stdClass Object ( [id] => 1232658 [title] => Drugi svjetski rat potpuno je promijenio Split: neke su zgrade zauvijek izgubljene, a razaranja su omogućila urbanizaciju. Pogledajte fotografije i usporedite s današnjim stanjem [alias] => drugi-svjetski-rat-potpuno-je-promijenio-split-neke-su-zgrade-zauvijek-izgubljene-a-razaranja-su-omogucila-urbanizaciju-pogledajte-fotografije-i-usporedite-s-danasnjim-stanjem [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U protekla tri nastavka pisali smo o arhitekturi historicizma, secesije i o modernoj gradnji koja se u Splitu javlja između dva svjetska rata. Ukupno gledano, riječ je o razdoblju od sredine 19. stoljeća do početka Drugog svjetskog rata. No, bile su potrebne svega četiri ratne godine da se sruši značajan dio graditeljskog fonda predratnog Splita.

Ovaj pregled nije usmjeren na herojski otpor koji je bio pružen okupatorima Splita i Dalmacije, ili na tragične ljudske ispovijesti onih koji su preživjeli užase razaranja Splita od neprijatelja, kao i od strane saveznika. Bavit ćemo se time kako su bombardiranja izmijenila tkivo grada. Neke zgrade su, nažalost, nepovratno izgubljene, ali bilo je i slučajeva kad su rušenja otvorila nove mogućnosti za poslijeratnu urbanu obnovu.

---

image
Muzej Grada Splita
---
---
image

U Marmontovoj ulici teško je stradala kuća Vidović koja se nalazila pored Sumpornih toplica, uklonjena je 1955., a njezino mjesto otad koristi ribarnica za prodaju ribe na otvorenom
 

Sasa Buric/Cropix
---

 

Iako nije uništen kao Zadar, Split je bio najčešće bombardiran od svih hrvatskih gradova. Počelo je već 6. travnja 1941. godine: istog dana kad je njemačka avijacija napala Beograd, čime je II. svjetski rat formalno započeo i u Kraljevini Jugoslaviji, Talijani su s pet zrakoplova istresli bombe na Split. Na temelju “Rimskih ugovora” između Mussolinija i Pavelića od 18. svibnja 1941. Talijani zauzimaju Split i u njemu borave sve do kapitulacije Ducea. Talijanski general Emilio Becuzzi je predao 12. rujna 1943. vlast predstavnicima narodnooslobodilačkih snaga. To će izazvati žestok odgovor Nijemaca. Njihova bombardiranja su uzela maha pošto su partizani kratkotrajno oslobodili Split. Ipak, još veća razaranja Splita prouzročila su kasnija saveznička bombardiranja.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata obje strane, nacisti i saveznici, bacali su teške avionske bombe na europske gradove, uništavajući vojne i industrijske objekte, zajedno sa školama, crkvama i domovima građana, pri čemu nije bilo važno koliko će civila poginuti. Gađanjem šireg područja nastojalo se nadoknaditi nepreciznost djelovanja ondašnjeg zrakoplovstva. Ali, takvo “tepih” bombardiranje se primjenjivalo i zbog demoraliziranja neprijatelja i civilnog stanovništva. Dio građana se sklonio na Marjan u pećine i šatore, a Split je 26. listopada 1944. oslobođen bez uličnih borbi, neposredno prije toga Nijemci i ustaše slomljeni su u borbama s partizanima na okolnom području.

U ilegalnom glasilu NOO Splita “Glas Splita” (br. 11, od 8. lipnja 1944.) pisalo je među ostalim: “Savezničko bombardiranje Splita imalo je velike koristi za našu oslobodilačku borbu. Okupatorske bande zahvatila je divlja panika, tako da su navrat-nanos bježali iz grada”.

---

image
Muzej Grada Splita
---

---

image

Zgrada Režije duhana izgrađena je 1905. zapadno od Biskupove palače, na temelju odluke Ministarstva financija i Režije duhana u Habsburškoj Monarhiji. Namjena je bila da bude skladište duhana. Zbog teškog stradanja u ratu zgrada je srušena, a njezino rušenje omogućilo je da se povežu Istočna obala i Riva

Sasa Buric/Cropix
---

Kako je Split dao izuzetan doprinos za NOB, oko 12.500 boraca, ustaška propaganda pokušala je iskoristiti stradavanja civila i njihove imovine u bombardiranjima da okrene građane protiv saveznika i partizana. Na kraju se dogodio suprotan efekt. Ustaše i Nijemci su se razbježali, a partizani su velikom dobrodošlicom dočekani u listopadu 1944. godine. Ali, bombardiranje nije zaboravljeno. Jedan od velikih splitskih antifašista Ante Jelaska u razgovoru koji je za “Tportal.hr” dao pred kraj života rekao je kako nikad nije razumio smisao savezničkog bombardiranja: “Zašto saveznici nisu gađali vojne ciljeve, kakvu topničku bitnicu, vojarnu ili neprijateljski brod? Kako su mogli sistematski tući po cijelom jednom gradu? I to po principu ‘tepiha’, onako ćoravo, pa gdje bomba padne? Mislio sam se onda, mislim se i danas: pa kakvi ste vi saveznici, majku vam vašu?!”

Teško je pobrojiti srušene ili oštećene objekte u ratnim razaranjima. Gađane su industrijska zona Sv. Kajo u Sućurcu, brodogradilište i željeznička stanica u Kopilici; Biskupova palača doživjela je ratna oštećenja krovišta i unutrašnjosti; na Peristilu je bila srušena kuća Aglić-Mrkonjić, na Marmontovoj je razorena kuća Vidović; oštećene su Prokurative, samostan Sv. Klare i zgrada bivše Sveučilišne knjižnice u Zagrebačkoj ulici; od požara su oštećene zgrada Banovine na Zapadnoj obali i hotel “Park”; štete su pretrpjele osnovne škole “Lučac” i “Manuš-Dobri”, Srednja tehnička škola i Gimnazija na Spinutu; pogođen je stambeni blok na Trgu Gaje Bulata koji je od toga izgorio; bombe koje su padale po Pazaru i usmrtile stotinu osoba teško su oštetile samostan dominikanaca... Najviše je u bombardiranju stradao predio oko gradske luke pa su uništene skoro sve zgrade na istočnoj obali. Stradavaju kuće na Poljudu, Manušu, Lovretu i Spinutu, Bačvicama, Velom Varošu i osobito na Lučcu zbog blizine luke. Dio bombi je završilo u moru, što je Split spasilo od puno većih razaranja.

---

image
Muzej Grada Splita
---

---

image

Bombardiranje je oštetilo najvažnije dijelove Dioklecijanove palače, na Peristilu je stradala samo kuća Aglić-Mrkonjić koja nije imala posebnu umjetničku vrijednost, no nakon što su uklonjene ruševine kuće otkriven je sloj antičkog pločnika koji je prezentiran u prizemlju nove građevine podignute 1961. na mjestu te kuće i pilon koji je pokazivao gdje je bilo sjecište glavnih ulica Palače: carda i decumanusa; ovo je vrijedan nalaz jer su se kasnije ulice suzile u srednjem vijeku. 

Sasa Buric/Cropix
---

U ratu je uništena crkva sv. Petra, u ruševinama je završila i crkva sv. Roka na Lučcu. Stradala je i crkva sv. Luke u Varošu iz 15. st. koja je obnovljena 2011. godine. Crkvi sv. Ante na Soluratu kod Tomića stina su bili oštećeni kamena kupola na zvoniku i krov, ali je 1959. uklonjena, što su Splićani smatrali neopravdanim. Nakon komunizma nije bilo ništa bolje. Prije dvadeset godina Nadbiskupija je prodala zemljište na Soluratu, a konzervatori su poslije dužeg vremena popustili pred interesom kapitala koji je vidio unosnu priliku, pa je 2013. na mjestu crkve “narasla” manja zgrada.

Bombardiranjem je potpuno porušeno 339, a oštećeno 1344 stambene zgrade. Za stanovanje je bilo neupotrebljivo 4500 stanova, što znači 20 posto stambenog prostora grada Splita. Još je onesposobljeno ili potpuno uništeno šest školskih zgrada, 18 administrativnih objekata, pet crkava i tri zdravstvene ustanove. Iz biblioteke u Drugoj gimnaziji nestalo je 1800 knjiga.

Nakon što je Narodno-oslobodilačka vojska preuzela Split 26. listopada 1944., nije se klonulo duhom pred gomilom ruševina koje su mnogima bile domovi. Organizirane su radne akcije čišćenja, a uskoro se prionulo i građevinskim radovima. Ali, negdje je uređenje išlo sporo, ruševine su predugo ostajale pa bi tamo nastala smetlišta.

---

image
Muzej Grada Splita
---
---
image

Splitski arhitekt Niko Armanda izgradio je 1935. poslovni objekt na Trgu braće Radića (Voćnom trgu) kao jednokatnicu kružnog tlocrta. Ovo modernističko zdanje izazvalo je burne reakcije kao intervencija u graditeljsku baštinu. ‘Novo doba‘ se zalagalo da ‘čim prije s onog mjesta nestane‘. Za vrijeme rata objekt je oštećen, što je bilo dovoljno da ga se ukloni

Sasa Buric/Cropix
---

Stambeni prostor

Situacija sa stambenim prostorima nakon oslobođenja Splita bila je katastrofalna. Split je 1941. godine imao 3200 kuća. Nakon rata broj upotrebljivih stanova se smanjio za 4500. Onako porušen Split je 1945. službeno imao 10.339 stanova, ali od toga je samo jedna trećina odgovarala suvremenim zahtjevima onog doba. Dakle, glavnina stambenog prostora je bila neuvjetna. Težačke kuće koje su dobrim dijelom ostale pošteđene razaranja nisu imale osnovne uvjete, kanalizaciju, vodu, a neke ni struju. Da stvar bude gora, 1. prosinca 1945. Split je imao 39.408 stanovnika.

No, to nije sve. Pritisak za stambenim prostorom postaje još veći zbog naglog rasta industrije i doseljavanja stanovništva, a stanogradnja je znatno zaostajala jer je država više novca trošila na “kapitalne investicije”, industriju i poljoprivredu. Da bi se donekle riješilo stambeno pitanje, provedena je radikalna nacionalizacija. U vilama i zgradama iz doba secesije, kao i kućama iz tridesetih godina 20. stoljeća, oduzimani su stambeni prostori koji su bili veći od određene površine. Useljava se one koji nemaju krov nad glavom, ali isto tako bit će slučajeva da u nečije luksuznije stanove useljavaju podobni kadrovi.

---

image
Muzej Grada Splita
---

---

image

Pogled na Pazar i Lučac u ratnim razaranjima bombe će oštetiti samostan dominikanaca, uništit će crkvu sv. Petra, kao i kuću iza nje koja se ne vidi na slici, teško će pogoditi Biskupovu palaču, a naročito teške udare pretrpjet će Režija duhana, stradat će i težačke kuće na Lučcu

Sasa Buric/Cropix
---

Danas se kao nešto novo propovijeda “kružna ekonomija” u graditeljstvu. Riječ je o nestvaranju novog, nepotrebnog otpada, tako što se već korištenim materijalima “vraćaju” svojstva, pa oni ostaju u uporabi. Malo tko više zna da se kruženje materijala po direktivi koristilo u poslijeratnoj obnovi tako da su za nove zgrade korištene ratne ruševine. Naime velik problem poslijeratne obnove bio je nedostatak građevnog materijala i kvalificirane radne snage. Ovo se rješavalo tako da se dio materijala koristio od ruševina, a Gradski narodni odbor ga je otkupljivao od vlasnika. Ministarstvo građevine NRH propisalo je 1948. da se umjesto opeke koristi “betonsko ziđe s primjesom kamena lomljanika u obostranoj oplati”. Dio kamena je dolazio od ruševina, a ostalo iz obližnjih kamenoloma, pa nije bilo potrebno opterećivati željeznički promet. Također, ovakva gradnja je olakšala pribavljanje radne snage, s obzirom na to da je građenje kamenom tradicija u Dalmaciji.

