stdClass Object ( [id] => 1385413 [title] => Austrijanka pokušava izbaciti Svagušu s djecom iz stana na Duilovu. Dovela zaštitare, isključila vodu, stigla i policija [alias] => austrijanka-pokusava-izbaciti-svagusu-s-djecom-iz-stana-na-duilovu-dovela-zastitare-iskljucila-vodu-stigla-i-policija [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prava drama u utorak se odvijala u luksuznoj zgradi na Putu Duilova u Splitu, u kojoj živi poznati splitski poduzetnik i bivši predsjednik Hajduka Joško Svaguša s djecom, ali u trenutku dolaska odvjetnika i zaštitara u stanu su bili samo njegovi sin i kći (M.S. i I.S.).

Zagrebački odvjetnik Franjo Ribić, koji zastupa Violetu Schonger, u pratnji zaštitara "Klemm sigurnosti", tražio je njihovo iseljenje iz stana jer je Violeta Schonger taj stan kupila od Svagušine bivše supruge Dajane u ožujku 2021. za gotovo milijun eura.

Ribić nam je ustupio kopiju kupoprodajnog ugovora koji su voljno i vlastoručno potpisali: Joško Svaguša, Dajana Svaguša, sada Stojić, Violeta Schonger i poznati odvjetnik Mijo Jeličić 29. ožujka 2021. Dajana je navedena kao prodavateljica uz sudjelovanje i suglasnost Joška Svaguše, a Schonger kao kupac stana od 168 kvadrata, dva garažna mjesta i ostave za 950.000 eura.

U ugovoru je navedeno da je Joško Svaguša u isključivom i neposrednom posjedu predmeta kupoprodaje, dok je upisom Violete Schonger izbrisano pravo koje je do tada imala Dajana Svaguša. Dozvolu za predbilježbu vlasništva daje Dajana Stojić (prije Svaguša) 12. svibnja 2022. Violeta Schonger je upisana u vlastovnicu izvađenu 21. travnja, a koju nam je ustupio odvjetnik Ribić.

Nakon kupnje, prema tvrdnjama Violete Schonger, Joško Svaguša, koji na toj adresi ima prijavljeno prebivalište, traži ključ da uđe po svoje stvari, mijenja bravu i ostaje u stanu sve do danas. Ona je kupila i drugi stan na istome katu, odmah preko puta ovoga, kaže Ribić. 

---

image

Policija pred zgradom na Putu Duilova
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Joško Svaguša je u međuvremenu tužio bivšu suprugu radi ništetnosti ugovora o bračnoj diobi, a koji je jedan od osnova stjecanja u vlasništvo nekretnine Violete Schonger, a taj postupak je u tijeku pred Općinskim sudom u Splitu, rekla je u studenome 2023. odvjetnica Joška Svaguše Doris Košta u članku novinara Marka Didića.

Schonger: Kupila sam Svagušin stan za 950.000 €, on neće da iziđe; Svaguša: Prodala ga je moja bivša žena, nisam ni znao .

Tužba je evidentirana u vlastovnici koju nam je proslijedio Ribić, a što je Košta tvrdila u studenome.

– Novac je Schonger uplatila na račun Dajane Stojić. Potpis Joška Svaguše na kupoprodajnom ugovoru ne utječe na pitanje vlasništva i drugih prava između bračnog para. Joško Svaguša kao isključivi posjednik stan će predati Schonger kada se njemu isplati kupoprodajna cijena. Bivša supruga ga je tužila radi posjeda stana – objasnila je tada Košta.

U utorak su Austrijankini ljudi skidali mjerila, isključili vodu i pokušali promijeniti bravu, tvrdi Košta. Ribić, koji je bio ispred stana, kao i Doris Košta, dva "Klemmova" zaštitara, policijski službenici i član obitelji Svaguša, tvrdi da Svaguše moraju napustiti stan na temelju privremene mjere Općinskog suda u Splitu.

– Kćerka nema ni prijavljeno prebivalište u tom stanu, svi moraju stan napustiti odmah – tvrdi Ribić.

Riječ je o rješenju Općinskog suda u Splitu od petka 26. travnja, kojim se usvaja prijedlog odvjetnika Violete Schonger te se određuje privremena mjera da se Schonger povjere na čuvanje stan, garažna mjesta i ostava, dok Jošku Svaguši sud nalaže da odmah, a najkasnije u roku od 24 sata od primitka rješenja, preda ključeve i iziđe iz posjeda nekretnina te mu se zabranjuje pristup zgradi.

Privremena mjera primjenjuje se od trenutka donošenja i traje do kraja parnice u kojoj Schonger traži iseljenje Joška Svaguše, predaju nekretnine i isplatu. Žalba ne odgađa provedbu rješenja.

