stdClass Object ( [id] => 1170598 [title] => Banovina im je odavno nudila plaću od 15.000 kuna, ali nitko to ne želi raditi! Grad Split ima ambiciozne planove, ali pitanje je hoće li ih imati tko ostvariti... Šefica DAS-a:‘To je stresno‘ [alias] => banovina-im-je-odavno-nudila-placu-od-15-000-kuna-ali-nitko-to-ne-zeli-raditi-grad-split-ima-ambiciozne-planove-ali-pitanje-je-hoce-li-ih-imati-tko-ostvariti-sefica-das-a-to-je-stresno [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gradska uprava pokrenula je ambiciozan projekt "Urbana politika Grada Splita 2021. - 2026.".

U iduće četiri godine trebalo bi izraditi čak dvije izmjene i dopune sadašnjeg GUP-a, uspostaviti Javnu ustanovu, Zavod za prostorno uređenje Grada Splita, provesti osam anketnih natječaja za gradske projekte (Poljud, Kopilica, stari Hajdukov plac, Istočna obala gradske luke, Duilovo, Brodarica, Meje i Sportski centar Istok).

Valjalo bi, također, izraditi stručne studije (prometne, demografske, sociološke, ekološke, konzervatorske...) koje bi služile kao podloga za novi GUP koji bi trebao biti gotov 2026. godine. Pored svega nabrojanog, na analizu bi se stavio 51 do sada usvojeni detaljni plan uređenja i UPU, kao i 20 pojedinačnih zahvata.

Poremećaj u dinamici izdavanja akata

Je li Grad kapacitiran za takav urbanistički "presing" kakav je zamislio? Bilo je kritika od političke oporbe da je Split blokiran zbog neizdavanja ili sporog izdavanja stotina građevinskih i lokacijskih dozvola. Pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Teo Vojković je nedavno odbio takve napade. Rekao je da se sada više izdaje dozvola nego nekih prethodnih godina, ali je ipak priznao da "postoji ozbiljan poremećaj u dinamici izdavanja akata".

U međuvremenu je predstavljena "Urbana politika Grada", koja predviđa suradnju buduće Javne ustanove s Upravnim odjelom od kojeg se očekuje "dinamičnija, efikasnija i kvalitetnija podrška za provedbu akata vezanih za početak izrade novog GUP-a/PPUG-a, ali i vrijeme primjene tog dokumenta nakon njihova usvajanja".

S obzirom na to da je Vojković izjavio da postoji problem kod izdavanja akata, upitali smo ga je li njegov Upravni odjel dovoljno kadrovski ekipiran.

- Upravni odjel kojeg sam čelnik, odnosno njegov Odsjek za provedbu akata prostornog uređenja već duže vrijeme, koje se mjeri godinama (dvije do tri godine), ima nedostatak službenika. Nedostajući broj službenika je u ovom trenutku tri do četiri - procijenio je Vojković.

Da se pored brojnih nezaposlenih koji su na HZZ-u ova stručna služba ne popunjava kako bi u Gradu htjeli, potvrdio je nedavni natječaj za prijem kadrova. Do nas je došla informacija kako je Grad tražio pet djelatnika, a da ih se javilo samo dvoje. Vojković je to demantirao, ali se iz njegova odgovora vidi da ne vlada interes za rad u tom odjelu Banovine.

Četvero se javilo za šest mjesta

- Natječaj koji je bio proveden tijekom studenoga i prosinca bio je za tri službenika za rad na neodređeno i tri za rad na određeno vrijeme (legalizacija). Javile su se četiri osobe za rad na neodređeno vrijeme. Od njih jedna nije ispunjavala uvjete, a jedna je do tada radila u gradskoj upravi na određeno. Tako su primljene tri osobe, što je bilo povećanje za dvoje - objašnjava pročelnik.

Središnju ulogu u urbanizmu Splita trebala bi ubuduće voditi gradska Javna ustanova za prostorno planiranje Grada Splita. Nije definirano kad bi preuzela vodstvo, a još nema zaposlenih. Tek se priprema natječaj za ravnatelja. Zanimljivo je da se, kad je taj natječaj raspisan 2007. godine, nije nitko javio, unatoč obećanoj plaći od 12.500 kuna. Iz Banovine su čak nudili 15.000 kuna onome tko ima titulu magistra. No, u ono vrijeme nije bilo odaziva.

