StoryEditorOCM
Zagora‘spasiteljica‘

Udruga osoba s invaliditetom Imotski proslavila 20 godina rada: ponos je Imotske krajine, a u njoj radi 30 djelatnika

Piše Braco Ćosić
10. listopada 2024. - 18:04

Udruga osoba s invaliditetom Imotski, ili kako je brojni njihovi štićenici nazivaju "naša spasiteljica" svečano je obilježila 20 godina svoga humanog rada. Još tamo 2004. sada na žalost pokojni Josip Bilić Pavlinović stopostotni invalid u suradnji s tadašnjim načelnikom općine Lovreć Antom Babićem, sadašnjim zamjenikom državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, utemeljio je Udrugu civilnih invalida.

image

Udruga osoba s invaliditetom Imotski proslavila 20 godina rada

Braco Ćosić/

Bio je to uistinu povijesni iskorak za spas brojnih invalida koji su bez ikakvih posebnih benefita bili prepušteni sami sebi, neorganizirani u bilo kojem segmentu u traženju svojih prava, da se ne govori, također, i o djeci s poteškoćama u razvoju, kojih je na žalost bio veliki broj, također prepušteni samo brizi svojih roditelja ili staratelje.

Udruga, tada osnovana sa svojim volonterima, ali posebno angažiranošću Josipa Bilića Pavlinovića, praktički je ušla u svaku kuću u Imotskoj krajini gdje je bio neki civilni invalid ili dijete s poteškoćama u razvoju. Angažmani oko boljih uvjeta života, rehabilitacije, educiranja, konačno i liječenja invalida, donijeli su svu silinu humanosti, brige o njima, konkretne pomoći.

Upravo nastavljajući zacrtani put iz tih vremena daljnji tijek rada udruge također je oplemenila i njena sadašnja predsjednica magistra logopedije Martina Puljiz. Ona sada uz daleko bolje uvjete rada udruge organizirala je njen rad, stvorila kompletne uvjete da udruga dobije status pružatelja socijalne usluge u zajednici. U udruzi danas radi 30 djelatnika od toga dvije logopedice, tajnica, voditeljica projekta, pet pomoćnika u nastavi i 21 osobni asistent.

image

Udruga osoba s invaliditetom Imotski proslavila 20 godina rada

Braco Ćosić

Logopedi se brinu za oko stotinu djece s cijelog područja Imotske krajine, pet pomoćnika radi u osnovnim školama za petero djece, 22 korisnika imaju osobne asistencije. Svakako da je to za cijelu Imotsku krajinu poseban benefit, pogotovo za djecu s posebnim potrebama, za njihove roditelje i invalide.

Na dvadeseti rođendan udruge pristigli su i zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Ante Babić, saborski zastupnik Ante Kujundžić, predstavnici svih devet jedinica imotske lokalne samouprave, imotski gvardijan fra Zoran Kutleša, te brojni predstavnici sličnih udruga iz cijele naše županije.

image

Udruga osoba s invaliditetom Imotski proslavila 20 godina rada

Braco Ćosić

Dvadeseta obljetnica rada Udruge osoba s invaliditetom Imotske krajine protekla je u iznimno ugodnoj atmosferi, kojoj su sigurno najviše pridonijeli roditelji sa svojom djecom koja koriste stručne resurse udruge, te brojnim civilnim invalidima, među kojima su bili i oni od samog početka rada udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 18:04