StoryEditorOCM
SplitČISTA SRIJEDA

Ima li ko da nije bija na Peškariji? Napravili smo đir i raspitali se što će Splićani danas kužinavat, slobodno se inspirirajte

Piše Milena Budimir
2. ožujka 2022. - 13:56

Čistom srijedom, po učenju Crkve, dozvoljeno je vjernicima jesti samo ono što je biljnog porijekla i ribu. I dok smo Pepelnicom ulazili u vrijeme Korizme, baš zbog te ribe mi smo ušli na Peškariju.

Mi unutra, a Ivana i Kristijan Mikulić van, pa smo proćakulali na samom ulazu. Nije im ništa "kapalo iz kese", samo su sretni zbog činjenice da je koča donijela svega blaga morskoga - otišli spremiti mole i srdele.

- Juhica od mola, a srdele malo pofrigat, uz to blitva i obid je za prste polizat - veli nam Ivana.

- Održavanjem tradicije održavamo sebe, jer ako izgubimo sjećanja na ono što smo živjeli sa našim starima, izgubit ćemo i sebe same - veli nam Kristijan dok raspredamo o važnosti običaja.

Lokarde za marendu

Mladen Čagalj zna da će ga...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. studeni 2024 02:51