StoryEditorOCM
SplitSJEDNICA O TURIZMU

Barbir o ideji novog kongresnog centra u Splitu: Da bi privukli drugačije goste moramo stvoriti drugačiju ponudu

Piše Split SD
11. rujna 2023. - 10:47

Prošlog su tjedna izglasani zaključci Tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Splita "Turizam u gradu Splitu", a jedan od zaključaka zadužuje gradonačelnika Ivicu Puljka da, kao predsjednik Turističkog vijeća, posveti dužnu pažnju razvoju kongresnog turizma, te da u sklopu jednog od gradskih projekata planira kongresni centar.

Radi se o prijedlogu nezavisnog gradskog vijećnika Damira Barbira, koji je objasnio zašto je Gradskom vijeću i gradonačelniku predložio posvećivanje pažnje razvoju kongresnog turizma. 

- Željeni smjer splitskog turizma već je godinama prihvaćen gotovo konsenzusom, ali realno stanje na terenu, odnosno smjer u kojem turizam ide, suprotan je našim željama. Da bi to promijenili, moramo napraviti velik broj koraka prema željenom cilju, a ovaj Zaključak je jedan od njih – rekao je Barbir te objasnio zašto nije precizirao konkretan projekt u sklopu kojeg bi volio da Grad realizira kongresni centar:

- Nedavnim izglasavanjem dugoročnog investicijskog zajma Europske investicije banke na Gradskom vijeću, osigurali smo sredstva za provedbu gotovo svih vizija aktualne i budućih gradskih vlasti, tako da financije nisu više problem, ostaje nam realizacija. U sklopu kojeg projekta će konkretno biti realiziran kongresni centar, odluka je koju donose vladajući na prijedlog struke - kazao je Barbir.

Podsjeća da Split ima nekoliko kongresnih prostora, koji se nalaze u privatnom vlasništvu i ne zadovoljavaju ni približno sve potrebe i potencijale grada pod Marjanom. Izgradnjom multifunkcionalnog centra, koji bi radio tijekom cijele godine, otvorila bi se mogućnost realizacije inicijativa na korist lokalnog poduzetništva, sportske i znanstvene zajednice.

- Nije dovoljno govoriti kako želimo privući kvalitetnije goste ili kako nam aktualna struktura gostiju koje naš grad privlači nije po volji. Kako bi privukli drugačije ljude, moramo stvoriti drugačiju ponudu i kongresni centar bi svakako bio velik poticaj željenoj promjeni – poručio je Barbir.

Dodao je i kako se radi o mjeru produljenja sezone. 

- Splitski turizam je visoko sezonalan, odnosno gosti nam dolaze samo preko ljetnih mjeseci, a kongresi i konferencije se mogu održavati tijekom cijele godine. Kvalitetni sadržaji bi u novi kongresni centar privukli poslovne ljude, liječnike, znanstvenike, stručnjake iz IT sektora i ostale profesionalce koji bi znatno poboljšali krvnu sliku našeg turizma van sezone –  za kraj je rekao Barbir i dodao da kako se nada da od usvajanja Zaključka do realizacije kongresnog centra neće proći više od tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:59