U prvom periodu grade se prizemnice na Tablama, Spinutu i Mitničkoj, kao tipske dvojne kuće s dva dvosobna stana. Kasnije će biti uglavnom porušene zbog toga što se shvatilo da takva gradnja zauzima puno prostora, pa će se na njihovom mjestu graditi višestambene zgrade. No, prve višestambene zgrade u razdoblju od 1945. do 1950. grade se uglavnom kao interpolacije na mjestu zgrada koje su stradale od bombi ili se s njima dovršavaju blokovi. To je jeftinije zbog blizine infrastrukture, a kako još nije bilo urbanističkog plana, zaključeno je da je manja mogućnost pogreške, jer su druge zgrade određivale visinu. Napravljeno je i nekoliko višestambenih naselja na periferiji, od kojih je najuspjelije ono na sjecištu Zrinsko-frankopanske i Hrvatske mornarice.

---

image
Muzej Grada Splita/
---

---

image
Muzej Grada Splita/
---

---

image

Crkva sv. Ante na Soluratu izgrađena 1884. u puku je zvana Sveti Ante Tolomaš jer se u njoj okupljala bratovština talijanaša. U savezničkom bombardiranju 1944. stradala je njezina kupola i krovište, a crkva je srušena 1959. godine. Nije uvažena želja stanovnika Varoša da tu budu zelena površina i kapelica, već je Nadbiskupija prodala zemljište povratniku iz Kanade koji je izgradio trokatnicu

Sasa Buric/Cropix
---

Iz današnje perspektive zvuči gotovo nevjerojatno da se, odmah nakon što je početkom 1945. uspostavljen Konzervatorski zavod za Dalmaciju, krenulo s građevinski zahtjevnim i strukovno vrlo ambicioznim projektom uređivanja i rekonstrukcije Dioklecijanove palače pod vodstvom Cvite Fiskovića. Na nekim lokacijama vraćen je izvorni antički izgled koji su stoljeća prekrila. No također je važno da je Fisković štitio i kasnije slojeve, poput kuća iz srednjeg vijeka, premda su bile smatrane nepodesnima za moderno stanovanje. Također, odlučno se suprotstavio želji Ivana Meštrovića da se spomenik Grguru Ninskom vrati u Dioklecijanovu palaču (Meštrović je htio da se Grgura ovaj put postavi s unutarnje strane Srebrnih vrata. Prije nego što su ga Talijani rastavili bio je na Peristilu).

Srebrna vrata Dioklecijanove palače bila su prije rata zatvorena jer je s unutarnje strane bila izgrađena barokna crkva Dušica koja je stradala u bombardiranju.

Ona je svojim istočnim dijelom bila ugrađena u zid palače i stražarski obrambeni zid (propugnakul). Na slikama poslije bombardiranja ispod greda srušenog krovišta vide se arkade istočnih vrata Palače. Već krajem 1944. počeli su pripremni radovi na rekonstrukciji i prezentaciji Srebrnih vrata Dioklecijanove palače. Uklanjaju se ruševine crkve, nakon čega se rekonstruiraju arkade na vrhu Srebrnih vrata, onako kako danas stoje, dakle ne u potpunosti obnovljene.

Zapaljeni zatvor

No, ovaj ulaz u Palaču bio je dugo zatvoren sa strane Hrvojeve ulice, gdje je bio izgrađen veliki mletački zid koji je blokirao ulaz u Palaču. Nakon što je uklonjen stvoreni su uvjeti da se djelomično rekonstruiraju istočna vrata Palače, s time da je sa stepenicama spušten nivo do antičkog pločnika. Fascinantno je da se u zahtjevne konzervatorske radove, koji nadmašuju dosta toga što je izvedeno u novije vrijeme, krenulo čim je neprijatelj otjeran.

---

image
Muzej Grada Splita
---

---

image

Teško oštećena trokatnica koja se nalazila pored Biskupove palače uklonjena je zajedno s zvonikom sv. Petra u pozadini koji je preživio bombardiranje srušene. Na mjestu srušene kuće danas je frekventno prometno križanje

Sasa Buric/Cropix
---

Idući je zahvat bio uklanjanje vojne bolnice koja se nalazila na mjestu nekadašnjeg samostana i srednjovjekovne crkve sv. Eufemije. Bolnica je zaklanjala zapadni dio sjevernog zida Dioklecijanove palače, bombardirana je 1942., a srušena je nakon rata s obzirom na to da se nije radilo o vrijednom objektu. Prilikom njezina rušenja otkrivena je Arnirova kapela, djelo Jurja Dalmatinca iz 15. st., koju je vojna vlast čuvala kao mrtvačnicu svojih vojnika. Srušene su dogradnje s istočne strane sjevernog zida Palače koje su bile oštećene bombama. Spušten je nivo terena kod Zlatnih vrata i izvedena sanacija tako da je ovaj najbolje očuvani zid Palače došao do izražaja.

Na mjestu srušene kuće Aglić-Mrkonjić na Peristilu podignuta je 1961. poslovna zgrada koju je projektirao Neven Šegvić. Zanimljivo da je isprva Šegvić imao posve drukčiji projekt koji je bio radikalno moderan, zgradu sa staklenim fasadama. Uslijed velikih otpora projekt je izmijenjen. Nakon uklanjanja ostataka kuće Aglić-Mrkonjić izvršeni su arheološki radovi kojima je otkriven izvorni sloj antičkog pločnika, zajedno s pilonom koji otkriva gdje je bilo sjecište glavnih ulica Palače: carda i decumanusa. Šegvićeva zgrada u prizemlju je imala velike stijenke od stakla kako bi prezentirala ovaj antički sloj. U početku je bila gradska kavana u tom prostoru, ali danas su, nažalost, stakla neprozirna.

---

image
Muzej Grada Splita/
---

---

image

Od strane Hrvojeve ulice Srebrna vrata bila su zatvorena ‘Mletačkim zidom‘ koji se 1945. uklanja; uklanjanjemi ruševina bombardirane crkve sv. Dušice Srebrna vrata posve su otvorena; pogled iz Ulice Stari pazar

Sasa Buric/Cropix
---

Na području Lazareta jugoistočno od Palače nalazio se najzloglasniji talijanski zatvor u Splitu – Sv. Roko, kroz koji je za vrijeme okupacije prošlo 15.465 zatvorenika, prema izjavi upravnika zatvora. Taj zatvor su zapalili partizani 1943. za svog boravka u Splitu. Nakon što su Nijemci i NDH preuzeli vlast, “Novo doba” donijelo je tekst u kojem se autor zgražao nad mučenjima koja su provodili Talijani i zalagao se za uklanjanje spaljenog zatvora kako bi se Hrvojeva ulica produžila do Rive. U tekstu se spominje kako se na tom potezu namjerava urediti park i općinska palača. Za vrijeme okupacije 1944. srušena je zloglasna tamnica. U poslijeratnoj obnovi po preporuci konzervatora uklonjeni su bombardirani Lazareti, što je omogućilo povezivanje Rive s istočnom obalom, kao i njezino otvaranje za motorni promet.

Na Voćnom trgu bilo je oštećeno modernističko poslovno zdanje Nike Armande iz tridesetih godina, koje je izazivalo kontroverze, što je bio povod da ga se ukloni.

Sredinom 19. stoljeća na prostoru današnje Marmontove ulice izgrađena je trokatnica s visokim potkrovljem – kuća Vidović; kasnije je pored nje Kamilo Tončić 1903. izgradio Sumporne toplice. Za razliku od njih kuća Vidović je pretrpjela teško oštećenje u savezničkom bombardiranju 3. lipnja 1944. godine. Uskoro su njezine ruševine pretvorene u smetlište, tako da članak iz studenoga 1946. u “Slobodnoj Dalmaciji” upozorava da “neodgovorni građani ugrožavaju zdravlje drugih, jer se bacili šire na namirnice u obližnjoj mesarnici i ribarnici”. Zgrada se počela popravljati da bi na kraju bila srušena 1955. godine. Na njezino mjesto se proširila ribarnica koja je taj prostor iskoristila za prodaju ribe na otvorenome.

U ratnom bombardiranju najteže je stradala istočna obala i predio oko nje. Stradale su gotovo sve zgrade. Uništeni su vagoni i kolosijeci, stradala je željeznička stanica i kavana. Teško su oštećeni “Putnikov” ured i carinska skladišta na gatu. Na samom istoku gradske luke koncem 19. stoljeća bile su izgrađene dvije velike kuće obitelji Katalinić po kojima je brdo iznad Bačvica dobilo naziv Katalinića brig. Jedna od njih bila je velika zgrada vinarije, a izgrađena je po projektu Emilija Vecchiettija. Nakon bombardiranja Nijemaca i saveznika skoro ništa nije ostalo od tih zgrada.

Nakon rata na mjestu stare vinarije izgrađena je zgrada “Dalmacijavina” prema projektu Stanka Fabrisa i suradnika Dinka Vesanovića. Stavljena je u pogon 1961., a bila je predviđena da se u nju smjesti 350 vagona vina u obloženim armirano-betonskim cisternama i bačvama.

---

image

Splitska mladost na radnim akcijama obnove razrušenog grada

Muzej Grada Splita
---

Ulaz do luke

Unatoč ratnim i poratnim užasima, valja reći da su neka uništenja otvorila nove urbanističke mogućnosti i prometna rješenja za potrebe brzorastućeg grada. U bombardiranju je srušena neostilska crkva svetog Petra iz 19. stoljeća, koja se nalazila ispred Biskupove palače, na mjestu gdje je danas križanje Zagrebačke ulice sa Zvonimirovom ulicom. Ratno bombardiranje je preživio samo zvonik, koji je kasnije dinamitom dignut u zrak. Uklanjanjem ruševina crkve, susjedne zgrade, te Režije duhana i Lazareta, omogućeno je stvaranje prometnog raskrižja i ulazak prometa do trajektne luke i autobusnog kolodvora, odakle je pak uklanjanjem srušenih skladišta omogućen izlazak automobila iz grada s istočne strane.

Nakon rata je uklonjena velika neostilska zgrada Režija duhana, jer su bili potpuno uništeni zapadna strana i krovište, a bilo je i drugih oštećenja. Na njezinoj lokaciji je kasnije napravljen pothodnik koji je povezan s Pazarom, a sadrži ugostiteljske i poslovne objekte, dok je na gornjem dijelu plato s pogledom na gradsku luku, Rivu, Palaču i Pazar. Nažalost, to je jedna od prvih lokacija koju turisti vide, a devastirana je izgradnjom kontejnerskih ugostiteljskih objekata i drečećim reklamama.

---

image

Lazareti su građeni u 16. i 17. stoljeću i bili su najveći utvrđeni trgovački kompleks u Dalmaciji. Zbog ratnih oštećenja je odlučeno da ih se sruši, premda je kasnije bilo primjedbi da ih se moglo sačuvati, njihovim uklanjanjem, kao i zgrade Režije duhana, te crkve sv. Petra, omogućen je prometni razvoj istočne obale. Na ostacima najstarijeg dijela lazareta izgrađena je 1968. ‘Turistička palača‘

Muzej Grada Splita
---

Prije rata u luci je zbog putničkog prometa bio podignut objekt “Putnika” koji su bombe srušile. Znatno veća zgrada putničkog terminala za brodski i trajektni promet izgrađena je na Gatu sv. Duje tek 1979. prema projektu Josipa Stubnje.

