme kada je Sanader bio gradonačelnik Kaštela, u vrijeme velikog otkrića da je američki zinfandel zapravo crljenak kaštelanski te na inicijativu samog Grgića bratimljenja Kaštela i kalifornijskog gradića Youtvillea, prisjetio se dana kada je Grgić oduševljeno pohodio kaštelanski vinograd vatrogasca i vinara Radunića, gdje je pronađena stara loza crljenka. 

I brojni drugi prisutni su s puno topline govorili o susretima s karizmatičnim šjor Grgićem: vinari Vedran Kiridžija sa Pelješca i Andro Tomić sa Hvara, vinogradar iz Čare na Korčuli Antun Koćina je govorio kako je šjor Miljenko posebno volio grožđe pošipa iz Čare, Krešimir Vučković, direktor Grgićeve vinarije na Trsteniku kako mu je susret s Grgićem potpuno promijenio život. Video porukom skupu se obratio i Luka Bebić, bivši predsjednik Hrvatskog sabora i bivši ministar obrane RH, čovjek koji je rođen kao i Grgić u malom neretvanskom mjestu Desne. Prisjetio se davnih vremena djetinjstva kao i onih kada se nakon 90-tih Grgić vratio u Hrvatsku i utemeljio na Pelješcu svoju vinariju.

Velikih slavnih dana kada je otkriveno da je najveća svjetska vinska enigma: "Gdje je rođena najomiljenija američka sorta zinfandel?" riješena upravo u Hrvatskoj i to u Kaštelima te da je to zapravo crljenak kaštelanski, kao i tadašnjih susreta s Grgićem prisjetili su se kaštelanski agronom Ante Vuletin i prof. dr. sc. Edi Maletić, koji je govorio i o posebnoj povezanosti zagrebačkog Agronomskog fakulteta i Miljenka Grgića.

image
Joško Šupić/Cropix

Posebno je istaknuo da je velikom zaljubljeniku u domovinu Hrvatsku Miljenku Grgiću bilo izuzetno stalo da se hrvatsko vinarstvo razvija te je utemeljio Zakladu Miljenko Grgić za stipendiranje mladih studenata vinarstva. Već je nekoliko desetaka hrvatskih studenata s tom Grgićevom stipendijom bilo na učenju po najpoznatijim vinarijama svijeta.

Kaštelanski vinar Jakša Bedalov je skup upoznao s inicijativom da se inaugurira Kreativna ulica kaštelanskog crljenka.

U posebnom videu poznati američki vinari su govorili o velikom Grgiću, a emotivnom video porukom se skupu obratila i Grgićeva kćerka Violet.

„Moj otac je uvijek govorio da dobar vinar mora uvijek biti jednom nogom u vinogradu, drugom u vinariji, a s obje na tržištu“, kazala je među ostalim.

Na kraju komemoracije dr. sc. Leo Gracin, predsjednik Udruženja Vino Dalmacije je Krešimiru Vučkoviću uručio posthumnu zahvalnicu za doprinos Miljenka Grgića hrvatskom vinarstvu te izvijestio da je utemeljena godišnja nagrada „Miljenko Grgić“ za poseban doprinos unaprjeđenju vinogradarstva i vinarstva Dalmacije.

U posve posebnoj atmosferi na kraju komemoracije pjesmu „To je tvoja zemlja“ otpjevali su skupa klapa Dalmacija, vinari, gosti, enolozi, profesori…

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:23