StoryEditorOCM
OtociKVAR NA DALEKOVODU

Stanovnici hvarskog mjesta na rubu očaja zbog nestanka struje: ‘Škrinja nam je puna mesa...‘; Iz HEP-a su sve objasnili

Piše Mia Sesartić
25. lipnja 2024. - 20:24

U Sućurju, smještenom na istočnom rtu otoka Hvara, nije bilo električne energije još od sinoć, od 22 sata, zbog čega su se našoj redakciji požalili građani, dodajući kako nemaju informacije zbog čega nema struje.

- U škrinji nam je puno mesa, frižider puni namirnica, a mobitele ne možemo ni napuniti da bi nastavili zvati okolo da utvrdimo što se dogodilo i kada bi mogli dobit struju. Strpljivo smo čekali, ali sada više ne znamo što se događa! Onaj tko ima goste sigurno je u užasnom položaju – govore naši čitatelji i dodaju:

- Znalo se događati kada negdje u blizini udre grom da nestane struje, ali nije to bilo ovoliko dugo.

Mještani i njihovi gosti strahuju da ih ne dočeka druga noć bez električne energije.

image

Struje je nestalo zbg kvara na dalekovodu

Nikola Vilić/Cropix

Odgovor HEP-a

Pitanja vezana uz ovaj slučaj uputili smo u zagrebačko sjedište "Hrvatske elektroprivrede", i doznali što se, zapravo, događalo.

- Jučer u 22 sata i 12 minuta došlo je do kvara na 35 kilovoltnom (kV) dalekovodu Trafostanice 110/35 kV Opuzen - TS 35/20 kV Brist.

Kako se Sućuraj napaja podvodnim kabelom 20 kV iz Drvenika, odnosno iz Trafostanice Brist, u tom je trenutku i cijeli Sućuraj ostao bez električne energije.

image

Iz HEP-a najavljuju uskoro sigurniju opskrbu električnom energijom istočnog dijela otoka Hvara
 

Nikola Vilić/Cropix

Danas od ranog jutra ekipe Terenske jedinice Hvar su bile na terenu i prebacivale napajanje sa strane Trafostanice 35/10 kV Stari Grad. Zbog različitih naponskih razina taj se postupak morao provesti u svakoj pojedinoj trafostanici 20(10)/0,4 kV.

U 10.30 sati svi potrošači su dobili električnu energiju - pojašnjavaju u svom odgovoru iz HEP-a, operatora distribucijskog sustava, ističući kako će sigurniju opskrbu električnom energijom istočnog dijela otoka Hvara omogućiti nova Trafostanica 35/20(10) kV Bogomolje koja je pri kraju izgradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 20:25