Nakon što su uklonjene ruševine iz prošlog vremena, splitska luka dobiva drukčiji status. Naime, između dva rata Split je bio glavna luka Primorske banovine, odnosno Dalmacije i šireg zaleđa. Nakon rata splitska luka će, povratkom Rijeke u sastav Hrvatske i socijalističke Jugoslavije, pa i s povratkom Zadra, izgubiti značenje koje je imala. S druge strane, odlučeno je da će se teretni promet izmjestiti u Vranjički bazen, a da će Istočna obala biti namijenjena samo putničkom prometu. Sjeverna luka počinje se graditi 1947. godine. Međutim, kako su na istočnoj obali izgrađene skladišne zgrade, ponajviše “Dalmacijavina”, teretni promet nije posve uklonjen. Pored već postojeće željeznice razvijaju se cestovni i trajektni promet, pa će luka s vremenom postajati sve više opterećena.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ovaj pregled nije usmjeren na herojski otpor pružen okupatorima Splita i Dalmacije, ili na tragične ljudske ispovijesti onih koji su preživjeli razaranja i od neprijatelja i od saveznika. Bavit ćemo se time kako su bombardiranja izmijenila tkivo grada. Neke zgrade su, nažalost, nepovratno izgubljene, ali bilo je i slučajeva kad su rušenja otvorila nove mogućnosti za poslijeratnu urbanu obnovu

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crtica iz povijesti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Ovaj pregled nije usmjeren na herojski otpor pružen okupatorima Splita i Dalmacije, ili na tragične ljudske ispovijesti onih koji su preživjeli razaranja i od neprijatelja i od saveznika. Bavit ćemo se time kako su bombardiranja izmijenila tkivo grada. Neke zgrade su, nažalost, nepovratno izgubljene, ali bilo je i slučajeva kad su rušenja otvorila nove mogućnosti za poslijeratnu urbanu obnovu

crtica iz povijesti 2 0 17351 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-04 13:29:48 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-15 09:31:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-15 09:31:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 559 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ovaj pregled nije usmjeren na herojski otpor pružen okupatorima Splita i Dalmacije, ili na tragične ljudske ispovijesti onih koji su preživjeli razaranja i od neprijatelja i od saveznika. Bavit ćemo se time kako su bombardiranja izmijenila tkivo grada. Neke zgrade su, nažalost, nepovratno izgubljene, ali bilo je i slučajeva kad su rušenja otvorila nove mogućnosti za poslijeratnu urbanu obnovu [metadata] => robots= author= title=Drugi svjetski rat potpuno je promijenio Split: neke su zgrade zauvijek izgubljene, a razaranja su omogućila urbanizaciju. Pogledajte fotografije i usporedite s današnjim stanjem [metakey] => Oslobođenje Splita , Bombardiranje Splita, Sandi Vidulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520275.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520286.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520278.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520277.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520276.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520274.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520273.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520269.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520267.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520264.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23562775.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23562776.png","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23562810.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23574147.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23574141.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23574140.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23574138.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23574134.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23574131.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520259.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23574126.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23574146.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520291.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520292.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520272.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Muzej Grada Splita","Muzej Grada Splita","Muzej Grada Splita","Muzej Grada Splita","Muzej Grada Splita","Muzej Grada Splita","Muzej Grada Splita","Muzej Grada Splita","Muzej Grada Splita","Muzej Grada Splita","Muzej Grada Splita\/","Muzej Grada Splita\/","Muzej Grada Splita\/","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Muzej Grada Splita","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Muzej Grada Splita","Muzej grada Splita","Muzej Grada Splita"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u200bApokalipti\u010dni prizor bombardiranja luke<\/p>","","","","

Hrvojeva ulica<\/p>","

Talijanski fa\u0161isti su sebi u slavu postavili na bedeme plo\u010du, koja je veli\u010dala njihovu motoriziranu jedinicu koja je pobjedni\u010dki do\u0161la od rimske Salone do Splita. Ova plo\u010da je \u010desto bila ga\u0111ana crnim tu\u0161em<\/p>","

\u00a0<\/p>\n\n

Crkvi sv. Petra koja je onda bila dio Lu\u010dca, a gra\u0111ena je od 1863. do 1871. bombe su po\u0161tedjele samo neoromani\u010dki zvonik. Nakon rata je sru\u0161en dinamitom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","

Splitska mladost na radnim akcijama obnove razru\u0161enog grada<\/p>","","","","

Splitski arhitekt Niko Armanda izgradio je 1935. poslovni objekt na Trgu bra\u0107e Radi\u0107a (Vo\u0107nom trgu) kao jednokatnicu kru\u017enog tlocrta. Ovo modernisti\u010dko zdanje izazvalo je burne reakcije kao intervencija u graditeljsku ba\u0161tinu. \u2018Novo doba\u2018 se zalagalo da \u2018\u010dim prije s onog mjesta nestane\u2018. Za vrijeme rata objekt je o\u0161te\u0107en, \u0161to je bilo dovoljno da ga se ukloni<\/p>","

Od strane Hrvojeve ulice Srebrna vrata bila su zatvorena \u2018Mleta\u010dkim zidom\u2018 koji se 1945. uklanja; uklanjanjemi ru\u0161evina bombardirane crkve sv. Du\u0161ice Srebrna vrata posve su otvorena; pogled iz Ulice Stari pazar<\/p>","

Crkva sv. Ante na Soluratu izgra\u0111ena 1884. u puku je zvana Sveti Ante Toloma\u0161 jer se u njoj okupljala bratov\u0161tina talijana\u0161a. U savezni\u010dkom bombardiranju 1944. stradala je njezina kupola i krovi\u0161te, a crkva je sru\u0161ena 1959. godine. Nije uva\u017eena \u017eelja stanovnika Varo\u0161a da tu budu zelena povr\u0161ina i kapelica, ve\u0107 je Nadbiskupija prodala zemlji\u0161te povratniku iz Kanade koji je izgradio trokatnicu<\/p>","

Te\u0161ko o\u0161te\u0107ena trokatnica koja se nalazila pored Biskupove pala\u010de uklonjena je zajedno s zvonikom sv. Petra u pozadini koji je pre\u017eivio bombardiranje sru\u0161ene. Na mjestu sru\u0161ene ku\u0107e danas je frekventno prometno kri\u017eanje<\/p>","

Bombardiranje je o\u0161tetilo najva\u017enije dijelove Dioklecijanove pala\u010de, na Peristilu je stradala samo ku\u0107a Agli\u0107-Mrkonji\u0107 koja nije imala posebnu umjetni\u010dku vrijednost, no nakon \u0161to su uklonjene ru\u0161evine ku\u0107e otkriven je sloj anti\u010dkog plo\u010dnika koji je prezentiran u prizemlju nove gra\u0111evine podignute 1961. na mjestu te ku\u0107e i pilon koji je pokazivao gdje je bilo sjeci\u0161te glavnih ulica Pala\u010de: carda i decumanusa; ovo je vrijedan nalaz jer su se kasnije ulice suzile u srednjem vijeku.\u00a0<\/p>","

Pogled na Pazar i Lu\u010dac u ratnim razaranjima bombe \u0107e o\u0161tetiti samostan dominikanaca, uni\u0161tit \u0107e crkvu sv. Petra, kao i ku\u0107u iza nje koja se ne vidi na slici, te\u0161ko \u0107e pogoditi Biskupovu pala\u010du, a naro\u010dito te\u0161ke udare pretrpjet \u0107e Re\u017eija duhana, stradat \u0107e i te\u017ea\u010dke ku\u0107e na Lu\u010dcu<\/p>","","

Zgrada Re\u017eije duhana izgra\u0111ena je 1905. zapadno od Biskupove pala\u010de, na temelju odluke Ministarstva financija i Re\u017eije duhana u Habsbur\u0161koj Monarhiji. Namjena je bila da bude skladi\u0161te duhana. Zbog te\u0161kog stradanja u ratu zgrada je sru\u0161ena, a njezino ru\u0161enje omogu\u0107ilo je da se pove\u017eu Isto\u010dna obala i Riva<\/p>","

U Marmontovoj ulici te\u0161ko je stradala ku\u0107a Vidovi\u0107 koja se nalazila pored Sumpornih toplica, uklonjena je 1955., a njezino mjesto otad koristi ribarnica za prodaju ribe na otvorenom
\n\u00a0<\/p>","

Lazareti su gra\u0111eni u 16. i 17. stolje\u0107u i bili su najve\u0107i utvr\u0111eni trgova\u010dki kompleks u Dalmaciji. Zbog ratnih o\u0161te\u0107enja je odlu\u010deno da ih se sru\u0161i, premda je kasnije bilo primjedbi da ih se moglo sa\u010duvati, njihovim uklanjanjem, kao i zgrade Re\u017eije duhana, te crkve sv. Petra, omogu\u0107en je prometni razvoj isto\u010dne obale. Na ostacima najstarijeg dijela lazareta izgra\u0111ena je 1968. \u2018Turisti\u010dka pala\u010da\u2018<\/p>","

Partizani su 1943. sedamnaest dana dr\u017eali Split, a 27. rujna zauzimaju ga njema\u010dke snage SS divizija \u2018Prinz Eugen\u2018. Prije odlaska na bedemu Cornaro partizani su ispisali parolu \u2018Smrt fa\u0161izmu \u2013 sloboda narodu\u2018 (uklonjeno devedesetih godina).<\/p>","

