StoryEditorOCM
Splitobnova muzeja

Ministrica Obuljen Koržinek najavila velike investicije u infrastrukturu splitskih muzeja

Piše SPLIT SD
7. lipnja 2024. - 19:26

S ravnateljima splitskih muzejskih ustanova kojima je osnivač Republika Hrvatska, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je danas u Splitu povijesna ulaganja Vlade Republike Hrvatske putem Ministarstva kulture i medija u obnovu Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS), Arheološkog muzeja u Splitu i Galerije Meštrović.

Nakon sastanka s ravnateljem MHAS-a dr. sc. Miroslavom Katićem, ravnateljicom Muzeja Ivana Meštrovića Sandrom Grčić Budimir i ravnateljem  Arheološkog muzeja u Splitu dr.sc. Antom Jurčevićem, u svom obraćanju novinarima, ministrica je istaknula kako je riječ o velikim investicijama u muzejsku infrastrukturu splitskih muzeja te zahvalila ravnateljima i zaposlenicima koji su se angažirali u realizaciji projekata obnove.

Podsjetivši kako se sljedeće godine obilježava 1100. obljetnica Hrvatskog Kraljevstva koja će biti obilježena brojnim projektima, ministrica je posebno istaknula kako se nakon gotovo pola stoljeća od izgradnje, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj i ključna ustanova za hrvatsku kulturu, baštinu i identitet, napokon kreće u projekt obnove čija će se prva faza financirati nacionalnim sredstvima. Upozorivši kako je zgrada u lošem stanju, ministrica je najavila kako je osigurano više od 4 milijuna eura čime će se omogućiti dovršetak radova, kako bi zgrada bila opremljena po suvremenim muzeološkim standardima.

Ministrica je izdvojila i vrijednost energetske obnove muzeja za koju je osigurano 4 milijuna eura, od čega će se 3,6 milijuna financirati iz bespovratnih sredstava u okviru mjere Nacionalnog plana oporavka i obnove „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“, dok će ostatak osigurati Vlada Republike Hrvatske.

- Uz Hrvatski povijesni muzej, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika čuva najvrjednije artefakte koji svjedoče počecima naše državnosti - objasnila je ministrica i dodala kako taj muzej od Domovinskog rata nema stalni postav, stoga će se odmah nakon obnove krenuti ulaganja u njegov stalni postav.

image

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu napokon kreće u projekt obnove čija će se prva faza financirati nacionalnim sredstvima

Ministarstvo kulture i medija

- Arheološki muzej Split završava projektnu dokumentaciju koju financiramo s oko 300.000 eura, a nakon toga krećemo u obnovu koja će prema procjenama biti vrijedna više od 30 milijuna eura - najavila je također ministrica Obuljen Koržinek na konferenciji za medije u Splitu te dodala kako je za energetsku obnovu dviju lokacija Galerije Meštrović osigurano oko 2 milijuna eura, od čega je milijun i pol eura iz europskih, a ostatak iz nacionalnih sredstava.

Posebno je istaknula kako je riječ o jednom od najposjećenijih muzeja koji će biti opremljen po svim suvremenim muzeološkim standardima te najavila i preinake u prostoru galerija.

U Velikoj dvorani Galerije Meštrović, Muzeja Ivana Meštrovića u Splitu primjere obnove svojih ustanova, uz ministricu su predstavili i ravnatelj MHAS-a dr. sc. Miroslav Katić, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir i ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu dr. sc. Ante Jurčević.

image

Za Galeriju Meštrović u Splitu odobrena su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 1.426.083,63 eura 

Ministarstvo kulture i medija

Za Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, zaštićeno kulturno dobro i jedan od najljepših primjera moderne arhitekture izrađena je kompletna tehnička dokumentacija energetske obnove, ishođena su sva potrebna građevinska i konzervatorska odobrenja te su izrađeni troškovnici građevinskih i strojarskih radova. Odobrena su mu bespovratna sredstva za provedbu projekta energetske obnove u ukupnom iznosu od u iznosu od 3,594.426,97 eura, čime će se omogućiti dovršetak zgrade ugradnjom sustava klimatizacije i fotonaponske elektrane na krovu te promjene pročelja muzejske poslovne zgrade, izolacije čitavog pokrova i niz neophodnih izmjena zastarjelih instalacija.

Za Galeriju Meštrović u Splitu, upisanu u Registar kulturnih dobara RH, i umjetnički inventar Galerije, uvršten u Registar pokretnih kulturnih dobara, odobrena su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 1.426.083,63 eura za provedbu projekta energetske obnove s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvom kulture i medija. Projektom obnove izvršit će se potrebna sanacija i rekonstrukcija pojedinih dijelova, dok će se instalacijom fotonaponske elektrane postići značajne uštede u potrebnoj primarnoj energiji i dostići A energetski razred za glavnu zgradu sklopa. Provedbom projekta energetski će se obnoviti 1491,24 metara kvadratnih građevinske bruto površine i postići ušteda u godišnjoj potrošnji primarne energije od 62,24 posto.

image

"Arheološki muzej Split završava projektnu dokumentaciju koju financiramo s oko 300.000 eura, a nakon toga krećemo u obnovu koja će prema procjenama biti vrijedna više od 30 milijuna eura"

Ministarstvo kulture i medija

Za Arheološki muzej u Splitu, najstariju muzejsku ustanovu u Hrvatskoj Ministarstva kulture i medija osiguralo je sredstva za obnovu i rad u 2024. godini u iznosu od 1.708.674,00 eura. Izrađen je elaborat procjene postojećeg stanja konstrukcije, odobrena je e-dozvola za dobivanje posebnih uvjeta, izrađen je idejni projekt i u izradi je glavni projekt. Za rekonstrukciju vodovodnog priključka za lokalitet Tusculum-Manastirine u Solinu osigurana su sredstva za njegovu realizaciju, izrađen je glavni projekt i dobivena je lokacijska dozvola. U tijeku je izrada idejnog rješenja novog stalnog postava prezentacije ranokršćanskih lokaliteta u zgradi i vrtu kao „Interpretativni centar Tusculum“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 12:56