StoryEditorOCM
SplitDVOSTRUKI PRAZNIK

Ogromne gužve u Splitu na neradni četvrtak. Turisti okupirali jezgru, a na jednom mjestu se dijelio i besplatan fažol

Piše Frano Kiso
30. svibnja 2024. - 14:16

Tijelovo se kao i obično slavi 60 dana poslije Uskrsa i nakon svetkovine Svetog trojstva, a na nesreću mnogih kalendarska sudbina je odlučila da na isti četvrtak uleti još jedan praznik, Dan državnosti. Prođirali smo Splitom da vidimo kome je zapravo ovaj dan neradni i jesu li meštri spajanja s vikendom odradili svoju praksu. 

- Spojit ću sve kad me više ne bude - gorko nam govori gospođa Zora nudeći fažolete i ne gubeći vrijeme za bankom glavnog splitskog Pazara. Veli, nama težacima je sve isto, i petak i svetak, mora se od nečega živjeti. A sudeći prema susjednim bancima koji su većinom bili prazni ili poluprazni, mnogi su danas ipak odlučili odmoriti od cjenkanja ili ne ogriješiti dušu radeći na veliki blagdan.

Drugi su građani bili kudikamo bolje volje, vjerojatno zato jer nisu morali od ranog jutra tegliti voće i povrće. Štekati su bili krcati, šetači su se nadvirivali tražeći slobodan stol, a turisti su radoznalo ćirili kroz izloge zatvorenih butiga s naherenim zastavama. Gdje god vam skrene pogled mogli ste vidjeti utaborene grupe turista kojima vodiči prepričavaju bogatu povijest stare gradske jezgre.

Čovik na čoviku

U blizini njih stotine metara duga kolona vozila slijevala se niz Zvonimirovu ulicu prema splitskoj luci u kojoj je nastao popriličan kolaps zbog automobila koji su se gurkali prema trajektima. Prizori su to koji podsjećaju na samo srce turističke sezone koja bi prema zasad viđenom mogla biti rekordna i zasigurno ćemo se sljedećih mjeseci naslušati grintanja da grad puca po šavovima.

image
Joško Šupić/Cropix

Iako su dosad uvijek pod najvećim opterećenjem bili ugostiteljski objekti, čini se da su dobili opaku konkurenciju u vidu rijetko otvorenih pekara i trgovina na koje svakog neradnog dana navele deseci tisuća ljudi.

Ceremonije i izložbe

Čini se da je najmirnije i bez pretjeranih gužvi bilo u blizini prominentnih splitskih crkvi u užem centru grada. Iz franjevačke crkve Gospe od Zdravlja odzvanjali su misni napjevi povodom važnog blagdana prilikom kojega se katolici sjećaju posljednje večere na Veliki četvrtak, kao i Euharistije koja je tada uspostavljena. 

image
Joško Šupić/Cropix

A da je danas rođendan Hrvatskog sabora i Dan hrvatskih branitelja moglo se naslutiti tek na rijetkim mjestima poput Gata svetog Nikole gdje je skoro cijeli dan izloženo naoružanje, borbena i neborbena tehnika te oprema Hrvatske vojske. Kakav bi to bio praznik bez malo spize, pa je tako za građane i posjetitelje organizirana podjela, gle čuda, vojničkog graha.

image
Joško Šupić/Cropix

Ceremonijalni duh se osjetio i kroz koncert Limene glazbe HGD ‘‘Stjepan Radić‘‘ uz nastup Mažoretkinja grada Splita koje su paradirale kratkom relacijom od Trga Gaje Bulata i Marmontove ulice pa preko Rive. Puhački instrumenti i gromki bubnjevi su zaintrigirali i strane goste od kojih su neki u još mamurnom stanju na trenutak skoro omeli paradu.

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 01:58