stdClass Object ( [id] => 1227140 [title] => Drama na Bačvicama; Grad bi mogao ostati bez čak 18 prostora na plaži! Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je sporove protiv Banovine, za sve je kriv jedan glupi potez... [alias] => drama-na-bacvicama-grad-bi-mogao-ostati-bez-cak-18-prostora-na-plazi-zupanijsko-drzavno-odvjetnistvo-pokrenulo-je-sporove-protiv-banovine-za-sve-je-kriv-jedan-glupi-potez [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Grad Split mogao bi ostati bez čak 18 poslovnih prostora na kupalištu Bačvice! Riječ je o zgradi koja je obnovljena na mjestu nekadašnjeg kupališnog objekta koji je izgrađen tridesetih godina 20. stoljeća i služio je na ponos Splićana.

S vremenom je bio jako oronuo, da bi devedesetih godina bio obnovljen po projektu Ante Kuzmanića i Eugena Širole, za što su 1997. dobili prestižnu nagradu "Vladimir Nazor".

---

image

Ante Kuzmanić

Božidar Vukičević/Cropix
---

Gradnju poslovnog kompleksa koji je uključivao ugostiteljske sadržaje, prostor za disco klub i nerealizirani akvarij su financirali "Konstruktor" i Grad Split, a od tada objekt je bio predmetom devastacija ugostitelja željnih zarade. Zanimljivo je da građevinski objekt nikad nije imao jedinstvenu katastarsku česticu, a sastoji se također i od više vlasničkih čestica.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Prije dva i pol desetljeća to nisu gledali kao problem, ali sada je velika glavobolja za Banovinu, koja je u poziciji koke koja gubi svoja zlatna jaja otkako se pokrenulo Državno odvjetništvo. O mogućnosti da Grad izgubi velik broj poslovnih prostora moglo se čuti prije tjedan dana na 4. sjednici Gradskog vijeća.

Prilikom godišnjeg izvješća o poslovanju "Splitske obale", njezin direktor Marijan Ciprijan je spomenuo da je izgubljen već jedan spor s Državnim odvjetništvom, a dogradonačelnik Bojan Ivošević je izjavio kako će ovaj mjesec doći još jedna presuda koja neće po svoj prilici biti dobra po Grad.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Upitali smo direktora "Splitske obale" Ciprijana da objasni o čemu je riječ, kakvi se sporovi vode oko Bačvica.

- Cijeli kompleks, sve što je gradsko, to će ići pod državu, ako se granica pomorskog dobra ne promjeni! Službeno su država i Grad Split stranke u postupku. Ali, trenutno vodimo neke pregovore i nadam se da će biti sluha kod druge strane i da ćemo uspjeti riješiti da vlasništvo ostane pod Gradom Splitom.

Ali kako trenutno stvari stoje, granica pomorskog dobra je utvrđena 2011. godine i poslovni prostori po tome više nisu gradski. Sad bi se granica trebala promijeniti da to ostane pod Gradom Splitom da možemo s time upravljati i sredstva ulagati u plažu Bačvice i ostale sadržaje.

Tko bi trebao mijenjati granicu pomorskog dobra i utvrditi novu?

- "Splitska obala je već dala zahtjev da se ona promjeni". Za granicu pomorskog dobra može bilo tko dati zahtjev, svaka pravna osoba, tvrtka ili pojedinac. Na Županiji imate povjerenstvo za utvrđivanje granica pomorskog dobra. Taj zahtjev ide prema njima i oni ga utvrđuju, u tom tijelu bude pet-šest članova, tu su predstavnici Grada, Županije, Kapetanije, Katastra...

To povjerenstvo donosi odluku i ona se šalje u Zagreb na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a s njom se mora složiti i DORH. I kad se to amenuje, prolazi cijelu proceduru na Vladi RH da bi se po novom elaboratu utvrdila granica - objašnjava Ciprijan.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Dodaje kako se već u fazi podnošenja zahtjeva za izmjenom granice mora dostaviti elaborat za novu granicu.

- Kad se prvi put utvrđuje granica pomorskog dobra mora se pozvati geodet da utvrdi gdje bi trebala granica pomorskog dobra biti i s tim elaboratom se ide pred povjerenstvo. Mi smo sve to napravili i pred povjerenstvo smo to stavili. Ali, tu još ima politike i svega da to još prođe - zaključuje Ciprijan.

