StoryEditorOCM
Splitsmrt gimnastičarke

Dr. Ivo Ivić o slučaju sportašice koja je umrla od meningitisa u roku 24 sata: ‘Nemoćni ste kad se to dvoje spoji...‘

Piše Ivica Marković
20. travnja 2024. - 22:08
Dr. Ivo Ivić: Važno je što prije reagirati, odnosno prepoznati da se radi o bakterijskom meningitisuSaša Burić/Cropix

Da nema društvenih mreža, sljedeća bi vijest zasigurno prošla "ispod radara" i ne bi joj se pridavalo toliko pažnje.

U četvrtak je u Sveučilišnoj bolnici u Guadalajari u dobi od 17 godina preminula gimnastičarka Maria Herranz Gómez. Nesretna djevojka bila je velika gimnastičarska nada, nije bolovala ni od kakve teške kronične bolesti ili onkološke bolesti, ali je na svoju žalost negdje od nekoga "pokupila" bakteriju meningitisa koji je u roku od 24 sata doveo do smrtnog ishoda.

- Pretpostavljam da se radilo o bakterijskom meningitisu, koji sa plamtećom sepsom, što na svu sreću i nije tako česta pojava, najčešće izaziva smrt. Takvih slučajeva nema puno, ali su uredno opisani u medicinskim knjigama - kaže nam izv. prof. dr. sc. Ivo Ivić, bivši predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, čovjek koji je sada u mirovini, a koji je sa svojim timom suradnika iznio, možda u cijeloj Hrvatskoj čak i najveći teret pandemije korone.

image

Dr. Ivo Ivić: Važno je što prije reagirati, odnosno prepoznati da se radi o bakterijskom meningitisu

 

 

Cropix

Iako znamo za ovakve slučajeve, koji su se događali i u Dalmaciji (prije više od 10 godina preminulo je malo dijete iz Dalmatinske zagore) ne možemo se oteti dojmu da nitko nikada nije spreman na ovakav ishod, u vrlo kratkom vremenu.

Češće stradaju djeca

- U mojoj karijeri infektologa, dakle u više od 35 godina rada imali smo takvih slučajeva i svaki put bismo se iznenadili, odnosno nismo mogli vjerovati da tako teško oboljeloj osobi ne možemo pomoći. Jednostavno, bolest je gotovo svaki put bila jača, a ishod je umnogome ovisio o imunološkom sustavu oboljele osobe. Ako osoba uz bakterijski meningitis, koji je puno teži od virusnog meningitisa, dobije i meningokoknu sepsu, tada je ishod liječenja nažalost vrlo nepovoljan. Imali smo takvih smrtnih slučajeva kod male djece, što je češća opcija, ali i kod odraslih osoba - govori dr. Ivić.

image

Gimnastičarke iz Guadalajare izgubile su kolegicu

 

 

Afp

Radi se o infekciji na koju malo tko od nas, odnosno nitko ne može utjecati.

- Dakle, radi se o infekciji, kao od upale pluća. Oboljela osoba je bila u blizini osobe koja u sebi nosi bakteriju meningokoka i udisanjem kapljica na sebe prenosi bolest, odnosno razvije bolest ako je osjetljiva na takvu vrstu infekcije. Ne radi se o masovnoj bolesti, ali nažalost radi se o vrlo ozbiljnoj bolesti - govori dr. Ivić.

Cjepivo postoji

Cjepivo protiv bakterijskog meningitisa postoji.

- Glavni uzročnik meningitisa je bakterija hemofilus influence tip B i protiv njega imamo cjepivo koje je uvršteno u kalendar cijepljenja i djeca se, nadam se, uredno cijepe protiv njega. Sjećam se, kada sam počinjao s radom kao infektolog imali smo godišnje i do 20 slučajeva meningitisa izazvanih ovim uzročnikom. Pet godina nakon što su se djeca počela cijepiti protiv njega, on je jednostavno nestao.

Pneumokok također izaziva meningitis i protiv njega imamo cjepivo, koje je također uvršteno u kalendar cijepljenja i djeca se redovito cijepe. Protiv meningokoka, koji je treći važni uzročnik meningitisa, posebno grupa B, također imamo cjepivo, međutim to cjepivo još uvijek nije uvršteno u kalendar redovitog cijepljenja pa cijepljenje nije obavezno, već se protiv njega cijepe neke rizične skupine. Međutim, upravo on može uzrokovati ovakvu situaciju koja se dogodila toj mladoj gimnastičarki - zaključuje izv. prof. dr. sc. Ivo Ivić.

Kad se pojavi osip, bolest je već otišla daleko
Zanimalo nas je što je važno da bi osoba koja je oboljela od bakterijskog meningitisa mogla preživjeti i pobijediti bolest?

- A, važno je što prije reagirati, odnosno prepoznati da se radi o bakterijskom meningitisu. No, ne postoji osoba koja bi mogla u prvim satima bolesti i prepoznati tu bolest. Zašto? Pa iz jednostavnog razloga jer je ona u svojim prvim satima slična bilo kojoj bolesti. Nakon sedam, osam ili 12 sati, kada se zaista počinju javljati simptomi, koji bi mogli ukazivati na bakterijski meningitis, stvari tolikom brzinom krenu nagore da je to teško povjerovati. Jedan od simptoma koji jasno ukazuje da bi se moglo raditi o bakterijskom meningitisu su točkasta krvarenja po koži (osip), ali kada se on pojavi tada je bolest već "otišla daleko" - kazuje dr. Ivić.

Ostavlja li bakterijski meningitis posljedice?

- Ako ga se "riješi" unutar 24 sata, odnosno ako se daju antibiotici u "prvom danu" bolesti, izgledi da neće biti posljedica su dobri. Sve duže od dva dana bolesti ostavlja posljedice, a duže od tri dana još teže posljedice, ističe dr. Ivić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:37