Pogled izme\u0111u kolona na Peristilu na crkvu sv. Du\u0161ice na istoku iza koje se nalaze Srebrna vrata. U njezinom krovi\u0161tu naziru se arkade koje pripadaju Srebrnim vratima koja su bila u njoj \u2018zarobljena\u2018. Barokna crkva pogo\u0111ena je u ratu, a njezinim ru\u0161enjem Srebrna su vrata otvorena<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","42:67","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1427","hd_23520275_1920.jpg":"1920x1080","k_23520275_1280.jpg":"1280x1280","k_23520275_1024.jpg":"1024x1024","k_23520275_640.jpg":"640x640","k_23520275_480.jpg":"480x480","k_23520275_340.jpg":"340x340","k_23520275_220.jpg":"220x220","o_23520275_1280.jpg":"1280x951","o_23520275_1024.jpg":"1024x761","o_23520275_640.jpg":"640x475","o_23520275_480.jpg":"480x356","o_23520275_340.jpg":"340x252","o_23520275_220.jpg":"220x163","h_23520275_1280.jpg":"1280x854","h_23520275_1024.jpg":"1024x683","h_23520275_640.jpg":"640x427","h_23520275_480.jpg":"480x320","h_23520275_340.jpg":"340x227","h_23520275_220.jpg":"220x147","pp_23520275_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520275_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520275_640.jpg":"640x814","pp_23520275_480.jpg":"480x611","pp_23520275_340.jpg":"340x432","pp_23520275_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2696","hd_23520286_1920.jpg":"1920x1080","k_23520286_1280.jpg":"1280x1280","k_23520286_1024.jpg":"1024x1024","k_23520286_640.jpg":"640x640","k_23520286_480.jpg":"480x480","k_23520286_340.jpg":"340x340","k_23520286_220.jpg":"220x220","o_23520286_1280.jpg":"1280x1797","o_23520286_1024.jpg":"1024x1437","o_23520286_640.jpg":"640x898","o_23520286_480.jpg":"480x674","o_23520286_340.jpg":"340x477","o_23520286_220.jpg":"220x308","h_23520286_1280.jpg":"1280x854","h_23520286_1024.jpg":"1024x683","h_23520286_640.jpg":"640x427","h_23520286_480.jpg":"480x320","h_23520286_340.jpg":"340x227","h_23520286_220.jpg":"220x147","pp_23520286_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520286_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520286_640.jpg":"640x814","pp_23520286_480.jpg":"480x611","pp_23520286_340.jpg":"340x432","pp_23520286_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_23520278_1920.jpg":"1920x1080","k_23520278_1280.jpg":"1280x1280","k_23520278_1024.jpg":"1024x1024","k_23520278_640.jpg":"640x640","k_23520278_480.jpg":"480x480","k_23520278_340.jpg":"340x340","k_23520278_220.jpg":"220x220","o_23520278_1280.jpg":"1280x819","o_23520278_1024.jpg":"1024x655","o_23520278_640.jpg":"640x409","o_23520278_480.jpg":"480x307","o_23520278_340.jpg":"340x217","o_23520278_220.jpg":"220x140","h_23520278_1280.jpg":"1280x854","h_23520278_1024.jpg":"1024x683","h_23520278_640.jpg":"640x427","h_23520278_480.jpg":"480x320","h_23520278_340.jpg":"340x227","h_23520278_220.jpg":"220x147","pp_23520278_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520278_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520278_640.jpg":"640x814","pp_23520278_480.jpg":"480x611","pp_23520278_340.jpg":"340x432","pp_23520278_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_23520277_1920.jpg":"1920x1080","k_23520277_1280.jpg":"1280x1280","k_23520277_1024.jpg":"1024x1024","k_23520277_640.jpg":"640x640","k_23520277_480.jpg":"480x480","k_23520277_340.jpg":"340x340","k_23520277_220.jpg":"220x220","o_23520277_1280.jpg":"1280x829","o_23520277_1024.jpg":"1024x663","o_23520277_640.jpg":"640x414","o_23520277_480.jpg":"480x311","o_23520277_340.jpg":"340x220","o_23520277_220.jpg":"220x142","h_23520277_1280.jpg":"1280x854","h_23520277_1024.jpg":"1024x683","h_23520277_640.jpg":"640x427","h_23520277_480.jpg":"480x320","h_23520277_340.jpg":"340x227","h_23520277_220.jpg":"220x147","pp_23520277_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520277_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520277_640.jpg":"640x814","pp_23520277_480.jpg":"480x611","pp_23520277_340.jpg":"340x432","pp_23520277_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1263","hd_23520276_1920.jpg":"1920x1080","k_23520276_1280.jpg":"1280x1280","k_23520276_1024.jpg":"1024x1024","k_23520276_640.jpg":"640x640","k_23520276_480.jpg":"480x480","k_23520276_340.jpg":"340x340","k_23520276_220.jpg":"220x220","o_23520276_1280.jpg":"1280x842","o_23520276_1024.jpg":"1024x673","o_23520276_640.jpg":"640x421","o_23520276_480.jpg":"480x315","o_23520276_340.jpg":"340x223","o_23520276_220.jpg":"220x144","h_23520276_1280.jpg":"1280x854","h_23520276_1024.jpg":"1024x683","h_23520276_640.jpg":"640x427","h_23520276_480.jpg":"480x320","h_23520276_340.jpg":"340x227","h_23520276_220.jpg":"220x147","pp_23520276_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520276_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520276_640.jpg":"640x814","pp_23520276_480.jpg":"480x611","pp_23520276_340.jpg":"340x432","pp_23520276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1168","hd_23520274_1920.jpg":"1920x1080","k_23520274_1280.jpg":"1280x1280","k_23520274_1024.jpg":"1024x1024","k_23520274_640.jpg":"640x640","k_23520274_480.jpg":"480x480","k_23520274_340.jpg":"340x340","k_23520274_220.jpg":"220x220","o_23520274_1280.jpg":"1280x778","o_23520274_1024.jpg":"1024x622","o_23520274_640.jpg":"640x389","o_23520274_480.jpg":"480x292","o_23520274_340.jpg":"340x206","o_23520274_220.jpg":"220x133","h_23520274_1280.jpg":"1280x854","h_23520274_1024.jpg":"1024x683","h_23520274_640.jpg":"640x427","h_23520274_480.jpg":"480x320","h_23520274_340.jpg":"340x227","h_23520274_220.jpg":"220x147","pp_23520274_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520274_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520274_640.jpg":"640x814","pp_23520274_480.jpg":"480x611","pp_23520274_340.jpg":"340x432","pp_23520274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2615","hd_23520273_1920.jpg":"1920x1080","k_23520273_1280.jpg":"1280x1280","k_23520273_1024.jpg":"1024x1024","k_23520273_640.jpg":"640x640","k_23520273_480.jpg":"480x480","k_23520273_340.jpg":"340x340","k_23520273_220.jpg":"220x220","o_23520273_1280.jpg":"1280x1743","o_23520273_1024.jpg":"1024x1394","o_23520273_640.jpg":"640x871","o_23520273_480.jpg":"480x653","o_23520273_340.jpg":"340x463","o_23520273_220.jpg":"220x299","h_23520273_1280.jpg":"1280x854","h_23520273_1024.jpg":"1024x683","h_23520273_640.jpg":"640x427","h_23520273_480.jpg":"480x320","h_23520273_340.jpg":"340x227","h_23520273_220.jpg":"220x147","pp_23520273_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520273_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520273_640.jpg":"640x814","pp_23520273_480.jpg":"480x611","pp_23520273_340.jpg":"340x432","pp_23520273_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2815","hd_23520269_1920.jpg":"1920x1080","k_23520269_1280.jpg":"1280x1280","k_23520269_1024.jpg":"1024x1024","k_23520269_640.jpg":"640x640","k_23520269_480.jpg":"480x480","k_23520269_340.jpg":"340x340","k_23520269_220.jpg":"220x220","o_23520269_1280.jpg":"1280x1876","o_23520269_1024.jpg":"1024x1501","o_23520269_640.jpg":"640x938","o_23520269_480.jpg":"480x703","o_23520269_340.jpg":"340x498","o_23520269_220.jpg":"220x322","h_23520269_1280.jpg":"1280x854","h_23520269_1024.jpg":"1024x683","h_23520269_640.jpg":"640x427","h_23520269_480.jpg":"480x320","h_23520269_340.jpg":"340x227","h_23520269_220.jpg":"220x147","pp_23520269_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520269_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520269_640.jpg":"640x814","pp_23520269_480.jpg":"480x611","pp_23520269_340.jpg":"340x432","pp_23520269_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1160","hd_23520267_1920.jpg":"1920x1080","k_23520267_1280.jpg":"1280x1280","k_23520267_1024.jpg":"1024x1024","k_23520267_640.jpg":"640x640","k_23520267_480.jpg":"480x480","k_23520267_340.jpg":"340x340","k_23520267_220.jpg":"220x220","o_23520267_1280.jpg":"1280x773","o_23520267_1024.jpg":"1024x618","o_23520267_640.jpg":"640x386","o_23520267_480.jpg":"480x290","o_23520267_340.jpg":"340x205","o_23520267_220.jpg":"220x132","h_23520267_1280.jpg":"1280x854","h_23520267_1024.jpg":"1024x683","h_23520267_640.jpg":"640x427","h_23520267_480.jpg":"480x320","h_23520267_340.jpg":"340x227","h_23520267_220.jpg":"220x147","pp_23520267_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520267_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520267_640.jpg":"640x814","pp_23520267_480.jpg":"480x611","pp_23520267_340.jpg":"340x432","pp_23520267_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_23520264_1920.jpg":"1920x1080","k_23520264_1280.jpg":"1280x1280","k_23520264_1024.jpg":"1024x1024","k_23520264_640.jpg":"640x640","k_23520264_480.jpg":"480x480","k_23520264_340.jpg":"340x340","k_23520264_220.jpg":"220x220","o_23520264_1280.jpg":"1280x838","o_23520264_1024.jpg":"1024x670","o_23520264_640.jpg":"640x419","o_23520264_480.jpg":"480x314","o_23520264_340.jpg":"340x222","o_23520264_220.jpg":"220x144","h_23520264_1280.jpg":"1280x854","h_23520264_1024.jpg":"1024x683","h_23520264_640.jpg":"640x427","h_23520264_480.jpg":"480x320","h_23520264_340.jpg":"340x227","h_23520264_220.jpg":"220x147","pp_23520264_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520264_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520264_640.jpg":"640x814","pp_23520264_480.jpg":"480x611","pp_23520264_340.jpg":"340x432","pp_23520264_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1902x2573","hd_23562775_1920.jpg":"1920x1080","k_23562775_1280.jpg":"1280x1280","k_23562775_1024.jpg":"1024x1024","k_23562775_640.jpg":"640x640","k_23562775_480.jpg":"480x480","k_23562775_340.jpg":"340x340","k_23562775_220.jpg":"220x220","o_23562775_1280.jpg":"1280x1731","o_23562775_1024.jpg":"1024x1385","o_23562775_640.jpg":"640x865","o_23562775_480.jpg":"480x649","o_23562775_340.jpg":"340x459","o_23562775_220.jpg":"220x297","h_23562775_1280.jpg":"1280x854","h_23562775_1024.jpg":"1024x683","h_23562775_640.jpg":"640x427","h_23562775_480.jpg":"480x320","h_23562775_340.jpg":"340x227","h_23562775_220.jpg":"220x147","pp_23562775_1280.jpg":"1280x1628","pp_23562775_1024.jpg":"1024x1303","pp_23562775_640.jpg":"640x814","pp_23562775_480.jpg":"480x611","pp_23562775_340.jpg":"340x432","pp_23562775_220.jpg":"220x280"},{"size0":"2623x1764","hd_23562776_1920.png":"1920x1080","k_23562776_1280.png":"1280x1280","k_23562776_1024.png":"1024x1024","k_23562776_640.png":"640x640","k_23562776_480.png":"480x480","k_23562776_340.png":"340x340","k_23562776_220.png":"220x220","o_23562776_1280.png":"1280x860","o_23562776_1024.png":"1024x688","o_23562776_640.png":"640x430","o_23562776_480.png":"480x322","o_23562776_340.png":"340x228","o_23562776_220.png":"220x147","h_23562776_1280.png":"1280x854","h_23562776_1024.png":"1024x683","h_23562776_640.png":"640x427","h_23562776_480.png":"480x320","h_23562776_340.png":"340x227","h_23562776_220.png":"220x147","pp_23562776_1280.png":"1280x1628","pp_23562776_1024.png":"1024x1303","pp_23562776_640.png":"640x814","pp_23562776_480.png":"480x611","pp_23562776_340.png":"340x432","pp_23562776_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x2740","hd_23562810_1920.jpg":"1920x1080","k_23562810_1280.jpg":"1280x1280","k_23562810_1024.jpg":"1024x1024","k_23562810_640.jpg":"640x640","k_23562810_480.jpg":"480x480","k_23562810_340.jpg":"340x340","k_23562810_220.jpg":"220x220","o_23562810_1280.jpg":"1280x1826","o_23562810_1024.jpg":"1024x1461","o_23562810_640.jpg":"640x913","o_23562810_480.jpg":"480x685","o_23562810_340.jpg":"340x485","o_23562810_220.jpg":"220x313","h_23562810_1280.jpg":"1280x854","h_23562810_1024.jpg":"1024x683","h_23562810_640.jpg":"640x427","h_23562810_480.jpg":"480x320","h_23562810_340.jpg":"340x227","h_23562810_220.jpg":"220x147","pp_23562810_1280.jpg":"1280x1628","pp_23562810_1024.jpg":"1024x1303","pp_23562810_640.jpg":"640x814","pp_23562810_480.jpg":"480x611","pp_23562810_340.jpg":"340x432","pp_23562810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2728