Upitali smo što je sa sporom koji je već izgubljen i s još jednim za kojeg je na sjednici Gradskog vijeća Ivošević najavio da bi ga Grad mogao izgubiti.

- Mi smo u pregovorima da se nešto pozitivno dogodi, ako se ništa ne učini, onda će sve otići pod državu, a to je ogromna šteta za Grad. Granica pomorskog dobra je smiješno povučena. Vi novinari možete ispitati tko je to uradio i zašto. Ispalo je da je od cijele zgrade pola išlo Gradu Splitu, a pola "Konstruktoru". Polovica koja je gradska je išla u pomorsko dobro, a sve što je privatno je otišlo izvan toga.

Na pomorskom dobru nemate vlasnika, tako da to nije gradsko, a ono što je privatno su ostavili izvan obuhvata pomorskog dobra. To je dosta zanimljivo. Granica je provučena kroz zgradu, po tome akvarij nije na pomorskom dobru, ali dijelom i jeste - opisuje pravni kaos Ciprijan.

---

image

Granica pomorskog dobra

Screenshot
---

Uglavnom, neki kafići su završili na privatnom terenu, a neki na pomorskom dobru. U vlasničkom listu Grad Split je uknjiženi vlasnik na te poslovne prostore. Ali, pitanje je za koliko dugo jer je Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo spor u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kako nam je potvrđeno u ŽDO-u.

- U odnosu na upit o postupcima radi upisa pomorskog dobra, ističem da se pred Trgovačkim sudom u Splitu povodom 18 tužbi Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture protiv tuženika Grada Splita vode parnični postupci.

U odnosu na naprijed navedeno, ističem da se radi o postupcima radi trpljenja upisa pomorskog dobra po utvrđenoj granici iz 2011. na dijelu kupališta - poslovnog kompleksa Bačvice - stoji u odgovoru od glasnogovornice ŽDO-a Rene Laure.

---

image

Rene Laura

Vojko Bašić/Cropix
---

Premda je Grad u situaciji za koju izgleda da će je vrlo teško riješiti, jer su kako kažu upućeni, male mogućnosti da im prođe prijedlog za izmjenu granica, sudeći po tome kako inače prolaze takvi zahtjevi, iz Banovine je pokrenut postupak dogovora s Državnim odvjetništvom.

Kako smo došli do saznanja, postoji mogućnost mirnog rješenja spora među strankama, ukoliko Grad državnim odvjetnicima obrazloži svoje argumente na način da mu se mogu priznati neka prava.

---

Arhitekt Kuzmanić: ‘Još se 1995. znalo da će granica pomorskog dobra dijeliti objekt‘

Arhitekt kompleksa na Bačvicama Ante Kuzmanić kaže kako je već prilikom ugovaranja poslova, dakle prije faze projektiranja, bilo jasno da će granica pomorskog dobra dijeliti objekt. Tvrdi kako se to spominje u "Protokolu o međusobnim odnosima pri izgradnji kupališnog poslovnog kompleksa u uvali Bačvice" kojeg su 1995. sklopili "Konstruktor" i Grad.

Tada je, kaže, Grad Split naručio da se utvrdi granica pomorskog dobra i kojim će česticama prolaziti. Po Kuzmaniću, "Konstruktor" i Grad nisu sudjelovali u jednakim omjerima u financiranju projekta, odnosno "Konstruktor" je uložio više.

Kao prvi dio izvedena je faksimilna obnova stare zgrade kupališta koja se našla unutar granice pomorskog dobra, a u njoj Grad ima poslovne prostore koje potražuje država. Nakon toga u drugoj fazi izvedena je dogradnja, ili diletacija, kako je zove Kuzmanić.

Na njoj se nalazi veliko jedro, a ispod njega su poslovni prostori. Taj dio kompleksa nije na pomorskom dobru i pripao je "Konstruktoru" koji je prodavao prostore, no Kuzmanić tvrdi kako je otpočetka investicija bila tako zamišljena - da bi se dio ulaganja pokrio prodajom, a dio od iznajmljivanja prostora.

