StoryEditorOCM
Zagorana dinari

Pripadnici ove legendarne postrojbe prvi su ušli u Knin, njihova žrtva bila je prevelika. Danas im je odana počast...

Piše Toni Paštar
29. lipnja 2024. - 16:47

Kod spomenika na dinarskom vrhu Velika duvjakuša (1708 mnm) u subotu je u organizaciji Udruge vetarana 7. gardijske brigade Puma iz Varaždina održana komemoracija za 31 poginulog i jednog nestalog pripadnika te slavne postrojbe, koji su poginuli na Dinari i njenom okruženju u završnim napadnim operacijama pripadnika oružanih snaga RH.

Sjećanju na poginule Pume nazočili su članovi njihovih obitelji i rodbina, suborci, predstavnici brojnih braniteljskih i planinarskih udruga te Darko Nakić, državni rajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda, Ivica Ušljebrka, izaslanik Ministarstva obrane i ministra Ivana Anušića, Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije, Stipe Čogelja, splitsko-dalmatinski dožupan s pročelnikom Damirom Gabrićem, Iris Ukić Kotarac, dožupanica Šibensko-kninske županije, Jure Plazonić, gradonačelnik Vrlike i brojni drugi.

Za ograničeni broj sudionika komemoracije – rodbinu poginulih i manju skupinu glavnih gostiju – do Velike Duvjakuše organiziran je zračni most helikopterom HRZ-a. Svi ostali do Spomen-doma Puma (1630 mnm) i potom do spomenika na samom vrhu Velike Duvjakuše stigli su terenskim vozilima preko Vrdova i Vještić Gore, motociklima, a brojni planinari došli su, uobičajeno, pješice.

Središnji dio komemoracije održan je kod spomen-obilježja autora Antona Vuke iz Trilja, koje se sastoji od 32 kamene vace od ruševine crkve sv. Mihovila u Kijevu koju su velikosrpski agresori minirali 1991. godine, a na svakoj vaci uklesano je ime poginulog ili nestalog pripadnika Puma.

Predstavnik veteranske udruge Puma Robert Puja podsjetio je na dinarsku dionicu varaždinske gardijske brigade. Postrojbe 7. gardijske brigade došle su na Dinaru u studenome 1994. godine te su odmah ubačene u vatru u prvoj napadnoj operaciji Zima‘94.

Potom su slijedile operacije Skok 1, Ljeto ‘95 i završna oslobodilačka operacija Oluja. Među hrvatskim braniteljima često se čuje sintagma "braća po oružju".

Istinska braća po oružju Puma su 4. gardijska brigada i njima uz bok 126. brigada HV. Njihovim djelovanjem, uz druge postrojbe, oslobođeno je veliko područje oko Livanjskog polja, Dinare, Grahova te kao kruna oslobođen je Knin, a upravo Pumama pripala čast da u Knin uđu prvi.

Na spomen-obilježje u čast Žrtava položen je cvijeće i zapaljene su svijeće. Uz članove obitelji, rodbinu i suborce poginulih i nestalog pripadnika Puma, cvijeće su položili i zapalili svijeće i predstavnici službenih izaslanstava. Potom je slavljena sveta misa zadušnica koju je predvodio vojni kapelan velečasni Ivica Horvat uz asistenciju velečasnog Ozrena Bizeka, velečasnog Tomislava Dodleka i don Dražena Balića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 16:50