---

image

Odvjetnica Doris Košta i zaštitar pred stanom

 

Nikola Vilić/Cropix
---

Schonger je preko spomenutih odvjetnika već 28. ožujka 2023. podnijela prijedlog za osiguranje nenovčane tražbine donošenjem rješenja o privremenoj mjeri, što je Općinski sud u Splitu djelomično i donio 21. studenoga 2023., a Županijski sud u Splitu 31. siječnja pobio na temelju žalbe Joška Svaguše.

Odvjetnica Košta navodi da rješenje nije dobila, a ono postaje pravomoćno tek kada ga zaprime obje strane u postupku.

– Ribić ne postupa po sudskom nalogu. Gdje mu je pečat izvršnosti? On treba poštovati zakonski rok, pokrenuti ovršni postupak i temeljem suca izvršitelja provesti odluku – smatra Košta.

Ribić se poziva na samo rješenje te navodi da je e-komunikacijom opunomoćenica zaprimila rješenje.

– Reći ću samo da je odvjetnica tražila dva puta izuzeće, da od početka odugovlači postupak kako se ne bi priveo kraju. Svi znaju što je privremena mjera, ovo je sramotno – odgovorio je zagrebački odvjetnik, koji nam je kazao da su zaštitari protiv Košte podignuli prekršajnu prijavu za napad.

Odvjetnica je II. policijskoj postaji poslala molbu za žurnim postupanjem jer, kako navodi, 26. travnja je I.S. (kći Joška Svaguše, op.a.) od djelatnika "Klemma" bez sudskog naloga zabranjen izlaz iz stana, a da nitko u stan ne može ući.

– Od strane Vaše operative nam je tada rečeno, kada joj je postavljeno pitanje glede kretanja i hrane, da se obrati Vama ako joj nešto treba pa da ćete joj Vi dostaviti. Prošlo je pet dana bez adekvatne intervencije i molim Vas da revidirate svoju odluku – navela je odvjetnica, koja je dan prije podignula kaznenu prijavu protiv Schonger, Ribića, "Klemm sigurnosti" i II. PP zbog protupravnog oduzimanja slobode.

Kao dokaz okrutnosti i prisile, tvrdi Košta, odvjetnica je priložila videosnimku s kamere na ulaznim vratima, snimljenu 26. travnja u razdoblju od 15 do 15.30. U prvih nekoliko sekundi vidi se ženska osoba (I.S., op.a.) kako ulazi u stan, a potom i muškarac bez kose, odjeven u crno, koji lijepi traku preko kamere, a za kojeg Košta tvrdi da je djelatnik "Klemm sigurnosti".

---

---

Nadalje, Košta je 29. travnja podnijela pritužbu na rad djelatnika II. PP načelniku Policijske uprave SD, ravnateljstvu Civilne zaštite i glavnom ravnatelju MUP-a RH Nikoli Milini. Kao punomoćnik Joška Svaguše istog je dana tražila da im policija dostavi zabilješku o postupanju kao potvrdu prijave događaja.

Postupanje "Klemm sigurnosti" na spomenutoj adresi već je bio predmet inspekcijskog postupka Civilne zaštite, i to načelnika sektora za inspekcijske poslove Nikole Turkalja, koji je Koštu 13. ožujka obavijestio da je utvrđeno počinjenje prekršaja te je protiv "Klemma" donesen prekršajni nalog zbog kršenja zakona u dijelu koji se odnosi na obavljanje djelatnosti zaštite na temelju pisanog ugovora te zbog kršenja stavka koji se odnosi na sklapanje ugovora o zaštiti nekretnine samo s osobom koja posjeduje predmet ugovora te zbog obavljanja poslova od djelatnika bez dopuštenja Ministarstva, za što je za pravnu osobu predviđena novčana kazna u iznosu od 5300 do 13.270 eura, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 660 do 1320 eura.

Tadašnji načelnik PU SD Slobodan Marendić je, pak, 7. studenoga 2023. odgovorio Košti na pritužbu na rad službenika II. PP 18. listopada, koji su tog i idućeg dana postupali na adrese, kojom prilikom nisu utvrđena kaznena djela ili prekršaji koji se progone po službenoj dužnosti.

– U postupku provjere navoda nisu utvrđene okolnosti ili činjenice koje ukazuju na nezakonito postupanje ili propuštanja poduzimanja mjeri i radnji iz ovlasti službenika – stoji u odgovoru koji potpisuje Marendić.

Košta je i tog 18. listopada, baš kao i sada, podignula kaznenu prijavu protiv Schonger, "Klemm sigurnosti", Franje Ribića i bravara zbog, kako smatra, narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora i oštećenja tuđe stvari na način da su obili vanjsku bravu i ušli u stan. Druga policijska postaja zaprimila je dojavu 18. listopada 2023., u 18.38, o provali u stan od M.S. te su izlaskom na teren u stanu zatečeni J.S. (prva žena Joška Svaguše), dva djelatnika "Klemma" koje je angažila Schonger, a ispred stana odvjetnik Ribić s još dva zaštitara. U stanu su nakon odlaska policije ostala četiri člana obitelji Svaguša i dva djelatnika "Klemm sigurnosti". Druga je dojava bila od Joška Svaguše u 22.49 iste večeri.

