StoryEditorOCM
Splitmučki ubijena

Proslavljen rođendan splitske heroine, pogledajte kako se ekipa veseli. Njezina obitelj konačno će dočekati pravdu...

Piše Split SD
2. lipnja 2024. - 10:06

Samo jedan korak je još potrebno napraviti da bi dječji vrtić na Marjanu nosio ‘Palmina‘, po splitskoj heroini Palmini Piplović koja je mučki ubijena 10. listopada 1944. godine sa svega 22 godine kao mlada antifašistkinja koja je bila u pokretu otpora kao veza za prelazak u partizane. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Procedura je, zapravo, jednostavna, Upravno vijeće treba donijeti odluku o promjeni naziva vrtića, što i hoće na zakazanoj sjednici, a onda se samo čeka potvrda, navodi Dalmatinski portal

Nakon rata, Palminina obitelj je ustupila zemljište na Prvoj vidilici za gradnju vrtića koji je sve do 90-ih nosio je ime junakinje iz Varoša nakon čega mu je promijenjeno ime u "Tamarin".

image

Vrtić ‘Tamarin‘ uskoro će nositi ime ‘Palmina‘

Vladimir Dugandžić/Cropix

Zato je posebna radost jučer vladala na spomenutoj parceli na Prvoj vidilici gdje se godinama okupljaju prijatelji slaveći Palminin rođendan.

Gradonačelnik Ivica Puljak ih je obavijestio o lijepim vijestima, potvrdio je Radovan Piplović, nećak mučene i ubijene mlade idealistkinje.

image

Mural s likom Palmine u Varošu

Nikola Vilić/Cropix

- Odluka je donesena, gradonačelnik nam je obećao i evo sad ide. S tim da će uz ime ‘Palmina‘ biti i ploča na kojoj će pisati da su braća Ivan, Tonći i Vice donirali zemlju za dicu Varoša i da se na toj zemlji  izgradija vrtić. Samo da se vrati ime, ništa drugo mi ne triba - rekao je Piplović za Dalmatinski portal.

Obećanje o povratku imena koje je dano prije godinu dana, sada je tako na korak do realizacije.

image
Snimio čitatelj

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 08:35