StoryEditorOCM
SplitSVE VIŠE MLADIH

Najavljen ovogodišnji Hod za život u Splitu: Borimo se da se ne zaustavljaju otkucaji srca djeteta, svaki život je važan

Piše Mia Uzinić
12. lipnja 2024. - 13:16

Kroz Hod za život podsjećamo sebe i druge da je važno zaštititi život nerođenog djeteta u majčinoj utrobi - poručila je članica organizacijskog tima Zorana Tomasović na današnjoj konferenciji za novinare koja se održala ispred splitskog HNK.

Hod za Život u Splitu počet će 16. lipnja u 18 sati. Okupljanje je predviđeno na Trgu Gaje Bulata odakle će se sudionici uputiti preko Marmontove, Ulice kralja Tomislava, Đardina i Hrvojeve te stići do Rive na kojoj će se održati glavni dio programa. 

image
Joško Ponos/Cropix

- Dijete na poseban način treba majčinsku ljubav i zaštitu, a majka treba zaštitu oca djeteta i cijeloga društva. Sva ljudska bića prolaze isti put razvoja, devet mjeseci nalaze se u utrobi, a u tom procesu im je jako važno imati majčinu ljubav i zaštitu. Ne postoji nerođeno dijete koje nije voljeno, svako dijete netko želi. Nadamo se da će Hod za život prenijeti ove važne poruke kroz cijelu Hrvatsku - poručila je Tomasović. 

Ovom inicijativom žele se izboriti, kako kažu, za temeljno ljudsko pravo.

- To je pravo za život iz kojeg proizlaze sva ostala prava. Ove godine hodat ćemo u 15 gradova: od Varaždina na sjeveru do Opuzena na jugu. Borimo se za to da se ne zaustavljaju otkucaji srca djeteta, svaki život je važan i vrijedan neovisno o tome radi li se o bolesnoj, staroj, mladoj osobi. Svi smo jednako vrijedni - rekla je Sara Pupović

image
Joško Ponos/Cropix

Bruno Zebić istaknuo je geslo ovogodišnjega skupa: "Glasom rođenih za život nerođenih".

- Potaknuti smo ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci. Znanstvena činjenica je da svaki ljudski život počinje začećem. Živimo u demokratskom svijetu pa je naša dužnost izboriti se za svaki život, a ljudsko srce počinje kucati nakon 18 dana.

Nova istraživanja su pokazala da 75 posto žena kao razlog pobačaja navode pritisak okoline i ekonomske probleme. Želimo ustvrditi da tim trudnicama treba financijska, psihološka i duhovna. Pobačaj ne mora biti jedino sredstvo - istaknuo je i dodao da se sve više mladih uključuje u inicijative Hoda za život. 

Brankica Boljat smatra da se u Hrvatskoj uloga majke još uvijek slabo vrednuje.

- Majka ulaže svoje zdravlje, novac i vrijeme u svoje dijete, ne samo radi svoje obitelji, nego i radi cijelog društva. Želimo dati potporu majkama i očevima koji imaju bolesnu djecu, teške prognoze i dijagnoze u trudnoći. Želimo ići putem zajedništva, ali i dati potporu liječnicima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji imaju pravo na priziv savjesti - poručila je. 

Najavili su i Hod za život u Imotskome 22. lipnja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 11:27