StoryEditorOCM
SplitOni su vrh vrhova

Ovakvi zahvati obavljaju se u samo 10 klinika u EU, među njima je i splitska Kardiologija! ‘Zovu nas iz cijele zemlje‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
19. srpnja 2024. - 13:50

Evo nam opet odličnih vijesti iz splitskoga KBC-a, i ovaj put iz Klinike za bolesti srca i krvnih žila, iza koje stoji izniman operativni iskorak u liječenju bolesnika sa srčanim tegobama. Ako vam kažemo da su na dva pacijenta u istom danu, prvi put u Hrvatskoj i regiji, uspješno obavili inovativni, vrlo složeni medicinski zahvat, to bi već bila ogromna vijest. Ali ne bi bila cjelovita. Mladi medicinski tim je zahvatom složenog naziva – procedura transkavalnog pristupa za transkatetersku ugradnju aortnog zalistka – ušao u društvo deset vrhunskih klinika u Europi.

Split stoji u deset "top topova", uz bok kolega im iz Europe koji ljudima s vrlo ozbiljnim srčanim bolestima daju nadu za život.

Proceduru na prvu jako složenog naziva, uz pomoć prof. dr. sc. Darije Baković Kramarić, predstojnice Klinike za bolesti srca i krvnih žila, pokušat ćemo nama laicima što jednostavnije pojasniti.

Dakle, postoji skupina kardioloških bolesnika, visokorizičnih, s problemom začepljenja svih perifernih arterija, s generaliziranom aterosklerozom. Kod takvih pacijenata ulazak i prolaz kroz glavnu arteriju, aortu, do ciljanog srčanog zalistka postaje otežan. Kako riješiti taj problem, srž je ovog složenog postupka izvedenog na dva pacijenta, koji su kući otišli tri dana od uspješno obavljenog zahvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. kolovoz 2024 09:29