- Kasnije je sve otišlo u ugostiteljstvo, nažalost, mimo izvornog projekta taj prostor se devastirao, pregrađivao i dograđivao, kako je kome odgovaralo - sa sjetom se prisjeća Kuzmanić, autor nagrađenog projekta.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA GRANICI MOGUĆEG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NA GRANICI MOGUĆEG 2 0 5485 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-25 07:38:23 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-25 10:40:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-25 10:40:56 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4173 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/25\/21781800.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/25\/23470805.png","\/images\/slike\/2022\/09\/25\/23415183.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/25\/19983988.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/25\/21781804.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/25\/21781808.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/25\/23319682.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Screenshot","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Granica pomorskog dobra<\/p>","

Rene Laura<\/p>","

Ante Kuzmani\u0107<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1243","hd_21781800_1920.jpg":"1920x1080","k_21781800_1280.jpg":"1280x1280","k_21781800_1024.jpg":"1024x1024","k_21781800_640.jpg":"640x640","k_21781800_480.jpg":"480x480","k_21781800_340.jpg":"340x340","k_21781800_220.jpg":"220x220","o_21781800_1280.jpg":"1280x828","o_21781800_1024.jpg":"1024x662","o_21781800_640.jpg":"640x414","o_21781800_480.jpg":"480x310","o_21781800_340.jpg":"340x220","o_21781800_220.jpg":"220x142","h_21781800_1280.jpg":"1280x854","h_21781800_1024.jpg":"1024x683","h_21781800_640.jpg":"640x427","h_21781800_480.jpg":"480x320","h_21781800_340.jpg":"340x227","h_21781800_220.jpg":"220x147","pp_21781800_1280.jpg":"1280x1628","pp_21781800_1024.jpg":"1024x1303","pp_21781800_640.jpg":"640x814","pp_21781800_480.jpg":"480x611","pp_21781800_340.jpg":"340x432","pp_21781800_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1405x858","hd_23470805_1920.png":"1920x1080","k_23470805_1280.png":"1280x1280","k_23470805_1024.png":"1024x1024","k_23470805_640.png":"640x640","k_23470805_480.png":"480x480","k_23470805_340.png":"340x340","k_23470805_220.png":"220x220","o_23470805_1280.png":"1280x781","o_23470805_1024.png":"1024x625","o_23470805_640.png":"640x390","o_23470805_480.png":"480x293","o_23470805_340.png":"340x207","o_23470805_220.png":"220x134","h_23470805_1280.png":"1280x854","h_23470805_1024.png":"1024x683","h_23470805_640.png":"640x427","h_23470805_480.png":"480x320","h_23470805_340.png":"340x227","h_23470805_220.png":"220x147","pp_23470805_1280.png":"1280x1628","pp_23470805_1024.png":"1024x1303","pp_23470805_640.png":"640x814","pp_23470805_480.png":"480x611","pp_23470805_340.png":"340x432","pp_23470805_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1724","hd_23415183_1920.jpg":"1920x1080","k_23415183_1280.jpg":"1280x1280","k_23415183_1024.jpg":"1024x1024","k_23415183_640.jpg":"640x640","k_23415183_480.jpg":"480x480","k_23415183_340.jpg":"340x340","k_23415183_220.jpg":"220x220","o_23415183_1280.jpg":"1280x1149","o_23415183_1024.jpg":"1024x919","o_23415183_640.jpg":"640x574","o_23415183_480.jpg":"480x431","o_23415183_340.jpg":"340x305","o_23415183_220.jpg":"220x197","h_23415183_1280.jpg":"1280x854","h_23415183_1024.jpg":"1024x683","h_23415183_640.jpg":"640x427","h_23415183_480.jpg":"480x320","h_23415183_340.jpg":"340x227","h_23415183_220.jpg":"220x147","pp_23415183_1280.jpg":"1280x1628","pp_23415183_1024.jpg":"1024x1303","pp_23415183_640.jpg":"640x814","pp_23415183_480.jpg":"480x611","pp_23415183_340.jpg":"340x432","pp_23415183_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_19983988_1920.jpg":"1920x1080","k_19983988_1280.jpg":"1280x1280","k_19983988_1024.jpg":"1024x1024","k_19983988_640.jpg":"640x640","k_19983988_480.jpg":"480x480","k_19983988_340.jpg":"340x340","k_19983988_220.jpg":"220x220","o_19983988_1280.jpg":"1280x824","o_19983988_1024.jpg":"1024x659","o_19983988_640.jpg":"640x412","o_19983988_480.jpg":"480x309","o_19983988_340.jpg":"340x218","o_19983988_220.jpg":"220x141","h_19983988_1280.jpg":"1280x854","h_19983988_1024.jpg":"1024x683","h_19983988_640.jpg":"640x427","h_19983988_480.jpg":"480x320","h_19983988_340.jpg":"340x227","h_19983988_220.jpg":"220x147","pp_19983988_1280.jpg":"1280x1628","pp_19983988_1024.jpg":"1024x1303","pp_19983988_640.jpg":"640x814","pp_19983988_480.jpg":"480x611","pp_19983988_340.jpg":"340x432