StoryEditorOCM
SplitTESTIRANJE TRŽIŠTA

Cijena šparoga berača iz Muća izazvala zgražanje Splićana: ‘Jesi to u dvorištu sadija? Radije odoh na janjetinu!‘

Piše M. G.
30. ožujka 2024. - 12:13

Šparoge - namirnica bez koje je mnogima nezamisliva trpeza za Uskrs izazvale su pravu polemiku u jednoj od Facebook grupa. Naravno, ne zbog nje same nego zbog cijene za koju je jedan berač iz Muća Splićanima ponudio divlje šparoge računajući valjda na zazubice ljubitelja te samonikle i zdrave delikatese i olako posezanje za novčanikom u vrijeme blagdana.

Njegov oglas je glasio ovako:”Dostava večeras na kućnu adresu, friško brane. Šparoge i bljušte kilogram 40 eura, bljušte kilogram 30 eura, šparoge kilogram 50 eura”. Cijene su izazvale niz komentara...

“Prolupa narod, ali dok god je netko voljan platit…”, “kil pršuta 35 eura, a ti tražis za šparoge 40”, “ja ovo gledam i ne virujen svojim očima…”, “6 kg prasetine u Sparu 35 eura”, “ja jutros u Konzuma plaća pršut po 20 eura”… - tek su neki od komentara koji su osvanuli ispod oglasa berača iz Muća. Dok su se mnogi zgražali i osuđivali visinu cijene jedan od komentatora stao je u njegovu obranu napisavši:”Kome je skupo neka ide brati sam, čovik se mučio i ima pravo tražiti koliko hoće!”

“A neš ti mučenja drage ti Gospe”, brzoptezno je stigla reakcija na spomenuti komentar, a onda je krenula rasprava o muci i trudu uloženom u branje šparoga.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

“Pa niko normalan neće kupiti, nažalost, preskupo je za snop ‘travke ‘ jer svako može otić pola sata i ubrat’”, “a baš, šta bi da ih je oro i okopavao? Jel to u dvorištu sadio? Je kopa, je baca gnjoj, zagrća ka i kumpire, a kumpir 1 eur”, “komentiram samo cijenu za nešto što nije uložio ni eura osim svoga vremena i onda lupa tu neke cifre i smatra da to toliko vrijedi.. još će reći da su djedovina pa da je zbog tog tolika cijena…” - reagirali su, između ostalog, komentatori oglasa predloživši prodavaču da šparoge otkine na 10-15 cm dužine, odvaže ono što od njih vrijedi i tek onda krene prodavati.

Jedna je gospođa pobrala simpatije ustvrdivši “radije odo na janjetinu”, a bilo je i ironičnih upita “pošto je onda mahovina” da bi, na kraju, u komentarima osvanuo i zaključak:”Sve se pretvorilo u pohlepu. Postoji realna cijena za sve. E, sad što svi misle da mogu lupat cijene i onda vjerovat da je to normalno je ustvari pohlepa. Vjerojatno će mu propasti jer netko imalo normalan ne bi dao tolike novce za nešto takvo. Sretno mu…”.

Kad je, na kraju Facebook balade o šparogama, komentatorica Tina zapitala “jel iko kupio” javio se i berač iz Muća:”Nije niko, sve smo ih na kraju poklonili”, pa je lako moguće da je svojom objavom i cijenama kilograma divljih šparoga samo htio testirati tržište.

image
Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:29