StoryEditorOCM
Splita sve debelo kasni

Dvije suvlasnice privatne tvrtke se zaposlile u splitskom Zavodu, jedna i dalje sjedi na obje stolice: ‘Može se to...‘

Piše Sandi Vidulić
13. listopada 2023. - 07:44

Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje Grada Splita 21. rujna zaprimila je rješenje nadležnog Ministarstva kojim je dobila licencu za obavljanje poslova izrade svih prostornih planova i ostalih akata prostornog uređenja.

Otkada je u prosincu 2022. urbanistica Janja Novaković izabrana za ravnateljicu, Zavod za prostorno uređenje Grada Splita imao je sve do rujna zaposlenu samo jednu osobu. Odnedavno radi s četiri djelatnice. Ukupno se planira zaposliti 14 osoba.

U kolovozu su na natječaju izabrane tri osobe, od kojih je jedna ekonomistica, ali od 7 kandidata nije odabrana pomoćnica ravnateljice. Dogodilo se jedno premještanje unutar Banovine, jer je za mjesto prostornog planera izabrana arhitektica Marijana Krstulović-Relija koja je do 25. rujna radila u Upravom odjelu za urbanizam i izgradnju

Druga urbanistica koja je na natječaju došla u Zavod je Gorana Barbarić, dojučerašnja poslovna partnerica ravnateljice Zavoda Janje Novaković. Njih dvije su sve do 28. travnja 2023. bile suvlasnice i jedine zaposlene u tvrtki "Urbi & Archi".

Tako se jedna privatna tvrtka specijalizirana za izradu urbanističke dokumentacije preselila u Banovinu. Inače, studio "Urbi & Archi" je izradio program za urbanistički anketni natječaj za Istočnu obalu gradske luke.To je ujedno jedini natječaj za gradski projekt koji je u mandatu ove vlasti proveden. Prema "Urbanističkoj politici Grada Splita za razdoblje 2021. - 2026." do sada je Zavod za urbanizam već trebao izraditi programe za anketne urbanističke natječaje za gradske projekte (Kopilica, Poljud, Stari Hajdukov plac, Duilovo, Brodarica, Meje i Sportski centar Istok) i provesti natječaje. Također, trebao je izraditi izmjene GUP-a i Prostornog plana uređenja Grada Splita (PPUGS).

Međutim, Zavod za urbanizam, koji bi zajedno s Upravnim odjelom za urbanizam i građenje trebao voditi izradu urbanističke dokumentacije Splita, počeo je s radom kasnije nego što se planiralo, a Grad nije u međuvremenu angažirao druge privatne tvrtke da izrade programe za urbanističke natječaje za kapitalne gradske projekte.

Ravnateljica Novaković tvrdi kako je sada primarni posao Zavoda nastavak rada na izmjenama GUP-a i Prostornog plana uređenja Grada (PPUGS), koje su zastale nakon što je Banovina u travnju raskinula ugovor za izradu ovih urbanističkih planova s tvrtkom "GIS plan".

Prema podacima iz Sudskog registra, Gorana Barbarić i dalje vodi tvrtku "Urbi & Archi". Je li tvrtka čija je vlasnica i jedina djelatnica sada u gradskom Zavodu i dalje angažirana na prostornim planovima za Makarsku i Podstranu?

- Da, sukladno Zakonu o prostornom uređenju i Zakonu o radu. Zakon ne zabranjuje da netko radi u gradskoj javnoj ustanovi i privatno. Zakon o radu dozvoljava dodatni rad, a nadležno ministarstvo temeljem Zakona o prostornom uređenju izdaje suglasnost za obavljanje stručnih poslova prostornog uređenja, bez obzira da li su ovlašteni urbanisti zaposleni na više radnih mjesta. U ovom slučaju, ne radi se o konkurenciji, jer je Zavod, temeljem Zakona o prostornom uređenju, zadužen za područje Grada Splita, a navedeni poslovi su za prostorne planove koji su izvan područja Splita. Urbanistica Barbarić ima odobrenje Zavoda za dovršetak započetih poslova. Stav je Zavoda da se urbanistica Barbarić povuče iz privatne djelatnosti nakon što dovrši spomenute planove koji su u završnoj fazi.

image

Gorana Barbarić i Ivana Bojić

Ivo Ravlic/Cropix

Je li načelno u redu da je netko tko je svježe došao u javnu službu i dalje bude na dvije plaće, osobito jer je puno posla potrebno obaviti u Zavodu za prostorno uređenje, obzirom na probleme koji vladaju oko splitske prostorne dokumentacije?

