StoryEditorOCM
SplitStiže im pojačanje

KBC Split organizira preglede za osjetljivu skupinu: Svaki roditelj djeteta s teškoćama zna koliko je stresno...

Piše SPLIT SD
20. lipnja 2024. - 17:09

Klinički bolnički centar Split započeo je s preventivnim stomatološkim pregledima za osobe s poteškoćama u razvoju. Ovaj iskorak unapređenje je postojećeg programa brige o oralnom zdravlju ove ranjive skupine naših sugrađana.

Naime, liječnički tim splitske bolnice od 2019. godine provodi dentalne zahvate u općoj anesteziji za osobe s različitim oblicima invaliditeta. U pet godina 522 pacijenata primila su ovaj poseban oblik stomatološke skrbi.

- Nakon što se naprave sve potrebne pretrage i dobije suglasnost anesteziologa sami postupak odvija se po principu Dnevne bolnice. Pacijenti na zahvat u bolnicu dođu ujutro i dva sata nakon buđenja idu kući. Također, svakog dana od 12 sati otvorena je naša ambulanta za kontrolne i prve preglede osoba s poteškoćama u razvoju. Dolaze nam pacijenti iz čitave Dalmacije, od Dubrovnika do Zadra pa čak i iz susjedne Hercegovine. Na prvi i kontrolni pregled se čeka dan do dva dok se na dentalni zahvat u općoj anesteziji sada čeka otprilike mjesec dana i sretni smo što pravovremeno možemo pružati ovakvu zdravstvenu uslugu svima kojima je potrebno- rekla je izv. prof. dr. sc. Ivana Medvedec Mikić, dr. med. dent., specijalistica endodoncije i restaurativne stomatologije na Odjelu za dentalnu medicinu.

image

Pregled pacijenta

KBC Split

Uz prof. Medvedec Mikić dio tima je su i izv. prof. dr. sc. Antonija Tadin, dr. dent. med. Lucija Škojo, dr. dent. med. Marica Anđić, medicinske sestre Darija Bošković, Vlatka Mišić i Anita Brkljačić, oralni kirurzi doc. dr. sc. Daniel Jerković, prof. dr. sc. Ivan Galić i dr. dent. med. Antonela Lešin te djelatnici Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

KBC Split radi i na povećanju kadra, tako će se ovoj ekipi uskoro pridružiti još troje liječnika koji su trenutno na specijalizacijama iz dječje i preventivne stomatologije te endodoncije i restaurativne stomatologije. Isto tako u tijeku je natječaj za uređenje posebne stomatološke ambulante za ovu skupinu pacijenata.

U suradnji s udrugama koje okupljaju i pomažu osobama s invaliditetom, sredinom lipnja započeo je program preventivnih pregleda.

- Želja nam je preventivnim pregledima razviti socijalni kontakt s osobama s poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima ili skrbnicima kako bi s vremenom neke tipove terapija mogli raditi ambulantno te tako smanjili broj zahvata pod općom anestezijom- istaknuo je voditelj Odjela za dentalnu medicinu izv. prof. dr. sc. Ivan Kovačić, dr. dent. med.

Prvi pacijenti ovog novog programa bili su štićenici udruge „Prijatelj“ iz Omiša koja djeluje na području Omiša i Splita te općina Dugi Rat, Šestanovac, Zadvarje i Podstrana.

image

Udruga "Prijatelj"

KBC Split

- Ovaj tim započeo je veliku stvar. Svaki roditelj djeteta s teškoćama zna koliko su posjeti liječnicima stresni jer su naša djeca teško suradna i imaju izrazito veliki strah. Neprocjenjivo je kada medicinsko osoblje zna kako pristupiti našoj djeci- kazala je Ljiljana Tafra, predsjednica Udruge. I drugi roditelji pozdravljaju ovu inicijativu.

- Do sada smo se javljali stomatolozima kada su nam djeca već bila u bolovima, a sada ćemo, nadam se, izbjeći takve situacije. Veliko nam je ovo olakšanje i jako smo im zahvalni- zaključila je jedna mama.

Kako bi još više olakšali roditeljima i osobama s teškoćama ovi liječnici 28. lipnja boravit će u Domu zdravlja Metković kako bi obavili preventivne preglede za pacijente koji žive u neretvanskom području.

Iz KBC-a Split pozivaju sve udruge i roditelje osoba s teškoćama da se jave na Odjel za dentalnu medicinu Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju i dogovore za termin preventivnih pregleda (Križine, Šoltanska ulica 1; tel: 021/557-699).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 17:12