Košta je zatražila 12. veljače inspekcijski nadzor nad tvrtkom "Klemm" temeljem kaznene prijave 18. listopada 2023. i 9. veljače zbog, kako je navela, neovlaštenog ulaza u stan Joška Svaguše, na što su odgovorili iz Civilne zaštite 13. ožujka.

Schonger je preko odvjetnika Mije Jeličića podignula tužbu protiv tada bračnog para Svaguša radi utvrđenja i uknjižbe, predaje isprave i posjeda nekretnine te isplate 28. svibnja 2021., na što je Općinski sud donio 8. lipnja 2021. rješenje kojim se traži očitovanje Joška i Dajane Svaguše o tužbi. 

---

image

Zgrada u kojoj se nalazi sporni stan

Nikola Vilić/Cropix
---

– Sve do trenutka sklapanja ugovora o kupoprodaji tuženici su postupali suglasno, nakon čega je nastao spor među tuženicima o pravu na isplatu preostalog iznosa kupoprodajne cijene te je tuženik dva (Joško Svaguša) odbio iseliti se i predati tužiteljici u posjed nekretnine. Zbog toga tužiteljica nije mogla izvršiti isplatu preostalog iznosa. U trenutku tužbe uplatila je 509.256,91 eura – navedeno je u tužbi.

Košta nam je javila da je u utorak navečer policija bila na terenu te su zaštitari i odvjetnik Ribić napustili zgradu.

– Nismo se maknuli niti ćemo se maknuti. Poštujemo odluku suda, taktiku ne otkrivamo – kratko nam je odgovorio Ribić.

---

Zaštitari Klemma moraju otići

Iz Ravnateljstva Civilne zaštite su odvjetnici Doris Košti danas odgovorili kako je temeljem njenih prijava 29. travnja i 2. svibnja, a u svezi obavljanja poslova privatne zaštite djelatnika ”Klemm sigurnosti” na spomenutoj lokaciji, napravljen inspekcijski nadzor 30. travnja čime je utvrđeno neispunjavanje uvjeta Zakona o privatnoj zaštiti za sklapanje ugovora o pružanju usluge privatne zaštite za sporni stan jer naručitelj usluge nije u posjedu nekretnine.

- Sukladno utvrđenom Služba inspekcijskih poslova Split istog je dana trgovačkom društvu Klemm sigurnost izdala rješenje kojim se nalaže da odmah po uručenju rješenja napuste nekretninu štićenja. Navedeno rješenje uručeno je također 30. travnja – stoji u odgovoru kojeg potpisuje načelnik sektora Nikola Turkalj.

---

---

PU SD: Nisu utvrđeni elementi kaznenog djela

Iz policije su nam odgovorili kako su postupili po dojavi 26. travnja izašli na mjesto događaja radi utvrđivanja činjeničnog stanja:

- Nisu utvrđeni elementi kaznenog djela po službenoj dužnosti niti prekršaja, dok imovinsko-pravni odnosi nisu u nadležnosti policije. U konkretnom slučaju policijski službenici uputili su zatečene osobe na rješavanje stvari pred nadležnim institucijama te je komunikacija policijskih službenika bila u navedenu svrhu.  

Nakon navedene intervencije odvjetnica jedne strane podnijela je više podnesaka Policijskoj upravi u formi pritužbe i kaznene prijave. Po istima će se postupiti sukladno zakonskim propisima - odgovorili su nam iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => drama u zgradi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => drama u zgradi 2 0 9122 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-02 11:32:26 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-02 18:40:48 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-05-02 18:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Austrijanka pokušava izbaciti Svagušu s djecom iz stana na Duilovu. Dovela zaštitare, isključila vodu, stigla i policija page_title=Austrijanka pokušava izbaciti Svagušu s djecom iz stana na Duilovu. Dovela zaštitare, isključila vodu, stigla i policija [metakey] => Violeta Schonger, joško svaguša, Doris Košta, Klemm, Slobodan Marendić, stan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27021062.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27016411.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27021063.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27016412.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27016409.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27016408.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prava drama se \u010ditav dan pred stanom u luksuznoj zgradi\u00a0na Putu Duilova u Splitu
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n\u00a0<\/p>","

Odvjetnica Doris Ko\u0161ta i za\u0161titar pred stanom
\n
\n\u00a0<\/p>","

Zgrada u kojoj se nalazi sporni stan<\/p>","