- Urbanistica Barbarić je u Zavodu zaposlena na puno radno vrijeme i u tom vremenu obavlja posao za Zavod.

Obzirom na kapacitete kojima raspolaže Zavod za prostorno uređenje, kad će se dovršiti izmjene i dopune GUP-a i PPUG-a ?

- U postupku izrade Izmjena i dopuna GUP-a i Prostornog plana uređenja Grada, propisanom Zakonom o prostornom uređenju, trajanje pojedinih faza izrade djelomično ovisi o drugim sudionicima u postupku. Iz tog razloga, prilikom izrade (izmjena i dopuna) prostornih planova općenito, pa tako i u ovom slučaju, može se govoriti samo o okvirno postavljenim, načelno očekivanim rokovima.

Načelni očekivani rok za izradu konačnog prijedloga izmjena i dopuna planova je ožujak 2024. godine. Slijedi ishođenje mišljenja Zavoda za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije i suglasnosti nadležnog Ministarstva na konačne prijedloge. Dužina trajanja ove faze postupka ne može se predvidjeti, s obzirom da nadležno Ministarstvo nema Zakonom propisan rok za izdavanje suglasnosti. Po ishođenoj suglasnosti Ministarstva, konačni prijedlozi planova upućuju se Gradskom vijeću na donošenje.

image

Janja Novaković

Duje Klarić/Cropix

Kad će se izraditi programi i raspisati natječaji za gradske projekte, uključujući Hrvojevu ulicu, ukoliko se neće ići na čitav Pazar s Hrvojevom?

- O dinamici izrade programa za natječaje i njihovog raspisivanja odlučuje Grad Split. Zavod ne sudjeluje u postupku spomenutog natječaja.

U "Urbanističkoj politici Grada Splita" spominje se da će se nakon prvih raditi druge izmjene GUP-a na prijedloge nevladinih organizacija i poduzetničkih inicijativa. Da li će se raditi druge izmjene GUP-a za koje je stiglo 375 zahtjeva koji se mahom odnose na povećanje koeficijenata gradnje na privatnim parcelama i na prenamjenu zelenih zona i područja društvene namjene u "mješovitu namjenu" radi gradnje stanova i stambeno-poslovnih objekata ?

- Da. Jedna od tema izmjena su pristigle inicijative za koje će se prethodno utvrditi da li su prihvatljive.

Značajno je kašnjenje obzirom na hodogram iz "Urbanističke politike". Prve izmjene GUP-a su već trebale biti usvojene u ljeto prošle godine, a do sad su trebale biti izrađene i druge izmjene GUP-a. Također, u ovo vrijeme trebale su biti izrađene separatne studije za novi GUP koji bi se usvojio 2026., a čija bi izrada krenula u drugoj polovici 2024. godine. Osim toga, trebalo je do sada izraditi programe i provesti anketne urbanističke natječaje za gradske projekte. Povrh svega, manja je ekipiranost Javne ustanove sa stručnim kadrovima nego što je bilo planirano. Smatrate li realnim da će se u mandatu ove gradske vlasti ostvariti sve što je predviđeno?

- Zavod se bavi samo dijelom spomenutih stručnih poslova, sukladno svojim resursima. U Zavodu je u 2023. zaposlena jedna osoba manje od planiranog Planom zapošljavanja za 2023. Na pitanja o rokovima je već odgovoreno. Zavod nije mjerodavan za komentiranje rokova ostalih stručnih poslova u kojima ne sudjeluje.

image

Ivica Puljak, arhitekt Edo Šegvić i Janja Novaković

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 22:01