","hd_23574147_1920.jpg":"1920x1080","k_23574147_1280.jpg":"1280x1280","k_23574147_1024.jpg":"1024x1024","k_23574147_640.jpg":"640x640","k_23574147_480.jpg":"480x480","k_23574147_340.jpg":"340x340","k_23574147_220.jpg":"220x220","o_23574147_1280.jpg":"1280x1818","o_23574147_1024.jpg":"1024x1454","o_23574147_640.jpg":"640x909","o_23574147_480.jpg":"480x682","o_23574147_340.jpg":"340x483","o_23574147_220.jpg":"220x312","h_23574147_1280.jpg":"1280x854","h_23574147_1024.jpg":"1024x683","h_23574147_640.jpg":"640x427","h_23574147_480.jpg":"480x320","h_23574147_340.jpg":"340x227","h_23574147_220.jpg":"220x147","pp_23574147_1280.jpg":"1280x1628","pp_23574147_1024.jpg":"1024x1303","pp_23574147_640.jpg":"640x814","pp_23574147_480.jpg":"480x611","pp_23574147_340.jpg":"340x432","pp_23574147_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23574141_1920.jpg":"1920x1080","k_23574141_1280.jpg":"1280x1280","k_23574141_1024.jpg":"1024x1024","k_23574141_640.jpg":"640x640","k_23574141_480.jpg":"480x480","k_23574141_340.jpg":"340x340","k_23574141_220.jpg":"220x220","o_23574141_1280.jpg":"1280x1920","o_23574141_1024.jpg":"1024x1536","o_23574141_640.jpg":"640x960","o_23574141_480.jpg":"480x720","o_23574141_340.jpg":"340x510","o_23574141_220.jpg":"220x330","h_23574141_1280.jpg":"1280x854","h_23574141_1024.jpg":"1024x683","h_23574141_640.jpg":"640x427","h_23574141_480.jpg":"480x320","h_23574141_340.jpg":"340x227","h_23574141_220.jpg":"220x147","pp_23574141_1280.jpg":"1280x1628","pp_23574141_1024.jpg":"1024x1303","pp_23574141_640.jpg":"640x814","pp_23574141_480.jpg":"480x611","pp_23574141_340.jpg":"340x432","pp_23574141_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23574140_1920.jpg":"1920x1080","k_23574140_1280.jpg":"1280x1280","k_23574140_1024.jpg":"1024x1024","k_23574140_640.jpg":"640x640","k_23574140_480.jpg":"480x480","k_23574140_340.jpg":"340x340","k_23574140_220.jpg":"220x220","o_23574140_1280.jpg":"1280x853","o_23574140_1024.jpg":"1024x682","o_23574140_640.jpg":"640x426","o_23574140_480.jpg":"480x320","o_23574140_340.jpg":"340x226","o_23574140_220.jpg":"220x146","h_23574140_1280.jpg":"1280x854","h_23574140_1024.jpg":"1024x683","h_23574140_640.jpg":"640x427","h_23574140_480.jpg":"480x320","h_23574140_340.jpg":"340x227","h_23574140_220.jpg":"220x147","pp_23574140_1280.jpg":"1280x1628","pp_23574140_1024.jpg":"1024x1303","pp_23574140_640.jpg":"640x814","pp_23574140_480.jpg":"480x611","pp_23574140_340.jpg":"340x432","pp_23574140_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23574138_1920.jpg":"1920x1080","k_23574138_1280.jpg":"1280x1280","k_23574138_1024.jpg":"1024x1024","k_23574138_640.jpg":"640x640","k_23574138_480.jpg":"480x480","k_23574138_340.jpg":"340x340","k_23574138_220.jpg":"220x220","o_23574138_1280.jpg":"1280x853","o_23574138_1024.jpg":"1024x682","o_23574138_640.jpg":"640x426","o_23574138_480.jpg":"480x320","o_23574138_340.jpg":"340x226","o_23574138_220.jpg":"220x146","h_23574138_1280.jpg":"1280x854","h_23574138_1024.jpg":"1024x683","h_23574138_640.jpg":"640x427","h_23574138_480.jpg":"480x320","h_23574138_340.jpg":"340x227","h_23574138_220.jpg":"220x147","pp_23574138_1280.jpg":"1280x1628","pp_23574138_1024.jpg":"1024x1303","pp_23574138_640.jpg":"640x814","pp_23574138_480.jpg":"480x611","pp_23574138_340.jpg":"340x432","pp_23574138_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23574134_1920.jpg":"1920x1080","k_23574134_1280.jpg":"1280x1280","k_23574134_1024.jpg":"1024x1024","k_23574134_640.jpg":"640x640","k_23574134_480.jpg":"480x480","k_23574134_340.jpg":"340x340","k_23574134_220.jpg":"220x220","o_23574134_1280.jpg":"1280x1920","o_23574134_1024.jpg":"1024x1536","o_23574134_640.jpg":"640x960","o_23574134_480.jpg":"480x720","o_23574134_340.jpg":"340x510","o_23574134_220.jpg":"220x330","h_23574134_1280.jpg":"1280x854","h_23574134_1024.jpg":"1024x683","h_23574134_640.jpg":"640x427","h_23574134_480.jpg":"480x320","h_23574134_340.jpg":"340x227","h_23574134_220.jpg":"220x147","pp_23574134_1280.jpg":"1280x1628","pp_23574134_1024.jpg":"1024x1303","pp_23574134_640.jpg":"640x814","pp_23574134_480.jpg":"480x611","pp_23574134_340.jpg":"340x432","pp_23574134_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1041","hd_23574131_1920.jpg":"1920x1080","k_23574131_1280.jpg":"1280x1280","k_23574131_1024.jpg":"1024x1024","k_23574131_640.jpg":"640x640","k_23574131_480.jpg":"480x480","k_23574131_340.jpg":"340x340","k_23574131_220.jpg":"220x220","o_23574131_1280.jpg":"1280x694","o_23574131_1024.jpg":"1024x555","o_23574131_640.jpg":"640x347","o_23574131_480.jpg":"480x260","o_23574131_340.jpg":"340x184","o_23574131_220.jpg":"220x119","h_23574131_1280.jpg":"1280x854","h_23574131_1024.jpg":"1024x683","h_23574131_640.jpg":"640x427","h_23574131_480.jpg":"480x320","h_23574131_340.jpg":"340x227","h_23574131_220.jpg":"220x147","pp_23574131_1280.jpg":"1280x1628","pp_23574131_1024.jpg":"1024x1303","pp_23574131_640.jpg":"640x814","pp_23574131_480.jpg":"480x611","pp_23574131_340.jpg":"340x432","pp_23574131_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1321","hd_23520259_1920.jpg":"1920x1080","k_23520259_1280.jpg":"1280x1280","k_23520259_1024.jpg":"1024x1024","k_23520259_640.jpg":"640x640","k_23520259_480.jpg":"480x480","k_23520259_340.jpg":"340x340","k_23520259_220.jpg":"220x220","o_23520259_1280.jpg":"1280x880","o_23520259_1024.jpg":"1024x704","o_23520259_640.jpg":"640x440","o_23520259_480.jpg":"480x330","o_23520259_340.jpg":"340x233","o_23520259_220.jpg":"220x151","h_23520259_1280.jpg":"1280x854","h_23520259_1024.jpg":"1024x683","h_23520259_640.jpg":"640x427","h_23520259_480.jpg":"480x320","h_23520259_340.jpg":"340x227","h_23520259_220.jpg":"220x147","pp_23520259_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520259_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520259_640.jpg":"640x814","pp_23520259_480.jpg":"480x611","pp_23520259_340.jpg":"340x432","pp_23520259_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1424","hd_23574126_1920.jpg":"1920x1080","k_23574126_1280.jpg":"1280x1280","k_23574126_1024.jpg":"1024x1024","k_23574126_640.jpg":"640x640","k_23574126_480.jpg":"480x480","k_23574126_340.jpg":"340x340","k_23574126_220.jpg":"220x220","o_23574126_1280.jpg":"1280x949","o_23574126_1024.jpg":"1024x759","o_23574126_640.jpg":"640x474","o_23574126_480.jpg":"480x356","o_23574126_340.jpg":"340x252","o_23574126_220.jpg":"220x163","h_23574126_1280.jpg":"1280x854","h_23574126_1024.jpg":"1024x683","h_23574126_640.jpg":"640x427","h_23574126_480.jpg":"480x320","h_23574126_340.jpg":"340x227","h_23574126_220.jpg":"220x147","pp_23574126_1280.jpg":"1280x1628","pp_23574126_1024.jpg":"1024x1303","pp_23574126_640.jpg":"640x814","pp_23574126_480.jpg":"480x611","pp_23574126_340.jpg":"340x432","pp_23574126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1351","hd_23574146_1920.jpg":"1920x1080","k_23574146_1280.jpg":"1280x1280","k_23574146_1024.jpg":"1024x1024","k_23574146_640.jpg":"640x640","k_23574146_480.jpg":"480x480","k_23574146_340.jpg":"340x340","k_23574146_220.jpg":"220x220","o_23574146_1280.jpg":"1280x900","o_23574146_1024.jpg":"1024x720","o_23574146_640.jpg":"640x450","o_23574146_480.jpg":"480x337","o_23574146_340.jpg":"340x239","o_23574146_220.jpg":"220x154","h_23574146_1280.jpg":"1280x854","h_23574146_1024.jpg":"1024x683","h_23574146_640.jpg":"640x427","h_23574146_480.jpg":"480x320","h_23574146_340.jpg":"340x227","h_23574146_220.jpg":"220x147","pp_23574146_1280.jpg":"1280x1628","pp_23574146_1024.jpg":"1024x1303","pp_23574146_640.jpg":"640x814","pp_23574146_480.jpg":"480x611","pp_23574146_340.jpg":"340x432","pp_23574146_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1386","hd_23520291_1920.jpg":"1920x1080","k_23520291_1280.jpg":"1280x1280","k_23520291_1024.jpg":"1024x1024","k_23520291_640.jpg":"640x640","k_23520291_480.jpg":"480x480","k_23520291_340.jpg":"340x340","k_23520291_220.jpg":"220x220","o_23520291_1280.jpg":"1280x924","o_23520291_1024.jpg":"1024x739","o_23520291_640.jpg":"640x462","o_23520291_480.jpg":"480x346","o_23520291_340.jpg":"340x245","o_23520291_220.jpg":"220x158","h_23520291_1280.jpg":"1280x854","h_23520291_1024.jpg":"1024x683","h_23520291_640.jpg":"640x427","h_23520291_480.jpg":"480x320","h_23520291_340.jpg":"340x227","h_23520291_220.jpg":"220x147","pp_23520291_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520291_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520291_640.jpg":"640x814","pp_23520291_480.jpg":"480x611","pp_23520291_340.jpg":"340x432","pp_23520291_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_23520292_1920.jpg":"1920x1080","k_23520292_1280.jpg":"1280x1280","k_23520292_1024.jpg":"1024x1024","k_23520292_640.jpg":"640x640","k_23520292_480.jpg":"480x480","k_23520292_340.jpg":"340x340","k_23520292_220.jpg":"220x220","o_23520292_1280.jpg":"1280x836","o_23520292_1024.jpg":"1024x669","o_23520292_640.jpg":"640x418","o_23520292_480.jpg":"480x313","o_23520292_340.jpg":"340x222","o_23520292_220.jpg":"220x143","h_23520292_1280.jpg":"1280x854","h_23520292_1024.jpg":"1024x683","h_23520292_640.jpg":"640x427","h_23520292_480.jpg":"480x320","h_23520292_340.jpg":"340x227","h_23520292_220.jpg":"220x147","pp_23520292_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520292_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520292_640.jpg":"640x814","pp_23520292_480.jpg":"480x611","pp_23520292_340.jpg":"340x432","pp_23520292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1389","hd_23520272_1920.jpg":"1920x1080","k_23520272_1280.jpg":"1280x1280","k_23520272_1024.jpg":"1024x1024","k_23520272_640.jpg":"640x640","k_23520272_480.jpg":"480x480","k_23520272_340.jpg":"340x340","k_23520272_220.jpg":"220x220","o_23520272_1280.jpg":"1280x926","o_23520272_1024.jpg":"1024x740","o_23520272_640.jpg":"640x463","o_23520272_480.jpg":"480x347","o_23520272_340.jpg":"340x245","o_23520272_220.jpg":"220x159","h_23520272_1280.jpg":"1280x854","h_23520272_1024.jpg":"1024x683","h_23520272_640.jpg":"640x427","h_23520272_480.jpg":"480x320","h_23520272_340.jpg":"340x227","h_23520272_220.jpg":"220x147","pp_23520272_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520272_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520272_640.jpg":"640x814","pp_23520272_480.jpg":"480x611","pp_23520272_340.jpg":"340x432","pp_23520272_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7558263 Threads: 1 Questions: 1611561455 Slow queries: 4783353 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110798949 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/drugi-svjetski-rat-potpuno-je-promijenio-split-neke-su-zgrade-zauvijek-izgubljene-a-razaranja-su-omogucila-urbanizaciju-pogledajte-fotografije-i-usporedite-s-danasnjim-stanjem-1232658 [printLink] => /split/drugi-svjetski-rat-potpuno-je-promijenio-split-neke-su-zgrade-zauvijek-izgubljene-a-razaranja-su-omogucila-urbanizaciju-pogledajte-fotografije-i-usporedite-s-danasnjim-stanjem-1232658?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 660610 [name] => Oslobođenje Splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-21 12:55:34 [main_article_id] => 0 [alias] => oslobodenje-splita [link] => /tag/oslobodenje-splita ) [1] => stdClass Object ( [id] => 467030 [name] => bombardiranje splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bombardiranje-splita [link] => /tag/bombardiranje-splita ) [2] => stdClass Object ( [id] => 471437 [name] => Sandi Vidulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sandi-vidulic [link] => /tag/sandi-vidulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ovaj pregled nije usmjeren na herojski otpor pružen okupatorima Splita i Dalmacije, ili na tragične ljudske ispovijesti onih koji su preživjeli razaranja i od neprijatelja i od saveznika. Bavit ćemo se time kako su bombardiranja izmijenila tkivo grada. Neke zgrade su, nažalost, nepovratno izgubljene, ali bilo je i slučajeva kad su rušenja otvorila nove mogućnosti za poslijeratnu urbanu obnovu

