StoryEditorOCM
ZagoraPOZADINA SLUČAJA

Hoće li Bulj nakon zabrane izložbe u Sinju koju plaća Pupovac dati otkaz dvjema sestrama? Radi cirkus ili mu podmeću

Piše Toni Paštar
3. rujna 2024. - 11:16

Što stoji iza odluke Mira Bulja, Mostova saborskog zastupnika, županijskog vijećnika i sinjskoga gradonačelnika, o zabrani izložbe fotografija autorice Inie Herenčić naslovljene "Susret na tromeđi" u prostorima sinjske Gradske galerije Sikirica?

Je li stvarno u pitanju Buljeva odluka da, kada je saznao da će se otvoriti izložba koju financijski podupire Srpsko narodno vijeće, ostane dosljedan sebi i svojim ranije izrečenim stavovima u Hrvatskom saboru i drugim javnim istupima o Srpskom narodnom vijeću, tjedniku Novosti, Dejanu Joviću i Miloradu Pupovcu.

Nova drama u Sinju, Bulj zabranio izložbu fotografija: ‘Nisam za zabrane, ali moram voditi računa o osjećajima građana‘

Ili se radi o još jednom osmišljenom Buljevu igrokazu koji je pripremljen i izveden samo da bi on napravio performans i poentirao među populacijom koja dijeli njegov javno proklamirani vrijednosni sustav? Ova pitanja nameću se sama od sebe kada se zna da se u Sinju i institucijama pod kapom Grada ne događa ama baš ništa što ne odobri sveprisutni gradonačelnik.

Otvaranje izložbe o kojoj je riječ prvotno je bilo najavljeno za 23. kolovoza, a izložba je trebala ostati otvorena do 12. listopada. Najavni plakat bio je na ćiriličnom pismu.

Naknadno je otvaranje izložbe odgođeno za 4. rujna. Za događaj se, dakle, poodavno znalo, o njemu je bio upućen svatko koga u Sinju zanimaju kulturna i općenito javna događanja. Za izložbu se, sigurno, puno prije 2. rujna i donošenja Buljeve odluke o zabrani, znalo i u gradskoj upravi.

Za izložbu je neupitno morala znati Buljeva savjetnica za kulturu, koja mu je dokazano odana i nema ni primisli da bi mu radila nešto iza leđa, posebno što je nedavno upravo njegovom voljom s ugovora o djelu u gradskoj upravi prešla u stalni radni odnos.

Njezina sestra je ravnateljica Gradske galerije Sikirica, a budući da se u tom prostoru ne radi baš ništa bez znanja lokalne vlasti, koja je toj novoformiranoj javnoj ustanovi u ovoj godini osigurala visoku financijsku potporu, i to upućuje da su u Gradu za izložbu poodavno znali.

Nije, dakle, mogao ne znati ni gradonačelnik Bulj. Ako stvarno nije znao, onda se predstojećih dana mogu očekivati veliki kadrovski potresi, jer ako je Bulju netko podmetnuo on sigurno neće ostati ravnodušan.

Kadrovske sankcije očekuju se prema sestrama, u Gradskoj galeriji Sikirica i u gradskoj upravi. Ako sankcije od strane prvog čovjeka Sinja izostanu, onda ostaje zaključiti da je sve skupa bio dogovorno pripremljeni igrokaz kojemu je bio cilj da Miro Bulj među svojim sljedbenicima još jednom poentira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 11:56