Upitali smo Vojkovića, koji je predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove, hoće li se uspjeti privući mlade kadrove, odnosno, boji li se negativne selekcije. Osim toga, kako se misli privući kadar za rad u Javnu ustanovu, a da istodobno bude dovoljno djelatnika koji će raditi na rješavanju akata u Upravnom odjelu?

---

image
Teo Vojković
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

- Što se tiče kadrovskog ekipiranja Javne ustanove Zavoda za prostorno uređenje, to je pitanje koje će u bliskoj budućnosti tražiti odgovarajuća rješenja. Međutim, ne postoji opasnost od negativne selekcije, niti će to biti od utjecaja na broj djelatnika koji rade na izdavanju akata. To nije isti profil stručnjaka. U Zavodu za prostorno uređenje trebaju raditi stručnjaci iz područja urbanizma, s iskustvom rada na izradi ili pripremi prostornih planova. Niti jedan od službenika koji danas rade na izdavanju dozvola nije tog stručnog profila - kaže pročelnik ovog Upravnog odjela.

Kadrovsko ekipiranje po 'tržišnim' principima

U "Urbanističkoj politici Grada Splita" spominje se integriranje novog i stručnog kadra koji se obrazuje na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. No, prije 15-ak godina, nedugo nakon što je registrirana Javna ustanova, ispostavilo se da postoji problem zapošljavanja, o čemu je tada pisala Slobodna Dalmacija. Nemogućnost da pronađu zainteresirane stručne kadrove za ustanovu iz Grada su tumačili time da je mladim arhitektima zanimljivije da se oprobaju na tržištu, gdje su veće mogućnosti zarade i samopotvrđivanja kroz vlastite projekte.

- Ne bih komentirao detalje razloga zašto pred 15-ak godina, nakon registracije Zavoda, nije došlo do stvarnog oživotvorenja ovog procesa, ali problem kadrovskog ekipiranja sigurno nije bio glavni niti jedini razlog - smatra Vojković.

Optimističan je oko mogućnosti da se ovoga puta ekipira Javna ustanova koja bi trebala zamijeniti nekadašnji urbanistički zavod.

- Kadrovsko ekipiranje Zavoda u razdoblju ispred nas provodit će se po "tržišnim" principima, poštujući proceduru javnih natječaja, i to kako za mjesto ravnatelja, tako i za ostale zaposlenike. Naravno da će jedan od oslonaca biti suradnja sa Sveučilištem i odgovarajućim katedrama pri FGAG-u - napominje Vojković.

---

Na Zavodu za zapošljavanje ima 17 arhitekata i 33 inženjera građevine


Na Zavodu za zapošljavanje ima daleko više nezaposlenih arhitekata i inženjera građevine nego što ih se javlja na natječaje za radna mjesta u Upravnom odjelu za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Grada Splita.

- Ako ste mislili na diplomirane inženjere arhitekture, njih je na današnji dan u evidenciji Zavoda za zapošljavanje u PS-u Split evidentirano ukupno 17. Diplomiranih inženjera građevine na evidenciji HZZ-a, PS Split je 33 - odgovorila nam je Jelena Gogić, predstojnica Područne službe Split.

Kako je rekao pročelnik Vojković, u gradskoj službi nedostaju tri do četiri djelatnika. Grad je u studenome i prosincu tražio tri arhitekta za rad na neodređeno, a tri djelatnika za određeno vrijeme su tražena za rješavanje dokumenata na legalizaciji. Javile su se ukupno tek četiri osobe, i to samo za rad na neodređeno vrijeme.

Od četvero prijavljenih jedna osoba nije ispunjavala uvjete, a jedna osoba je već radila u Banovini na određeno.

Dodajmo da je prosincu 2020. Upravni odjel tražio za mjesto višeg stručnog suradnika arhitekta ili inženjera građevinarstva na neodređeno vrijeme, a na natječaj se prijavilo samo dvoje ljudi. Godinu prije tražilo ih se troje na neodređeno vrijeme, pristupilo je četvero kandidata, od čega je troje ostvarilo pravo na intervju.

Novi natječaj za tri izvršitelja na određeno vrijeme objavljen je na stranicama Grada prije dva tjedna, a od Vojkovića smo doznali da se javilo šest kandidata.

---

---

image
Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split
Sasa Buric/Cropix
---

---

Daša Gazde, predsjednica DAS-a: Nije čudno da to nitko ne želi raditi, posao je jako stresan


Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split, kaže da je riječ o stresnim radnim mjestima djelatnika koji rade na izdavanju građevinskih i lokacijskih dozvola.

