StoryEditorOCM
Splithrvatski branitelj

Predsjednik Vijeća srpske manjine SDŽ u povodu smrti Dušana Stojanca: ‘Gradio je mostove između Hrvata i Srba‘

Piše M. U.
29. svibnja 2024. - 10:58

Preminuo je Dušan Stojanac, jedan od osnivača Vijeća srpske nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, veteran Domovinskog rata i član VeDRA-e. Stojanac je preminuo 27. svibnja u jutarnjim satima nakon kratke i teške bolesti, a sahranjen je na pravoslavnom groblju u Biteliću.

image

Dušan Stojanac
 

Slobodna Dalmacija

Predsjednik Vijeća, Božidar Simić, Stojanca je opisao kao vrijednog, pravednog i socijalno osjetljivog čovjeka.

- Nakon par mjeseci teške bolesti jutros oko sedam sati umro je naš Dušan. Od svoje mladosti pokazivao je sklonost radu s ljudima, organizaciji poslova i nadasve širenju dobrih odnosa između svojih suseljana Hrvata i Srba. U svom rodnom Biteliću bio je jedan od vodećih organizatora radnih akcija na poboljšanju životnih uvjeta u selu.

Radni vijek proveo je u Sekretarijatu unutrašnjih poslova i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Nakon umirovljenja uključio se u društvene organizacije za čuvanje antifašističkih tradicija Cetinske krajine kao i u radu organizacija srpske zajednice.

Svoj ogroman doprinos dao je u obnovi razrušenih domaćinstava i stvaranju uvjeta snošljivom povratku ratom raseljenih lica. Njegova pomoć povratnicima je nemjerljiva jer za njega nije bilo zapreka u rješavanju njihovih problema kao i u stalnoj pomoći u komunikaciji i konzultaciji s državnim tijelima koja su vodila obnovu. Pa i do prije dvadesetak dana iz bolničkog kreveta primao je pozive za pomoć i savjete u elektrifikaciji tih domova.

image
Dušan Stojanac

Ogromna mu je zasluga u osnivanju kako županijskog tako i gradskih vijeća srpske nacionalne manjine u našoj županiji. Od samog osnutka ovog vijeća pa do danas Dušan je bio jedan od vodećih ljudi koji je svojim trudom i stavom jačao vijeće i pridonosio njegovoj afirmaciji kako na prostoru naše županije a tako i u suradnji s drugim županijskim vijećima a naročito sa SNV-om gdje je bio i predsjednik nadzornog odbora - napisao je u objavi Božidar Simić, predsjednik VSNM-a. 

Dušanova smrt je velik gubitak za našu zajednicu jer smo izgubili vrijednog, pravednog i socijalno osjetljivog pripadnika. Naše vijeće izgubilo je iskusnog člana i nesebičnog suradnika, a mnogi od nas i pravog prijatelja.

Iza sebe je ostavio suprugu Anđelku, sina Marinka i kćer Dušanku. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 05:53