","pp_19983988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1133","hd_21781804_1920.jpg":"1920x1080","k_21781804_1280.jpg":"1280x1280","k_21781804_1024.jpg":"1024x1024","k_21781804_640.jpg":"640x640","k_21781804_480.jpg":"480x480","k_21781804_340.jpg":"340x340","k_21781804_220.jpg":"220x220","o_21781804_1280.jpg":"1280x755","o_21781804_1024.jpg":"1024x604","o_21781804_640.jpg":"640x377","o_21781804_480.jpg":"480x283","o_21781804_340.jpg":"340x200","o_21781804_220.jpg":"220x129","h_21781804_1280.jpg":"1280x854","h_21781804_1024.jpg":"1024x683","h_21781804_640.jpg":"640x427","h_21781804_480.jpg":"480x320","h_21781804_340.jpg":"340x227","h_21781804_220.jpg":"220x147","pp_21781804_1280.jpg":"1280x1628","pp_21781804_1024.jpg":"1024x1303","pp_21781804_640.jpg":"640x814","pp_21781804_480.jpg":"480x611","pp_21781804_340.jpg":"340x432","pp_21781804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_21781808_1920.jpg":"1920x1080","k_21781808_1280.jpg":"1280x1280","k_21781808_1024.jpg":"1024x1024","k_21781808_640.jpg":"640x640","k_21781808_480.jpg":"480x480","k_21781808_340.jpg":"340x340","k_21781808_220.jpg":"220x220","o_21781808_1280.jpg":"1280x800","o_21781808_1024.jpg":"1024x640","o_21781808_640.jpg":"640x400","o_21781808_480.jpg":"480x300","o_21781808_340.jpg":"340x212","o_21781808_220.jpg":"220x137","h_21781808_1280.jpg":"1280x854","h_21781808_1024.jpg":"1024x683","h_21781808_640.jpg":"640x427","h_21781808_480.jpg":"480x320","h_21781808_340.jpg":"340x227","h_21781808_220.jpg":"220x147","pp_21781808_1280.jpg":"1280x1628","pp_21781808_1024.jpg":"1024x1303","pp_21781808_640.jpg":"640x814","pp_21781808_480.jpg":"480x611","pp_21781808_340.jpg":"340x432","pp_21781808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23319682_1920.jpg":"1920x1080","k_23319682_1280.jpg":"1280x1280","k_23319682_1024.jpg":"1024x1024","k_23319682_640.jpg":"640x640","k_23319682_480.jpg":"480x480","k_23319682_340.jpg":"340x340","k_23319682_220.jpg":"220x220","o_23319682_1280.jpg":"1280x854","o_23319682_1024.jpg":"1024x683","o_23319682_640.jpg":"640x427","o_23319682_480.jpg":"480x320","o_23319682_340.jpg":"340x227","o_23319682_220.jpg":"220x146","h_23319682_1280.jpg":"1280x854","h_23319682_1024.jpg":"1024x683","h_23319682_640.jpg":"640x427","h_23319682_480.jpg":"480x320","h_23319682_340.jpg":"340x227","h_23319682_220.jpg":"220x147","pp_23319682_1280.jpg":"1280x1628","pp_23319682_1024.jpg":"1024x1303","pp_23319682_640.jpg":"640x814","pp_23319682_480.jpg":"480x611","pp_23319682_340.jpg":"340x432","pp_23319682_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38840866 Threads: 4 Questions: 7129162272 Slow queries: 3312187 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609151497 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/drama-na-bacvicama-grad-bi-mogao-ostati-bez-cak-18-prostora-na-plazi-zupanijsko-drzavno-odvjetnistvo-pokrenulo-je-sporove-protiv-banovine-za-sve-je-kriv-jedan-glupi-potez-1227140 [printLink] => /split/drama-na-bacvicama-grad-bi-mogao-ostati-bez-cak-18-prostora-na-plazi-zupanijsko-drzavno-odvjetnistvo-pokrenulo-je-sporove-protiv-banovine-za-sve-je-kriv-jedan-glupi-potez-1227140?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 691921 [name] => granica pomorskog dobra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-25 12:41:16 [main_article_id] => 0 [alias] => granica-pomorskog-dobra [link] => /tag/granica-pomorskog-dobra ) [1] => stdClass Object ( [id] => 331143 [name] => bačvice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bacvice [link] => /tag/bacvice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 654053 [name] => Marijan Ciprijan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-25 12:31:22 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-ciprijan [link] => /tag/marijan-ciprijan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 639025 [name] => Županijsko državno odvjetništvo u Splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-18 16:03:27 [main_article_id] => 0 [alias] => zupanijsko-drzavno-odvjetnistvo-u-splitu [link] => /tag/zupanijsko-drzavno-odvjetnistvo-u-splitu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA GRANICI MOGUĆEG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Drama na Bačvicama; Grad bi mogao ostati bez čak 18 prostora na plaži! Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je sporove protiv Banovine, za sve je kriv jedan glupi potez... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/25/21781800.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/25/21781800.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/25/23470805.png [title] =>

