StoryEditorOCM
SplitPRESICA

Mostovci uoči sjednice Županijske skupštine: ‘Zašto je poskupio dom 40 posto?! Nemoćni starci pišu peticije...‘

Piše Sandra Barčot
13. rujna 2024. - 09:26

Konferenciju za medije uoči Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, 30. sjednice koja se održava na splitskom Kampusu, održali su vijećnici iz kvote Moste, Milija Baldić-Lukšić, te Milan Perišić i Marin Rožić, referirajući se na poskupljenje smještaja u Domove za starije i nemoćne Split, kojima je regionalna uprava osnivač.

image

Konferencija za medije stranke Most 

Bozidar Vukicevic/Cropix

- Nema nikakve ekonomske osnove za ovoliko poskupljenje od 40 posto kad se kaže da je inflacija 2-3 posto, a svi znamo koliko su mirovine mizerne. A nije ni specificirano koji su to razlozi pa poskupljenje, niti koje to stavke skuplje plaćaju naši umirovljenici. Sada su ti nemoćni starci osuđeni i na pisanje peticija da im se ne poskupi dom, iako je odluka Upravnog vijeća donesena u petak, a poskupljenje se računalo odmah od ponedjeljka – među ostalima kazala je vijećnica Baldić-Lukšić.

Smatra neprihvatljivim dodatne naplate usluga poput korištenja balkona i klima uređaja.

- Potpuno je neprihvatljivo da se u 21. stoljeću dodatno naplaćuju osnovne usluge poput korištenja balkona ili klima uređaja u domovima za starije. Ovakva netransparentnost u određivanju troškova ne smije se tolerirati, a štićenici i njihove obitelji zaslužuju pojašnjenje i pravedne uvjete - kazala je Baldić-Lukšić.

image

Milija Baldić Lukšić

Bozidar Vukicevic/Cropix

MOST zahtijeva reviziju načina donošenja odluka u domovima za starije te jasno i transparentno definiranje svih troškova.

- Potrebna je hitna reakcija kako bi se zaštitili interesi štićenika koji su pogođeni ovim povećanjima. Štićenici domova već pripremaju peticiju za pravednije uvjete, a MOST im pruža punu podršku u njihovim nastojanjima - poručili su. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 14:32