\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Policija pred zgradom na Putu Duilova
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_27021062_1920.jpg":"1920x1080","k_27021062_1280.jpg":"1280x1280","k_27021062_1024.jpg":"1024x1024","k_27021062_640.jpg":"640x640","k_27021062_480.jpg":"480x480","k_27021062_340.jpg":"340x340","k_27021062_220.jpg":"220x220","o_27021062_1280.jpg":"1280x853","o_27021062_1024.jpg":"1024x682","o_27021062_640.jpg":"640x426","o_27021062_480.jpg":"480x320","o_27021062_340.jpg":"340x226","o_27021062_220.jpg":"220x146","h_27021062_1280.jpg":"1280x854","h_27021062_1024.jpg":"1024x683","h_27021062_640.jpg":"640x427","h_27021062_480.jpg":"480x320","h_27021062_340.jpg":"340x227","h_27021062_220.jpg":"220x147","pp_27021062_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021062_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021062_640.jpg":"640x814","pp_27021062_480.jpg":"480x611","pp_27021062_340.jpg":"340x432","pp_27021062_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27016411_1920.jpg":"1920x1080","k_27016411_1280.jpg":"1280x1280","k_27016411_1024.jpg":"1024x1024","k_27016411_640.jpg":"640x640","k_27016411_480.jpg":"480x480","k_27016411_340.jpg":"340x340","k_27016411_220.jpg":"220x220","o_27016411_1280.jpg":"1280x853","o_27016411_1024.jpg":"1024x682","o_27016411_640.jpg":"640x426","o_27016411_480.jpg":"480x320","o_27016411_340.jpg":"340x226","o_27016411_220.jpg":"220x146","h_27016411_1280.jpg":"1280x854","h_27016411_1024.jpg":"1024x683","h_27016411_640.jpg":"640x427","h_27016411_480.jpg":"480x320","h_27016411_340.jpg":"340x227","h_27016411_220.jpg":"220x147","pp_27016411_1280.jpg":"1280x1628","pp_27016411_1024.jpg":"1024x1303","pp_27016411_640.jpg":"640x814","pp_27016411_480.jpg":"480x611","pp_27016411_340.jpg":"340x432","pp_27016411_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27021063_1920.jpg":"1920x1080","k_27021063_1280.jpg":"1280x1280","k_27021063_1024.jpg":"1024x1024","k_27021063_640.jpg":"640x640","k_27021063_480.jpg":"480x480","k_27021063_340.jpg":"340x340","k_27021063_220.jpg":"220x220","o_27021063_1280.jpg":"1280x853","o_27021063_1024.jpg":"1024x682","o_27021063_640.jpg":"640x426","o_27021063_480.jpg":"480x320","o_27021063_340.jpg":"340x226","o_27021063_220.jpg":"220x146","h_27021063_1280.jpg":"1280x854","h_27021063_1024.jpg":"1024x683","h_27021063_640.jpg":"640x427","h_27021063_480.jpg":"480x320","h_27021063_340.jpg":"340x227","h_27021063_220.jpg":"220x147","pp_27021063_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021063_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021063_640.jpg":"640x814","pp_27021063_480.jpg":"480x611","pp_27021063_340.jpg":"340x432","pp_27021063_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_27016412_1920.jpg":"1920x1080","k_27016412_1280.jpg":"1280x1280","k_27016412_1024.jpg":"1024x1024","k_27016412_640.jpg":"640x640","k_27016412_480.jpg":"480x480","k_27016412_340.jpg":"340x340","k_27016412_220.jpg":"220x220","o_27016412_1280.jpg":"1280x854","o_27016412_1024.jpg":"1024x683","o_27016412_640.jpg":"640x427","o_27016412_480.jpg":"480x320","o_27016412_340.jpg":"340x226","o_27016412_220.jpg":"220x146","h_27016412_1280.jpg":"1280x854","h_27016412_1024.jpg":"1024x683","h_27016412_640.jpg":"640x427","h_27016412_480.jpg":"480x320","h_27016412_340.jpg":"340x227","h_27016412_220.jpg":"220x147","pp_27016412_1280.jpg":"1280x1628","pp_27016412_1024.jpg":"1024x1303","pp_27016412_640.jpg":"640x814","pp_27016412_480.jpg":"480x611","pp_27016412_340.jpg":"340x432","pp_27016412_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_27016409_1920.jpg":"1920x1080","k_27016409_1280.jpg":"1280x1280","k_27016409_1024.jpg":"1024x1024","k_27016409_640.jpg":"640x640","k_27016409_480.jpg":"480x480","k_27016409_340.jpg":"340x340","k_27016409_220.jpg":"220x220","o_27016409_1280.jpg":"1280x1920","o_27016409_1024.jpg":"1024x1536","o_27016409_640.jpg":"640x960","o_27016409_480.jpg":"480x720","o_27016409_340.jpg":"340x510","o_27016409_220.jpg":"220x330","h_27016409_1280.jpg":"1280x854","h_27016409_1024.jpg":"1024x683","h_27016409_640.jpg":"640x427","h_27016409_480.jpg":"480x320","h_27016409_340.jpg":"340x227","h_27016409_220.jpg":"220x147","pp_27016409_1280.jpg":"1280x1628","pp_27016409_1024.jpg":"1024x1303","pp_27016409_640.jpg":"640x814","pp_27016409_480.jpg":"480x611","pp_27016409_340.jpg":"340x432","pp_27016409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_27016408_1920.jpg":"1920x1080","k_27016408_1280.jpg":"1280x1280","k_27016408_1024.jpg":"1024x1024","k_27016408_640.jpg":"640x640","k_27016408_480.jpg":"480x480","k_27016408_340.jpg":"340x340","k_27016408_220.jpg":"220x220","o_27016408_1280.jpg":"1280x1920","o_27016408_1024.jpg":"1024x1536","o_27016408_640.jpg":"640x960","o_27016408_480.jpg":"480x720","o_27016408_340.jpg":"340x510","o_27016408_220.jpg":"220x330","h_27016408_1280.jpg":"1280x854","h_27016408_1024.jpg":"1024x683","h_27016408_640.jpg":"640x427","h_27016408_480.jpg":"480x320","h_27016408_340.jpg":"340x227","h_27016408_220.jpg":"220x147","pp_27016408_1280.jpg":"1280x1628","pp_27016408_1024.jpg":"1024x1303","pp_27016408_640.jpg":"640x814","pp_27016408_480.jpg":"480x611","pp_27016408_340.jpg":"340x432","pp_27016408_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7433702 Threads: 2 Questions: 1598593652 Slow queries: 4744853 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110484268 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/austrijanka-pokusava-izbaciti-svagusu-s-djecom-iz-stana-na-duilovu-dovela-zastitare-iskljucila-vodu-stigla-i-policija-1385413 [printLink] => /split/austrijanka-pokusava-izbaciti-svagusu-s-djecom-iz-stana-na-duilovu-dovela-zastitare-iskljucila-vodu-stigla-i-policija-1385413?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 735414 [name] => Violeta Schonger [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-02 15:38:00 [main_article_id] => 0 [alias] => violeta-schonger [link] => /tag/violeta-schonger ) [1] => stdClass Object ( [id] => 702995 [name] => joško svaguša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-16 15:15:13 [main_article_id] => 0 [alias] => josko-svagusa [link] => /tag/josko-svagusa ) [2] => stdClass Object ( [id] => 311954 [name] => doris košta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => doris-kosta [link] => /tag/doris-kosta ) [3] => stdClass Object ( [id] => 301272 [name] => Klemm [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klemm [link] => /tag/klemm ) [4] => stdClass Object ( [id] => 268402 [name] => slobodan marendić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodan-marendic [link] => /tag/slobodan-marendic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 528464 [name] => stan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stan [link] => /tag/stan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => drama u zgradi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Austrijanka pokušava izbaciti Svagušu s djecom iz stana na Duilovu. Dovela zaštitare, isključila vodu, stigla i policija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-08-45-40-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27021062.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Prava drama se čitav dan pred stanom u luksuznoj zgradi na Putu Duilova u Splitu
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27021062.jpg [title] =>