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crtica iz povijesti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Drugi svjetski rat potpuno je promijenio Split: neke su zgrade zauvijek izgubljene, a razaranja su omogućila urbanizaciju. Pogledajte fotografije i usporedite s današnjim stanjem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520275.jpg [galleryCount] => 25 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Muzej Grada Splita [mainImageDesc] =>

​Apokaliptični prizor bombardiranja luke

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520275.jpg [title] => Muzej Grada Splita

​Apokaliptični prizor bombardiranja luke

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520286.jpg [title] => Muzej Grada Splita ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520278.jpg [title] => Muzej Grada Splita ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520277.jpg [title] => Muzej Grada Splita ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520276.jpg [title] => Muzej Grada Splita

Hrvojeva ulica

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520274.jpg [title] => Muzej Grada Splita

Talijanski fašisti su sebi u slavu postavili na bedeme ploču, koja je veličala njihovu motoriziranu jedinicu koja je pobjednički došla od rimske Salone do Splita. Ova ploča je često bila gađana crnim tušem

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520273.jpg [title] => Muzej Grada Splita

 

Crkvi sv. Petra koja je onda bila dio Lučca, a građena je od 1863. do 1871. bombe su poštedjele samo neoromanički zvonik. Nakon rata je srušen dinamitom

 

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520269.jpg [title] => Muzej Grada Splita ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520267.jpg [title] => Muzej Grada Splita ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520264.jpg [title] => Muzej Grada Splita

Splitska mladost na radnim akcijama obnove razrušenog grada

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23562775.jpg [title] => Muzej Grada Splita/ ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23562776.png [title] => Muzej Grada Splita/ ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23562810.jpg [title] => Muzej Grada Splita/ ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23574147.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

Splitski arhitekt Niko Armanda izgradio je 1935. poslovni objekt na Trgu braće Radića (Voćnom trgu) kao jednokatnicu kružnog tlocrta. Ovo modernističko zdanje izazvalo je burne reakcije kao intervencija u graditeljsku baštinu. ‘Novo doba‘ se zalagalo da ‘čim prije s onog mjesta nestane‘. Za vrijeme rata objekt je oštećen, što je bilo dovoljno da ga se ukloni

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23574141.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

Od strane Hrvojeve ulice Srebrna vrata bila su zatvorena ‘Mletačkim zidom‘ koji se 1945. uklanja; uklanjanjemi ruševina bombardirane crkve sv. Dušice Srebrna vrata posve su otvorena; pogled iz Ulice Stari pazar

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23574140.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

Crkva sv. Ante na Soluratu izgrađena 1884. u puku je zvana Sveti Ante Tolomaš jer se u njoj okupljala bratovština talijanaša. U savezničkom bombardiranju 1944. stradala je njezina kupola i krovište, a crkva je srušena 1959. godine. Nije uvažena želja stanovnika Varoša da tu budu zelena površina i kapelica, već je Nadbiskupija prodala zemljište povratniku iz Kanade koji je izgradio trokatnicu

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23574138.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

Teško oštećena trokatnica koja se nalazila pored Biskupove palače uklonjena je zajedno s zvonikom sv. Petra u pozadini koji je preživio bombardiranje srušene. Na mjestu srušene kuće danas je frekventno prometno križanje

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23574134.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

Bombardiranje je oštetilo najvažnije dijelove Dioklecijanove palače, na Peristilu je stradala samo kuća Aglić-Mrkonjić koja nije imala posebnu umjetničku vrijednost, no nakon što su uklonjene ruševine kuće otkriven je sloj antičkog pločnika koji je prezentiran u prizemlju nove građevine podignute 1961. na mjestu te kuće i pilon koji je pokazivao gdje je bilo sjecište glavnih ulica Palače: carda i decumanusa; ovo je vrijedan nalaz jer su se kasnije ulice suzile u srednjem vijeku. 

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23574131.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

Pogled na Pazar i Lučac u ratnim razaranjima bombe će oštetiti samostan dominikanaca, uništit će crkvu sv. Petra, kao i kuću iza nje koja se ne vidi na slici, teško će pogoditi Biskupovu palaču, a naročito teške udare pretrpjet će Režija duhana, stradat će i težačke kuće na Lučcu

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520259.jpg [title] => Muzej Grada Splita ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23574126.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

Zgrada Režije duhana izgrađena je 1905. zapadno od Biskupove palače, na temelju odluke Ministarstva financija i Režije duhana u Habsburškoj Monarhiji. Namjena je bila da bude skladište duhana. Zbog teškog stradanja u ratu zgrada je srušena, a njezino rušenje omogućilo je da se povežu Istočna obala i Riva

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23574146.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

U Marmontovoj ulici teško je stradala kuća Vidović koja se nalazila pored Sumpornih toplica, uklonjena je 1955., a njezino mjesto otad koristi ribarnica za prodaju ribe na otvorenom
 

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520291.jpg [title] => Muzej Grada Splita

Lazareti su građeni u 16. i 17. stoljeću i bili su najveći utvrđeni trgovački kompleks u Dalmaciji. Zbog ratnih oštećenja je odlučeno da ih se sruši, premda je kasnije bilo primjedbi da ih se moglo sačuvati, njihovim uklanjanjem, kao i zgrade Režije duhana, te crkve sv. Petra, omogućen je prometni razvoj istočne obale. Na ostacima najstarijeg dijela lazareta izgrađena je 1968. ‘Turistička palača‘

) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520292.jpg [title] => Muzej grada Splita

Partizani su 1943. sedamnaest dana držali Split, a 27. rujna zauzimaju ga njemačke snage SS divizija ‘Prinz Eugen‘. Prije odlaska na bedemu Cornaro partizani su ispisali parolu ‘Smrt fašizmu – sloboda narodu‘ (uklonjeno devedesetih godina).

) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520272.jpg [title] => Muzej Grada Splita

Pogled između kolona na Peristilu na crkvu sv. Dušice na istoku iza koje se nalaze Srebrna vrata. U njezinom krovištu naziru se arkade koje pripadaju Srebrnim vratima koja su bila u njoj ‘zarobljena‘. Barokna crkva pogođena je u ratu, a njezinim rušenjem Srebrna su vrata otvorena

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U protekla tri nastavka pisali smo o arhitekturi historicizma, secesije i o modernoj gradnji koja se u Splitu javlja između dva svjetska rata. Ukupno gledano, riječ je o razdoblju od sredine 19. stoljeća do početka Drugog svjetskog rata. No, bile su potrebne svega četiri ratne godine da se sruši značajan dio graditeljskog fonda predratnog Splita.

Ovaj pregled nije usmjeren na herojski otpor koji je bio pružen okupatorima Splita i Dalmacije, ili na tragične ljudske ispovijesti onih koji su preživjeli užase razaranja Splita od neprijatelja, kao i od strane saveznika. Bavit ćemo se time kako su bombardiranja izmijenila tkivo grada. Neke zgrade su, nažalost, nepovratno izgubljene, ali bilo je i slučajeva kad su rušenja otvorila nove mogućnosti za poslijeratnu urbanu obnovu.

---

image
Muzej Grada Splita
---
---
image

U Marmontovoj ulici teško je stradala kuća Vidović koja se nalazila pored Sumpornih toplica, uklonjena je 1955., a njezino mjesto otad koristi ribarnica za prodaju ribe na otvorenom
 

Sasa Buric/Cropix
---

 

Iako nije uništen kao Zadar, Split je bio najčešće bombardiran od svih hrvatskih gradova. Počelo je već 6. travnja 1941. godine: istog dana kad je njemačka avijacija napala Beograd, čime je II. svjetski rat formalno započeo i u Kraljevini Jugoslaviji, Talijani su s pet zrakoplova istresli bombe na Split. Na temelju “Rimskih ugovora” između Mussolinija i Pavelića od 18. svibnja 1941. Talijani zauzimaju Split i u njemu borave sve do kapitulacije Ducea. Talijanski general Emilio Becuzzi je predao 12. rujna 1943. vlast predstavnicima narodnooslobodilačkih snaga. To će izazvati žestok odgovor Nijemaca. Njihova bombardiranja su uzela maha pošto su partizani kratkotrajno oslobodili Split. Ipak, još veća razaranja Splita prouzročila su kasnija saveznička bombardiranja.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata obje strane, nacisti i saveznici, bacali su teške avionske bombe na europske gradove, uništavajući vojne i industrijske objekte, zajedno sa školama, crkvama i domovima građana, pri čemu nije bilo važno koliko će civila poginuti. Gađanjem šireg područja nastojalo se nadoknaditi nepreciznost djelovanja ondašnjeg zrakoplovstva. Ali, takvo “tepih” bombardiranje se primjenjivalo i zbog demoraliziranja neprijatelja i civilnog stanovništva. Dio građana se sklonio na Marjan u pećine i šatore, a Split je 26. listopada 1944. oslobođen bez uličnih borbi, neposredno prije toga Nijemci i ustaše slomljeni su u borbama s partizanima na okolnom području.

U ilegalnom glasilu NOO Splita “Glas Splita” (br. 11, od 8. lipnja 1944.) pisalo je među ostalim: “Savezničko bombardiranje Splita imalo je velike koristi za našu oslobodilačku borbu. Okupatorske bande zahvatila je divlja panika, tako da su navrat-nanos bježali iz grada”.

---

image
Muzej Grada Splita
---

---

image

Zgrada Režije duhana izgrađena je 1905. zapadno od Biskupove palače, na temelju odluke Ministarstva financija i Režije duhana u Habsburškoj Monarhiji. Namjena je bila da bude skladište duhana. Zbog teškog stradanja u ratu zgrada je srušena, a njezino rušenje omogućilo je da se povežu Istočna obala i Riva

Sasa Buric/Cropix
---

Kako je Split dao izuzetan doprinos za NOB, oko 12.500 boraca, ustaška propaganda pokušala je iskoristiti stradavanja civila i njihove imovine u bombardiranjima da okrene građane protiv saveznika i partizana. Na kraju se dogodio suprotan efekt. Ustaše i Nijemci su se razbježali, a partizani su velikom dobrodošlicom dočekani u listopadu 1944. godine. Ali, bombardiranje nije zaboravljeno. Jedan od velikih splitskih antifašista Ante Jelaska u razgovoru koji je za “Tportal.hr” dao pred kraj života rekao je kako nikad nije razumio smisao savezničkog bombardiranja: “Zašto saveznici nisu gađali vojne ciljeve, kakvu topničku bitnicu, vojarnu ili neprijateljski brod? Kako su mogli sistematski tući po cijelom jednom gradu? I to po principu ‘tepiha’, onako ćoravo, pa gdje bomba padne? Mislio sam se onda, mislim se i danas: pa kakvi ste vi saveznici, majku vam vašu?!”

Teško je pobrojiti srušene ili oštećene objekte u ratnim razaranjima. Gađane su industrijska zona Sv. Kajo u Sućurcu, brodogradilište i željeznička stanica u Kopilici; Biskupova palača doživjela je ratna oštećenja krovišta i unutrašnjosti; na Peristilu je bila srušena kuća Aglić-Mrkonjić, na Marmontovoj je razorena kuća Vidović; oštećene su Prokurative, samostan Sv. Klare i zgrada bivše Sveučilišne knjižnice u Zagrebačkoj ulici; od požara su oštećene zgrada Banovine na Zapadnoj obali i hotel “Park”; štete su pretrpjele osnovne škole “Lučac” i “Manuš-Dobri”, Srednja tehnička škola i Gimnazija na Spinutu; pogođen je stambeni blok na Trgu Gaje Bulata koji je od toga izgorio; bombe koje su padale po Pazaru i usmrtile stotinu osoba teško su oštetile samostan dominikanaca... Najviše je u bombardiranju stradao predio oko gradske luke pa su uništene skoro sve zgrade na istočnoj obali. Stradavaju kuće na Poljudu, Manušu, Lovretu i Spinutu, Bačvicama, Velom Varošu i osobito na Lučcu zbog blizine luke. Dio bombi je završilo u moru, što je Split spasilo od puno većih razaranja.

---

image
Muzej Grada Splita
---

---

image

Bombardiranje je oštetilo najvažnije dijelove Dioklecijanove palače, na Peristilu je stradala samo kuća Aglić-Mrkonjić koja nije imala posebnu umjetničku vrijednost, no nakon što su uklonjene ruševine kuće otkriven je sloj antičkog pločnika koji je prezentiran u prizemlju nove građevine podignute 1961. na mjestu te kuće i pilon koji je pokazivao gdje je bilo sjecište glavnih ulica Palače: carda i decumanusa; ovo je vrijedan nalaz jer su se kasnije ulice suzile u srednjem vijeku. 

Sasa Buric/Cropix
---

U ratu je uništena crkva sv. Petra, u ruševinama je završila i crkva sv. Roka na Lučcu. Stradala je i crkva sv. Luke u Varošu iz 15. st. koja je obnovljena 2011. godine. Crkvi sv. Ante na Soluratu kod Tomića stina su bili oštećeni kamena kupola na zvoniku i krov, ali je 1959. uklonjena, što su Splićani smatrali neopravdanim. Nakon komunizma nije bilo ništa bolje. Prije dvadeset godina Nadbiskupija je prodala zemljište na Soluratu, a konzervatori su poslije dužeg vremena popustili pred interesom kapitala koji je vidio unosnu priliku, pa je 2013. na mjestu crkve “narasla” manja zgrada.