- Postoji velika količina neriješenih akata zbog raznih problema, neurednih zahtjeva investitora, ili zbog toga što HEP na vrijeme nije dostavio uvjete. Svatko može doći do referenta i galamiti na njega zato što mu nije dozvolio da gradi zgradu kakvu bi htio. S druge strane, USKOK posjećuje Banovinu i prisluškuje. A s treće strane, investitori su shvatili da Ministarstvo "preskače" Grad, pa ako se neki zahtjevi za dozvole u gradskoj službi odbiju, u Ministarstvu prihvate žalbe investitora, valjda iz straha od tužbe, pa onda referent ispadne glup - kaže Gazde.

Dodaje da se radi o užasno teškoj materiji za nekog tko je mlad i nema iskustva.
- Na primjer, mi nigdje nemamo definiran podrum. Podrum je definiran u svakom prostornom planu za sebe. Nema više pojmovnika u Zakonu o prostornom uređenju. Tako da podrum u Splitu i u Solinu nije ista stvar. Naravno da će onda investitori htjeti da bude po njihovom. Osim toga, trebate poznavati i niz drugih zakona i propisa. Nije čudno što nitko ne želi raditi u tako stresnim uvjetima. Ali, valja se nadati da će doći pravi ljudi koji će Javnu ustanovu za prostorno planiranje Grada Splita i Upravni odjel postaviti na noge - kaže Daša Gazde.

