StoryEditorOCM
SplitPUNA KOLICA

Splićani strahuju od blagdanskih troškova. Pokušali smo složiti što bolju i jeftiniju uskrsnu košaricu, možda pomogne

Piše Mia Uzinić
25. ožujka 2024. - 08:43

Blagdani su najčešće djeci vrijeme za veselje, a odraslima vrijeme da duboko u džepovima potraže sredstva za financiranje blagdanskih radosti. Tradicionalna uskršnja trpeza u Dalmaciji uključuje jaja, sirnice, šunku, mladi luk, sol, ravanele u drvenoj košarici koji se nose na blagoslov, a najvažniji obrok na Uskrs definitivno je doručak.

Posjetili smo web shop jednog trgovačkog lanca i pokušali složiti što bolju, ali i što jeftiniju blagdansku košaricu. Ako odlučite žrtvovati kvalitetu pa umjesto domaćih proizvoda odabrati kupovne, ovi blagdani vas neće pretjerano financijski zaboljeti. Jaja se nude od 1.69 do 3.39 eura, a boje za njih 0,14 eura, mada savjetujemo da izbjegnete tu kemiju i radije ih skuhate s korom od kapule pa ih tako obojite i besplatno i zdravo. Za dječicu tu su čokoladna jaja kojih ima od 1,5 do dva eura, a čokoladni zeko obradovat će ih po cijeni od 0,79 do četiri eura.

image

Bojana jaja

Ivo Ravlic/Cropix

Vez rotkvica je 0,59 eura, šparoga ima jedino u konzervi za 3,49 pa ćete svježe maceve ipak trebati potražiti na Pazaru. Šunka rolana u mrežici je 8,15 eura, a kilo soli 0,79 eura. Sirnica se nudi za samo 1,85 eura. Što se tiče ručka, mnogima je prvi izbor mlada proljetna janjetina s bižima. Ovo tradicionalno jelo nije toliko poznato van Dalmacije, a za pripremu će vam biti potrebna janjetina koja se nudi po cijeni od 20,3 eura za 1,6 kilograma, biži kojih ima za dva eura, 100 grama dalmatinske pancete koja košta oko deset eura. Također vam je potrebno par feta pršuta, crveni luk, koncentrat rajčica, češnjak, dec i pol bijelog vina, peršin i začini.

Pitajte mesara

Mesari u Dalmaciji znat će što treba rezati ako im kažete da vam treba meso za janjca s bižima, a komadi trebaju biti - ni preveliki ni premaleni. Na hladno maslinovo ulje stavite meso, kapulu i koncentrat poma.

Dolijte pola čaše bijelog vina, posolite te miješajući pričekajte da ispari alkohol. Ulijte oko tri deca vode, dodajte sve začine i pešt koji ste napravili od češnjaka, pancete i peršina. Pred sam kraj dodajte svježi ili smrznuti grašak. Jelo možete poslužiti uz pire od krumpira.

Možete za glavno jelo odabrati i neko drugo meso poput junetine koja ide za 13,93 eura po kilu ili svinjetine koju možete naći u pakiranju od 2,8 kilograma po cijeni od 19,57 eura. Teletinu ćete ipak trebati potražiti u mesara jer je na stranicama nismo pronašli.

Gotovih kolača ima koliko vam srce želi: mađarice za 6,09, čupavci za 4,29, pola kila orahnjače ili makovnjače za 2,65 eura, pita s jabukama za 3,98 eura i brojni drugi. Ako ste odlučili samostalno raditi kolače, pored svega ostalog, svaka vam čast. Što god da odaberete nadamo se da ćete blagdane provesti u veseloj atmosferi ili da ćete, poput Talijana, uživati u društvu prijatelja. Znate kako oni kažu: “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi - Božić s obitelji, Uskrs s kim hoćeš!”

image

Janjetina s bižima je uskrsna tradicija

Paun Paunović/Cropix
image

Sirnice

/Tommy
image
Damir Škomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2024 10:30