StoryEditorOCM
ZagoraKLAPE GOSPI SINJSKOJ

Ženske klape pobrale lovorike na ovogodišnjem glazbenom festivalu u Sinju. Dodijeljene su i posebne zahvalnice

Piše Toni Paštar
2. kolovoza 2024. - 15:41

Ženske klape "Preženca" i "Kapric" pobjednice su 15. festivala marijanske duhovne pjesme "Klape Gospi Sinjskoj" koji je u četvrtak navečer održan u prepunom gledalištu unutar dvorišta Franjevačkog samostana Gospe Sinjske. Nagradu publike osvojila je klapa "Preženca" za izvedbu skladbe "O, Gospe Sinjska" u obradi Mile Čačije Čaje.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo dodijelilo je zlatni kip s likom Čudotvorne Gospe Sinjske pjesmi "Pod obranu Tvoju" autora Krešimira Magdića u izvedbi klape "Kapric". Srebrni kip pripao je pjesmi "Gorko plače Marija" Blaženka Juračića u izvedbi klape "Arija" iz Opuzena, a brončani kip osvojila je pjesma "O, Marijo, majko" Joška Ćalete u izvedbi klape "Croatia" iz Munchena.

Za najbolju obradu stručno ocjenjivačko povjerenstvo nagradilo je Boženka Juračića.

Skulpture Čudotvorne Gospe Sinjske koje su dodijeljene nagrađenim klapama i autorima rad su akademskog kipara Josipa Marinovića.

Povodom 15. obljetnice posebne zahvalnice za pokretanje festivala dobili su fra Bože Vuleta, u to vrijeme gvardijan u Sinju i Igor Vitić, dok je za 10 godina rada na organizaciji i promociji festivala zahvalnicu dobila Božena Romac.

Ovim festivalom sinjski franjevci još više su obogatili marijansku duhovnost u alkarskom gradu i sjedištu najvećeg marijanskog svetišta na južnohrvatskim prostorima. Uz Sinjane i Cetinjane u festivalskoj publici bili su ljubitelji klapske pjesme s područja cijele Dalmacije. U ulozi domaćina bili su fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i fra Marinko Vukman, gvardijan Frranjevačkog samostana i Svetišta Gospe Sinjske, koji je festival označio otvorenim, a među uzvanicima bili su sinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Miro Bulj, Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski te načelnici općina cetinskog kraja i drugi.

U prigodnom obraćanju uoči otvaranja festivala župan Boban je naglasio kako je Splitsko-dalmatinska županija od samog početka podržavala sinjski festival marijanske klapske pjesme pa će tako biti i ubuduće. Župan Boban iskoristio je i ovu prigodu da se javno zahvali vatrogascima i njihovu samoprijegoru u bitkama protiv rasplamsale požarne stihije, koje su na sreću uspješno dobili bez ljudskih žrtava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 17:26