StoryEditorOCM
Splitsplitski vratolom

Splićani, pazite da ne završite u gipsu! Ovdje se pada kao nigdje, a najgore stiže s kišom...

Piše Tanja Šimundić Bendić
10. lipnja 2024. - 18:41

Pronašli smo opasni splitski vratolom, lokaciju iz centra grada u kojoj moraš otvoriti ‘četvore‘ oči kako ne bi završio krvavog koljena, razbijenog lakta, ili kod starijih slomljenog kuka.

Mora da ste i vi ovo primijetili, ovu opasnost koja vreba iz brojnih udubina, izbočina u kamenom podu platoa sa zapadne strane Peškarije. To je lokacija na kojoj su nekada stolovali banci s ribom, a danas zjapi samo kamena čistina.

E, tu čuči alarm, iz tih dotrajalih, neurednih, glatkih kamenih ploča, koje su zbog zuba vremena i neservisiranja iskočile rubovima u zrak. Dovoljno da na njima ozlijediš prste, slomiš nokte, ili zapneš pa grubo sletiš na pod. Nije smiješno, više je zabrinjavajuće, jer svaki dan barem jedna osoba ovdje naleti na neočekivanu minu. Tako nam barem govore susjedi iz okolnih kuća i poslovnih prostora.

image

Izlomljene skale veliki su problem za prolaznike

Saša Burić/Cropix
image

Zapadni ulaz u Peškariju

Saša Burić/Cropix

I vele da je prije nekog vremena nožica jednog dječaka, kojeg je dida vodio na Peškariju, zapela u kamenoj ploči. Spotaknuo se, pao, bilo je suza i cike. Srećom, bez ozljeda. Ali mogla je tako zapeti starija osoba, trudnica, invalid. Mogao je biti bilo tko od nas. Susjedi kažu da je opasnost još veća kada padne kiša, ili ako se na ploče slučajno izlije sadržaj kašeta koje ribari s jutrom donose na banke. Kap po kap, i eto problema. Baš se nešto mislimo, na ruku nam ne ide ni to što su toplice iz Marmontove zauvijek zatvorile vrata.

Onako, dok su radile, makar su "traumatologija" i prva liječnička pomoć bile u blizini. A sada si osuđen na hop, hop, pa na preskok do zdrave ploče. Evo upravo kao ovaj stranac koji je radio selfije, i u zadnji tren izbjegao grubo ateriranje.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:49