Prava drama se čitav dan pred stanom u luksuznoj zgradi na Putu Duilova u Splitu
 

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27016411.jpg [title] =>



 

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27021063.jpg [title] =>

Odvjetnica Doris Košta i zaštitar pred stanom

 

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27016412.jpg [title] =>

Zgrada u kojoj se nalazi sporni stan

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27016409.jpg [title] =>




 

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27016408.jpg [title] =>

Policija pred zgradom na Putu Duilova
 

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prava drama u utorak se odvijala u luksuznoj zgradi na Putu Duilova u Splitu, u kojoj živi poznati splitski poduzetnik i bivši predsjednik Hajduka Joško Svaguša s djecom, ali u trenutku dolaska odvjetnika i zaštitara u stanu su bili samo njegovi sin i kći (M.S. i I.S.).

Zagrebački odvjetnik Franjo Ribić, koji zastupa Violetu Schonger, u pratnji zaštitara "Klemm sigurnosti", tražio je njihovo iseljenje iz stana jer je Violeta Schonger taj stan kupila od Svagušine bivše supruge Dajane u ožujku 2021. za gotovo milijun eura.

Ribić nam je ustupio kopiju kupoprodajnog ugovora koji su voljno i vlastoručno potpisali: Joško Svaguša, Dajana Svaguša, sada Stojić, Violeta Schonger i poznati odvjetnik Mijo Jeličić 29. ožujka 2021. Dajana je navedena kao prodavateljica uz sudjelovanje i suglasnost Joška Svaguše, a Schonger kao kupac stana od 168 kvadrata, dva garažna mjesta i ostave za 950.000 eura.

