StoryEditorOCM
Zagoradinaridi trails

Samo najjači i najluđi mogu istrčati rutu od 165 kilometara. Eno ih na Dinari, među njima je i aktualni svjetski prvak

Piše Toni Paštar
21. rujna 2024. - 10:30

U organizaciji udruge "Dinaridi trails" započelo je 3. izdanje utrke Ultra Trail Dinarides na području Parka prirode Dinara koja traje do nedjelje, 22. rujna. Organizator je pripremio ukupno 6 utrka od kojih su one na stazama dugim 5, 10 i 25 kilometara namijenjene isključivo ili u pravilu rekreativcima.

image
Dea Vincek

Onima koji žele veće izazove, a tu se cilja na iskusne rekreativce i profesionalce, na raspolaganju su utrke na stazama dugim 42, 84 i 165 kilometara. Već kroz prva dva izdanja Ultra Trail Dinarides ove tri utrke privukle su natjecatelje iz cijelog svijeta.

Među njima kao najzvučnije ime najzahtjevnije utrke na 165 kilometara najavljen je aktualni svjetski trail prvak Pau Capella. Organizatori vele kako su na ovu jedinstvenu priredbu svi dobrodošli, kako natjecatelji koji će se boriti za naslove pobjednika tako i svi građani koji na označenim stazama Dinare mogu provesti nezaboravni vikend u neobaveznom trčanju, hodanju ili druženju s članovima obitelji i prijateljima. Pritom im se, ukoliko su znalci, na Dinari nudi obilje jesenskih plodova prirode koje treba samo ubrati.

image
Screenshot/Facebook

Startna mjesta utrka bit će, redom od najduže do najkraće, na Kninskoj tvrđavi, u vrličkom naselju Ježević, triljskom naselju Voštane, od planinarskog doma "Orlove stine" na Svilaji, u otočkom naselju Gala i posljednja na 5 kilometara u sinjskom naselju Lučane.

Cilj svih utrka je u Sinju, na Šetalištu Alojzija Stepinca. Posebna atrakcija bit će Dječja utrka koja će se održati u nedjelju, za najmlađe besplatna, s dječjim poligonom koja će sudionicima omogućiti osjećaj natjecateljskog uzbuđenja u sigurnom okruženju.

Treća utrka Ultra Trail Dinarides održava se pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije i njihovih turističkih zajednica i uz potporu gradova Knin, Sinj, Trilj i Vrlika i općina Hrvace i Kijevo.

image
Screenshot/Facebook

- Kroz dane nadolazećeg vikenda Park prirode Dinara ponovno će biti domaćin jednoj od najzahtjevnijih trka na duge staze među kojima će biti iscrpljujuća ona na stazi dugoj 165 kilometara. Za tu utrku prijavljena su 22 natjecatelja iz 16 zemalja Europe, Afrike i Južne Amerike. Startali su u petak u 19 sati s Kninske tvrđave, a pred natjecateljima će biti i visinska razlika veća od 7.500 metara.

Jedna od kontrolnih točaka je i Sinjal, najviši planinski vrh u Hrvatskoj. U svih 6 utrka do sada imamo prijavljenih 220 natjecatelja. Ova utrka među trkačima na duge staze postala je prestižna, a mi smo u organizacijskom smislu napravili sve što je u našoj moći kako bismo promovirali djevičansku ljepotu Dinare i gostoprimstvo otvorenog srca za sve koji dolaze iz daleka da bi je posjetili, razgledali i divili joj se – kazali su nam Ivan Marušić, direktor utrke i Katarina Glavinović, glavni koordinator. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 10:30