Inače, na stranicama Grada Splita 7. lipnja 2021. je bilo objavljeno izvješće o primopredaji vlasti, u kojem je objavljeno da se u Upravnom odjelu vodi 1879 predmeta (građevinskih, lokacijskih, uporabnih dozvola, utvrđivanja građevinskih čestica...), te da je tada bilo nedovršeno 4100 slučajeva legalizacije.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Urbanistički ‘presing‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Urbanistički ‘presing‘ 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-22 11:02:07 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-25 08:43:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-25 08:43:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4154 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/22\/18468418.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/18468438.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/20850832.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/17272590.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Gradska uprava pokrenula je ambiciozan projekt \u201dUrbana politika Grada Splita 2021. - 2026.","","Da\u0161a Gazde, predsjednica Dru\u0161tva arhitekata Split","Teo Vojkovi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1103","hd_18468418_1920.jpg":"1920x1080","k_18468418_1280.jpg":"1280x1280","k_18468418_1024.jpg":"1024x1024","k_18468418_640.jpg":"640x640","k_18468418_480.jpg":"480x480","k_18468418_340.jpg":"340x340","k_18468418_220.jpg":"220x220","o_18468418_1280.jpg":"1280x735","o_18468418_1024.jpg":"1024x588","o_18468418_640.jpg":"640x367","o_18468418_480.jpg":"480x275","o_18468418_340.jpg":"340x195","o_18468418_220.jpg":"220x126","h_18468418_1280.jpg":"1280x854","h_18468418_1024.jpg":"1024x683","h_18468418_640.jpg":"640x427","h_18468418_480.jpg":"480x320","h_18468418_340.jpg":"340x227","h_18468418_220.jpg":"220x147","pp_18468418_1280.jpg":"1006x1280","pp_18468418_1024.jpg":"805x1024","pp_18468418_640.jpg":"503x640","pp_18468418_480.jpg":"377x480","pp_18468418_340.jpg":"267x340","pp_18468418_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1110","hd_18468438_1920.jpg":"1920x1080","k_18468438_1280.jpg":"1280x1280","k_18468438_1024.jpg":"1024x1024","k_18468438_640.jpg":"640x640","k_18468438_480.jpg":"480x480","k_18468438_340.jpg":"340x340","k_18468438_220.jpg":"220x220","o_18468438_1280.jpg":"1280x740","o_18468438_1024.jpg":"1024x592","o_18468438_640.jpg":"640x370","o_18468438_480.jpg":"480x277","o_18468438_340.jpg":"340x196","o_18468438_220.jpg":"220x127","h_18468438_1280.jpg":"1280x854","h_18468438_1024.jpg":"1024x683","h_18468438_640.jpg":"640x427","h_18468438_480.jpg":"480x320","h_18468438_340.jpg":"340x227","h_18468438_220.jpg":"220x147","pp_18468438_1280.jpg":"1006x1280","pp_18468438_1024.jpg":"805x1024","pp_18468438_640.jpg":"503x640","pp_18468438_480.jpg":"377x480","pp_18468438_340.jpg":"267x340","pp_18468438_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20850832_1920.jpg":"1920x1080","k_20850832_1280.jpg":"1280x1280","k_20850832_1024.jpg":"1024x1024","k_20850832_640.jpg":"640x640","k_20850832_480.jpg":"480x480","k_20850832_340.jpg":"340x340","k_20850832_220.jpg":"220x220","o_20850832_1280.jpg":"1280x853","o_20850832_1024.jpg":"1024x682","o_20850832_640.jpg":"640x426","o_20850832_480.jpg":"480x320","o_20850832_340.jpg":"340x226","o_20850832_220.jpg":"220x146","h_20850832_1280.jpg":"1280x854","h_20850832_1024.jpg":"1024x683","h_20850832_640.jpg":"640x427","h_20850832_480.jpg":"480x320","h_20850832_340.jpg":"340x227","h_20850832_220.jpg":"220x147","pp_20850832_1280.jpg":"1006x1280","pp_20850832_1024.jpg":"805x1024","pp_20850832_640.jpg":"503x640","pp_20850832_480.jpg":"377x480","pp_20850832_340.jpg":"267x340","pp_20850832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1052","hd_17272590_1920.jpg":"1920x1080","k_17272590_1280.jpg":"1280x1280","k_17272590_1024.jpg":"1024x1024","k_17272590_640.jpg":"640x640","k_17272590_480.jpg":"480x480","k_17272590_340.jpg":"340x340","k_17272590_220.jpg":"220x220","o_17272590_1280.jpg":"1280x701","o_17272590_1024.jpg":"1024x561","o_17272590_640.jpg":"640x350","o_17272590_480.jpg":"480x263","o_17272590_340.jpg":"340x186","o_17272590_220.jpg":"220x120","h_17272590_1280.jpg":"1280x854","h_17272590_1024.jpg":"1024x683","h_17272590_640.jpg":"640x427","h_17272590_480.jpg":"480x320","h_17272590_340.jpg":"340x227","h_17272590_220.jpg":"220x147","pp_17272590_1280.jpg":"1006x1280","pp_17272590_1024.jpg":"805x1024","pp_17272590_640.jpg":"503x640","pp_17272590_480.jpg":"377x480","pp_17272590_340.jpg":"267x340","pp_17272590_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7495756 Threads: 2 Questions: 1604999147 Slow queries: 4764229 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110636657 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/banovina-im-je-odavno-nudila-placu-od-15-000-kuna-ali-nitko-to-ne-zeli-raditi-grad-split-ima-ambiciozne-planove-ali-pitanje-je-hoce-li-ih-imati-tko-ostvariti-sefica-das-a-to-je-stresno-1170598 [printLink] => /split/banovina-im-je-odavno-nudila-placu-od-15-000-kuna-ali-nitko-to-ne-zeli-raditi-grad-split-ima-ambiciozne-planove-ali-pitanje-je-hoce-li-ih-imati-tko-ostvariti-sefica-das-a-to-je-stresno-1170598?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 619474 [name] => urbanizam u Splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-03 22:28:49 [main_article_id] => 0 [alias] => urbanizam-u-splitu [link] => /tag/urbanizam-u-splitu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 338458 [name] => arhitektura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arhitektura [link] => /tag/arhitektura ) [2] => stdClass Object ( [id] => 631444 [name] => zavod za urbanizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-20 23:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => zavod-za-urbanizam [link] => /tag/zavod-za-urbanizam ) [3] => stdClass Object ( [id] => 612883 [name] => daša gazde [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-16 22:03:50 [main_article_id] => 0 [alias] => dasa-gazde [link] => /tag/dasa-gazde ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Urbanistički ‘presing‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Banovina im je odavno nudila plaću od 15.000 kuna, ali nitko to ne želi raditi! Grad Split ima ambiciozne planove, ali pitanje je hoće li ih imati tko ostvariti... Šefica DAS-a:‘To je stresno‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/18468418.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => Gradska uprava pokrenula je ambiciozan projekt ”Urbana politika Grada Splita 2021. - 2026. [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/18468418.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixGradska uprava pokrenula je ambiciozan projekt ”Urbana politika Grada Splita 2021. - 2026. ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/18468438.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/20850832.jpg [title] => Sasa Buric/CropixDaša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/17272590.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/CropixTeo Vojković ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Gradska uprava pokrenula je ambiciozan projekt "Urbana politika Grada Splita 2021. - 2026.".