Granica pomorskog dobra

Screenshot ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/25/23415183.jpg [title] =>

Rene Laura

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/25/19983988.jpg [title] =>

Ante Kuzmanić

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/25/21781804.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/25/21781808.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/25/23319682.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Grad Split mogao bi ostati bez čak 18 poslovnih prostora na kupalištu Bačvice! Riječ je o zgradi koja je obnovljena na mjestu nekadašnjeg kupališnog objekta koji je izgrađen tridesetih godina 20. stoljeća i služio je na ponos Splićana.

S vremenom je bio jako oronuo, da bi devedesetih godina bio obnovljen po projektu Ante Kuzmanića i Eugena Širole, za što su 1997. dobili prestižnu nagradu "Vladimir Nazor".

---

image

Ante Kuzmanić

Božidar Vukičević/Cropix
---

Gradnju poslovnog kompleksa koji je uključivao ugostiteljske sadržaje, prostor za disco klub i nerealizirani akvarij su financirali "Konstruktor" i Grad Split, a od tada objekt je bio predmetom devastacija ugostitelja željnih zarade. Zanimljivo je da građevinski objekt nikad nije imao jedinstvenu katastarsku česticu, a sastoji se također i od više vlasničkih čestica.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Prije dva i pol desetljeća to nisu gledali kao problem, ali sada je velika glavobolja za Banovinu, koja je u poziciji koke koja gubi svoja zlatna jaja otkako se pokrenulo Državno odvjetništvo. O mogućnosti da Grad izgubi velik broj poslovnih prostora moglo se čuti prije tjedan dana na 4. sjednici Gradskog vijeća.

Prilikom godišnjeg izvješća o poslovanju "Splitske obale", njezin direktor Marijan Ciprijan je spomenuo da je izgubljen već jedan spor s Državnim odvjetništvom, a dogradonačelnik Bojan Ivošević je izjavio kako će ovaj mjesec doći još jedna presuda koja neće po svoj prilici biti dobra po Grad.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Upitali smo direktora "Splitske obale" Ciprijana da objasni o čemu je riječ, kakvi se sporovi vode oko Bačvica.

- Cijeli kompleks, sve što je gradsko, to će ići pod državu, ako se granica pomorskog dobra ne promjeni! Službeno su država i Grad Split stranke u postupku. Ali, trenutno vodimo neke pregovore i nadam se da će biti sluha kod druge strane i da ćemo uspjeti riješiti da vlasništvo ostane pod Gradom Splitom.