U ugovoru je navedeno da je Joško Svaguša u isključivom i neposrednom posjedu predmeta kupoprodaje, dok je upisom Violete Schonger izbrisano pravo koje je do tada imala Dajana Svaguša. Dozvolu za predbilježbu vlasništva daje Dajana Stojić (prije Svaguša) 12. svibnja 2022. Violeta Schonger je upisana u vlastovnicu izvađenu 21. travnja, a koju nam je ustupio odvjetnik Ribić.

Nakon kupnje, prema tvrdnjama Violete Schonger, Joško Svaguša, koji na toj adresi ima prijavljeno prebivalište, traži ključ da uđe po svoje stvari, mijenja bravu i ostaje u stanu sve do danas. Ona je kupila i drugi stan na istome katu, odmah preko puta ovoga, kaže Ribić. 

---

image

Policija pred zgradom na Putu Duilova
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Joško Svaguša je u međuvremenu tužio bivšu suprugu radi ništetnosti ugovora o bračnoj diobi, a koji je jedan od osnova stjecanja u vlasništvo nekretnine Violete Schonger, a taj postupak je u tijeku pred Općinskim sudom u Splitu, rekla je u studenome 2023. odvjetnica Joška Svaguše Doris Košta u članku novinara Marka Didića.

Schonger: Kupila sam Svagušin stan za 950.000 €, on neće da iziđe; Svaguša: Prodala ga je moja bivša žena, nisam ni znao .

Tužba je evidentirana u vlastovnici koju nam je proslijedio Ribić, a što je Košta tvrdila u studenome.

– Novac je Schonger uplatila na račun Dajane Stojić. Potpis Joška Svaguše na kupoprodajnom ugovoru ne utječe na pitanje vlasništva i drugih prava između bračnog para. Joško Svaguša kao isključivi posjednik stan će predati Schonger kada se njemu isplati kupoprodajna cijena. Bivša supruga ga je tužila radi posjeda stana – objasnila je tada Košta.

U utorak su Austrijankini ljudi skidali mjerila, isključili vodu i pokušali promijeniti bravu, tvrdi Košta. Ribić, koji je bio ispred stana, kao i Doris Košta, dva "Klemmova" zaštitara, policijski službenici i član obitelji Svaguša, tvrdi da Svaguše moraju napustiti stan na temelju privremene mjere Općinskog suda u Splitu.

– Kćerka nema ni prijavljeno prebivalište u tom stanu, svi moraju stan napustiti odmah – tvrdi Ribić.

Riječ je o rješenju Općinskog suda u Splitu od petka 26. travnja, kojim se usvaja prijedlog odvjetnika Violete Schonger te se određuje privremena mjera da se Schonger povjere na čuvanje stan, garažna mjesta i ostava, dok Jošku Svaguši sud nalaže da odmah, a najkasnije u roku od 24 sata od primitka rješenja, preda ključeve i iziđe iz posjeda nekretnina te mu se zabranjuje pristup zgradi.

Privremena mjera primjenjuje se od trenutka donošenja i traje do kraja parnice u kojoj Schonger traži iseljenje Joška Svaguše, predaju nekretnine i isplatu. Žalba ne odgađa provedbu rješenja.

---

image

Odvjetnica Doris Košta i zaštitar pred stanom

 

Nikola Vilić/Cropix
---

Schonger je preko spomenutih odvjetnika već 28. ožujka 2023. podnijela prijedlog za osiguranje nenovčane tražbine donošenjem rješenja o privremenoj mjeri, što je Općinski sud u Splitu djelomično i donio 21. studenoga 2023., a Županijski sud u Splitu 31. siječnja pobio na temelju žalbe Joška Svaguše.

Odvjetnica Košta navodi da rješenje nije dobila, a ono postaje pravomoćno tek kada ga zaprime obje strane u postupku.

– Ribić ne postupa po sudskom nalogu. Gdje mu je pečat izvršnosti? On treba poštovati zakonski rok, pokrenuti ovršni postupak i temeljem suca izvršitelja provesti odluku – smatra Košta.

Ribić se poziva na samo rješenje te navodi da je e-komunikacijom opunomoćenica zaprimila rješenje.

– Reći ću samo da je odvjetnica tražila dva puta izuzeće, da od početka odugovlači postupak kako se ne bi priveo kraju. Svi znaju što je privremena mjera, ovo je sramotno – odgovorio je zagrebački odvjetnik, koji nam je kazao da su zaštitari protiv Košte podignuli prekršajnu prijavu za napad.

Odvjetnica je II. policijskoj postaji poslala molbu za žurnim postupanjem jer, kako navodi, 26. travnja je I.S. (kći Joška Svaguše, op.a.) od djelatnika "Klemma" bez sudskog naloga zabranjen izlaz iz stana, a da nitko u stan ne može ući.