U iduće četiri godine trebalo bi izraditi čak dvije izmjene i dopune sadašnjeg GUP-a, uspostaviti Javnu ustanovu, Zavod za prostorno uređenje Grada Splita, provesti osam anketnih natječaja za gradske projekte (Poljud, Kopilica, stari Hajdukov plac, Istočna obala gradske luke, Duilovo, Brodarica, Meje i Sportski centar Istok).

Valjalo bi, također, izraditi stručne studije (prometne, demografske, sociološke, ekološke, konzervatorske...) koje bi služile kao podloga za novi GUP koji bi trebao biti gotov 2026. godine. Pored svega nabrojanog, na analizu bi se stavio 51 do sada usvojeni detaljni plan uređenja i UPU, kao i 20 pojedinačnih zahvata.

Poremećaj u dinamici izdavanja akata

Je li Grad kapacitiran za takav urbanistički "presing" kakav je zamislio? Bilo je kritika od političke oporbe da je Split blokiran zbog neizdavanja ili sporog izdavanja stotina građevinskih i lokacijskih dozvola. Pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Teo Vojković je nedavno odbio takve napade. Rekao je da se sada više izdaje dozvola nego nekih prethodnih godina, ali je ipak priznao da "postoji ozbiljan poremećaj u dinamici izdavanja akata".

U međuvremenu je predstavljena "Urbana politika Grada", koja predviđa suradnju buduće Javne ustanove s Upravnim odjelom od kojeg se očekuje "dinamičnija, efikasnija i kvalitetnija podrška za provedbu akata vezanih za početak izrade novog GUP-a/PPUG-a, ali i vrijeme primjene tog dokumenta nakon njihova usvajanja".

S obzirom na to da je Vojković izjavio da postoji problem kod izdavanja akata, upitali smo ga je li njegov Upravni odjel dovoljno kadrovski ekipiran.

- Upravni odjel kojeg sam čelnik, odnosno njegov Odsjek za provedbu akata prostornog uređenja već duže vrijeme, koje se mjeri godinama (dvije do tri godine), ima nedostatak službenika. Nedostajući broj službenika je u ovom trenutku tri do četiri - procijenio je Vojković.

Da se pored brojnih nezaposlenih koji su na HZZ-u ova stručna služba ne popunjava kako bi u Gradu htjeli, potvrdio je nedavni natječaj za prijem kadrova. Do nas je došla informacija kako je Grad tražio pet djelatnika, a da ih se javilo samo dvoje. Vojković je to demantirao, ali se iz njegova odgovora vidi da ne vlada interes za rad u tom odjelu Banovine.

Četvero se javilo za šest mjesta

- Natječaj koji je bio proveden tijekom studenoga i prosinca bio je za tri službenika za rad na neodređeno i tri za rad na određeno vrijeme (legalizacija). Javile su se četiri osobe za rad na neodređeno vrijeme. Od njih jedna nije ispunjavala uvjete, a jedna je do tada radila u gradskoj upravi na određeno. Tako su primljene tri osobe, što je bilo povećanje za dvoje - objašnjava pročelnik.

Središnju ulogu u urbanizmu Splita trebala bi ubuduće voditi gradska Javna ustanova za prostorno planiranje Grada Splita. Nije definirano kad bi preuzela vodstvo, a još nema zaposlenih. Tek se priprema natječaj za ravnatelja. Zanimljivo je da se, kad je taj natječaj raspisan 2007. godine, nije nitko javio, unatoč obećanoj plaći od 12.500 kuna. Iz Banovine su čak nudili 15.000 kuna onome tko ima titulu magistra. No, u ono vrijeme nije bilo odaziva.

Upitali smo Vojkovića, koji je predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove, hoće li se uspjeti privući mlade kadrove, odnosno, boji li se negativne selekcije. Osim toga, kako se misli privući kadar za rad u Javnu ustanovu, a da istodobno bude dovoljno djelatnika koji će raditi na rješavanju akata u Upravnom odjelu?