Ali kako trenutno stvari stoje, granica pomorskog dobra je utvrđena 2011. godine i poslovni prostori po tome više nisu gradski. Sad bi se granica trebala promijeniti da to ostane pod Gradom Splitom da možemo s time upravljati i sredstva ulagati u plažu Bačvice i ostale sadržaje.

Tko bi trebao mijenjati granicu pomorskog dobra i utvrditi novu?

- "Splitska obala je već dala zahtjev da se ona promjeni". Za granicu pomorskog dobra može bilo tko dati zahtjev, svaka pravna osoba, tvrtka ili pojedinac. Na Županiji imate povjerenstvo za utvrđivanje granica pomorskog dobra. Taj zahtjev ide prema njima i oni ga utvrđuju, u tom tijelu bude pet-šest članova, tu su predstavnici Grada, Županije, Kapetanije, Katastra...

To povjerenstvo donosi odluku i ona se šalje u Zagreb na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a s njom se mora složiti i DORH. I kad se to amenuje, prolazi cijelu proceduru na Vladi RH da bi se po novom elaboratu utvrdila granica - objašnjava Ciprijan.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Dodaje kako se već u fazi podnošenja zahtjeva za izmjenom granice mora dostaviti elaborat za novu granicu.

- Kad se prvi put utvrđuje granica pomorskog dobra mora se pozvati geodet da utvrdi gdje bi trebala granica pomorskog dobra biti i s tim elaboratom se ide pred povjerenstvo. Mi smo sve to napravili i pred povjerenstvo smo to stavili. Ali, tu još ima politike i svega da to još prođe - zaključuje Ciprijan.

Upitali smo što je sa sporom koji je već izgubljen i s još jednim za kojeg je na sjednici Gradskog vijeća Ivošević najavio da bi ga Grad mogao izgubiti.

- Mi smo u pregovorima da se nešto pozitivno dogodi, ako se ništa ne učini, onda će sve otići pod državu, a to je ogromna šteta za Grad. Granica pomorskog dobra je smiješno povučena. Vi novinari možete ispitati tko je to uradio i zašto. Ispalo je da je od cijele zgrade pola išlo Gradu Splitu, a pola "Konstruktoru". Polovica koja je gradska je išla u pomorsko dobro, a sve što je privatno je otišlo izvan toga.

Na pomorskom dobru nemate vlasnika, tako da to nije gradsko, a ono što je privatno su ostavili izvan obuhvata pomorskog dobra. To je dosta zanimljivo. Granica je provučena kroz zgradu, po tome akvarij nije na pomorskom dobru, ali dijelom i jeste - opisuje pravni kaos Ciprijan.

---

image

Granica pomorskog dobra

Screenshot
---

Uglavnom, neki kafići su završili na privatnom terenu, a neki na pomorskom dobru. U vlasničkom listu Grad Split je uknjiženi vlasnik na te poslovne prostore. Ali, pitanje je za koliko dugo jer je Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo spor u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kako nam je potvrđeno u ŽDO-u.

- U odnosu na upit o postupcima radi upisa pomorskog dobra, ističem da se pred Trgovačkim sudom u Splitu povodom 18 tužbi Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture protiv tuženika Grada Splita vode parnični postupci.

U odnosu na naprijed navedeno, ističem da se radi o postupcima radi trpljenja upisa pomorskog dobra po utvrđenoj granici iz 2011. na dijelu kupališta - poslovnog kompleksa Bačvice - stoji u odgovoru od glasnogovornice ŽDO-a Rene Laure.

---

image

Rene Laura

Vojko Bašić/Cropix
---

Premda je Grad u situaciji za koju izgleda da će je vrlo teško riješiti, jer su kako kažu upućeni, male mogućnosti da im prođe prijedlog za izmjenu granica, sudeći po tome kako inače prolaze takvi zahtjevi, iz Banovine je pokrenut postupak dogovora s Državnim odvjetništvom.

Kako smo došli do saznanja, postoji mogućnost mirnog rješenja spora među strankama, ukoliko Grad državnim odvjetnicima obrazloži svoje argumente na način da mu se mogu priznati neka prava.

