StoryEditorOCM
Splitopuštena šetnja

Američki vojnici s nosača aviona prošetali su Splitom, ukrstili su i mačeve s rimskom legijom, snimili smo ih u điru

Piše split sd
26. lipnja 2023. - 21:44

Amerikanski brod ponovno je pred splitskom lukom, ovaj put nije jahta Milana Begovića nego nosač aviona. Doduše nije ni u luci nego pred njom jer je prevelik, dug cijelih 337 metara.

Nije to prvi put da je takav tip ratnog broda u gradu, ali ovaj put riječ je o najnovijem nosaču zrakolova "USS Gerald R. Ford" (CVN 78), najvećem na svijetu.

image

Američki marinci u Splitu, vidjeti i biti viđen

Nikola Vilić/Cropix

Budući da Splićane ispuni zanimanjem i najveća zgrada u Hrvatskoj, gdje neće najveći i najnoviji ratni brod, s najnovijom tehnologijom, vrijedan milijarde dolara.

Šest godina star nosač zrakoplova nije stigao sam, na sebi je ponio 75 ratnih zrakoplova, ali i čak 4600 članova posade.

image

Ista vojska, različiti odjevni stilovi

Nikola Vilić/Cropix

Oni su jedva čekali da izađu i vide grad koji među mladima u svijetu figurira kao pun života i zabave. I stvarno, u ponedjeljak popodne američke mornare u objektive su uhvatili fotoreporteri Cropixa kojima to ne može proći "ispod radara".

Američke vojnike moglo se zapaziti u manjim "formacijama", s vojnim šiltericma ili majicama, s vojničkim brčićima ili tetovažama. Opušteno su se razmilili gradom. Dio je završio na Rivi, dio na Peristilu, gdje nisu mogli ne prihvatiti izazov Dioklecijanovih legionara i simbolički ukrstiti mačeve i koplja.

image

Marinci ispred Porezne uprave, jesu li u pitanju porezne olakšice?

Za razliku od drugih današnjih posjetitelja Diokelcijanova grada, američki vojnici ne bi trebali divljati po centru u sitne sate. U tome ih priječi prisega i vrijeme povratka na brod.

Ostavljajući po strani pitanje hoće li Splićani zbog prisutnosti američkog broda mirnije ili nemirnije spavati, možda bi rješenje za današnje splitske probleme u jezgri mogao biti nekakav nosač turista. Pa da se turiste oko ponoći preveze na njega, kako bi, otrežnjeni povjetarcem na brodiću, u miru proveli noć. Pa sutra u nova razgledanja, kupanje i provod, kao posada američkog nosača zrakoplova, na radost lokalne zajednice.

image

Čini se da ovo nisu marinci budući da na nosaču zrakoplova vjerojatno ne zadužuju kišobrane

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:21