---

image
Teo Vojković
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

- Što se tiče kadrovskog ekipiranja Javne ustanove Zavoda za prostorno uređenje, to je pitanje koje će u bliskoj budućnosti tražiti odgovarajuća rješenja. Međutim, ne postoji opasnost od negativne selekcije, niti će to biti od utjecaja na broj djelatnika koji rade na izdavanju akata. To nije isti profil stručnjaka. U Zavodu za prostorno uređenje trebaju raditi stručnjaci iz područja urbanizma, s iskustvom rada na izradi ili pripremi prostornih planova. Niti jedan od službenika koji danas rade na izdavanju dozvola nije tog stručnog profila - kaže pročelnik ovog Upravnog odjela.

Kadrovsko ekipiranje po 'tržišnim' principima

U "Urbanističkoj politici Grada Splita" spominje se integriranje novog i stručnog kadra koji se obrazuje na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. No, prije 15-ak godina, nedugo nakon što je registrirana Javna ustanova, ispostavilo se da postoji problem zapošljavanja, o čemu je tada pisala Slobodna Dalmacija. Nemogućnost da pronađu zainteresirane stručne kadrove za ustanovu iz Grada su tumačili time da je mladim arhitektima zanimljivije da se oprobaju na tržištu, gdje su veće mogućnosti zarade i samopotvrđivanja kroz vlastite projekte.

- Ne bih komentirao detalje razloga zašto pred 15-ak godina, nakon registracije Zavoda, nije došlo do stvarnog oživotvorenja ovog procesa, ali problem kadrovskog ekipiranja sigurno nije bio glavni niti jedini razlog - smatra Vojković.

Optimističan je oko mogućnosti da se ovoga puta ekipira Javna ustanova koja bi trebala zamijeniti nekadašnji urbanistički zavod.

- Kadrovsko ekipiranje Zavoda u razdoblju ispred nas provodit će se po "tržišnim" principima, poštujući proceduru javnih natječaja, i to kako za mjesto ravnatelja, tako i za ostale zaposlenike. Naravno da će jedan od oslonaca biti suradnja sa Sveučilištem i odgovarajućim katedrama pri FGAG-u - napominje Vojković.

---

Na Zavodu za zapošljavanje ima 17 arhitekata i 33 inženjera građevine


Na Zavodu za zapošljavanje ima daleko više nezaposlenih arhitekata i inženjera građevine nego što ih se javlja na natječaje za radna mjesta u Upravnom odjelu za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Grada Splita.

- Ako ste mislili na diplomirane inženjere arhitekture, njih je na današnji dan u evidenciji Zavoda za zapošljavanje u PS-u Split evidentirano ukupno 17. Diplomiranih inženjera građevine na evidenciji HZZ-a, PS Split je 33 - odgovorila nam je Jelena Gogić, predstojnica Područne službe Split.

Kako je rekao pročelnik Vojković, u gradskoj službi nedostaju tri do četiri djelatnika. Grad je u studenome i prosincu tražio tri arhitekta za rad na neodređeno, a tri djelatnika za određeno vrijeme su tražena za rješavanje dokumenata na legalizaciji. Javile su se ukupno tek četiri osobe, i to samo za rad na neodređeno vrijeme.

Od četvero prijavljenih jedna osoba nije ispunjavala uvjete, a jedna osoba je već radila u Banovini na određeno.

Dodajmo da je prosincu 2020. Upravni odjel tražio za mjesto višeg stručnog suradnika arhitekta ili inženjera građevinarstva na neodređeno vrijeme, a na natječaj se prijavilo samo dvoje ljudi. Godinu prije tražilo ih se troje na neodređeno vrijeme, pristupilo je četvero kandidata, od čega je troje ostvarilo pravo na intervju.

Novi natječaj za tri izvršitelja na određeno vrijeme objavljen je na stranicama Grada prije dva tjedna, a od Vojkovića smo doznali da se javilo šest kandidata.

---

---

image
Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split
Sasa Buric/Cropix
---

---

Daša Gazde, predsjednica DAS-a: Nije čudno da to nitko ne želi raditi, posao je jako stresan


Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split, kaže da je riječ o stresnim radnim mjestima djelatnika koji rade na izdavanju građevinskih i lokacijskih dozvola.

- Postoji velika količina neriješenih akata zbog raznih problema, neurednih zahtjeva investitora, ili zbog toga što HEP na vrijeme nije dostavio uvjete. Svatko može doći do referenta i galamiti na njega zato što mu nije dozvolio da gradi zgradu kakvu bi htio. S druge strane, USKOK posjećuje Banovinu i prisluškuje. A s treće strane, investitori su shvatili da Ministarstvo "preskače" Grad, pa ako se neki zahtjevi za dozvole u gradskoj službi odbiju, u Ministarstvu prihvate žalbe investitora, valjda iz straha od tužbe, pa onda referent ispadne glup - kaže Gazde.

