StoryEditorOCM
SplitŠta vi tamo kopate?

Ljubiteljima arheologije danas se u Splitu sprema poslastica: ne propustite predavanje o otkriću na Lastovu

Piše SPLIT SD
17. listopada 2024. - 12:30

Odabrani četvrtci u Staroj gradskoj vijećnici ove su godine izuzetno popularni. Razlog tome su predavanja u sklopu popularnog projekta "Šta vi tamo kopate?" u kojem su snage ujedinili Arheološki muzej u Splitu, Hrvatsko arheološko društvo, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Muzej grada Splita, a nadolazeći četvrtak, 17. listopada u 19 sati donosi zanimljivu temu o recentnim arheološkim otkrićima na otoku Lastovu.

Ovo predavanje posvećeno je špilji Rača, jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta na otoku Lastovu, a predavač će biti dr. sc. Ivan Drnić, muzejski savjetnik na Pretpovijesnom odjelu Arheološkog muzeja u Zagrebu. Dr.sc. Drnić će predstaviti najnovija istraživanja koja su se provodila od 2021. do 2024. godine, a koja su otkrila bogatu i slojevitu povijest ovog fascinantnog nalazišta.

image
Privatni album

Špilja Rača, smještena iznad Radaž dola, predstavlja jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta na Lastovu, a njena povijest proteže se od neolitika do Rimskog Carstva.

Ovo predavanje je prilika da se javnost upozna s rezultatima arheoloških iskopavanja koja su se nakon gotovo 70 godina ponovno aktivirala pod vodstvom Arheološkog muzeja u Zagrebu. Ova istraživanja, provedena u okviru Erasmus+ projekta "Finds Stories: Addressing Mobility through Object and People Biographies", otkrila su bogatstvo povijesnih slojeva i omogućila nova saznanja o upotrebi špilje kroz milenije.

image
Privatni album

Osim arheoloških iskopavanja, u špilji Rača provedeno je i 3D skeniranje, što je omogućilo izradu cjelovitog digitalnog modela špilje, koji će biti od velike važnosti za daljnje znanstvene interpretacije te za popularizaciju i prezentaciju ovog iznimno važnog nalazišta široj javnosti.

- Ulaz na predavanje je besplatan, no zbog velikog interesa preporučujemo raniji dolazak kako bi osigurali svoje mjesto. Moderatorica predavanja bit će dr. sc. Jacqueline Balen, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva i voditeljica Pretpovijesnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Pozivamo sve ljubitelje arheologije, povijesti i kulturne baštine da nam se pridruže na još jednom zanimljivom i ugodnom arheo-druženju - poručili su organizatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 12:31