– Od strane Vaše operative nam je tada rečeno, kada joj je postavljeno pitanje glede kretanja i hrane, da se obrati Vama ako joj nešto treba pa da ćete joj Vi dostaviti. Prošlo je pet dana bez adekvatne intervencije i molim Vas da revidirate svoju odluku – navela je odvjetnica, koja je dan prije podignula kaznenu prijavu protiv Schonger, Ribića, "Klemm sigurnosti" i II. PP zbog protupravnog oduzimanja slobode.

Kao dokaz okrutnosti i prisile, tvrdi Košta, odvjetnica je priložila videosnimku s kamere na ulaznim vratima, snimljenu 26. travnja u razdoblju od 15 do 15.30. U prvih nekoliko sekundi vidi se ženska osoba (I.S., op.a.) kako ulazi u stan, a potom i muškarac bez kose, odjeven u crno, koji lijepi traku preko kamere, a za kojeg Košta tvrdi da je djelatnik "Klemm sigurnosti".

---

---

Nadalje, Košta je 29. travnja podnijela pritužbu na rad djelatnika II. PP načelniku Policijske uprave SD, ravnateljstvu Civilne zaštite i glavnom ravnatelju MUP-a RH Nikoli Milini. Kao punomoćnik Joška Svaguše istog je dana tražila da im policija dostavi zabilješku o postupanju kao potvrdu prijave događaja.

Postupanje "Klemm sigurnosti" na spomenutoj adresi već je bio predmet inspekcijskog postupka Civilne zaštite, i to načelnika sektora za inspekcijske poslove Nikole Turkalja, koji je Koštu 13. ožujka obavijestio da je utvrđeno počinjenje prekršaja te je protiv "Klemma" donesen prekršajni nalog zbog kršenja zakona u dijelu koji se odnosi na obavljanje djelatnosti zaštite na temelju pisanog ugovora te zbog kršenja stavka koji se odnosi na sklapanje ugovora o zaštiti nekretnine samo s osobom koja posjeduje predmet ugovora te zbog obavljanja poslova od djelatnika bez dopuštenja Ministarstva, za što je za pravnu osobu predviđena novčana kazna u iznosu od 5300 do 13.270 eura, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 660 do 1320 eura.

Tadašnji načelnik PU SD Slobodan Marendić je, pak, 7. studenoga 2023. odgovorio Košti na pritužbu na rad službenika II. PP 18. listopada, koji su tog i idućeg dana postupali na adrese, kojom prilikom nisu utvrđena kaznena djela ili prekršaji koji se progone po službenoj dužnosti.

– U postupku provjere navoda nisu utvrđene okolnosti ili činjenice koje ukazuju na nezakonito postupanje ili propuštanja poduzimanja mjeri i radnji iz ovlasti službenika – stoji u odgovoru koji potpisuje Marendić.

Košta je i tog 18. listopada, baš kao i sada, podignula kaznenu prijavu protiv Schonger, "Klemm sigurnosti", Franje Ribića i bravara zbog, kako smatra, narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora i oštećenja tuđe stvari na način da su obili vanjsku bravu i ušli u stan. Druga policijska postaja zaprimila je dojavu 18. listopada 2023., u 18.38, o provali u stan od M.S. te su izlaskom na teren u stanu zatečeni J.S. (prva žena Joška Svaguše), dva djelatnika "Klemma" koje je angažila Schonger, a ispred stana odvjetnik Ribić s još dva zaštitara. U stanu su nakon odlaska policije ostala četiri člana obitelji Svaguša i dva djelatnika "Klemm sigurnosti". Druga je dojava bila od Joška Svaguše u 22.49 iste večeri.

Košta je zatražila 12. veljače inspekcijski nadzor nad tvrtkom "Klemm" temeljem kaznene prijave 18. listopada 2023. i 9. veljače zbog, kako je navela, neovlaštenog ulaza u stan Joška Svaguše, na što su odgovorili iz Civilne zaštite 13. ožujka.

Schonger je preko odvjetnika Mije Jeličića podignula tužbu protiv tada bračnog para Svaguša radi utvrđenja i uknjižbe, predaje isprave i posjeda nekretnine te isplate 28. svibnja 2021., na što je Općinski sud donio 8. lipnja 2021. rješenje kojim se traži očitovanje Joška i Dajane Svaguše o tužbi. 

---

image

Zgrada u kojoj se nalazi sporni stan

Nikola Vilić/Cropix
---

– Sve do trenutka sklapanja ugovora o kupoprodaji tuženici su postupali suglasno, nakon čega je nastao spor među tuženicima o pravu na isplatu preostalog iznosa kupoprodajne cijene te je tuženik dva (Joško Svaguša) odbio iseliti se i predati tužiteljici u posjed nekretnine. Zbog toga tužiteljica nije mogla izvršiti isplatu preostalog iznosa. U trenutku tužbe uplatila je 509.256,91 eura – navedeno je u tužbi.