Dodaje da se radi o užasno teškoj materiji za nekog tko je mlad i nema iskustva.
- Na primjer, mi nigdje nemamo definiran podrum. Podrum je definiran u svakom prostornom planu za sebe. Nema više pojmovnika u Zakonu o prostornom uređenju. Tako da podrum u Splitu i u Solinu nije ista stvar. Naravno da će onda investitori htjeti da bude po njihovom. Osim toga, trebate poznavati i niz drugih zakona i propisa. Nije čudno što nitko ne želi raditi u tako stresnim uvjetima. Ali, valja se nadati da će doći pravi ljudi koji će Javnu ustanovu za prostorno planiranje Grada Splita i Upravni odjel postaviti na noge - kaže Daša Gazde.

Inače, na stranicama Grada Splita 7. lipnja 2021. je bilo objavljeno izvješće o primopredaji vlasti, u kojem je objavljeno da se u Upravnom odjelu vodi 1879 predmeta (građevinskih, lokacijskih, uporabnih dozvola, utvrđivanja građevinskih čestica...), te da je tada bilo nedovršeno 4100 slučajeva legalizacije.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilic/Cropix Sasa Buric/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix
Nikola Vilić/Cropix
Gradska uprava pokrenula je ambiciozan projekt ”Urbana politika Grada Splita 2021. - 2026.
Sasa Buric/Cropix
Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split
Bozidar Vukicevic/Cropix
Teo Vojković
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/banovina-im-je-odavno-nudila-placu-od-15-000-kuna-ali-nitko-to-ne-zeli-raditi-grad-split-ima-ambiciozne-planove-ali-pitanje-je-hoce-li-ih-imati-tko-ostvariti-sefica-das-a-to-je-stresno-1170598 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d254e74d11752773b5425c49ade79754eca70847 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Banovina+im+je+odavno+nudila+pla%C4%87u+od+15.000+kuna%2C+ali+nitko+to+ne+%C5%BEeli+raditi%21+Grad+Split+ima+ambiciozne+planove%2C+ali+pitanje+je+ho%C4%87e+li+ih+imati+tko+ostvariti...+%C5%A0efica+DAS-a%3A%E2%80%98To+je+stresno%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbanovina-im-je-odavno-nudila-placu-od-15-000-kuna-ali-nitko-to-ne-zeli-raditi-grad-split-ima-ambiciozne-planove-ali-pitanje-je-hoce-li-ih-imati-tko-ostvariti-sefica-das-a-to-je-stresno-1170598 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbanovina-im-je-odavno-nudila-placu-od-15-000-kuna-ali-nitko-to-ne-zeli-raditi-grad-split-ima-ambiciozne-planove-ali-pitanje-je-hoce-li-ih-imati-tko-ostvariti-sefica-das-a-to-je-stresno-1170598 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Urbanistički ‘presing‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitUrbanistički ‘presing‘

Banovina im je odavno nudila plaću od 15.000 kuna, ali nitko to ne želi raditi! Grad Split ima ambiciozne planove, ali pitanje je hoće li ih imati tko ostvariti... Šefica DAS-a:‘To je stresno‘

Piše Sandi Vidulić
25. veljače 2022. - 09:43

Gradska uprava pokrenula je ambiciozan projekt "Urbana politika Grada Splita 2021. - 2026.".

U iduće četiri godine trebalo bi izraditi čak dvije izmjene i dopune sadašnjeg GUP-a, uspostaviti Javnu ustanovu, Zavod za prostorno uređenje Grada Splita, provesti osam anketnih natječaja za gradske projekte (Poljud, Kopilica, stari Hajdukov plac, Istočna obala gradske luke, Duilovo, Brodarica, Meje i Sportski centar Istok).

Valjalo bi, također, izraditi stručne studije (prometne, demografske, sociološke, ekološke, konzervatorske...) koje bi služile kao podloga za novi GUP koji bi trebao biti gotov 2026. godine. Pored svega nabrojanog, na analizu bi se stavio 51 do sada usvojeni detaljni plan uređenja i UPU, kao i 20 pojedinačnih zahvata.

Poremećaj u dinamici izdavanja akata

Je li...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 03:59