StoryEditorOCM
SplitRiječi s oltara

U sv. Duje obilježena obljetnica odlaska JNA iz Splita, misu je služio don Ante Mateljan: Mir je kao borbena parola...

Piše Božidar Lončar
4. siječnja 2024. - 19:34

U katedrali svetog Dujma svečanom misom zahvalnicom u 18 sati obilježena je 32. obljetnica odlaska snaga JNA iz Splita. Ceremoniju je predvodio don Ante Mateljan.

Građani i vjernici su se na misi prisjetili 4. siječnja 1992. kada je JNA izašla iz Ratne luke Lora. Odlukom Gradskog vijeća 24. prosinca 2001. Grad Split obilježava taj dan misom zahvalnicom katedrali svetog Dujma.

image
Nikola Vilić/Cropix

U svojoj propovijedi župnik Mateljan se prisjetio vremena rata kao vremena za razmišljanje i pronalazak odgovora na pitanje kako do mira.

- Zahvaljujemo Gospodinu za mir kada se prisjetimo današnjeg dana 1992. To je prigoda za razmišljanje. Pitamo se, odakle ratovi i kako do mira? Prava žrtva rata je istina jer nakon njegovog završetka u ljudskoj naravi dominira egoizam, u ljudskim odnosima laž, a u društvenim strukturama nepravda.

U odgovoru na pitanje kako do mira možemo reći da je mir kao borbena parola. Kršćanski kažemo ”Oče naš, izbavi nas od zala”. Mir neće donijeti demokracija. Zabluda je da većinsko razmišljanje znači pravda i istina.

Nakon ”Očenaša” u misi molimo ”daj mir u naše dane, da s pomoću tvog milosrđa budemo slobodni od grijeha i sigurni od sviju nereda”. Mir Vam ostavljam, mir Vam svoj dajem, da budemo graditelji mira, po Božjem – rekao je don Ante Mateljan u svojoj propovijedi citirajući tekst iz knjige pape Benedikta XVI.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 20:35