Bombardiranjem je potpuno porušeno 339, a oštećeno 1344 stambene zgrade. Za stanovanje je bilo neupotrebljivo 4500 stanova, što znači 20 posto stambenog prostora grada Splita. Još je onesposobljeno ili potpuno uništeno šest školskih zgrada, 18 administrativnih objekata, pet crkava i tri zdravstvene ustanove. Iz biblioteke u Drugoj gimnaziji nestalo je 1800 knjiga.

Nakon što je Narodno-oslobodilačka vojska preuzela Split 26. listopada 1944., nije se klonulo duhom pred gomilom ruševina koje su mnogima bile domovi. Organizirane su radne akcije čišćenja, a uskoro se prionulo i građevinskim radovima. Ali, negdje je uređenje išlo sporo, ruševine su predugo ostajale pa bi tamo nastala smetlišta.

---

image
Muzej Grada Splita
---
---
image

Splitski arhitekt Niko Armanda izgradio je 1935. poslovni objekt na Trgu braće Radića (Voćnom trgu) kao jednokatnicu kružnog tlocrta. Ovo modernističko zdanje izazvalo je burne reakcije kao intervencija u graditeljsku baštinu. ‘Novo doba‘ se zalagalo da ‘čim prije s onog mjesta nestane‘. Za vrijeme rata objekt je oštećen, što je bilo dovoljno da ga se ukloni

Sasa Buric/Cropix
---

Stambeni prostor

Situacija sa stambenim prostorima nakon oslobođenja Splita bila je katastrofalna. Split je 1941. godine imao 3200 kuća. Nakon rata broj upotrebljivih stanova se smanjio za 4500. Onako porušen Split je 1945. službeno imao 10.339 stanova, ali od toga je samo jedna trećina odgovarala suvremenim zahtjevima onog doba. Dakle, glavnina stambenog prostora je bila neuvjetna. Težačke kuće koje su dobrim dijelom ostale pošteđene razaranja nisu imale osnovne uvjete, kanalizaciju, vodu, a neke ni struju. Da stvar bude gora, 1. prosinca 1945. Split je imao 39.408 stanovnika.

No, to nije sve. Pritisak za stambenim prostorom postaje još veći zbog naglog rasta industrije i doseljavanja stanovništva, a stanogradnja je znatno zaostajala jer je država više novca trošila na “kapitalne investicije”, industriju i poljoprivredu. Da bi se donekle riješilo stambeno pitanje, provedena je radikalna nacionalizacija. U vilama i zgradama iz doba secesije, kao i kućama iz tridesetih godina 20. stoljeća, oduzimani su stambeni prostori koji su bili veći od određene površine. Useljava se one koji nemaju krov nad glavom, ali isto tako bit će slučajeva da u nečije luksuznije stanove useljavaju podobni kadrovi.

---

image
Muzej Grada Splita
---

---

image

Pogled na Pazar i Lučac u ratnim razaranjima bombe će oštetiti samostan dominikanaca, uništit će crkvu sv. Petra, kao i kuću iza nje koja se ne vidi na slici, teško će pogoditi Biskupovu palaču, a naročito teške udare pretrpjet će Režija duhana, stradat će i težačke kuće na Lučcu

Sasa Buric/Cropix
---

Danas se kao nešto novo propovijeda “kružna ekonomija” u graditeljstvu. Riječ je o nestvaranju novog, nepotrebnog otpada, tako što se već korištenim materijalima “vraćaju” svojstva, pa oni ostaju u uporabi. Malo tko više zna da se kruženje materijala po direktivi koristilo u poslijeratnoj obnovi tako da su za nove zgrade korištene ratne ruševine. Naime velik problem poslijeratne obnove bio je nedostatak građevnog materijala i kvalificirane radne snage. Ovo se rješavalo tako da se dio materijala koristio od ruševina, a Gradski narodni odbor ga je otkupljivao od vlasnika. Ministarstvo građevine NRH propisalo je 1948. da se umjesto opeke koristi “betonsko ziđe s primjesom kamena lomljanika u obostranoj oplati”. Dio kamena je dolazio od ruševina, a ostalo iz obližnjih kamenoloma, pa nije bilo potrebno opterećivati željeznički promet. Također, ovakva gradnja je olakšala pribavljanje radne snage, s obzirom na to da je građenje kamenom tradicija u Dalmaciji.

U prvom periodu grade se prizemnice na Tablama, Spinutu i Mitničkoj, kao tipske dvojne kuće s dva dvosobna stana. Kasnije će biti uglavnom porušene zbog toga što se shvatilo da takva gradnja zauzima puno prostora, pa će se na njihovom mjestu graditi višestambene zgrade. No, prve višestambene zgrade u razdoblju od 1945. do 1950. grade se uglavnom kao interpolacije na mjestu zgrada koje su stradale od bombi ili se s njima dovršavaju blokovi. To je jeftinije zbog blizine infrastrukture, a kako još nije bilo urbanističkog plana, zaključeno je da je manja mogućnost pogreške, jer su druge zgrade određivale visinu. Napravljeno je i nekoliko višestambenih naselja na periferiji, od kojih je najuspjelije ono na sjecištu Zrinsko-frankopanske i Hrvatske mornarice.

---

image
Muzej Grada Splita/
---

---

image
Muzej Grada Splita/
---

---

image

Crkva sv. Ante na Soluratu izgrađena 1884. u puku je zvana Sveti Ante Tolomaš jer se u njoj okupljala bratovština talijanaša. U savezničkom bombardiranju 1944. stradala je njezina kupola i krovište, a crkva je srušena 1959. godine. Nije uvažena želja stanovnika Varoša da tu budu zelena površina i kapelica, već je Nadbiskupija prodala zemljište povratniku iz Kanade koji je izgradio trokatnicu

Sasa Buric/Cropix
---

Iz današnje perspektive zvuči gotovo nevjerojatno da se, odmah nakon što je početkom 1945. uspostavljen Konzervatorski zavod za Dalmaciju, krenulo s građevinski zahtjevnim i strukovno vrlo ambicioznim projektom uređivanja i rekonstrukcije Dioklecijanove palače pod vodstvom Cvite Fiskovića. Na nekim lokacijama vraćen je izvorni antički izgled koji su stoljeća prekrila. No također je važno da je Fisković štitio i kasnije slojeve, poput kuća iz srednjeg vijeka, premda su bile smatrane nepodesnima za moderno stanovanje. Također, odlučno se suprotstavio želji Ivana Meštrovića da se spomenik Grguru Ninskom vrati u Dioklecijanovu palaču (Meštrović je htio da se Grgura ovaj put postavi s unutarnje strane Srebrnih vrata. Prije nego što su ga Talijani rastavili bio je na Peristilu).

Srebrna vrata Dioklecijanove palače bila su prije rata zatvorena jer je s unutarnje strane bila izgrađena barokna crkva Dušica koja je stradala u bombardiranju.

Ona je svojim istočnim dijelom bila ugrađena u zid palače i stražarski obrambeni zid (propugnakul). Na slikama poslije bombardiranja ispod greda srušenog krovišta vide se arkade istočnih vrata Palače. Već krajem 1944. počeli su pripremni radovi na rekonstrukciji i prezentaciji Srebrnih vrata Dioklecijanove palače. Uklanjaju se ruševine crkve, nakon čega se rekonstruiraju arkade na vrhu Srebrnih vrata, onako kako danas stoje, dakle ne u potpunosti obnovljene.

Zapaljeni zatvor

No, ovaj ulaz u Palaču bio je dugo zatvoren sa strane Hrvojeve ulice, gdje je bio izgrađen veliki mletački zid koji je blokirao ulaz u Palaču. Nakon što je uklonjen stvoreni su uvjeti da se djelomično rekonstruiraju istočna vrata Palače, s time da je sa stepenicama spušten nivo do antičkog pločnika. Fascinantno je da se u zahtjevne konzervatorske radove, koji nadmašuju dosta toga što je izvedeno u novije vrijeme, krenulo čim je neprijatelj otjeran.

---

image
Muzej Grada Splita
---

---

image

Teško oštećena trokatnica koja se nalazila pored Biskupove palače uklonjena je zajedno s zvonikom sv. Petra u pozadini koji je preživio bombardiranje srušene. Na mjestu srušene kuće danas je frekventno prometno križanje

Sasa Buric/Cropix
---

Idući je zahvat bio uklanjanje vojne bolnice koja se nalazila na mjestu nekadašnjeg samostana i srednjovjekovne crkve sv. Eufemije. Bolnica je zaklanjala zapadni dio sjevernog zida Dioklecijanove palače, bombardirana je 1942., a srušena je nakon rata s obzirom na to da se nije radilo o vrijednom objektu. Prilikom njezina rušenja otkrivena je Arnirova kapela, djelo Jurja Dalmatinca iz 15. st., koju je vojna vlast čuvala kao mrtvačnicu svojih vojnika. Srušene su dogradnje s istočne strane sjevernog zida Palače koje su bile oštećene bombama. Spušten je nivo terena kod Zlatnih vrata i izvedena sanacija tako da je ovaj najbolje očuvani zid Palače došao do izražaja.

Na mjestu srušene kuće Aglić-Mrkonjić na Peristilu podignuta je 1961. poslovna zgrada koju je projektirao Neven Šegvić. Zanimljivo da je isprva Šegvić imao posve drukčiji projekt koji je bio radikalno moderan, zgradu sa staklenim fasadama. Uslijed velikih otpora projekt je izmijenjen. Nakon uklanjanja ostataka kuće Aglić-Mrkonjić izvršeni su arheološki radovi kojima je otkriven izvorni sloj antičkog pločnika, zajedno s pilonom koji otkriva gdje je bilo sjecište glavnih ulica Palače: carda i decumanusa. Šegvićeva zgrada u prizemlju je imala velike stijenke od stakla kako bi prezentirala ovaj antički sloj. U početku je bila gradska kavana u tom prostoru, ali danas su, nažalost, stakla neprozirna.

---

image
Muzej Grada Splita/
---

---

image

Od strane Hrvojeve ulice Srebrna vrata bila su zatvorena ‘Mletačkim zidom‘ koji se 1945. uklanja; uklanjanjemi ruševina bombardirane crkve sv. Dušice Srebrna vrata posve su otvorena; pogled iz Ulice Stari pazar

Sasa Buric/Cropix
---

Na području Lazareta jugoistočno od Palače nalazio se najzloglasniji talijanski zatvor u Splitu – Sv. Roko, kroz koji je za vrijeme okupacije prošlo 15.465 zatvorenika, prema izjavi upravnika zatvora. Taj zatvor su zapalili partizani 1943. za svog boravka u Splitu. Nakon što su Nijemci i NDH preuzeli vlast, “Novo doba” donijelo je tekst u kojem se autor zgražao nad mučenjima koja su provodili Talijani i zalagao se za uklanjanje spaljenog zatvora kako bi se Hrvojeva ulica produžila do Rive. U tekstu se spominje kako se na tom potezu namjerava urediti park i općinska palača. Za vrijeme okupacije 1944. srušena je zloglasna tamnica. U poslijeratnoj obnovi po preporuci konzervatora uklonjeni su bombardirani Lazareti, što je omogućilo povezivanje Rive s istočnom obalom, kao i njezino otvaranje za motorni promet.

Na Voćnom trgu bilo je oštećeno modernističko poslovno zdanje Nike Armande iz tridesetih godina, koje je izazivalo kontroverze, što je bio povod da ga se ukloni.

Sredinom 19. stoljeća na prostoru današnje Marmontove ulice izgrađena je trokatnica s visokim potkrovljem – kuća Vidović; kasnije je pored nje Kamilo Tončić 1903. izgradio Sumporne toplice. Za razliku od njih kuća Vidović je pretrpjela teško oštećenje u savezničkom bombardiranju 3. lipnja 1944. godine. Uskoro su njezine ruševine pretvorene u smetlište, tako da članak iz studenoga 1946. u “Slobodnoj Dalmaciji” upozorava da “neodgovorni građani ugrožavaju zdravlje drugih, jer se bacili šire na namirnice u obližnjoj mesarnici i ribarnici”. Zgrada se počela popravljati da bi na kraju bila srušena 1955. godine. Na njezino mjesto se proširila ribarnica koja je taj prostor iskoristila za prodaju ribe na otvorenome.

