StoryEditorOCM
Zagoraznate li za matokit?

Mitskom planinom u Zagori bio je očaran Ujević, s nje se nekoć ‘čitala prognoza‘. Znalo se što slijedi kad ima ‘kapu‘

Piše Mate Primorac
16. listopada 2024. - 23:36

Stari ljudi iz Vrgorske krajine i Hercegovine u prošlosti nisu imali mogućnost kao sadašnje generacije pratiti vremenske prognoze iz "pouzdanih izvora".

Njihov prozor u svijet i sutrašnji dan bio je mitski Matokit, planina koja se ponosno diže iznad Tinova grada. Ako je na Matokitu "kapa“, odnosno mali oblak, dolazi kiša, ako se pri zalasku sunca pojavi "crveno“, eto ti bure, ako se zimi "zamuti“ oko vrha, stiže snijeg…

I tako su se prema Matokitu stoljećima ravnali i zbog toga ta planina smještena na južnom grebenu Vrgorskog gorja u dužini od 8,5 km sa Sv. Rokom (1062 metara) kao najvećom točkom budi strahopoštovanje kod mnogih.

I veliki pjesnički genije Tin Ujević kao dijete rođeno ispod Matokita, bio je očaran moći ove planine, a kako i ne bi. Matokit vuče naziv od latinske riječi (Monte Acutum) što znači "oštra planina".

S njega puca sjajan pogled prema Pelješcu i Hvaru, ali i prema Mostaru, zbog čega je sve veći izazov i mamac brojnim planinarima.

Ovaj vikend posjetili su ga članovi HPD-a "Vrlosinj“ iz Ljubuškog (BiH) koji kažu da bi se svaki Ljubušak barem jednom u životu morao popeti na ovu planinu. Vrijedilo se penjati oko tri sata, jer pogledi, šume, staze, grebeni…nikoga nisu ostavili ravnodušnim, napominju ljubuški planinari i najavljuju ponovni susret uskoro.

image
HPD "Vrlosinj" Ljubuški
image
HPD "Vrlosinj" Ljubuški
image
HPD "Vrlosinj" Ljubuški
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 23:38