Košta nam je javila da je u utorak navečer policija bila na terenu te su zaštitari i odvjetnik Ribić napustili zgradu.

– Nismo se maknuli niti ćemo se maknuti. Poštujemo odluku suda, taktiku ne otkrivamo – kratko nam je odgovorio Ribić.

---

Zaštitari Klemma moraju otići

Iz Ravnateljstva Civilne zaštite su odvjetnici Doris Košti danas odgovorili kako je temeljem njenih prijava 29. travnja i 2. svibnja, a u svezi obavljanja poslova privatne zaštite djelatnika ”Klemm sigurnosti” na spomenutoj lokaciji, napravljen inspekcijski nadzor 30. travnja čime je utvrđeno neispunjavanje uvjeta Zakona o privatnoj zaštiti za sklapanje ugovora o pružanju usluge privatne zaštite za sporni stan jer naručitelj usluge nije u posjedu nekretnine.

- Sukladno utvrđenom Služba inspekcijskih poslova Split istog je dana trgovačkom društvu Klemm sigurnost izdala rješenje kojim se nalaže da odmah po uručenju rješenja napuste nekretninu štićenja. Navedeno rješenje uručeno je također 30. travnja – stoji u odgovoru kojeg potpisuje načelnik sektora Nikola Turkalj.

---

---

PU SD: Nisu utvrđeni elementi kaznenog djela

Iz policije su nam odgovorili kako su postupili po dojavi 26. travnja izašli na mjesto događaja radi utvrđivanja činjeničnog stanja:

- Nisu utvrđeni elementi kaznenog djela po službenoj dužnosti niti prekršaja, dok imovinsko-pravni odnosi nisu u nadležnosti policije. U konkretnom slučaju policijski službenici uputili su zatečene osobe na rješavanje stvari pred nadležnim institucijama te je komunikacija policijskih službenika bila u navedenu svrhu.  

Nakon navedene intervencije odvjetnica jedne strane podnijela je više podnesaka Policijskoj upravi u formi pritužbe i kaznene prijave. Po istima će se postupiti sukladno zakonskim propisima - odgovorili su nam iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Prava drama se čitav dan pred stanom u luksuznoj zgradi na Putu Duilova u Splitu
 

Nikola Vilić/Cropix

Odvjetnica Doris Košta i zaštitar pred stanom

 

Nikola Vilić/Cropix

Zgrada u kojoj se nalazi sporni stan

Nikola Vilić/Cropix

Policija pred zgradom na Putu Duilova
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/austrijanka-pokusava-izbaciti-svagusu-s-djecom-iz-stana-na-duilovu-dovela-zastitare-iskljucila-vodu-stigla-i-policija-1385413 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0f517e3c7178d8acadfde16cff4aea563ccd5bd7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Austrijanka+poku%C5%A1ava+izbaciti+Svagu%C5%A1u+s+djecom+iz+stana+na+Duilovu.+Dovela+za%C5%A1titare%2C+isklju%C4%8Dila+vodu%2C+stigla+i+policija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Faustrijanka-pokusava-izbaciti-svagusu-s-djecom-iz-stana-na-duilovu-dovela-zastitare-iskljucila-vodu-stigla-i-policija-1385413 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Faustrijanka-pokusava-izbaciti-svagusu-s-djecom-iz-stana-na-duilovu-dovela-zastitare-iskljucila-vodu-stigla-i-policija-1385413 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => drama u zgradi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splitdrama u zgradi

Austrijanka pokušava izbaciti Svagušu s djecom iz stana na Duilovu. Dovela zaštitare, isključila vodu, stigla i policija

Piše Božidar Lončar
2. svibnja 2024. - 20:39

Prava drama u utorak se odvijala u luksuznoj zgradi na Putu Duilova u Splitu, u kojoj živi poznati splitski poduzetnik i bivši predsjednik Hajduka Joško Svaguša s djecom, ali u trenutku dolaska odvjetnika i zaštitara u stanu su bili samo njegovi sin i kći (M.S. i I.S.).

Zagrebački odvjetnik Franjo Ribić, koji zastupa Violetu Schonger, u pratnji zaštitara "Klemm sigurnosti", tražio je njihovo iseljenje iz stana jer je Violeta Schonger taj stan kupila od Svagušine bivše supruge Dajane u ožujku 2021. za gotovo milijun eura.

Ribić nam je ustupio kopiju kupoprodajnog ugovora koji su voljno i vlastoručno potpisali: Joško Svaguša, Dajana Svaguša, sada Stojić, Violeta Schonger i poznati odvjetnik Mijo Jeličić 29. ožujka 2021. Dajana je navedena kao prodavateljica u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 10:45