U ratnom bombardiranju najteže je stradala istočna obala i predio oko nje. Stradale su gotovo sve zgrade. Uništeni su vagoni i kolosijeci, stradala je željeznička stanica i kavana. Teško su oštećeni “Putnikov” ured i carinska skladišta na gatu. Na samom istoku gradske luke koncem 19. stoljeća bile su izgrađene dvije velike kuće obitelji Katalinić po kojima je brdo iznad Bačvica dobilo naziv Katalinića brig. Jedna od njih bila je velika zgrada vinarije, a izgrađena je po projektu Emilija Vecchiettija. Nakon bombardiranja Nijemaca i saveznika skoro ništa nije ostalo od tih zgrada.

Nakon rata na mjestu stare vinarije izgrađena je zgrada “Dalmacijavina” prema projektu Stanka Fabrisa i suradnika Dinka Vesanovića. Stavljena je u pogon 1961., a bila je predviđena da se u nju smjesti 350 vagona vina u obloženim armirano-betonskim cisternama i bačvama.

---

image

Splitska mladost na radnim akcijama obnove razrušenog grada

Muzej Grada Splita
---

Ulaz do luke

Unatoč ratnim i poratnim užasima, valja reći da su neka uništenja otvorila nove urbanističke mogućnosti i prometna rješenja za potrebe brzorastućeg grada. U bombardiranju je srušena neostilska crkva svetog Petra iz 19. stoljeća, koja se nalazila ispred Biskupove palače, na mjestu gdje je danas križanje Zagrebačke ulice sa Zvonimirovom ulicom. Ratno bombardiranje je preživio samo zvonik, koji je kasnije dinamitom dignut u zrak. Uklanjanjem ruševina crkve, susjedne zgrade, te Režije duhana i Lazareta, omogućeno je stvaranje prometnog raskrižja i ulazak prometa do trajektne luke i autobusnog kolodvora, odakle je pak uklanjanjem srušenih skladišta omogućen izlazak automobila iz grada s istočne strane.

Nakon rata je uklonjena velika neostilska zgrada Režija duhana, jer su bili potpuno uništeni zapadna strana i krovište, a bilo je i drugih oštećenja. Na njezinoj lokaciji je kasnije napravljen pothodnik koji je povezan s Pazarom, a sadrži ugostiteljske i poslovne objekte, dok je na gornjem dijelu plato s pogledom na gradsku luku, Rivu, Palaču i Pazar. Nažalost, to je jedna od prvih lokacija koju turisti vide, a devastirana je izgradnjom kontejnerskih ugostiteljskih objekata i drečećim reklamama.

---

image

Lazareti su građeni u 16. i 17. stoljeću i bili su najveći utvrđeni trgovački kompleks u Dalmaciji. Zbog ratnih oštećenja je odlučeno da ih se sruši, premda je kasnije bilo primjedbi da ih se moglo sačuvati, njihovim uklanjanjem, kao i zgrade Režije duhana, te crkve sv. Petra, omogućen je prometni razvoj istočne obale. Na ostacima najstarijeg dijela lazareta izgrađena je 1968. ‘Turistička palača‘

Muzej Grada Splita
---

Prije rata u luci je zbog putničkog prometa bio podignut objekt “Putnika” koji su bombe srušile. Znatno veća zgrada putničkog terminala za brodski i trajektni promet izgrađena je na Gatu sv. Duje tek 1979. prema projektu Josipa Stubnje.

Nakon što su uklonjene ruševine iz prošlog vremena, splitska luka dobiva drukčiji status. Naime, između dva rata Split je bio glavna luka Primorske banovine, odnosno Dalmacije i šireg zaleđa. Nakon rata splitska luka će, povratkom Rijeke u sastav Hrvatske i socijalističke Jugoslavije, pa i s povratkom Zadra, izgubiti značenje koje je imala. S druge strane, odlučeno je da će se teretni promet izmjestiti u Vranjički bazen, a da će Istočna obala biti namijenjena samo putničkom prometu. Sjeverna luka počinje se graditi 1947. godine. Međutim, kako su na istočnoj obali izgrađene skladišne zgrade, ponajviše “Dalmacijavina”, teretni promet nije posve uklonjen. Pored već postojeće željeznice razvijaju se cestovni i trajektni promet, pa će luka s vremenom postajati sve više opterećena.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Muzej Grada Splita Muzej Grada Splita Muzej Grada Splita Muzej Grada Splita Muzej Grada Splita Muzej Grada Splita Muzej Grada Splita Muzej Grada Splita Muzej Grada Splita Muzej Grada Splita Muzej Grada Splita/ Muzej Grada Splita/ Muzej Grada Splita/ Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Muzej Grada Splita Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Muzej Grada Splita Muzej grada Splita Muzej Grada Splita
Muzej Grada Splita

​Apokaliptični prizor bombardiranja luke

Muzej Grada Splita

Hrvojeva ulica

Muzej Grada Splita

Talijanski fašisti su sebi u slavu postavili na bedeme ploču, koja je veličala njihovu motoriziranu jedinicu koja je pobjednički došla od rimske Salone do Splita. Ova ploča je često bila gađana crnim tušem

Muzej Grada Splita

 

Crkvi sv. Petra koja je onda bila dio Lučca, a građena je od 1863. do 1871. bombe su poštedjele samo neoromanički zvonik. Nakon rata je srušen dinamitom

 

Muzej Grada Splita

Splitska mladost na radnim akcijama obnove razrušenog grada

Sasa Buric/Cropix

Splitski arhitekt Niko Armanda izgradio je 1935. poslovni objekt na Trgu braće Radića (Voćnom trgu) kao jednokatnicu kružnog tlocrta. Ovo modernističko zdanje izazvalo je burne reakcije kao intervencija u graditeljsku baštinu. ‘Novo doba‘ se zalagalo da ‘čim prije s onog mjesta nestane‘. Za vrijeme rata objekt je oštećen, što je bilo dovoljno da ga se ukloni

Sasa Buric/Cropix

Od strane Hrvojeve ulice Srebrna vrata bila su zatvorena ‘Mletačkim zidom‘ koji se 1945. uklanja; uklanjanjemi ruševina bombardirane crkve sv. Dušice Srebrna vrata posve su otvorena; pogled iz Ulice Stari pazar

Sasa Buric/Cropix

Crkva sv. Ante na Soluratu izgrađena 1884. u puku je zvana Sveti Ante Tolomaš jer se u njoj okupljala bratovština talijanaša. U savezničkom bombardiranju 1944. stradala je njezina kupola i krovište, a crkva je srušena 1959. godine. Nije uvažena želja stanovnika Varoša da tu budu zelena površina i kapelica, već je Nadbiskupija prodala zemljište povratniku iz Kanade koji je izgradio trokatnicu

Sasa Buric/Cropix

Teško oštećena trokatnica koja se nalazila pored Biskupove palače uklonjena je zajedno s zvonikom sv. Petra u pozadini koji je preživio bombardiranje srušene. Na mjestu srušene kuće danas je frekventno prometno križanje

Sasa Buric/Cropix

Bombardiranje je oštetilo najvažnije dijelove Dioklecijanove palače, na Peristilu je stradala samo kuća Aglić-Mrkonjić koja nije imala posebnu umjetničku vrijednost, no nakon što su uklonjene ruševine kuće otkriven je sloj antičkog pločnika koji je prezentiran u prizemlju nove građevine podignute 1961. na mjestu te kuće i pilon koji je pokazivao gdje je bilo sjecište glavnih ulica Palače: carda i decumanusa; ovo je vrijedan nalaz jer su se kasnije ulice suzile u srednjem vijeku. 

Sasa Buric/Cropix

Pogled na Pazar i Lučac u ratnim razaranjima bombe će oštetiti samostan dominikanaca, uništit će crkvu sv. Petra, kao i kuću iza nje koja se ne vidi na slici, teško će pogoditi Biskupovu palaču, a naročito teške udare pretrpjet će Režija duhana, stradat će i težačke kuće na Lučcu

Sasa Buric/Cropix

Zgrada Režije duhana izgrađena je 1905. zapadno od Biskupove palače, na temelju odluke Ministarstva financija i Režije duhana u Habsburškoj Monarhiji. Namjena je bila da bude skladište duhana. Zbog teškog stradanja u ratu zgrada je srušena, a njezino rušenje omogućilo je da se povežu Istočna obala i Riva

Sasa Buric/Cropix

U Marmontovoj ulici teško je stradala kuća Vidović koja se nalazila pored Sumpornih toplica, uklonjena je 1955., a njezino mjesto otad koristi ribarnica za prodaju ribe na otvorenom
 

Muzej Grada Splita

Lazareti su građeni u 16. i 17. stoljeću i bili su najveći utvrđeni trgovački kompleks u Dalmaciji. Zbog ratnih oštećenja je odlučeno da ih se sruši, premda je kasnije bilo primjedbi da ih se moglo sačuvati, njihovim uklanjanjem, kao i zgrade Režije duhana, te crkve sv. Petra, omogućen je prometni razvoj istočne obale. Na ostacima najstarijeg dijela lazareta izgrađena je 1968. ‘Turistička palača‘

Muzej grada Splita

Partizani su 1943. sedamnaest dana držali Split, a 27. rujna zauzimaju ga njemačke snage SS divizija ‘Prinz Eugen‘. Prije odlaska na bedemu Cornaro partizani su ispisali parolu ‘Smrt fašizmu – sloboda narodu‘ (uklonjeno devedesetih godina).

Muzej Grada Splita

Pogled između kolona na Peristilu na crkvu sv. Dušice na istoku iza koje se nalaze Srebrna vrata. U njezinom krovištu naziru se arkade koje pripadaju Srebrnim vratima koja su bila u njoj ‘zarobljena‘. Barokna crkva pogođena je u ratu, a njezinim rušenjem Srebrna su vrata otvorena

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/drugi-svjetski-rat-potpuno-je-promijenio-split-neke-su-zgrade-zauvijek-izgubljene-a-razaranja-su-omogucila-urbanizaciju-pogledajte-fotografije-i-usporedite-s-danasnjim-stanjem-1232658 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a75f9df39aa6b8b034a7e79c813d460bbe88ec74 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Drugi+svjetski+rat+potpuno+je+promijenio+Split%3A+neke+su+zgrade+zauvijek+izgubljene%2C+a+razaranja+su+omogu%C4%87ila+urbanizaciju.+Pogledajte+fotografije+i+usporedite+s+dana%C5%A1njim+stanjem&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdrugi-svjetski-rat-potpuno-je-promijenio-split-neke-su-zgrade-zauvijek-izgubljene-a-razaranja-su-omogucila-urbanizaciju-pogledajte-fotografije-i-usporedite-s-danasnjim-stanjem-1232658 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdrugi-svjetski-rat-potpuno-je-promijenio-split-neke-su-zgrade-zauvijek-izgubljene-a-razaranja-su-omogucila-urbanizaciju-pogledajte-fotografije-i-usporedite-s-danasnjim-stanjem-1232658 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ovaj pregled nije usmjeren na herojski otpor pružen okupatorima Splita i Dalmacije, ili na tragične ljudske ispovijesti onih koji su preživjeli razaranja i od neprijatelja i od saveznika. Bavit ćemo se time kako su bombardiranja izmijenila tkivo grada. Neke zgrade su, nažalost, nepovratno izgubljene, ali bilo je i slučajeva kad su rušenja otvorila nove mogućnosti za poslijeratnu urbanu obnovu

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crtica iz povijesti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitcrtica iz povijesti

Drugi svjetski rat potpuno je promijenio Split: neke su zgrade zauvijek izgubljene, a razaranja su omogućila urbanizaciju. Pogledajte fotografije i usporedite s današnjim stanjem

Piše Sandi Vidulić
15. listopada 2022. - 11:31

U protekla tri nastavka pisali smo o arhitekturi historicizma, secesije i o modernoj gradnji koja se u Splitu javlja između dva svjetska rata. Ukupno gledano, riječ je o razdoblju od sredine 19. stoljeća do početka Drugog svjetskog rata. No, bile su potrebne svega četiri ratne godine da se sruši značajan dio graditeljskog fonda predratnog Splita.

Ovaj pregled nije usmjeren na herojski otpor koji je bio pružen okupatorima Splita i Dalmacije, ili na tragične ljudske ispovijesti onih koji su preživjeli užase razaranja Splita od neprijatelja, kao i od strane saveznika. Bavit ćemo se time kako su bombardiranja izmijenila tkivo grada. Neke zgrade su, nažalost, nepovratno izgubljene, ali bilo je i slučajeva kad su rušenja otvorila nove mogućnosti za poslijeratnu urbanu obnovu.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 21:21