---

Arhitekt Kuzmanić: ‘Još se 1995. znalo da će granica pomorskog dobra dijeliti objekt‘

Arhitekt kompleksa na Bačvicama Ante Kuzmanić kaže kako je već prilikom ugovaranja poslova, dakle prije faze projektiranja, bilo jasno da će granica pomorskog dobra dijeliti objekt. Tvrdi kako se to spominje u "Protokolu o međusobnim odnosima pri izgradnji kupališnog poslovnog kompleksa u uvali Bačvice" kojeg su 1995. sklopili "Konstruktor" i Grad.

Tada je, kaže, Grad Split naručio da se utvrdi granica pomorskog dobra i kojim će česticama prolaziti. Po Kuzmaniću, "Konstruktor" i Grad nisu sudjelovali u jednakim omjerima u financiranju projekta, odnosno "Konstruktor" je uložio više.

Kao prvi dio izvedena je faksimilna obnova stare zgrade kupališta koja se našla unutar granice pomorskog dobra, a u njoj Grad ima poslovne prostore koje potražuje država. Nakon toga u drugoj fazi izvedena je dogradnja, ili diletacija, kako je zove Kuzmanić.

Na njoj se nalazi veliko jedro, a ispod njega su poslovni prostori. Taj dio kompleksa nije na pomorskom dobru i pripao je "Konstruktoru" koji je prodavao prostore, no Kuzmanić tvrdi kako je otpočetka investicija bila tako zamišljena - da bi se dio ulaganja pokrio prodajom, a dio od iznajmljivanja prostora.

- Kasnije je sve otišlo u ugostiteljstvo, nažalost, mimo izvornog projekta taj prostor se devastirao, pregrađivao i dograđivao, kako je kome odgovaralo - sa sjetom se prisjeća Kuzmanić, autor nagrađenog projekta.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Screenshot Vojko Bašić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Screenshot

Granica pomorskog dobra

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/drama-na-bacvicama-grad-bi-mogao-ostati-bez-cak-18-prostora-na-plazi-zupanijsko-drzavno-odvjetnistvo-pokrenulo-je-sporove-protiv-banovine-za-sve-je-kriv-jedan-glupi-potez-1227140 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=23b6fae25397e3a957e71b8ec42099d28aa22538 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Drama+na+Ba%C4%8Dvicama%3B+Grad+bi+mogao+ostati+bez+%C4%8Dak+18+prostora+na+pla%C5%BEi%21+%C5%BDupanijsko+dr%C5%BEavno+odvjetni%C5%A1tvo+pokrenulo+je+sporove+protiv+Banovine%2C+za+sve+je+kriv+jedan+glupi+potez...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdrama-na-bacvicama-grad-bi-mogao-ostati-bez-cak-18-prostora-na-plazi-zupanijsko-drzavno-odvjetnistvo-pokrenulo-je-sporove-protiv-banovine-za-sve-je-kriv-jedan-glupi-potez-1227140 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdrama-na-bacvicama-grad-bi-mogao-ostati-bez-cak-18-prostora-na-plazi-zupanijsko-drzavno-odvjetnistvo-pokrenulo-je-sporove-protiv-banovine-za-sve-je-kriv-jedan-glupi-potez-1227140 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA GRANICI MOGUĆEG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNA GRANICI MOGUĆEG

Drama na Bačvicama; Grad bi mogao ostati bez čak 18 prostora na plaži! Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je sporove protiv Banovine, za sve je kriv jedan glupi potez...

Piše Sandi Vidulić
25. rujna 2022. - 12:40

Grad Split mogao bi ostati bez čak 18 poslovnih prostora na kupalištu Bačvice! Riječ je o zgradi koja je obnovljena na mjestu nekadašnjeg kupališnog objekta koji je izgrađen tridesetih godina 20. stoljeća i služio je na ponos Splićana.

S vremenom je bio jako oronuo, da bi devedesetih godina bio obnovljen po projektu Ante Kuzmanića i Eugena Širole, za što su 1997. dobili prestižnu nagradu "Vladimir Nazor".

Gradnju poslovnog kompleksa koji je uključivao ugostiteljske sadržaje, prostor za disco klub i nerealizirani akvarij su financirali "Konstruktor" i Grad Split, a od tada objekt je bio predmetom devastacija ugostitelja željnih zarade. Zanimljivo je da građevinski objekt nikad nije imao jedinstvenu katastarsku česticu, a sastoji se također i od vi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 02:39